Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobienie zas DAC-a w PCM ktory dorownuje graniu DSD to duze wyzwanie, zrobienie zas DAC-a lepszego to zadanie wyczynowe i niezwykle kosztowne. Ale jest sens bo z PCM-u mozna wycisnac maksymalna jakosc, mam wrazenie ze mozna wycisnac taka jakosc ze nikomu z nas sie nawet nie sni, tak sadze i mam przeslanki ku temu aby tak sadzic.

I to jest klucz. Taki filtr "uprzyjemniacz" szczególnie przydatny w jazgotliwych i drących ryja systemach. Coś jak dobarwianie lampami przetwornika a źródło ma być krystalicznie przejrzyste i neutralne.

DSD uwazane jest za lepsze bo dobrych konwerterow PCM jest tyle ze mozna policzyc je na palcach jednej reki i to drwala na emeryturze ;)

Jest jeden warunek, sygnał po wyjściu z odbiornika musiałby być idealnie obrobiony przez niezwykle szybkie układy, tak aby kształt przebiegów był możliwe zbliżony do "idealnego prostokąta".

To właśnie przy przesyłaniu od początku toru do końca decyduje o barwie a w audio to fundament!

___________________________________________________________________________________________________________

StasioP przepraszam! Już nie piszę w tym wątku jestem tu zbanowany przez Ciebie do 25 czerwca 2015 (trzymam za słowo) a jako firma przez Cira do 29.06.2015 w ogóle dziwne!!! bo za wpis o tym że Niemcy gazowali polaków z dokładnością zegarka. Jak wiadomo nie jest to obecnie poprawne politycznie no ale ludzie na prawdę byli mordowani! w obozach koncentracyjnych i nie tylko w obozach przez Niemców! a nie faszystów jak się to usiłuje przez Niemców rozmydlić. Obecnie za to poprawne politycznie są Polskie obozy zagłady, kurde o ja głupi tak się narazić moderacji! Przecież mogłem napisać gazowali w Polskich obozach zagłady z dokładnością zegarka i bana by nie było ech!

EOT

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To właśnie przy przesyłaniu od początku toru do końca decyduje o barwie a w audio to fundament!

Moje zdanie w tym temacie jest takie, to nie ma zadnego znaczenia! ;)

Ale jest sens bo z PCM-u mozna wycisnac maksymalna jakosc

Pamiętać jeszcze należy że historycznie bardzo dużo materiału dźwiękowego zostało zarejestrowanego w PCM koncerny miały by na czym znów zarobić :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

StasioP przepraszam! Już nie piszę w tym wątku jestem tu zbanowany przez Ciebie do 25 czerwca 2015 (trzymam za słowo) a jako firma przez Cira do 29.06.2015 w ogóle dziwne!!! bo za wpis o tym że Niemcy gazowali polaków z dokładnością zegarka. Jak wiadomo nie jest to obecnie poprawne politycznie no ale ludzie na prawdę byli mordowani! w obozach koncentracyjnych i nie tylko w obozach przez Niemców! a nie faszystów jak się to usiłuje przez Niemców rozmydlić. Obecnie za to poprawne politycznie są Polskie obozy zagłady, kurde o ja głupi tak się narazić moderacji! Przecież mogłem napisać gazowali w Polskich obozach zagłady z dokładnością zegarka i bana by nie było ech!

EOT

Ktoś ma wątpliwości, że Niemcy nas mordowali w obozach?

To pewnie jakaś nowa moda jak można przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

D1-front.jpg

D1-rear.jpg

D1_silver_front.jpg

D1-dual_inside3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

d1-server-rear.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobra recenzja Chorda HUGO TT

Zrodlo:

Ukryta Zawartość

post-31719-0-38174700-1435748115_thumb.jpg

post-31719-0-39611000-1435748124_thumb.jpg

post-31719-0-22478600-1435748131_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobra recenzja Chorda HUGO TT

Zrodlo:

Ukryta Zawartość

A tam są złe recenzje? Każdy produkt jest wybitny :)

Czy ktoś jest użytkownikiem ps audio perfect wave dac bo jestem ciekaw opinii osób, które go słuchają na co dzień.

Ostatnio zanabyłem drogą kupna bardzo ciekawy daczek na PCM63 i muszę przyznać, że gra to na bardzo wysokim poziomie 20-30kzł za nówki a jest dość leciwe.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś jest użytkownikiem ps audio perfect wave dac bo jestem ciekaw opinii osób, które go słuchają na co dzień.

Ostatnio zanabyłem drogą kupna bardzo ciekawy daczek na PCM63 i muszę przyznać, że gra to na bardzo wysokim poziomie 20-30kzł za nówki a jest dość leciwe.

Parasound ???

Owszem cos w tym jest :D Ale w tym wypadku poziom zachwytow chyba jest wyzszy niz srednia...kto wie, to zasilanie bateryjne w tym DAC-u moze zmieniac wiele.

Owszem cos w tym jest :D Ale w tym wypadku poziom zachwytow chyba jest wyzszy niz srednia...kto wie, to zasilanie bateryjne w tym DAC-u moze zmieniac wiele.

Nie przeceniałbym baterii. Zazwyczaj dają gładkość ale zabierają atak i dynamikę.

Ten daczek wygląda jak młodszy brat z doklejonymi bateriami. Niech Ci Pompka pokaże flaki starego daczka na PCM63 tam to było zasilanie liniowe. Niemcy z audiotuning proponują cały set modyfikacji do niego oraz genialnego cedeka VRDSa 25X. Jest jakiś powód dla którego ludzie bawią się w modyfikacje staruszków. Kiedyś potrafili realnie wycenić sprzęt zwłaszcza studyjny. Nowy VRDS25X kosztował 9999zł, dzisiaj kosztowałby minimum 50000zł.

Jest wyraźna granica jakościowa pomiędzy topowym DCSem a starszymi flagowcami ale w półce cenowej do 30kzł nie ma dzisiaj zbyt wielu rodzynków. Obecnie za topowe produkty często trzeba płacić 100kzł lub więcej. Wątpię żeby części aż tak podrożały :)

Asus Xonar Essence One wygląda nie gorzej a kosztuje poniżej 3kzł. Wiem nawet jak go poprawić.

Nie przeceniałbym baterii. Zazwyczaj dają gładkość ale zabierają atak i dynamikę.

Nic lepszego jak baterie nie ma, chociaz nie zdecydowalem sie na takie rozwiazanie z powodow zbyt duzej awaryjnosci. Atak w szczegolnosci w przypadku cyfry jest bardzo czesto zle interpretowany, trzeba czesto chodzic na live koncerty zeby wiedziec, ze atak live muzyki malo ma wspolnego z cyfrowym atakiem. Baterie wlasnie robia ten atak dosc podobny do tego co mozna uslyszec wlasnie na zywo. Uzyskanie tego samego z liniowego zasilacza jest skrajnie trudne i bardzo kosztowne.

Jest wyraźna granica jakościowa pomiędzy topowym DCSem a starszymi flagowcami ale w półce cenowej do 30kzł nie ma dzisiaj zbyt wielu rodzynków. Obecnie za topowe produkty często trzeba płacić 100kzł lub więcej. Wątpię żeby części aż tak podrożały :)

Czesci tez podrozaly, powod jest tego tez inny jest za duzo tzw High-endowych firm na rynku ktore nie maja nic wspolnego High-endem, musza tez sprzedawac swoje ladne obudowy zabierajac klienta o ktorego coraz trudniej, ceny tym samym dobrych sprzetow musza isc w gore i ida niemilosiernie w gore z uwagi ze produkcja nie jest seryjna tylko jednostkowa w przypadku niszowych i prawdziwie High-endowych produktow.

dają gładkość ale zabierają atak i dynamikę.

Baterie są dobre do zasilania latarki, albo pilota..w hi end mogą zasilać lecz nie tor audio, lecz co najwyżej urządzenia wspomagające różnego typu..

30kzł nie ma dzisiaj zbyt wielu rodzynków.

W ogóle nic nie ma, odchodzi pokolenie, które chciało coś zrobić w hi end audio..

Zrodlo

Przyjemne, kolorowe wnętrze..powoduje dobry nastrój..dlatego gra..

Baterie wlasnie robia ten atak dosc podobny do tego co mozna uslyszec wlasnie na zywo

Nie żartujmy sobie w hi end, baterie zabierają całą żywość i naturalną spontaniczność muzyki, zasilanie musi być bardzo szybkie, min 200-300Mhz z elementów wykonawczych oraz ich sterowników, bardzo małe pojemności pasożytnicze półprzewodników..etc..Black Gate..Silmic II Gold..

Tym razem zgodze się z 747. Ogniwa bateryjne wcale nie dają tak precyzyjnego napięcia jak się wydaje. Ich "zapas" magazynowanego ładunku też jest mocno ograniczony.

Najlepsze są zasilacze liniowe tyle, że te najlepsze bardzo dużo kosztują.

zasilacze liniowe

Może się okazać potrzeba użycia zasilacza elektronicznego, potrzebne jest jednak mądre wykonanie, Sony ma tu jakieś dokonania w odległej przeszłości w linii ES.

zasilane jest z kondensatorow

To układ współzależny, jest potrzeba rozumienia poszczególnych charakterystyk, hierarchii, kondensator jest ładowany z źródła SEM.

W hi end, trzeba poszukiwać jakości u źródła, zarówno w sensie dosłownym, jak i rozumianym jako źródło pochodzenia siły elektromotorycznej, dlatego ważne są kable, linia energetyczna, jakość przewodnika w wszelkich transformatorach, stratność rdzeni, etc, to elementarz, dopiero po dopięciu tych podstawowych elementów na ostatni guzik naszych skromnych możliwości, możemy zabrać się za tzw urządzenia techniczne, które tak naprawdę są tylko garścią części i podzespołów, plus obudowa.

Tylko ze jak sie w to wglebic to tak naprawde elektronika nie jest zasilana ani z baterii ani zasilacza, wszystko zasilane jest z kondensatorow i to one maja glowny wplyw. ;)

Gdzie są porządne kondy w zasilaniu tej 3kg popierdółki Chorda?

Poniżej foto z poważnym podejściem do tematu zasilania w przetworniku. Cena nowego wynosiła 10 000 dolarów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Toroid 200 VA pcocc, do samego członu audio przetwornika D/A, ..

das-703es-03.jpg

moduł zasilania

No ale..te podzespoły...im ich więcej tym gorzej, nie ma dla nich miejsca w końcowym hi end, trafa z Sony 703 nie sposób znacząco poprawić, w granicach rozsądku..

Tak czytam, czytam, czytam ...

Czy Wy wszyscy nie widzicie, że DSD to słowo klucz.

A ten klucz jest do naszych kieszeni i portfeli.

Wmawia się nam wszystkim, że DSD jest takie wspaniałe po to aby nam wyciągnąc kasę !!!

Podobnie w telewizorach z 3D, 4K, Androidem i mnóstwem innych niepotrzebnych rzeczy.

Dajemy się prowadzić jak cielaki do rzeźni.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mam podobnie. Słuchałem DSD z Lumina i na łopatki mnie nie rozłożył.

Natomiast Audio Note pokazał zupełnie nową jakość i oblicze nagrań 44,1/16.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak czytam, czytam, czytam ...

Czy Wy wszyscy nie widzicie, że DSD to słowo klucz.

A ten klucz jest do naszych kieszeni i portfeli.

Wmawia się nam wszystkim, że DSD jest takie wspaniałe po to aby nam wyciągnąc kasę !!!

Podobnie w telewizorach z 3D, 4K, Androidem i mnóstwem innych niepotrzebnych rzeczy.

Dajemy się prowadzić jak cielaki do rzeźni.

Pozdro

Nie wiem czy dobrze waść doczytałeś wątek bo wydaje mi się ,że nie wszyscy słuchają DSD czy SACD.

Co do telewizorów to rozumiem ,że masz tv 4K i uważasz ,że w porównaniu do full HD różnicy w obrazie nie widać ?

A tak generalnie to gratuluję ugruntowanej i niczym niezachwianej samooceny ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.