Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Drogi powracający Jarku&Ania.

Co mam napisałem w o mnie. Wystarczy zerknąć. Ale Tobie się nie chciało, lepiej gdybać i na tej podstawie tworzyć kolejne teorie spiskowe i personalne wycieczki.

A wracając do DSD jak rozumiem popierasz moją tezę tylko Ci nie wypadało napisać to wprost. Trochę odwagi.

Co do mojej oceny czy samooceny znowu nie doczytałeś. Napisałem na podstawie czego mam swoją opinię nt. DSD. Na podstawie testów w moim systemie z pierwszego streamera, który to umożliwiał. Ze dwa lata temu na oko.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

To jest moduł zasilania do samego .... transportu Metronome Calista (poprzednik Calypso ).

Podobny zasilacz jest osobno do dac-a.

kalista-powersupply.jpg

Mnie to się zasilanie zawsze kojarzyło z czymś takim:

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A wracając do DSD jak rozumiem popierasz moją tezę tylko Ci nie wypadało napisać to wprost. Trochę odwagi.

Dobrze kombinujesz.

Popieram Twoją tezę co do DSD natomiast nie popieram darcia łacha ze sprzętów , które widziałeś tylko na zdjęciach w necie.

Tylko tyle.

Popieram Twoją tezę co do DSD natomiast nie popieram darcia łacha ze sprzętów , które widziałeś tylko na zdjęciach w necie.

Tylko tyle.

Słucham ???

Pozdro

Widze, ze sie kolegom dsd nie podoba. Dla lepszego zrozumienia tych krytycznych opinii, ktory z kolegow testowal dsd na natywnych nagraniach muzyki symfonicznej dostepnej np na channelclassics?

Konto w trakcie usuwania

A jakbyś najkrócej opisał dlaczego Ci się nie podobało? Ja też mam uwagi, ciekawe czy się pokrywają;-)

Pzdr

Pisałem o tym już nie raz. Kto chce to znajdzie.

Pozdro

Widze, ze sie kolegom dsd nie podoba. Dla lepszego zrozumienia tych opinii, ktory z kolegow testowal dsd na natywnych nagraniach muzyki symfonicznej dostepnej np na channelclassics?

Testowałem na samplach dostępnych na norweskiej stronie.

Nie podoba to zbyt mocne określenie.

Różnice pomiędzy gęstym PCM a natywnym DSD to były niuanse brzmieniowe. Raz na korzyść jedego raz drugiego.

I ta różnica moim zdaniem nie jest warta wydawania dziesiątków tysięcy złotych na nowy streamer i DAC. Tym bardziej, że właśnie môj aktualny tor cyfrowy wreszcie "dogonił" analog. I nowej "wojny formatów" w swoim systemie nie zamierzam rozpoczynać. Aktualny stan pokoju służy słuchaniu muzyki. Szczególnie z taśmy :).

O marności biblioteki muzyki w DSD, której ja słucham już nie wspominam.

A jeśli już bardzo chcę to mogę posłuchać plików przekonwertowanych z DSD do PCM. Nie w locie tylko wcześniej, raz.

Pozdro

Widze, ze sie kolegom dsd nie podoba. Dla lepszego zrozumienia tych opinii, ktory z kolegow testowal dsd na natywnych nagraniach muzyki symfonicznej dostepnej np na channelclassics?

Np. Ja :)

Mam Vivaldiego i slucham na vivaldim. To nie jest tak ze dsd jest zle a pcm super. Mam jedynie jedno glowne zastrzezenie, o ktorym juz pisalem. Moim zdaniem negatywny wplyw to nadal wina urzadzen bo w formacie widze nadzieje. Predzej czy pozniej to sprawdze.

No tak rozumiemy aluzję gdzie szukać :)

Niekoniecznie. To było dawno i mogłem to opisać tu na AS. Gdzieś ten wątek tu jeszcze zapewne jest. Bodajże w Analogu.

Pozdro

Np. Ja :)

Mam Vivaldiego i slucham na vivaldim. To nie jest tak ze dsd jest zle a pcm super. Mam jedynie jedno glowne zastrzezenie, o ktorym juz pisalem. Moim zdaniem negatywny wplyw to nadal wina urzadzen bo w formacie widze nadzieje. Predzej czy pozniej to sprawdze.

Szymon, Tobie moge napisac, bo zdaje sie Twoj transport jest na wysokim poziomie a on jest w plikach kluczem. Natywne dsd w klasyce jest bez watpienia nowa jakoscia, jak ktos jej nie slucha to pcm wystarczy. Ja np muzyki pop czy ostrego rocka w dsd nie trawie. Za to wokale i klasyka - miodzio.

Vivaldi to jest z pewnoscia dobry dac do dsd , lampi big 7 lub GG to rownie dobre sprzety o nieco innej sygnaturze. Nowy C8+ gra niezle dsd ale halasuje przy przelaczaniu kazdego utworu. Na tle lampiego big 7 dsd z metronome jest jednak slabsze.

Konto w trakcie usuwania

Nie ma parcia, nie chcesz to nie pisz, szukać też nie będziemy.

Ale co mam Ci napisać? Że pałeczka perkusji tu brzmiała tak a tam owak?

To były moje i mirka24 odczucia, wtedy i w tamtym systemie. Być może dzisiaj w aktualnym systemie, z innego grajka byłoby inaczej.

Nie zamierzam nawet tego sprawdzać ponieważ w tej chwili jak napisałem odkryłem nową jakość z 44,1/16 i przestałem się sam ze sobą ścigać na bity i herze. I słucham muzyki i Wam też to proponuję.

A wolne fundusze wydaję na inne przyjemności np. na podróże.

Jeśli bardzo chcesz wiedzieć zapytaj kolegę mirek24. Ma nowszego Lumina T1 w swoim systemie, miał wcześniej Klimaxa, to napisze ci może o swoich wrazeniach.

Pozdro

Jesli to do mnie odpowiedz to ciesze sie, ze kolega znalazl swoj sprzet. Ja rowniez , dlatego uwazam klasyke w natywnym dsd z lampiego za najlepszy dzwiek , jaki kiedykolwiek slyszalem.

Konto w trakcie usuwania

Szymon, Tobie moge napisac, bo zdaje sie Twoj transport jest na wysokim poziomie a on jest w plikach kluczem Natywne dsd w klasyce jest bez watpienia nowa jakoscia, jak ktos jej nie slucha to pcm wystarczy. Ja np muzyki pop czy ostrego rocka w dsd nie trawie. Za to wokale i klasyka - miodzio.

Vivaldi to jest z pewnoscia dobry dac do dsd , lampi big 7 lub GG to rownie dobre sprzety o nieco innej sygnaturze. Nowy C8+ gra niezle dsd ale halasuje przy przelaczaniu kazdego utworu. Na tle lampiego big 7 dsd z metronome jest jednak slabsze.

Transport plików to podstawa a poki co mało kto miał do czynienia z czymś porządnym. Oceny na podstawie Linna, Lumina czy Amare to jest żart. Nawet W20 to nie jest koniec tematu ale to juz ciekawe urzadzenie. Slucham wyłącznie klasyki, wokalu i dalekowschodnich wyjcow :)

To było do Rafaella ale zgadzam się.

Niech każdy ma to co Mu się podoba i ... za ile mu się podoba. I tego się trzymajmy.

Pisanie o jakiś referencyjnych systemach, urządzeniach, prowadzenie piaskownicowych wojenek cyfra vs. analog czy DSD vs. PCM niczemu dobremu nie służy, a jedynie nabija kabzę producentom oferującym dzisiejsze sprzęty audio w chorych cenach.

Takie jest moje zdanie na bazie 40-u lat doświadczenia i zabawy w audio.

Podkreślam .... ZABAWY, bo moim zdaniem o to w tym chodzi.

Pozdro

Transport plików to podstawa a poki co mało kto miał do czynienia z czymś porządnym. Oceny na podstawie Linna, Lumina czy Amare to jest żart. Nawet W20 to nie jest koniec tematu ale to juz ciekawe urzadzenie. Slucham wyłącznie klasyki, wokalu i dalekowschodnich wyjcow :)

Znam wielu audiofili, ktorzy dali by się pokroić za posiadanie tych Linnów, Luminów, Aurenderów i innych.

Podstawowa zasada .... nie mierzyć wszystkich i wszystkiego swoją miarą.

Pozdro

Nie wiem co to oznacza " dalekowschodnich wyjcow":) ale na pewno da sie zbudowac za cene w20 bardzo dobry transport typu custom z tym ze wielopudelkowy. Ja musze miec wszystko w jednym i poki co jestem b. zadowolony z w20 tym bqrdziej, ze dostalem go po bardzo atrakcyjnej cenie.

Konto w trakcie usuwania

Mój znajomy posiada piękną kolekcję najlepszych wydań winylowych naprawdę jest tego sporo. Gra to z drogich zabawek DCSa, Vitusa itd. Ostatnio zadał mi pytanie na a jakby to wszystko zripować do plików.

Czy to ma sens? Odpowiedziałem mu, że sam bym tego chciał bo ma wspaniałą kolekcję. Prawda jest jednak bolesna nie wiem co mógłbym mu zaproponować biorąc pod uwagę cyfrę. Szpulowiec to najlepsze rozwiązanie ale dalej pozostaje problem zabawy z taśmami.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jest watek na WBF o ripowaniu analogu do dsd. Sam o tym myslallem ,ale sadze, ze to niepotrzebne. Z rekomendacji ludzi , ktoray dobrz znaja sprawe dobry spraet do ripowania winyli jest firmy Tascam, w USA cena ok 1000 usd.

Osoba , ktora dobrze sie na tym zna jest Bruce Brown, wlasciciel studia nagran i milosnik dsd, warte poczytac jego wpisy.

Konto w trakcie usuwania

Dzięki Marslo poczytam sobie.

Są też takie wpisy no, no że rip z vinyla gra lepiej od oryginału ;) Oj pachnie napalmem o poranku.

My ripping project is at its 5 year mark and I am approaching the end (hopefully within a few months) of my goal of ripping 10,000 vinyl and tape albums. You can see all my equipment in my signature. The actual ripping equipment and software has stayed the same, though I did change the TT/cartridge a few months ago (it was a VPI HRX Rim Dirve with Lyra Skala). Remember everything is real time and more - editing tracks, labeling, and any other processing. So I have spent a good deal more than 10,000 hours doing this (though not having to listen to all 10,000 hours of albums).

Comparing vinyl to digital all 192/24 PCM, because I declick and when necessary decrackle (with Izotope RX3Advanced), the digital files sound better than the vinyl.

Comparing rips with originals of 15ips 2 track tapes of master dub level (Tape Project, MPS, UltraAnalgoue, Yarlung, IRI, Opus 3, etc), the original tapes are very, very, slightly better in my system - very, very, slightly better back wall ambience.

Since I started, other software has come out, which I have not tested, but Pyramix with the Merging Mykerinos card feeding a Pacific Microsonics Model Two has worked very well for me. My understanding is that other software is much more consumer oriented and easier to use.

PS. This is all pro equipment and software and I had a few top notch engineers tutoring me how to use all this stuff - won't have been able to do it without them. A shout out to Paul Stubblebine, Mike Romanowski and Mark Willsher.

Larry

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

...

Natomiast Audio Note pokazał zupełnie nową jakość i oblicze nagrań 44,1/16.

Pozdro

przeca każdy AN tu muł bagienny, więc jak to możliwe ?? :)

----------------------------------------------------

Dzięki Marslo poczytam sobie.

Tu watek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z dyskusji nt konwersji AD wynika, ze sam sprzet to poczatek drogi, trzeba sie znac na nagrywaniu i sposobach ustawien tego procesu. To jest troche kupowanie browaru, zeby napic sie piwa:)

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Tu watek:

Ukryta Zawartość

Z dyskusji nt konwersji AD wynika, ze sam sprzet to poczatek drogi, trzeba sie znac na nagrywaniu i sposobach ustawien tego procesu. To jest troche kupowanie browaru, zeby napic sie piwa:)

Może i tak ale przecież ten proces jest podobny do zgrywania płyt na taśmę. Dla kogoś posiadającego wyjątkowe wydania płyt, jest to rozwiązanie. Raczej problem leży gdzie indziej. Kiedy cyfra wiernie odtworzy sygnał który otrzyma.

Ukryta Zawartość

Jest watek na WBF o ripowaniu analogu do dsd. Sam o tym myslallem ,ale sadze, ze to niepotrzebne. Z rekomendacji ludzi , ktoray dobrz znaja sprawe dobry spraet do ripowania winyli jest firmy Tascam, w USA cena ok 1000 usd.

Osoba , ktora dobrze sie na tym zna jest Bruce Brown, wlasciciel studia nagran i milosnik dsd, warte poczytac jego wpisy.

To nie lepiej po prostu wrzucić płyte na talerz ?

;)

Pozdro

Czy juz koledzy slysza roznice pomiedzy wydaniami CD?

Czy juz jest oczywiste ze pierwsze digitalizacje sa lepsze od najlepszych pozniejszych remasterow?

Czy juz wiadomo ze starzenie sie tasm matek wplywa na kopie i wydanie CD i jest to bardzo slyszalne?

Czy juz wiadomo kolegom, ze na CD mamy 100% kopie tasmy matki i ze da sie z taka sama jakoscia odtwarzac to w systemach?

Czy juz wiadomo kolegom, ze na CD mamy 100% kopie tasmy matki i ze da sie z taka sama jakoscia odtwarzac to w systemach?

wiadomo, tylko do odtworzenia tak wysokiej jakości z CD potrzebny jest wybitny DAC

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.