Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Lampizator zabudował na wyjściu lampy prądowe może to jest dobry kierunek wiedząc która robi trójwymiar instrumentów i nie będzie ich spłaszczać oraz robić płaskich kolorowanek dla dzieci jak scalaki nawet np. muse.

Lampy wnosza swoje, to nie jest moja droga. Lampa mozna latwo uzyskac wypelnienie i muzykalnosc, na tranzystorach wydaje sie to nie do uzyskania. A jednak mozna i mozna pojsc duzo glebiej niz sie komukolwiek to moze wydawac, to droga bezwglednej wiernosci i braku preferencji czy tez braku okreslonego charakteru. Nie ma nic wspolnego z brakiem wypelnienia suchoscia czy papierowym basem, jest wszystko takie jak byc powinno.;) Ale co z tych kwiecistych opisow, trzeba posluchac. :)

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Tez tak sadzilem, ale z tego scalaka mozna wycisnac niesamowicie duzo, na innym dowolnym scalaczku wlasciwie tez mozna prawie to samo, tylko ze Sabre ma gigantyczne poklady gdzie mozna pojsc daleko z wiernoscia i naturalna muzykalnoscia, nie zaluje, chociaz dwa lata spedzal mi sen z powiek, trudny bardzo scalak.

Uwierz mi na słowo analityczności barwowej na średnich tonach jak nie było tak nie będzie a trójwymiar który nie odbieramy jako naturalne instrumenty to zniekształcenia harmoniczne triod więc scalak i tak do śmieci bo płaski i liniowy ...bo ja np. nie lubię.IMHO.

Ale Te firmy gotują zupę resztą elementów aby było jak najbardziej prawdziwie na instrumentach akustycznych + wokal.

Moje warzywka i przyprawy to tez pierwyj sort a nawet bardziej pierwyj niz pierwyj ;)

A Ty zmierzasz do ekstremalnej rozdzielczości.

Wszystko jest wazne, WSZYSTKO

Słabe i pospolite bitrate może być przeszkodą nie do przeskoczenia nawet przez stopień wyjściowy.

Nie sądzisz ?

Zabuduj jakąś nowość w stylu :

cytat :

"...Sposób działania przetwornika NAD M51 jest zupełnie wyjątkowy. Zamiast typowego, gotowego układu konwertera, NAD stosuje procesor DSP o 35-bitowej architekturze i 108-megahercowym zegarze taktującym. Układ przechwytuje wszystkie dostarczone z zewnątrz sygnały PCM i przerabia je na format PWM (modulacja szerokości impulsu), znany z wielu wzmacniaczy impulsowych, a także, w odniesieniu do tej konkretnej aplikacji, z formatu DSD - czyli płyt Super Audio CD.

NAD zamienia sygnał PCM na PWM z częstotliwością próbkowania 844 kHz. 35-bitowa rozdzielczość ułatwia pracę wbudowanej regulacji głośności (działającej w domenie cyfrowej) i gwarantuje, że nawet przy wyciszeniu -66 dB zostaną zachowane wszystkie informacje 32-bitowych sygnałów..."

Nie tedy droga, wystarczy 14 bitow i 44.1khz

A tak to zajmujesz się kupę czasu znanymi i nie uniwersalnymi pierdołami

To jest absolutnie pionierska konstrukcja zero powielen ZERO!

Do tego 2A3/ 300B na wyjściu i być może zaskoczysz pełne Coloseum.

Lampa to samo zlo, nic z tych rzeczy, barwe i wypelnienie uzyskuje duzo wieksza bez lampy. ;)

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Lampa mozna latwo uzyskac wypelnienie i muzykalnosc

Nie można Fender i Marshall próbował X lat i zrezygnowali z prób teraz są dwie linie pieców lampowa i tranzystorowa.

Resztę olewają aby nie tracić na badania tego czego nie rozumieją na dzisiejszy czas.

Uwierz mi na słowo analityczności barwowej na średnich tonach jak nie było tak nie będzie

W koncu wlasnie bedzie! :)

a trójwymiar który nie odbieramy jako naturalne instrumenty to zniekształcenia harmoniczne triod więc scalak i tak do śmieci bo płaski i liniowy

Wiernosc na pewnym poziomie pozwala nasladowac prawie w 100% naturalne harmoniczne reszta to hi-fi.

Nie można Fender i Marshall próbował X lat i zrezygnowali z prób teraz są dwie linie pieców lampowa i tranzystorowa.

Resztę olewają aby nie tracić na badania tego czego nie rozumieją na dzisiejszy czas.

Estradowka to inny swiat, tam dodatek lamp to samo dobro, bo lampa staje sie instrumentem. W audio to jest dobra droga ale do pewnego etapu, powod, - w audio trzeba odtwarzac na raz bardzo duzo instrumentow glosow itp, wiernosc THD jest tutaj bardzo wazna. Tylko zawsze za wiernoscia THD szedl jazgot tranzystorow nie dawalo sie tego sluchac...

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Moje warzywka i przyprawy to tez pierwyj sort a nawet bardziej pierwyj niz pierwyj ;)

Wszystko jest wazne, WSZYSTKO

Nie tedy droga, wystarczy 14 bitow i 44.1khz

To jest absolutnie pionierska konstrukcja zero powielen ZERO!

Lampa to samo zlo, nic z tych rzeczy, barwe i wypelnienie uzyskuje duzo wieksza bez lampy. ;)

Firmy estradowe sam wiesz jaka to produkcja i potęga finansowa a jak podrobisz barwę pieca lampowego tranzystorem to masz pewnego Misiaczka od wyżej wymienionych firm.

Im się nie udało ale jak potrafisz to czemu nie ja nie z tych co zazdroszczą zarobków.

Dawaj feta, s-feta. bipolara , scalaka, co chcesz byle by zagrała jak el34 lub 6l6 i jesteś w domu a forum Cię już natychmiastowo nie interesuje.

Totalny kłopot lampowy na estradzie w stosunku do tranzystora każdy średnio rozgarnięty człek jest sobie wyobrazić...ja myślę.

Firmy estradowe sam wiesz jaka to produkcja i potęga finansowa a jak podrobisz barwę pieca lampowego tranzystorem to masz pewnego Misiaczka od wyżej wymienionych firm.

Ale ja nie chce nasladowac lamp, ja chce nasladowac nature, lampy do tego z pewnoscia nie sa, chociaz wydawac by sie moglo inaczej.

Dawaj feta, s-feta. bipolara , scalaka, co chcesz byle by zagrała jak el34 lub 6l6 i jesteś w domu a forum Cię nie interesuje.

To nie bedzie i nie jest podobne do jakiejs lampy, trzeba sie przejsc na koncert na zywo a pozniej mozna sluchac mego DAC-a taka mam droge.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Ale ja nie chce nasladowac lamp, ja chce nasladowac nature, lampy do tego z pewnoscia nie sa, chociaz wydawac by sie moglo inaczej.

Powiedz to muzyką którzy są wkrzeni na serwis lamp....a nie myślą o tranie czy scalaku.

To nie bedzie i nie jest podobne do jakiejs lampy, trzeba sie przejsc na koncert na zywo a pozniej mozna sluchac mego DAC-a taka mam droge.

Jak umiesz przy pomocy scalaka i pospolitego C/A przekazać to co potrafi taśma studio master bez pomocy lampy to chętnie cię ukocham.

Ale jeżeli to ma być kolejna czkawka w stylu DCS względem taśmy master na Studerze to już teraz współczuję.

Prawda i analog nie jedno ma imię.

Jak umiesz przy pomocy scalaka i pospolitego C/A przekazać to co potrafi taśma studio master bez pomocy lampy to chętnie cię ukocham.

Moze wiecej, czyste nagrania DDD nawet stare to jest kosmos przy tasmie, tasma nie ma rozdzielczosci, nie ma wejscia wglab w niuanse, DDD to jest wejscie do pomieszczenia i bycie z muzykami razem z nimi.

Ale jeżeli to ma być kolejna czkawka w stylu DCS względem taśmy master na Studerze to już teraz współczuję.

DCS ( caly stack ) ma olbrzymia rozdzielczosc tez chce miec taka, chyba jeszcze obecnie tego nie mam, ale mam nadzieje ze sie uda, wiec i DCs ma swoje WIELKIE plusy. Moj dzwiek jest barwny i wypelniony to zupelnie inne granie, ale to co ma DCS tez chce osiagnac stad wybor padl na Sabre - uwazam ze slusznie.

Prawda i analog nie jedno ma imię.

Zgoda!

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Moze wiecej, czyste nagrania DDD nawet stare to jest kosmos przy tasmie, tasma nie ma rozdzielczosci, nie ma wejscia wglab w niuanse, DDD to jest wejscie do pomieszczenia i bycie z muzykami razem z nimi.

Ale na taśmie nigdzie nie musisz wchodzić wykonawcy sami przychodzą do mnie .

Jest tkanka , chrypka , tonacja , przepona i gardło , wysycenie i ozdobniki , narastanie , wielkość , potęga, bryła 3D , energia+ płynność , świeżość i aksamit ...do woli po prostu Szwedzki stół zróżnicowany w postaci wokali i instrumentów akustycznych.

Barwa i Sabre bez lampy, ciekawy scalaczek wybrałeś na osiągnięcie celu. Sukcesu niestety nie wróżę ale nie chcę Cię zniechęcić. Wiesz jakie przeznaczenie ma ta kostka?

Nie wiem tylko po co ciągle wymieniasz nazwę DCS. Nie miałeś, nie słuchałeś i nic o tych urządzeniach nie wiesz. Rozumiem, że ma to podnieść rangę niedoszłej konstrukcji? Na początek radzę zmierzyć się z czymś z przedziału 4-5kzł. Zacznij może od audio gd albo matrixa.

Jest tkanka , chrypka , tonacja , przepona i gardło , wysycenie i ozdobniki , narastanie , wielkość , potęga, bryła 3D , energia+ płynność , świeżość i aksamit ...do woli po prostu szwedzki stół zróżnicowany w postaci wokali i instrumentów akustycznych.

No tak! Pieknie napisane!!!!!!!! :) Rozumiemy sie :) ostatnio sluchalem kilku szpulakow i jakos mnie nie powalilo, chociaz kiedys dalbym sie pokroic za tasme jak i gramiaki, mysle ze cyfra moze pojsc jeszcze glebiej w kazdej kategorii a z pewnoscia na pewno sa takie techniczne mozliwosci 16 bitow/44.1khz

Barwa i Sabre bez lampy, ciekawy scalaczek wybrałeś na osiągnięcie celu. Sukcesu niestety nie wróżę ale nie chcę Cię zniechęcić.

Mozesz zniechecac i tak to na nic nie wplynie :)

Wiesz jakie przeznaczenie ma ta kostka?

Wiem, mija juz kilka lat i lepszych parametrow nie udaje sie zrobic, doszli to kresu technologii, nawet DCS ma problemy z pewnymi zagadnieniami ktore rozpracowali w tej kostce, ale czy te zagadnienia sa istotne w audio to juz inna para kaloszy.

Nie wiem tylko po co ciągle wymieniasz nazwę DCS. Nie miałeś, nie słuchałeś i nic o tych urządzeniach nie wiesz.

Dobrze wiesz ze sluchalem i w lepszym systemie niz w twoim i calosc a nie twoje dwa klocki ;), ale pisz swoje, to i tak nic nie zmienia. ;)

Rozumiem, że ma to podnieść rangę niedoszłej konstrukcji?

Czy ja wiem czy ten DCS to takie dobre granie, ma tylko wybitna rozdzielczosc, wypelnienie jest marne barwa tez taka sobie, gora slaba i zgaszona, bas...no i wszystko jest na pierwszych planach, ma tylko wyjatkowa rozdzielczosc glownie przez obrobke duza moca komputera.

Przestalem sie jakos ostatnio tym zachwycac, tylko rozdzielczosc dalej mnie w tym DAC-u zachwyca. Ale chyba juz nie dlugo ;)

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

mysle ze cyfra moze pojsc jeszcze glebiej w kazdej kategorii

Własnie w tym jest problem ja już nie chcę aby wchodziła nienaturalnie głębiej.

Ja po prostu chcę aby dopracowała to co jest na taśmie studio master albo chociaż opanowała jak to zrobić.

Nie chce mi się już odmieniać w kółko :

cyfra = suchotnik

cyfra = płaska

cyfra = brak brył 3D

cyfra = wyostrzone sybilanty

cyfra = brak płynności i nasycenia wokali

cyfra = małe instrumenty (karły)

cyfra = szklistość wysokich , średnich i jako wisienka na torcie brak akustycznego płynnego i długo trwającego basu.

Taka cyfrowa rzeczywistość nas atakuje swoimi możliwościami oferując nam możliwość korekty swoich niedoskonałości kabelkami pod tytułem :

a) zasilanie

b) połączenie klocków

c) połączenie kolumn

Już po bandzie można coś wyrównać..listwą , kondycjonerem ewentualnie linią zasilającą " spod korka "...itd..itp...

Własnie w tym jest problem ja już nie chcę aby wchodziła nienaturalnie głębiej.

DOKLADNIE, uwazam to samo!

Pieknie kolega pisze i jak malo kto rozumie problemy cyfry.

Musi wejsc jeszcze glebiej, tylko naturalnie, wtedy otwiera sie prawda muzyki

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

techniczne mozliwosci 16 bitow/44.1khz

Jeżeli tak to po co archiwizują w 32/384 chyba nie po to że mają zapas na twardzielu ?

Dawać oryginał a ja go ocenię czy to lipa....

Jak na razie nie ma takiej możliwości...

Dlaczego ???

Ja po prostu chcę aby dopracowała to co jest na taśmie studio master albo chociaż opanowała jak to zrobić.

Cyfra to cyfra ma inna nature, musi sie wejsc glebiej nie ma innej drogi.

Jeżeli tak to po co archiwizują w 32/384 chyba nie po to że mają zapas na twardzielu ?

Nie wiedza gdzie lezy problem. 14 bitow wystarczy i 44.1khz - zapewniam!

Jak na razie nie ma takiej możliwości...

Dlaczego ???

Ciezko przejsc ze swiata cyfrowego do analogowego, ale zapis jesli nic nie chrzanionio po drodze moze byc idealny z tym co na zywo.

No tak! Pieknie napisane!!!!!!!! :) Rozumiemy sie :) ostatnio sluchalem kilku szpulakow i jakos mnie nie powalilo, chociaz kiedys dalbym sie pokroic za tasme jak i gramiaki, mysle ze cyfra moze pojsc jeszcze glebiej w kazdej kategorii a z pewnoscia na pewno sa takie techniczne mozliwosci 16 bitow/44.1khz

Mozesz zniechecac i tak to na nic nie wplynie :)

Wiem, mija juz kilka lat i lepszych parametrow nie udaje sie zrobic, doszli to kresu technologii, nawet DCS ma problemy z pewnymi zagadnieniami ktore rozpracowali w tej kostce, ale czy te zagadnienia sa istotne w audio to juz inna para kaloszy.

Dobrze wiesz ze sluchalem i w lepszym systemie niz w twoim i calosc a nie twoje dwa klocki ;), ale pisz swoje, to i tak nic nie zmienia. ;)

Czy ja wiem czy ten DCS to takie dobre granie, ma tylko wybitna rozdzielczosc, wypelnienie jest marne barwa tez taka sobie, gora slaba i zgaszona, bas...no i wszystko jest na pierwszych planach, ma tylko wyjatkowa rozdzielczosc glownie przez obrobke duza moca komputera.

Przestalem sie jakos ostatnio tym zachwycac, tylko rozdzielczosc dalej mnie w tym DAC-u zachwyca. Ale chyba juz nie dlugo ;)

Stasiu dawaj dalej, rozdzielczość i słaba zgaszona góra? I do tego wszystko na pierwszych planach. Coraz więcej ciekawych rzeczy się dowiaduję. Widzę, że jesteś prawdziwym ekspertem od ekstremalnego hi-endu! Gratuluję Ci wiedzy o audio. Czy możesz opisać granie innych elementów np kabli Mita, nie wiem czy są zgaszone i jestem w kropce.

Jesteś w UK to naucz wreszcie tych głąbów z DCSa jak się porządne urządzenia robi bo już nie mogę tego zgaszonego grania słuchać. Chyba zapalę świeczki to będzie jaśniej!

Całe szczęście, że chociaż jeden kanał nie gra bardziej sucho jak w paździerzu Metronome bo bym się załamał. I to wszystko przez ten kabel zasilający, nie mogli wtyczki zrobić od góry, ale idioci!

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Ciezko przejsc ze swiata cyfrowego do analogowego, ale zapis jesli nic nie chrzanionio po drodze moze byc idealny z tym co na zywo.

Jeżeli bym tylko miał dostęp do pierwotnego 32/384 materiału to wiem co bym z tym uczynił na pierwszym z kraja urządzeniem :

6f053f378ea1e284b38911843f94f52dabc873c6.jpg

Jestem pewien że po tym doświadczeniu rozpalam koksiok i palę wszystkie taśmy studio master.

Ale to moje marzenie i nie wiem czy się spełni bo najpierw trzeba zarobić na 24/192.

Samo życie.

Procesory do komputerów też się wdraża stponiowo pomimo modeli na następną dekadę.

Inwestycja musi się zwrócić ----stopniowo.

Nie wiedza gdzie lezy problem. 14 bitow wystarczy i 44.1khz - zapewniam!

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Cytat :

"...When seeking to convey what the DirectStream achieves with high resolution source material you can never afford to ignore the garbage-in garbage-out principal. High resolution implies that we are talking about source material which rises above and beyond the performance delivered by lower-resolution source material, by which we must assume in turn we are referring to Red Book CD program material. Extending this argument further, it means that we are obliged to confine ourselves to source material of impeccable pedigree. It also follows that, unless we spend most of our time listening to DACs of the highest possible pedigree (which I have at times had the opportunity to do), when we hear exceptional playback of an exceptional recording we generally don’t have a context in which to place a qualitative assessment of what we hear. So in my description of what follows, bear that in mind.

First up, “Quiet Winter Night”, a folk-jazz album by the Hoff Ensemble, from Morton Lindberg at 2L in Norway. This is a 24-bit 352.8kHz (so-called DXD) recording, which is the format in which the original recording was made. 2L makes all of their recordings available in this format if that is what you want. I know of nowhere else where you can purchase the entire catalog of a no-compromise audiophile label in what is truly the Original Studio Master format...."

http://bitperfectsound.blogspot.com/2014_05_01_archive.html

Firewall 1

Najpierw sobie sami nagramy a później będziemy sobie tego słuchać, taki jest obecny stan rynku.

Już nawet tylko 24 Bity 96kHz świetnie w studio nagraniowym brzmi.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Sluchalem kiedys muzyki na 14 bitach i probkowaniu 44.1khz, roznice byly minimalne, i nie byly to roznice ze cos gralo natarczywie czy ostro, brakowalo bardzo minimalnie troche szczegolow, bylo to na pograniczu percepcji. Nie potrzeba dlugich slow ani zapisu muzyki z wysokimi czestotliwosciami probkowania, to wynika z innych mechanizmow, te mechanizmy to niedoskonale przetwarzanie cyfrowo analogowe. Nawet zejscie do 13, 12 bitow niewiele zmienia, zmienia sie tylko minimalnie ilosc szczegolow i niuansow, naprawde ciezko rozpoznac uchem ze jest tylko 12 bitow - uwierzcie, a najlepiej zrobcie sobie taki eksperyment w domach, karmia Was marketingiem i klamliwymi haslami Hi-resow, dlugich slow jak i wyzszoscia DSD to sa tylko klamstwa nic wiecej.

W tym roku najprawdopodobniej premiera mego DAC-a zaprezentuje Wam to co tu pisze. :) 16 bitow i 44.1khz to jest zupelnie wystarczajaco.

Chcialem tylko oglosic uzytkownikom forum ze zostalem zbanowany bez konkretnej przyczyny przez uzytkownika Szymon1 w watku Najbardziej spójne i neutralne brzmienie Hi-End. Obalilem tylko w sposob logiczny, ze glosniki elektrostatyczne nie sa wcale szybkie podajac konkretne pomiary i przyklady, tym samym udowodnilem ze kolega Szymon mylil sie podajac cala swoja swoja argumentacje. Proponowalbym nie dyskutowac z tym uzytkownikiem forum z uwagi ze nie przyjmuje merytorycznej dyskusji tyko glosi swoje prawdy objawione blokujac swoich rozmowcow.

Pozdrawiam stasiop

Kogo to obchodzi. Lepiej odpowiedz na pytanie dlaczego masz informację branża przy Awatarze.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Kogo to obchodzi. Lepiej odpowiedz na pytanie dlaczego masz informację branża przy Awatarze.

Najpierw to kolega powinien odpowiedziec, skoro ja dalem odpowiedz na kolegi pytanie, takie sa zasady elementarnej kultury kolego!

-------------------------------------------------------------

W lutym tego roku ropoczela sie sprzedaz nowego DAC-a firmy MSB o nazwie SELECT, cena to jedyne 90k USD.

Nie sadze aby ktos sluchal, ale tak zapytam dla zasady. ;)

A to jego cechy szczegolne-

Includes new and sometimes experimental features and parts

Includes our best DAC modules and clock

Includes our best USB input module

Includes higher power rated connectors and cable

Includes a SELECT Power Base with the Isolation Base built-in (no transport supply)

Input and Output modules for complete optimization

zrodlo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-80270100-1427052344_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.