Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

A nie mozesz poprosic syna, skoro taki dobry, troche matematyki tez mu sie przyda? :)

Nie mogę bitowe audio to Twoja domena, jak coś spartolisz to czasem mogę to poprawić swoimi kablami.

Tak ze proszę o te bity; pamiętaj od poziomu umownego 0dB odjąć 10dB nie odwrotnie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mariusz wszystko OK ja zrozumialem i przeczytalem. Zrob doswiadczenie w wolnej chwili moge pomoc co do stosowanych programow. Mysle ze to doswiadczenie przekona Cie i otworzy Ci oczy na sprawe tzw 'Hi-resow' Lubisz slyszec wiec uslyszysz...

Rafaell a co to lekcja matematyki? 10 dB to bedzie okolo 1.5 bita glebiej.

Tylko pamietaj PCM jest liniowe a krzywa slyszenia zalezna od czestotliwosci.

Mariusz wszystko OK ja zrozumialem i przeczytalem. Zrob doswiadczenie w wolnej chwili moge pomoc co do stosowanych programow. Mysle ze to doswiadczenie przekona Cie i otworzy Ci oczy na sprawe tzw 'Hi-resow' Lubisz slyszec wiec uslyszysz...

Stasiop rusz dupę zostaw Academy of St Martin in the Fields i wybierz się do jakiegoś lepszego studia w Londku nie Zdroju i posłuchaj jak brzmi muzyka na stole mikserskim z Protoolsa.

Bawilem sie troche izotope Ozonem i roznego typu rzeczami wiec jakies pojecie mam na ten temat. Na rozdzielczych zrodlach dosc dobrze slychac zabawy komputerami to tez uwazam ze najwiecej bardzo dobrych nagran juz powstalo a nie powstaje.

Bawiłem się z dorosłymi dziewczynkami więc jakieś pojecie mam ale cały czas się uczę i Tobie to polecam!

Bawiłem się z dorosłymi dziewczynkami więc jakieś pojecie mam ale cały czas się uczę

Rafaell nie porownuj skomplikowania kobiety do skomplikowania programow audio czy tez DAC-a, raz ze mozesz narazic sie paniom ktore tutaj czesto pisuja a dwa proporcje sa 1 do nieskonczonosci :D

Słucham właśnie AM Jopek "Niepojęte i ulotne" i najbardziej podoba mi się w tym utworze bas na samym początku.

Zapamiętaj mężczyźni lubią nieskończenie wiele zabawek :)

Słucham właśnie AM Jopek "Niepojęte i ulotne" i najbardziej podoba mi się w tym utworze bas na samym początku.

Zapamiętaj mężczyźni lubią nieskończenie wiele zabawek :)

zdecydowanie, przy jednej i kot........

sry panie, ktore lubia tu czytanie:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Moje kobieciątko" katuje i torturuje mnie" AMJ od paru lat i powiem że nie mam nic przeciwko nawet lubię takie zabawy :)

No właśnie u mnie jest podobnie, Kobiety Rządzą :) ale przynajmniej łatwiej zrobić im przyjemność (i trochę sobie) kupując kolejna płytkę.

sala koncertowa szumi na poziomie 14 bitow i wiecej, wiec....

15 Khz to jest dzwiek ktory odbierany jest przez mozg juz bardzo slabo i jest to dzwiek ktory mozna porownac do przelewania mleka w szklankach, to nawet nie jest juz pisk, to jest bardziej szum!

Mógłbyś rozwinąć temat szumu sali?

Czy uważasz, że wysokie częstotliwości muszą być bezpośrednio słyszalne? Może istotniejsza jest ich rola jako składowych harmonicznych?

Chodzilo mi o szum tla akustycznego pomieszczenia, kiedys czytalem o tym w madrej starej ksiazce o elektroakustyce. Szum ten spowodowany jest zmianami ciepla w materialach, To nie jest nigdy tak ze jak wejdziesz do pustego pomieszczenia to nie slyszysz nic, slychac wlasnie ten szum.

Czy uważasz, że wysokie częstotliwości muszą być bezpośrednio słyszalne? Może istotniejsza jest ich rola jako składowych harmonicznych?

Nie wiem czy musza byc bezposrednio slyszalne czy tez nie, chodzi mi tutaj o to ze format zapisu 44.1/16 bitow jest absolutnie wystarczajacy aby zapisac 100% tego co moze uslyszec ludzkie ucho.

Zgadzam się z Tobą, że format CD jest wystarczający, żeby odczuwać przyjemność ze słuchania muzyki (oczywiście inną niż na żywo), ale nie rozumiem rozpatrywania szumu sali (tak, to oczywiste, że każda go posiada) na poziomie bitowym. To się mierzy w db i wartości są bardzo różne (pusta sala i z publicznością itp) Z tego co wiem tu też są normy dotyczące dopuszczalnego poziomu szumu np. klimatyzacji.

Chodzilo mi o to ze jeslli mamy dwa najmniej znaczace bity poswiecone na zapis szumu tla sali, gdzie nastepne bity zapisuja potrzebne informacje muzyczne, to czy na prawde potrzeba nam 24 bitow aby lepiej zapisac muzyke? Moim zdaniem 16 bitow to i tak jest za duzo, wiec cale to zamieszanie z 24 bitami nie jest potrzebne aby lepiej rejestrowac czy tez odtwarzac muzyke. Te 24 bity sa potrzebne w studio gdzie na drodze masteringu tracimy rozdzielczosc bitowa, ale w domu to jest tylko niepotrzebna nikomu fontanna tryskajaca z DAC-a ;), to samo dotyczy zwiekszania czestotliwosci samplingow i zapisywania jeszcze wiekszej ilosci informacji ktore ucho i tak nigdy nie uslyszy.

(oczywiście inną niż na żywo

Uwazam ze jesli mamy rejestracje na zywo z wykorzystaniem dwoch mikrofonow to mozna przeniesc do domu 100% tego co na koncercie.

Waskim gardlem moim zdaniem sa glownie tutaj wlasnie zrodla.

...

Uwazam ze jesli mamy rejestracje na zywo z wykorzystaniem dwoch mikrofonow to mozna przeniesc do domu 100% tego co na koncercie.

Waskim gardlem moim zdaniem sa glownie tutaj wlasnie zrodla.

Żartujesz prawda ??

----------------------------------------------------

Nie! Slysze to, ze sie da.;)

Czekaj, czekaj.

Mówisz to w oparciu o odsłuchy u siebie na słuchawkach?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To się mierzy w db i wartości są bardzo różne (pusta sala i z publicznością itp) Z tego co wiem tu też są normy dotyczące dopuszczalnego poziomu szumu np. klimatyzacji.

Nie do końca tak jest.

Normy dotyczą dopuszczalnego hałasu w konkretnych pomieszczeniach a nie konkretnych urządzeń.

Inne dop. wartości max. mają mieszkania, inne biura a inne np. hale prod.

Poza tym dochodzą jeszcze uwarunkowania czy osoby przebywają na stałe czy tylko czasowo w konkretnych pomieszczeniach.

Sale koncertowe są tak wygłuszone ,że nie ma mowy o słyszalnym szumie tła.

Ale miernik i uszy człowieka to dwie różne rzeczy.

Pomimo , że człowiek nie słyszy absolutnie nic szum tła prawie zawsze występuje i miernik go pokaże.

Tak więc Staszek ma w pewnym sensie rację choć nie do końca ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stasio ma sporo racji pisząc o rejestracji za pomocą dwóch mikrofonów. Nie zawsze większa ich ilość oznacza lepszą jakość realizacji. Wielu renomowanych producentów właśnie w ten sposób nagrywa. Istotny jest oczywiście repertuar, inaczej nagrywa się wielką orkiestrę symfoniczną a inaczej przykładowo Antonio Forcione...

mechanika kwantowa nie potrafi dokładnie przewidzieć zachowania pojedynczego bytu fizycznego

no coz, nie jest dobrze, a juz bylo lepiej

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Bubusia

....

Normy dotyczą dopuszczalnego hałasu w konkretnych pomieszczeniach

Osoby z forum, muszą przebywać w bardzo hałaśliwych pomieszczeniach /większość/, skoro ich świadomość w następstwie wytwarza dające się m in odczytać tu relacje.

Słucham właśnie AM Jopek

Współczuję.

Pozdrawiam.

Normy dotyczą dopuszczalnego hałasu w konkretnych pomieszczeniach a nie konkretnych urządzeń.

Inne dop. wartości max. mają mieszkania, inne biura a inne np. hale prod.

Poza tym dochodzą jeszcze uwarunkowania czy osoby przebywają na stałe czy tylko czasowo w konkretnych pomieszczeniach.

Sale koncertowe są tak wygłuszone ,że nie ma mowy o słyszalnym szumie tła.

Ale miernik i uszy człowieka to dwie różne rzeczy.

Pomimo , że człowiek nie słyszy absolutnie nic szum tła prawie zawsze występuje i miernik go pokaże.

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, ale nie jestem w tej branży (klimatyzacyjnej) fachowcem. Chodziło mi o normę dla szumu np. klimatyzacji w sali koncertowej, a to się mierzy miernikiem, który oczywiście zawsze coś wykaże, a nie zawsze to słychać. Nie rozumiem tylko jak to się ma do tych bitów....

A co do Sal koncertowych.....w każdej jest szum tła, bo równie ważne jak wytłumienie jest rozpraszanie, propagacja dźwięku i czas pogłosu...

Stasio ma sporo racji pisząc o rejestracji za pomocą dwóch mikrofonów. Nie zawsze większa ich ilość oznacza lepszą jakość realizacji. Wielu renomowanych producentów właśnie w ten sposób nagrywa. Istotny jest oczywiście repertuar, inaczej nagrywa się wielką orkiestrę symfoniczną a inaczej przykładowo Antonio Forcione..

Przecież to są techniki nagraniowe i w zależności od potrzeb i jakiejś filozofii nagrania stosuje się ilość mikrofonów. Każde dokładne nagranie audiofilskie, w zależności od składu i ilości instrumentów, to duża ilość mikrofonów - np. fortepian dwa, wibrafon dwa, perkusja trzy lub cztery, klarnet dwa... itd. Dwa mikrofony to przede wszystkim oddanie przestrzeni i aury pogłosu pomieszczenia, które z gruntu bardzo dobrze brzmi, jak np. koścoły i inne tego typu ciekawie brzmiące budowle. Czasami jest tak, że wchodzicie do jakiegoś pomieszczenia i już bez muzyki słychać jak ono pięknie brzmi i w głowie inżyniera powstaje koncepcja projektu koncertu czy też indywidualnych nagrań. Nagrania z perspektywy, dwoma mikrofonami, żeby oddać piękni brzmenia pomieszczenia, to domena np. Cheskiego, Christiansona z Naim i ProMusica...

Przecież dużo wiadomości jest na ten temat w necie i można poczytać zamiast kołkować się wzajemnie i opowiadać brednie. Pusta, czy też prawie pusta sala koncertowa, czy też klub lub inna restauracja, zawsze będzie gorzej brzmiała i współpracowała podczas koncertu/ występu, niż ta sama sala zapełniona ludżmi - przecież to jest oczywiste!

Parker's Mood

Pusta, czy też prawie pusta sala koncertowa, czy też klub lub inna restauracja, zawsze będzie gorzej brzmiała i współpracowała podczas koncertu/ występu, niż ta sama sala zapełniona ludżmi - przecież to jest oczywiste!

Koncert to wykonawcy + publiczność i tu pełna zgoda.

Ale czy lepszy dźwięk będzie w prawie pustej, czy pełnej sali to zależy od jej projektu akustycznego i bywa różnie...

Ale czy lepszy dźwięk będzie w prawie pustej, czy pełnej sali to zależy od jej projektu akustycznego i bywa różnie...

Dokładnie, i dlatego napisałem, że to wszystko jest względne i zależy od projektu, filozofii inżyniera i potrzeb nagraniowych - moim zdaniem nie ma reguły. Dwa mikrofony z perspektywy w dużej sali, akustycznie żywej, to oddanie klimatu jako całości - nie tylko instrumentów i samej muzyki.

Parker's Mood

Użytkownik [email protected] dnia 21.02.2015 - 11:50 napisał

Słucham właśnie AM Jopek

Współczuję.

Pozdrawiam.

Czego współczujesz? że bardzo dużo muzyki słucham? Że mogę sobie z tego coś wybrać co mi się w danym momencie podoba?

Że chodzę do Krakowskiej Filharmonii też mi współczujesz? Bo jeśli nie to tutaj akurat trzeba ale to inna bajka!

Ja Tobie współczuje że podobno profesjonalnie zajmujesz się metalami ale nie masz żadnych wyników! Ja hobbystycznie dorywczo leniwie zajmuję się kablami i wyniki mam. Mam bo w życiu trzeba mieć CZUJA; współczuję że go nie masz!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.