Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Takich syczacych sybilantow juz dawno nie slyszalem.

Nie wiem jak im sie " udalo " to zrobic, bo u mnie C8 to byl wzor ciepla i dopalonej srednicy, az w nadmiarze, przy pewnych niedostatkach transparencji. Sluchalem glownie na wyjsciu lampowym.

Znam tą płytę na wylot i pliki również.

Ta płyta jest tak nagrana ( świszczące sybilanty ) a z plików gra jeszcze gorzej niż z CD - bardziej ostro.

Youtube nie jest wyznacznikiem poziomu sprzętu ale akurat w tym wypadku jest to adekwatne do rzeczywistego grania tej płyty.

Poza tym C8 na wyjściu lampowym gra z lepszym wypełnieniem niż typowe dac-i tranzystorowe a rozdzielczość jest również na zbliżonym poziomie +/- do innych topowych dac-ów.

Warunek jaki trzeba spełnić aby to usłyszeć to podłączenie dobrego ( najlepiej firmowego) transportu.

Porównywałem łeb w łeb C8 + Calypso do wielu innych dac-ów i absolutnie niegdy nie powiedziałbym ,że rozdzielczość na tym zestawie jest odbiegająca od innych topowych dac-ów.

Pod pojęciem rozdzielczości nie mam na myśli selektywności.

Jak nie podłączysz do tego ( czy innego ) dac-a dobrego źródła i kabli to szkoda Twojego trudu na słuchanie czegokolwiek.

Wracając do porównania Lampizatora BIG7 i C8 to wg. mojej opinii ( słuchałem obu tych konstrukcji przez o.k. 3 tygodnie ) to uważam ,że zamiary konstruktorów obu tych konstrukcji były podobne jednak efekt końcowy z kilku względów zdecydowanie lepiej wypadł na korzyść C8.

Patrząc jednak na różnice w cenie obu urządzeń uważam ,że BIG7 to wybitna konstrukcja pod względem brzmienia w swojej klasie cenowej ( jakość wykonania pomijam ).

pozdr.

...

Może zadam głupie pytanie ale dlaczego na tym filmiku na youtube kręci się napęd CD Calypso , leci muzyka a na wyświetlaczu dac-a świeci się "input USB" ? ;)

to wcale nie jest głupie pytanie :) to jest poziom, do którego trzeba się dostosować na tym forum aby podjąć jakąkolwiek polemikę ...

nie potrafisz ocenić klasy sprzętu jak gra na YT ? AS to nie miejsce dla Ciebie !

Moze kolega podac dokladnie gdzie to jest?

Dzieki! :)

wpisz w googla "hdtv pmcomp"

----------------------------------------------------

Coś z Lampizatorem było nie tak, Audio Note Rulez, Weiss poległ no i koniec bitwy :(

Eeeee ... no prawie.

Po pierwsze bitwy nie było, krew się nie lała.

Po drugie Weiss był za o piczy włos. A w gęstych materiałach o ćwierć piczego włosa.

Po trzecie tak mniemiam, że Lampi grał zdecydowanie tak inaczej, że aż niemożliwe. Wypychał średnicę. Bardzo, Za bardzo. Dlatego twierdzę, że coś mogło być z nim nie tak. To był egzemplarz, który wrócił od klienta po wymianie na 7-kę. Umówiłem sie z Ł. Fikusem, że kiedyś wezmę nową 7-kę na odsłuch.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość cybant

(Konto usunięte)

Eeeee ... no prawie.

Po pierwsze bitwy nie było, krew się nie lała.

Po drugie Weiss był za o piczy włos. A w gęstych materiałach o ćwierć piczego włosa.

Po trzecie tak mniemiam, że Lampi grał zdecydowanie tak inaczej, że aż niemożliwe. Wypychał średnicę. Bardzo, Za bardzo. Dlatego twierdzę, że coś mogło być z nim nie tak. To był egzemplarz, który wrócił od klienta po wymianie na 7-kę. Umówiłem sie z Ł. Fikusem, że kiedyś wezmę nową 7-kę na odsłuch.

Pozdro

Nie był zepsuty;)

One tak grają i na tym polega ich sukces...

Nie miesci mi sie to w glowie ze Weiss i Audio Note 4 , to sa dwa takie same grania i male roznice.

Weiss Dac 2 czy inny?

Weiss Engineering DAC2/Minerva

Tu jest link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do zdjec jak i bardzo ciekawy tekst kolegi Pmcompa, na temat starego DAC-a Audio Note 4

Pozwolilem sobie tez skopiowac kilka zdjec z bloga kolegi poniewaz uwazam te zdjecia za bardzo interesujace, korzystajac z prawa cytatu i podajac zrodlo zdjec.

Co ciekawe w tym DACu ( co slusznie zuwazyl kolega PMcomp) cala spodnia blacha obudowy tego DAC-a wykonana jest z grubej na okolo 2mm blachy miedzianej, prosze przygladnac sie na zdjeciach, sa miejsca gdzie zeskrabana jest farba, widac tam wyraznie miedz.

A tu kolega PMcomp pisze na blogu na temat tego DAC-a cyt:

'Totalnie muzyczny przekaz. Bez cyfrowych naleciałości. Bez szorstkości i chropowatości na górze pasma. Po pierwszych porównaniach do DAC Weiss Engineering po prostu zatopiłem się w fotelu słuchając muzyki'

Moim zdaniem o to wlasnie chodzi!!! To jest w tym wszystki najwazniejsze! :)

To zdanie po prostu zatopilem sie w fotelu sluchajac muzyki jest wyznacznikiem czy jest to High-End czy tez nie, pieniadze tutaj nie graja roli, chociaz wiadomo jak w High-Endzie jest. ;)

---------------------------------------------------------------------------

Po trzecie tak mniemiam, że Lampi grał zdecydowanie tak inaczej, że aż niemożliwe. Wypychał średnicę. Bardzo, Za bardzo. Dlatego twierdzę, że coś mogło być z nim nie tak.

Sluszna i celna uwaga, ciekawe co by powiedzialy na to pomiary THD...

--------------------------------------------------------------------------

post-31719-0-48894900-1429188804_thumb.jpg

post-31719-0-86447200-1429188810_thumb.jpg

post-31719-0-15894300-1429188816_thumb.jpg

post-31719-0-06802900-1429188825_thumb.jpg

post-31719-0-04431300-1429188835_thumb.jpg

post-31719-0-55340100-1429188842_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co ciekawe w tym DACu ( co slusznie zuwazyl kolega PMcomp) cala spodnia blacha obudowy tego DAC-a wykonana jest z grubej na okolo 2mm blachy miedzianej, prosze przygladnac sie na zdjeciach, sa miejsca gdzie zeskrabana jest farba, widac tam wyraznie miedz.

Górna pokrywa też jest z miedzi.

Pozdro

...

A tu kolega PMcomp pisze na blogu na temat tego DAC-a cyt:

'Totalnie muzyczny przekaz. Bez cyfrowych naleciałości. Bez szorstkości i chropowatości na górze pasma. Po pierwszych porównaniach do DAC Weiss Engineering po prostu zatopiłem się w fotelu słuchając muzyki'

Moim zdaniem o to wlasnie chodzi!!! To jest w tym wszystki najwazniejsze! :)

To zdanie po prostu zatopilem sie w fotelu sluchajac muzyki jest wyznacznikiem czy jest to High-End czy tez nie, pieniadze tutaj nie graja roli, chociaz wiadomo jak w High-Endzie jest. ;)

...

Staszek ale było tak jak pisze pmcomp musi być lamka !! :)

I nie dość, że musi być lampka to jeszcze musi mieć odpowiednie towarzystwo. W DAC4 jeden BG filtrujący zasilanie jest dziś wart więcej niż koszt wytworzenia większości hajendowych wydmuszek z bieżącej produkcji

----------------------------------------------------

Staszek ale było tak jak pisze pmcomp musi być lamka !! :)

I nie dość, że musi być lampka to jeszcze musi mieć odpowiednie towarzystwo. W DAC4 jeden BG filtrujący zasilanie jest dziś wart więcej niż koszt wytworzenia większości hajendowych wydmuszek z bieżącej produkcji

Co do lampek to znacie moje podejscie;)

Jesli chodzi o Black Gaty to oczywiscie sa to super kondensatory ale jak to zwykle bywa czarow brak, te kondensatory maja wybitnie niski ESR, jak i bardzo male THD pod katem roznych poborow pradu w czestotliwosciach, no i to ze jony w tych kondensatorach poruszaja sie po graficie ktory ma wybitne wlasciwosci przewodzenia duzych czestotliwosci z malymi opzonieniami, ale uwazam ze i to da sie z powodzeniem ominac.

Po pierwszych porównaniach do DAC Weiss Engineering

Ktoś tylko tracił czas.

da sie

Nie da się, wielu próbowało, foliowce nawet najdroższe nie sprawdzają się, narzucają nieliniowy charakter, oraz swój indywidualny zależny od konkretnego typu, w zasilaniach najlepsze BG nie mają odpowiedników sobie równych, nawet nic się nie zbliża.

Nie da się

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) audio testy roznych audio kondensatorow, Black Gaty dostaly bardzo wysokie noty ale Silmic II jeszcze wyzsze

A tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) bardzo ciekawy art. na temat pomiarow i wnioskow plynacych z tych pomiarow na temat kondensatorow Black-Gate. Po wgryzieniu sie w temat, oczywistym jest ze czarow brak tylko technika...;)

Na marginesie, Black-Gaty nie sa juz produkowane, poszlo o prawa autorskie, ale wydaje mi sie ze jesli bylaby to taka istotna technologia dalej ktos by je robil, rynek nie znosi prozni.;) Powstaly w to miejsce inne technologie jak n.p Silmic II czyli mieszanka dielektryka jedwabnego z mika - to tez ma wyjatkowe wlasciwosci, dodatkowo sa tez i inne technologie kondensatorow n.p. bardzo drogie technologie kondensatorow ceramicznych do audio to odjazd, tylko ta cena powala...!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a u Ciebie Staszek co w dacu będzie ?? na jakich kondach masz zamiar go budować ?

Na wielu roznych i w roznych kombinacjach, wszystko zalezne jest gdzie siedzi dany kondensator i jaka funkcje spelnia. Tam gdzie jest newralgicznie bedzie i jest juz, pierwyj-sort.

Tu jeszcze cos o Black-Gate

Ukryta Zawartość

Wynika z tego, ze Black-Gaty chociaz wybitne kondensatory to do urzadzen cyfrowych DAC-ow nadaja sie srednio. Trudno sie dziwic przeciez ten DAC ( AN4) ma juz sporo lat, ale jak na tamta epoke to zastosowanie tych kondensatorow bylo wyprzedzeniem epoki ' o lata swietlne' ;)

Ukryta Zawartość

na 99% lepiej od tego AN DAC4 zagrałby kit DAC 4.1 C-core.

Lampi amber słuchałem przed ostatecznym wyborem DAC-a i faktycznie miał poduchowatą wypchniętą średnicę, a skraje pasma mi nie przypadły do gustu. Na niektórych utworach nie do zaakceptowania. Nie wiem jak te wyższe "levele" ale trochę mnie to nie interesuje, wolę nie mieć lamp w źródle.

na 99% lepiej od tego AN DAC4 zagrałby kit DAC 4.1 C-core.

Zapytam z ciekawości: słuchałes w swoim systemie albo porównywałeś gdzieś łeb w łeb czy tylko przypuszczasz? Pytam bo się długo zastanawiałem nad 4.1. I co to znaczy lepiej?

A znam człowieka z branży który miał w domu i 4 i 4.1 i powiedział, że są róznice ale ta lepszość jednego nad drugim to kwestia gustów.

Pozdro

Dzis przeprowadzilismy z pmcompem krotki, ale bardzo ciekawy, efektywny slepy test. Porownywalismy jego Weiss Engineering DAC z moim lampizowanym Denon DVD3910 (BB1796 > i/u konwersja przez lundahl sut > 4xecc83 preamp). Dokladnie ustawione te same poziomy (roznica miedzy urzadzeniami <0,1dB), uzyte takie same kable, mozliwosc natychmiastowego przelaczania.

Za pmcompan sie nie moge wypowiadac, pewnie sam cos na ten temat napisze.

Powiem tylko to, ze on sam po kilku kawalkach zakonczyl porownywanie stwierdzajac ze nie ma co dalej porownywac. I to jego wlasny Weiss dac 20kzl klasy.

AN DAC 4 u niego jeszcze nieslyszalem. Jestem ale absolutnie przekonany, ze AN jest o wiele lepszym dac-em i po optymalizacji do swojego systemu (lampy, kable, kondenzatory naszczescie z glowy) roznica do weissa bedzie wrecz powalajaca.

Na plus DAC4 oczywiscie. juz sie ciesze na to porownanie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.