Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Co ja moge odpowiedziec...? Hmmm jesli chodzi o to co powinien przenosic przetwornik C/A to moim zdaniem powinien byc ABSOLUTNIE wierny, nawet wtedy jesli material nagraniowy zostal zle zrealizowany, to ma przedstawic zle ten material, jest to zabieg celowy. W przypadku idealnie zrealizowanego materialu, czyli moim zdaniem jest to minimalna technika mikrofonowa, naturalna akustyka i proste ale wybitne rejestratory cyfrowe. To wszystko ( czyli bezwglenda wiernosc) wlasnie pozostawia pole na przedstawienie piekna naturalnych harmonicznych nagrania, piekna naturalnych mieszajacych sie barw, jak i zachowana zostaje w jakis sposob naturalna akustyka, wtedy wlasnie dopiero widzimy sens tworzenia takich urzadzen bo mozna w jakis tam sposo obcowac prawie z natura przynajmniej w zakresie barwy i niuansow brzmieniowych.

Jesli chodzi o przeniesienie 100% akustyki przestrzennej i odbiciowej do naszych domow za pomoca dwoch kanalow stereo, to jest to niemozliwe, z uwagi ze w przypadku naturalnego odbierania przestrzennosci uczestniczy tutaj mechanizm kierunkowosci dzwiekow jak i caly ludzki zewnetrzny aparat sluchowy, dzwieki kieruja sie kierunkowo za pomoca sygnalow ktore sa rozrozniane za pomoca amlitudy jak i fazy, dochodzi tez do tego mechanizm zacienienia dzwiekow glowa jak i odbicia od ludzkiej malzowiny usznej ktora ma dosc skomplikowana budowe jak i rozne z tym zwiazane odbicia rezonanse wzmacniania i filtry. Proby takich nagran dokonala swego czasu firma Chesky Record dokonujac nagrania tzw. sztuczna glowa efekty jednak byly moim zdaniem dalekie od rezultatow ktore mozemy uslyszec w naturze.

Mowiac krotko za pomoca dwoch kanalow nie mozna przeniesc calej informacji przestrzennej do naszych domow, kanalow musialoby byc znacznie wiecej. Ale uwazam ze juz samo sluchanie stereo niesie calkiem sporo informacji przestrzennych i jest to juz spora namiastka tego co mozemy uslyszec na zywo. Moim zdaniem warunek jest tylko jeden musi byc dobre zrodlo i jego okablowanie reszta jest znacznie mniej istotna. Chociaz przyklad glonikow MBL-a w przypadku przestrzennosci poziom ten podnosi na znacznie wyzsze pulapy anizeli w przypadku glosnikow tradycyjncyh, nie mowiac juz o elektrostatach gdzie wszystko jest kreacja ( czasami bardzo interesujaca) ale nie ma juz nic wspolnego z natura.

Pozdr. i smacznego swiatecznego jajka :)

Dziękuję za świąteczne odniesienie się do tematu :-).

Rozumiem, analizując wpisy wcześniejsze w różnych wątkach, że taka wierność w odtwarzaniu naturalnej  barwy i dynamiki z lampowego DAC'a będzie niezwykle trudna do uzyskania. W związku z tym podejrzewam, że kolega hołduje bardziej przetwornikom tranzystorowym typu Bricasti, DCS, Trinity, starszym topowym modelom Wadii czy być może składanemu w Polsce przetwornikowi Mytek-Manhattan. Ten ostatni będę miał okazję niedługo posłuchać, ale zapytam o ewentualną wstępną ocenę i jego sposób kreacji dźwięku w stosunku do bezlampowej konkurencji. Pytam z racji dużej wiedzy technicznej kolegi i w co wierzę profesjonalnego zajmowania się tematem, mimo pojawiających się często prześmiewczych, nie wiem czy uzasadnionych, czy nie, opini niektórych forumowiczów.

Lampa w przetworniku w torze sygnalowym oczywiscie ( moim zdaniem ) powoduje nieprzekraczalna bariere do dzwieku bardzo rozdzielczego, ale tez poprzez jej ograniczenia w rozdzielczosci, ograniczana jest przez to prawdziwa naturalnosc barwowa jak i nasyceniowa dzwieku. Jesli chodzi o moje preferencje to podane przyklady nie sa jakims moim wzorcem do ktorego zmierzam, jedynie dcs stack Vivaldi jest zrodlem ktoro wyznacza bardzo trudny do osiagniecia dla mnie poziom rodzielczosci jak i selektywnosci. Moje preferencje sa bardziej po MUZYKALNEJ stronie mocy ale z maksymalna rozdzielczoscia, ktora nie wchodzi w brzmienie kliniczne czy tez absolutnie suche.

Co do Mytka Manhattan juz pisalem swoje wrazenia w tym temacie, Mytek to nie jest dzwiek do ktorego zmierzam, jesli juz bardziej pasuje mi dzwiek Lampizatora Big7, Metronome C8, czy tez wspomnianego dcs Vivaldiego

A jesli chodzi o przesmiewczy ton niektorych forumowiczow, to rozne sa tego przyczyny...generalnie smiech to zdrowie i nie mam nic przeciwko, oczywiscie jesli jest to zgodne z zasadami ogolnie przyjetymi na tego typu forach :)

Nowy Metronome C8+

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lampizator, prototyp Big7 - zdjecie znalezione w necie

post-31719-0-44956300-1428928622_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Po raz kolejny widzę na prezentacjach dac-a i transportu Metronome również chyba ich wzmacniacz .

Czy ktoś może coś więcej napisać na ten temat bo na stronie producenta tego urządzenia nie ma w ofercie.

To jest ich (Metronome) produkt czy może ktoś dla nich go robi i sprzedaje?

P.S.

Ta płyta Katie Melua to wg. mnie taki sobie wybór do prezentacji.

Nie jest zbyt dobrze nagrana , z wyostrzoną górą pasma...

Może zadam głupie pytanie ale dlaczego na tym filmiku na youtube kręci się napęd CD Calypso , leci muzyka a na wyświetlaczu dac-a świeci się "input USB" ? ;)

Ta płyta Katie Melua to wg. mnie taki sobie wybór do prezentacji.

Nie jest zbyt dobrze nagrana , z wyostrzoną górą pasma...

No do prezentacji to nie jest za dobra plyta, bo to trudna technicznie plyta, ale czy zle nagrana, to nie powiedzialbym.

Może zadam głupie pytanie ale dlaczego na tym filmiku na youtube kręci się napęd CD Calypso , leci muzyka a na wyświetlaczu dac-a świeci się "input USB" ? ;)

Zrodzila sie w takim razie nowa swiecka tradycja sluchanie z laptopka. ;) Ale z samego golego Amanero (ktoro jest w nowym C8+) + laptop, dzwiek mozna uzyskac tylko straszny, tylko!

Ale moze byc tez tak jesli dobrze mysle ze oni moga grac z innego DAC-a tego ktory jest pod spodem napedu, bo zasilaczy jest cztery. Nausicaa (DAC) tez musi miec zasilacz, wiec moze byc i taka konfiguracja.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale moze byc tez tak jesli dobrze mysle ze oni moga grac z innego DAC-a tego ktory jest pod spodem napedu, bo zasilaczy jest cztery. Nausicaa (DAC) tez musi miec zasilacz, wiec moze byc i taka konfiguracja.

Też tak myślałem tylko po co USB skoro PC-ta nigdzie nie widzę.

W tym drugim dac-u nie mogłem dojrzeć co jest na wyświetlaczu.

Ale pewnie to jedyne logiczne wytłumaczenie ;)

Co do płyty Katie Melua to mam kilka jej płyt i ich realizacja jest o.k. ale mam znacznie lepiej zrealizowane.

Ta płyta ma nienaturalnie wyostrzoną górę pasma zarówno na CD jak i na plikach i słychać to wyraźnie na tym filmiku.

pozdr.

Test C8+ z francuskiego 'Haute Fidelite'

Ukryta Zawartość

Też tak myślałem tylko po co USB skoro PC-ta nigdzie nie widzę.

Jest maly laptopek Asusek na samej gorze zasilaczy i DAC-a, odwrocony wyswietlaczem do tylu.

Co do płyty Katie Melua to mam kilka jej płyt i ich realizacja jest o.k. ale mam znacznie lepiej zrealizowane.

Ta płyta ma nienaturalnie wyostrzoną górę pasma zarówno na CD jak i na plikach i słychać to wyraźnie na tym filmiku.

U mnie ta plyta tez jest wyostrzona, ale wydaje mi sie ze to wina sprzetu bardziej niz nagrania, ale sie zobaczy, czas pokaze...;)

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jest maly laptopek Asusek na samej gorze zasilaczy i DAC-a, odwrocony wyswietlaczem do tylu.

Faktycznie jest , nie zauważyłem bo wlepiłem gały w wyświetlacz na dac-u ;)

Pytanie co teraz leci , "hajendowy laptopik" czy napęd CD ?

Sorry za zamieszanie.

pozdr.

Pytanie co teraz leci , "hajendowy laptopik" czy napęd CD ?

Sorry za zamieszanie.

Mozna to sprawdzic! Na wyswietlaczu jest utwor 11 jesli to ten sam utwor to zagadka rozwiazana :) Tylko uwaga to bedzie plyta raczej koncertowa bo jest z oklaskami.

Utwor ktory jest wykorzystywany na plycie - Live At the O2 Arena (Live) Katie Melua, Piece by Piece jest numerem 1 na tej plycie, wynika wiec z tego logicznie, ze graja z laptopa ;)

Jednak stanęło nie na Lampim tylko na Audio Note DAC 4. Przypadek, ot ... trafił się :).

9Q6JER.jpg

Kto chce może poczytać o budowie, jak prawie 20 lat temu robiono hiendowe klocki no i jak to gra.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Heh ... mysle ze jest bardzo ciekawie!!!! A na pewno muzycznie! Prosze kolege o kilka slow na temat tego DAC-a, chodzi mi glownie o kolegi emocje muzyczne bo ten sprzet tak sadze potrafi to wybitnie przedstawiac.

Nowy Metronome C8+

Ukryta Zawartość

Lampizator, prototyp Big7 - zdjecie znalezione w necie

Takich syczacych sybilantow juz dawno nie slyszalem.

Nie wiem jak im sie " udalo " to zrobic, bo u mnie C8 to byl wzor ciepla i dopalonej srednicy, az w nadmiarze, przy pewnych niedostatkach transparencji. Sluchalem glownie na wyjsciu lampowym.

Z pewnoscia warunki wystawowe i dobor kolumn maja tu swoj udzial, ale syczace sybilanty to bedzie raczej kwestia okablowania. No i wyrokowanie na podstawie YT to wrozenie z fusow jednak.

Mam miec C8+ na odsluch do porownania z GG,mam nadzieje, ze u mnie zagra duzo lepiej.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

<br />Kto chce może poczytać o budowie, jak prawie 20 lat temu robiono hiendowe klocki no i jak to gra.<br />

zaraz Koledze odpiszą mądrale o "wielkim postępie w źródłach cyfrowych" ;-)

...Ci szanowni mądrale niech się najpierw muzyki "nauczą" słuchać...

Muzykę słucha się stosunkowo łatwo, gorzej ze strojeniem sprzętu audio, to w sumie jak praca stroiciela fortepianu którego też nie można nastroić tak do końca.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Takich syczacych sybilantow juz dawno nie slyszalem.

Nie wiem jak im sie " udalo " to zrobic, bo u mnie C8 to byl wzor ciepla i dopalonej srednicy, az w nadmiarze

Jak grali z laptopa + wewnetrzne Amanero C8+ to trudno sie dziwic...

A tak na mraginesie... koledzy zaczeli z Youtuba okreslac jakosc dzwieku? ;)

Wirus panuje, zaraziłeś ich ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

..

uczymy się Staszek od najlepszych...

----------------------------------------------------

Heh ... mysle ze jest bardzo ciekawie!!!! A na pewno muzycznie! Prosze kolege o kilka slow na temat tego DAC-a, chodzi mi glownie o kolegi emocje muzyczne bo ten sprzet tak sadze potrafi to wybitnie przedstawiac.

Na razie podsumowałem konstrukcje i budowę. Pełne zdjęcia środka. Nigdzie w sieci nie ma tak kompletnej dokumentacji zdjęciowej AN DAC 4. A jest na co popatrzeć.

Co do odsłuchów to później coś napiszę. Wczoraj słuchałem ok. 3 godzin i już wiem jakie są róznice do Weissa. Dzisiaj wieczorem ciąg dalszy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Na razie podsumowałem konstrukcje i budowę. Pełne zdjęcia środka. Nigdzie w sieci nie ma tak kompletnej dokumentacji zdjęciowej AN DAC 4. A jest na co popatrzeć.

Podzieli sie kolega zdjeciami wnetrza tego DAC-a z nami tutaj na forum?

Co do odsłuchów to później coś napiszę. Wczoraj słuchałem ok. 3 godzin i już wiem jakie są róznice do Weissa. Dzisiaj wieczorem ciąg dalszy.

OK, ja czekam! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.