Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

A moze jednak sie myslisz Stasiu ?

AS i have had my B7 for about 4 or 5 days now going 12 hours at 6 and 6 at a time . the pcm is as good or better than my msg stack . as it plays i am in amazement . the presentation is awesome its like hearing your music all over again. my home cpu stinks . and the dsd was good but not giving the wow that the pcm has. so i fired up my iMac and audirvana plus . i put on elvis 57 a dsd download . its only dsd 64 from analog . track 3 it has a simple clapping in left the channel . now clapping is a simple sound but so is a piano and most dacs stink at it , this dac is giving me the texture of the hands as they clap. the only time i have heard this is with my msg . this may seem simple but its a milestone . this dac has given me my wow moment. i can hear into the recording so deep that gives me chills of realism . i now have my WOW moment

thanks winson , rob and most of all lukas for this device and at this price its an even better wow for me.

al

To z watku o Lampizatorze na WBF, mozesz tam znalezc wiecej takich opinii. Podobnie w watku o VAD DAC 10, rowniez z DSD.

Nie wspominajac o Total DAC , kolejny sprzet z DSD i swietnymi opiniami na WBF.

Konto w trakcie usuwania

Stasio o DaVinci pisałem w tym wątku już jakieś pół roku temu. Niestety nikt się nie przyznaje do posiadania :)

Będziemy mieć tu niedługo Lampiego Level 7 z modułem DSD. Także zobaczymy co i jak :) Zrobimy pewno porównanie kontra Hugo, Meinter MA-1 i prawie cała rodzina Lampi bo lvl 3, 5 i 7...

Wobec zachwytów nad modułem DSD Lampiego bardzo ciekawy jestem jak wypadnie porównanie kontra Hugo i MA-1 w DSD no i oczywiście samo PCM będzie na pewno ciekawym porównaniem.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

A moze jednak sie myslisz Stasiu ?

Jesli sie myle i to stwierdze co do wyzszosci PCM-u nad DSD to oczywiscie sie do tego tutaj przyznam. Ale w chwili obecnej to mam mocny coraz wiekszy rozjazd jakosciowy pomiedzy DSD a PCM-em na korzysc tego ostatniego.

Juz pisalem wyzszosc DSD jest w tym ze jest lepiej filtrowany cyfrowo i to wlasnie slychac w braku natarczywosci dzwieku, ale po za tym to sa same wady jesli dobrze odfiltrujemy PCM-a. Mysle ze w Trinity DAC-u to wlasnie to sluchac co i ja slysze i wlasnie dla tego ludzie wydaja takie szalencze kwoty na tego malo popularnego DAC-a

Będziemy mieć tu niedługo Lampiego Level 7 z modułem DSD. Także zobaczymy co i jak :) Zrobimy pewno porównanie kontra Hugo, Meinter MA-1 i prawie cała rodzina Lampi bo lvl 3, 5 i 7...

Wobec zachwytów nad modułem DSD Lampiego bardzo ciekawy jestem jak wypadnie porównanie kontra Hugo i MA-1 w DSD no i oczywiście samo PCM będzie na pewno ciekawym porównaniem.

Super, fajnie bedzie poczytac :)

Daj linka bedzie prosciej :)

Prosze bardzo :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawde powiedziawszy nie wiem co gosciu ma na mysli piszac o msg stack , moze to msb tylko z literowka ?

B7 to oznaczenie topowego Lampiego Big Seven .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Fajny ma system ten geniusz audio, zwłaszcza podoba mi się zacny transport cd/dvd :) Co to za referencja?

W tym pomieszczeniu to można co najwyżej przechowywać słoiki na zimę a nie słuchać muzyki.

Pewnie miał na myśli MSB cały set.

No jak mi wyjasnia guru audiostereo to juz bede wiedzial o co chodzilo :D Guru musial sie wypowiedziec bo bez niego kazda inna wypowiedz innego usera jest niekompletna nie tresciwa i nic nie warta. :D Dziekuje Ci guru audiostereo ze nam to dobrze wyjasniles. Juz teraz bedziemy wiedziec nasze Ty swiecace nad nami sloneczko :D

________

Edit moderator

Ostrzeżenie, za trolling - prowokacyjny wpis o charakterze personalnym, w celu eskalacji wzajemnej kłótni z innymi użytkownikami forum.

Trolling (Netykieta pkt. 11)

AS i have had my B7 for about 4 or 5 days now going 12 hours at 6 and 6 at a time . the pcm is as good or better than my msg stack . as it plays i am in amazement . the presentation is awesome its like hearing your music all over again. my home cpu stinks . and the dsd was good but not giving the wow that the pcm has. so i fired up my iMac and audirvana plus . i put on elvis 57 a dsd download . its only dsd 64 from analog . track 3 it has a simple clapping in left the channel . now clapping is a simple sound but so is a piano and most dacs stink at it , this dac is giving me the texture of the hands as they clap. the only time i have heard this is with my msg . this may seem simple but its a milestone . this dac has given me my wow moment. i can hear into the recording so deep that gives me chills of realism . i now have my WOW moment

thanks winson , rob and most of all lukas for this device and at this price its an even better wow for me.

al

Marslo ale ta wypowiedz jak i sluchanie lampizatora w porownaniu do MSB wcale nie swiadczy o tym ze sposob kodowania pomiedzy DSD a PCM-em jest lepszy czy gorszy. Z takiego sluchania wogole ciezko wyciagnac jakies konkretne wnioski. Tak naprawde najwiecej w tej kwestii maja do powiedzenia sami konstruktorzy ktorzy maja mozliwosc manipulacji w samym DAC-u ktory odtwarza oba systemy tzn DSD i PCM, oczywiscie jesli zwracaja uwage na takie rzeczy. User koncowy ( odbiorca High-Endu) jedyna mozliwosc jaka ma, to porownywanie topowych DAC-ow obu technologii, ktore sa rynkowe, czyli Vivaldi Stack kontra Trinity DAC. Niestety wsrod naszych 'forumowych audio tuzow' taka potencjalna mozliwosc ma tylko Elb poniewaz posiada Trinity DAC-a i mialby tez chyba mozliwosc porowania obu systemow.

Ja skorzystalem z forum Hong-Kongu gdzie bylo kilku kolesi ktorzy porownywali u siebie oba systemy jeden wpis tutaj

Ukryta Zawartość

Uzytkownik ten dokonal bardzo szczegolowej analizy obu DAC-ow na bardzo dobrym materiale nagraniowym i w obecniej chwili zgadzam sie z ta analiza sluchajac Trinity i Vivaldiego.

Oczywiscie mozna dyskutowac czy jest to miarodajne takie porownanie i czy wogole ma to jakies sens. W chwili jednak obecnej, nie mamy innej mozliwosci. Z pewnoscia czas pokaze po ktorej stronie lezy prawda i zostanie to bardziej uwidocznione na przykladach dobrze grajacych DAC-ow. Obecnie jednak, bedzie chyba tak jak jest dotychczas, ze beda dwa przeciwstawne sobie obozy, ktory kazdy ma swoje za i przeciw.

Chociaz prywatnie i to tylko moje subiektywne zdanie, prawda lezy po stronie PCM-u i czas to pokaze.

Elb jest na przyklad zdania ze dla Trinity nie ma konkurencji w postaci zadnego innego zrodla, ponoc jego znajomi rowniez to potwierdzaja. Ja nie moge miec tej pewnosci, moge tylko domniemac na podstawie relatywnie krotkiego odsluchu Trinity na AS2013 ze Elb moze miec w tym wypadku racje!

Ukryta Zawartość

Marslo ale ta wypowiedz jak i sluchanie lampizatora w porownaniu do MSB wcale nie swiadczy o tym ze sposob kodowania pomiedzy DSD a PCM-em jest lepszy czy gorszy. Z takiego sluchania wogole ciezko wyciagnac jakies konkretne wnioski. Tak naprawde najwiecej w tej kwestii maja do powiedzenia sami konstruktorzy ktorzy maja mozliwosc manipulacji w samym DAC-u ktory odtwarza oba systemy tzn DSD i PCM, oczywiscie jesli zwracaja uwage na takie rzeczy. User koncowy ( odbiorca High-Endu) jedyna mozliwosc jaka ma, to porownywanie topowych DAC-ow obu technologii, ktore sa rynkowe, czyli Vivaldi Stack kontra Trinity DAC. Niestety wsrod naszych 'forumowych audio tuzow' taka potencjalna mozliwosc ma tylko Elb poniewaz posiada Trinity DAC-a i mialby tez chyba mozliwosc porowania obu systemow.

Ja skorzystalem z forum Hong-Kongu gdzie bylo kilku kolesi ktorzy porownywali u siebie oba systemy jeden wpis tutaj

Ukryta Zawartość

Uzytkownik ten dokonal bardzo szczegolowej analizy obu DAC-ow na bardzo dobrym materiale nagraniowym i w obecniej chwili zgadzam sie z ta analiza sluchajac Trinity i Vivaldiego.

Oczywiscie mozna dyskutowac czy jest to miarodajne takie porownanie i czy wogole ma to jakies sens. W chwili jednak obecnej, nie mamy innej mozliwosci. Z pewnoscia czas pokaze po ktorej stronie lezy prawda i zostanie to bardziej uwidocznione na przykladach dobrze grajacych DAC-ow. Obecnie jednak, bedzie chyba tak jak jest dotychczas, ze beda dwa przeciwstawne sobie obozy, ktory kazdy ma swoje za i przeciw.

Chociaz prywatnie i to tylko moje subiektywne zdanie, prawda lezy po stronie PCM-u i czas to pokaze.

Elb jest na przyklad zdania ze dla Trinity nie ma konkurencji w postaci zadnego innego zrodla, ponoc jego znajomi rowniez to potwierdzaja. Ja nie moge miec tej pewnosci, moge tylko domniemac na podstawie relatywnie krotkiego odsluchu Trinity na AS2013 ze Elb moze miec w tym wypadku racje!

Jedno małe pytanie: jak Elb, Ty, czy ktokolwiek moze ocenić, czy MSB a nawet Trinity grają lepiej niż Lampi i inne wybitne dsd daki, jesli ich nie posłuchał?

Ja tylko grzecznie sugeruje ,żeby z góry nie zakładać, ze pcm daje z definicji lepsza jakość dzwieku teoretycznie, tylko na podstawie odsluchow sprzetu.

Mam takie przeczucie, ze frajda płynąca z jakości z grania dsd przez dobre lampowe daki moze być nieistotnie mniejsza od bardzo drogich dakow pcm w technologii ss.

A relacja cena do jakości po prostu zabija te wszystkie MSB czy Trinity, co napisał kolega z WBF. Ja natomiast mam na codzień Lampi dsd Dac i słyszałem u siebie w domu kilka topowych dakow i mniej więcej wiem, co w trawie piszczy.

Proszę wiec o opinie po odsłuchu dobrego daka dsd np lampiego w swoim systemie.

Oczywiście pomijam ilośc dostępnych nagrań pcm vs dsd, chodzi mi tylko o jakość dzwieku.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Ja nie wiem jak gra lampi tylko domyslam sie jaki to moze byc poziom. Nie sadze aby to byl poziom stacka Vivaldiego do ktorego porownujemy technologie PCM w postacji Trinity DAC-a. Byc moze lampi to poziom galaktyczny na poziomie DAC-ow Top-endu. Ale biorac pod uwage jego konstrukcje sposoby zasilan polaczen oraz to ze stopien wyisciowy jest na lampach bardzo bardzo watpie w to aby to byl taki poziom. Ale oczywiscie mylic sie moge, jak bedzie okazja poslucham.

Ależ Mariusz...a skąd Stasio miałby mieć tego lampiego?

Nie twoja to sprawa skad moglnym miec, pisz w temacie!

Prowokujesz do dalszej konfrontacji wpis zglaszam do moderacji. Dosc juz tego Sly! zacznij pisac na temat i nie prowokuj.

Co do jakości stacka Vivaldiego, to,przypomnę, ze recenzent Stereophila pisząc test Auralic Vega napisał , ze daje 90 % jakości dzwieku stacka DCS za ok 5 % jego ceny..

A u mnie dsd z lampiego jest jest wyraźnie lepsze od dsd z Vegi, to jaki wniosek sie nasuwa , przynajmniej w zakresie grania dsd ?

Brawo ,wygrał Pan batonik zachodzi podejrzenie, ze jakość muzy z Lampi dsd dac nie odbiega zanadto od tej jaka oferuje stack DCS.

Pamietac należy, ze obie konstrukcje stawiają na inne elementy w reprodukcji dzwieku i wybór będzie zależał od indywidualnych preferencji.

Konto w trakcie usuwania

Z pewnoscia jesli tak caly czas zachwalasz tego lampiego DSD to cos w tym byc musi.

A jesli chodzi o ten wpis ze Stereophila J. Atkinsona to napisal ze jeszcze to sprawdzi i bedzie konfrontowal dzwiek Vegi jak bedzie mial stacka Vivaldiego w domu bo go wtedy nie mial i napisze jeszcze...Nie wiem jaka byla odpowiedz.

W kazdym badz razie jestem bardzo ciekawy posluchania tego DAC-a i przekonanie sie na wlasne uszka.

Slyszalem tylko z pewnych dobrze poinformowanych zrodel ze lampi DSD to wielkie nudy...;)

Nie Stasiu, ja nie zachwalam Lampiego, tylko wkurzyły mnie ceny dakow takich jak Vivaldi, MSB stack czy Trinity, ktore w dodatku gra tylko pcm za cene dwupokojowego mieszkania w powiatowym mieście.

Właśnie pokazuje im fige:) i gram piękna muze dsd z Lampi dsd dac za cenę dobrego kabla zasilającego i to nie tego najdroższego.

Konto w trakcie usuwania

Nie Stasiu, ja nie zachwalam Lampiego, tylko wkurzyły mnie ceny dakow takich jak Vivaldi, MSB stack czy Trinity, ktore w dodatku gra tylko pcm za cene dwupokojowego mieszkania w powiatowym mieście.

Właśnie pokazuje im fige:)

Jesli Fikusowi sie udalo zrobic cos bardzo fajnego za tak male pieniadze to chyle przed nim czola i ciesze sie ze cos w koncu udalo zrobic dobrego w PL.

Tylko osobiscie watpie aby to byl poziom stacka Vivaldiego czy tez Trinity, niestety dobry DAC PCM musi byc mocno skomplikowany a co za tym idzie kosztowny cenowo, nie ma na to rady aby zagral, co innego z DSD to fakt ten moze byc prosty a tym samym tani. No ale jaka jest uzytkowosc tego Lampiego DSD, przeciez mizerna, ile jest plyt w DSD? Wszystko wlasciwie jest w PCM-ie

A na marginesie MSB DAC odtwarza tez DSD z tego co mi wiadomo.

Dla chcącego niż trudnego, w miesiąc zgromadziłem 100 albumów dsd.

Ja juz ten etap mam za soba aby na sile kupowac tytuly na SACD czy tez DVD-audio aby miec odpowiedni system, mam za soba z uwagi na to ze PCM moim zdaniem jest lepszy i z uwagi na to ze na PCM sa tytulu ktore interesuja mnie muzycznie.

Na DSD jest moze 20-40 plyt to wszystko.

Jest jeszcze jedna rzecz ciekawa mowiaca na niekorzysc DSD. Czemu w swoim DAC-u taki dzwiek podobny jak z DSD moge zrobic z PCM plikow. Ale nie udaje mi sie zrobic dzwieku PCM-u z DSD to jest bardzo tez zastanawiajace. Nie sadzisz? ;)

Dla chcącego niż trudnego, w miesiąc zgromadziłem 100 albumów dsd.

Musial Ci dobrze zagrac, jak sie tak pokorbiles na to DSD :)

Marslo zrob konwersje swoich nagran PCM do DSD i posluchaj, ciekawe co bedzie sie dzialo?

Nie lubię blendowanej whisky, podobnie lubię czyste pcm z pcm daka i dsd z dsd daka.

Poza tym od jutra wakacje :)

A gra faktycznie pięknie , teraz męski chór The Gents natywne dsd z channelclassics.

No i dzisiaj przyszedł Acro 2090 Speciale, duzaaaa przyjemność:)

Konto w trakcie usuwania

Nie lubię blendowanej whisky, podobnie lubię czyste pcm z pcm daka i dsd z dsd daka.

A widzisz!!! To mi daje do myslenia, ja mam podobnie z tym ze wszelkie PCM graja lepiej.

Poza tym od jutra wakacje :)

A no to gratulacje! :))) i milego wypoczynku. Ja juz Kornwalie tez zaliczylem, jakby co polecam, mozna bardzo sie zdziwic ze to UK, podobna do Kanarow bardzo, tylko ze w UK :D

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Brawo chłopcy !!!

Fajnie się czyta takie dyskusje polegające na przytaczaniu opinii z netu i pisemek na temat sprzętów aby przekonać ,że "moje jest mojsze ".

Może was pogodzę pisząc ,że i tak najlepszego dac- a ma niejaki Krzysztof Jarzyna ze Szczecina (szef wszystkich szefów) - przynajmniej tak gdzieś słyszałem.

Jak w przedszkolu ;)

podobne na YouTube Kornwalia i Kanary ?

Stasiop masz narzedzie do moderacji ? nadal masz - jesli ktos z dyskutantów jest niewygodny to" zrób to sam "

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

stasiop, w twoich wypowiedziach przewija się dużo domyślania, dlaczego w końcu nie posłuchasz czegos w domu, w warunkach kontrolowanych, dlaczego nie pożyczysz np. lampiego i sam nausznie nie sprawdzisz, tylko piszesz o jakiś pewnych dobrze poinformowanych zrodlach?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

podobna na YouTube ?

Widze ze kolege przerasta wyobrazenie :D faktycznie, radze poogladac na Youtube jesli kolega ma tylko takie wyobrazenia, ja bywam live. ;)

stasiop, w twoich wypowiedziach przewija się dużo domyślania, dlaczego w końcu nie posłuchasz czegos w domu, w warunkach kontrolowanych, dlaczego nie pożyczysz np. lampiego i sam nausznie nie sprawdzisz, tylko piszesz o jakiś pewnych dobrze poinformowanych zrodlach?

Badz pewny ze poslucham :)

no i wtedy będziesz się mogl wypowiedzieć, wiarygodnie wypowiedzieć, nie na odwrot:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

tasiop masz narzedzie do moderacji ? nadal masz - jesli ktos z dyskutantów jest niewygodny to" zrób to sam "

Obecnie nikt nie jest zbanowany ale Ty bedziesz pierwszym, po nastepnym wpisie nie w temacie ;)

Tylko wstyd bedzie ze to moderator a sam lamie regulamin. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.