Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Sam przytoczyłeś wypowiedź jakiegoś recenzenta ,że wg. jego wiedzy nic lepszego w życiu nie słyszał.

A słuchał po SpdiF bo USB na pokładzie tego dac-a nie ma.

Dobre USB na rynku wlasciwie nie istnieje, ale nie znaczy to ze jest ono zle, tylko ze ciagle nie mozna tego technologicznie latwo przeskoczyc. Ale sa konstrukcje ktore pokazuja co potrafi USB i jaka ma przewage, owszem to sa konstrukcje wlasciwie DIY ( komputery domowo tunningowane pod audio) + ultra drogie DAC-i. Na specjalistycznych forach mozna o tym poczytac.

Te, które są dostępne w serwisie aukcyjnym allegro, czy inne...?

Nie rozumiem pytania, polprzewodniki kupuje od renomowanych dystrybutorow glownie w USA i Japonii z uwagi na duza ilosc bardzo wiernych (optycznie) podrobek ktore robione sa w Chinach. Ale pewnie i na Allegro mozna kupic oryginaly, nie wiem, nie kupuje.

Czy coś z tego wynika

Odpowiedź wymaga sporej objętości.

W uproszczeniu, układy scalone należy stosować z maxymalną powściągliwością, zastępować elementami dyskretnymi, gdzie tylko się da.

Ktoś idąc tym tokiem rozumowania, mógłby przekazać, że podobnie rzecz ma się w układzie lampa - tranzystor i wskazać na zastępowanie krzemu, w każdym możliwym miejscu, lecz tu temat wpływa do oceanu najróżniejszych zjawisk i spektrum możliwości, również istnieją ograniczenia innego typu, wielowymiarowe, na wielu płaszczyznach jednocześnie.

DAC z udziałem stopnia wyjściowego wykonanego w technice z lampami, powinien być zasilany również z wykorzystaniem tych elementów, tak jak czyni to AudioNote.

Czy w urządzeniach, o których wspomina Kolega tak skonstruowano układ?

Jeśli nie, to powstaje konflikt charakterystyk półprzewodnikowych vs lampowe, - w uproszczeniu.

Ja tam wolę posłuchać.

Posluchasz, posluchasz - slowo harcerza ;)

Jeśli nie, to powstaje konflikt charakterystyk półprzewodnikowych vs lampowe, - w uproszczeniu.

Ja bym prosil bez uproszczenia w oparciu o wspolczesna nauke i pomiary. Prosze podac zrodla swoich rewelacji, opracowania naukowe, publikacje itp...POMIARY!

Paranauka i magia mnie nie interesuje 747 ;)

w DAC-u powinny być lampy

Lampy w DAC STARAJĄ SIĘ naprawić to, co zepsuły poprzedzające je, układy scalone, lecz wnoszą oczywiście swoje wiano wszelakich charakterystyk, w tym nieliniowości.

Jednak są przewodnikami, w odróżnieniu od półprzewodników krzemowych, to najistotniejsza ich właściwość w tym miejscu działania.

Nie rozumiem pytania

To była dygresja.

równie dobre DAC

Jakość dźwięku w DAC zależy od szerokiego spectrum czynników, ażeby mówić o lampach, ich zaletach czy wadach w DAC, należałoby porównywać ich pracę w tożsamych aplikacjach, to oczywiste.

Ludzie lubią słuchać lamp, jest to jednak dość kosztowne, gdyż aby zniwelować nieliniowości potrzebne jest stosowanie bardzo drogich pozostałych komponentów, wchodzących w skład członu lampowego.

Firmy montując lampy, wyglądają na niechętne, do zapewniania im godnych warunków uczestnictwa w aplikacji.

Niektórzy słuchacze, wydają się nawet posiadać wiedzę, co do skuteczności działania samego stricte stopnia lampowego i samodzielnie dobierają ich zdaniem lepszy element aktywny do pracy.

Nawet nie wiecie Panowie jak się mylicie ... jak bardzo myli się cały świat ...

Już niedługo wybuchnie rewolucja, która pogrzebie dotychczasowe myślenie o DAC.

Tylko Elberoth dotyka prawdy ale o tym nie wie ... a może nie chce uwierzyć ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dobre USB na rynku wlasciwie nie istnieje ...

A po jaką cholerę pchać się w jakieś interfejsy i trudne układy kodująco/dekodujące do dowolnej formy,

po to tylko, aby przesłać strumień o te kilkadziesiąt cm. dalej ? Kompletny player to najlepsze rozwiązanie.

Nie, rochu.

Dni CD są już policzone.

Póki co mogę powiedzieć, że cała zabawa w high-endowe DAC to para w gwizdek ...

Rewolucja zacznie się po Audioshow ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Rewolucja zacznie się po Audioshow ;-)

Uchyl rąbka tajemnicy ... jakie to urządzenie sprawi, że "świat CD zadrży się w posadach"? :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Zapraszam do pokoju 715 ;-) na Audioshow.

A potem mogę zrobić prezentację u Rocha.

ja i tak będę kupował płyty CD bo tam jest zapisana muzyka ;)

a czy w odtwarzaczu czy czymś innym będę odtwarzał to sprawa drugorzędowa,

Jak zaprzestaną "produkować" muzykę to i świat audio pomrze.

Zapraszam do pokoju 715 ;-) na Audioshow.

U Grzegorza ... wybuchnie bomba plikowa? ... na 90 % będę w niedzielę, to zajdę aby być świadkiem narodzin "nowej świeckiej tradycji" :) ... trzymam kciuki

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Taaak, w efekcie będzie to bomba plikowa. Jak wybuchnie to ofiary będą liczone w dziesiątkach tysięcy ... ;-)

Rewolucje są najczęściej krwawe ...

Oj zapewniam, że jak dupnie to poczuje to cały świat ... ;-)

Fala uderzeniowa zmiecie pewny dotychczasowy schemat myślenia ... świat się zawali by odrodzić się na nowo ...

Oj zapewniam, że jak dupnie to poczuje to cały świat ... ;-)

Fala uderzeniowa zmiecie pewny dotychczasowy schemat myślenia ... świat się zawali by odrodzić się na nowo ...

Piopio, bo Cię ABW zawinie za takie pisanie... ;-)))

Kto wie, kto wie ...;-)

A high-endowe DAC to ściema.

Wróciłem do tematu ?

A high-endowe DAC to ściema.

Wróciłem do tematu ?

Nie bardzo wrociles, bardziej trollujesz, bo jesli piszesz o DAC-ach w jakims tajemniczym tonie a pozniej z tym samym znowu to ponawiasz, to jak to traktowac? Sam sie zastanow! Jesli powiedziales na forum A to wypadaloby wypowiedz skonczyc i powiedziec w tej sprawie Z.

Zeby bylo jasno i bez watpliwosci, wracamy do tematu albo banuje kazdego trollujacego bez wzgledu na kolor skory i wyznania ;)

W Reimyo CDP 777 sygnał z sekcji transportu do sekcji przetwornika jest przesyłany kablem optycznym.

Ciekawe?

CDP - czyli player, a nie T - transport.

To dziwna egzotyka - nieuzasadniona niczym konwersja pozyskanego strumienia do postaci SPDIF aby

przesłąć to na odcinek kilku centymetrów. Masz schemat blokowy tego playera? Tam jest też drugi TOSLINK wyj.,

a fotki bebechów wskazują , że do wyjść digital oraz clock dostarczany jest sygnał elektryczny - zaiste dziwne !

To rozwiązanie przeczy zdrowemu rozsądkowi ... a jednak gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
<br />Już niedługo wybuchnie rewolucja, która pogrzebie dotychczasowe myślenie o DAC.<br /><br />

W szklance wody?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Prosze podac zrodla swoich rewelacji

Proszę sobie darować takie uwagi w moją stronę, za stary już jestem żeby się nabrać.

bardziej trollujesz

Każdy DAC, każde urządzenie elektroniczne pracuje w oparciu o warunki elektromagnetyczne, w każdym następuje przetwarzanie energii zasilania w potrzebne rodzaje innych przebiegów elektrycznych, panowanie nad tymi procesami zapewnia sukces w uzyskaniu pożądanych rezultatów każdego typu, w tym brzmieniowych i innych jakościowych.

Kolega panuje nad tak przedstawionymi uwarunkowaniami?

Jestem pewny, że Kolega nieświadomie, wraz z wieloma innymi uczestnikami dyskusji tutaj po prostu daje wyraz całkowitej niekompetencji w podstawowym zakresie przemian energetycznych.

Poważne traktowanie hi end, wyklucza całkowicie przytłaczającą ilość argumentów Kolegi jako obowiązujących.

Każdy DAC, każde urządzenie elektroniczne pracuje w oparciu o warunki elektromagnetyczne, w każdym następuje przetwarzanie energii zasilania w potrzebne rodzaje innych przebiegów elektrycznych, panowanie nad tymi procesami zapewnia sukces w uzyskaniu

Tak ja widze kazda energie wypromieniowana czy tez jesli chce w dowolnym ukladzie do 4 Ghz z dokladnoscia do -160dB, a kolega widzi czy tylko sobie to wyobraza?

Proszę sobie darować takie uwagi w moją stronę, za stary już jestem żeby się nabrać.

To nie jest zadna uwaga, jesli podajesz jakies zjawisko to niech to nie bedzie bajkopisarstwo ale konkretne dowody ze takowe zjawisko istnieje i ktos je opisal. Nie przecze ze ono nie istnieje ale chce wiedziec czy wiesz jakie to zjawisko? Bo jesli nie wiesz to takie sobie z Twojej strony tylko bicie piany nic wiecej. :(

No chyba ze zrodlem twoich informacji jest to, ze tak to slyszysz - to zmienia postac sprawy. ;)

Albert Einstein twierdził, że wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.

Kolega twierdzi inaczej?

Uwazam ze wyobraznia jest wazniejsza ale wiedza jest nie wiele mniej rowniez wazna!!! I z pewnoscia Einstein to samo by powiedzial :D

bajkopisarstwo

Osoby obyte w temacie operują skrótami myślowymi, inaczej dyskusja w ogóle nie jest możliwa, Kolega przypomina mi chłopca z piaskownicy, który stara się coś udowodnić innej osobie z innego podwórka, jeszcze gdyby to miało jakiś sens, to bym to zrozumiał.

Uwazam ze wyobraznia jest wazniejsza ale wiedza jest nie wiele mniej rowniez wazna!!! I z pewnoscia Einstein to samo by powiedzial :D

Wiedza, raz że jest powszechnie dostępna, szczególnie w dzisiejszych czasach, dwa, że można posłużyć się zewnętrznymi specjalistami, natomiast warsztat wyobraźni jest obiektem wysoce zindywidualizowanym, w którym nie obowiązują nawet "ziemskie prawa", króluje tam nie nazwana i nie opisana naukowo "intuicja", która zastosowana trafnie bądź błędnie, jest rozwiązaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.