Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Mam powazne problemy z harmonicznoscia na transjentach...

Tasma matka jest zamulona i jednak malo rozdzielcza, ale jesli chodzi o harmonie to ciezko to przeskoczyc, ale musi sie udac!!! ;)

CD i nagrania cyfrowe ida znacznie dalej, tylko tam problemy z harmonicznoscia sa jeszcze wieksze, ale wiem ze plyty DDD maja swoja krolicza jame. ;)

Są też takie wpisy no, no że rip z vinyla gra lepiej od oryginału ;)

"Comparing vinyl to digital all 192/24 PCM, because I declick and when necessary decrackle

(with Izotope RX3Advanced), the digital files sound better than the vinyl."

Znam kilka osób dla których wymienione ułomności dyskwalifikują granie z placków, a tutaj chłop

sobie radzi i profesjonalnie je eliminuje, stąd efekt końcowy ma prawo być taki, jakim go opisuje. :)

Zrzut do DSD jest "bardziej analogowy", lecz nie ma takich narzędzi czyszczących jak przy PCM.

Zrzut do DSD jest "bardziej analogowy", lecz nie ma takich narzędzi czyszczących jak przy PCM.

Prosze podac przyklad konwertera ktory nie przechodzi z domeny PCM do DSD jak ma to miejsce zazwyczaj, tylko od razu konwertuje do DSD? Ponoc nie ma takich konwerterow.

Prosze podac przyklad konwertera ktory nie przechodzi z domeny PCM do DSD jak ma to miejsce zazwyczaj, tylko od razu konwertuje do DSD? Ponoc nie ma takich konwerterow.

Witam

Ciężko takowy namierzyć ale jednak jest i wykorzystuje go wytwórnia płytowa Channel Classics Records do natywnych realizacji w DSD. Jest to Grimm Audio AD1 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak wygląda ich sprzęt nagrywający w DSD :

Ukryta Zawartość

Połączenia cyfrowe SDIF-3 :

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

PS: Faktycznie 99.9% nagrań DSD to DSD->PCM->DSD więcej tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie sadze aby to byl konwerter ktory bezposrednio przetwarza do DSD, jak sie w to wglebic...to nie ma raczej takiej mozliwosci przetwarzac bez uzycia PCM-u. Byc moze sie myle, ale na moj chlopski rozum nie ma takiej fizycznej mozliwosci! Najpierw musi byc konwerter do PCM!

No to wracamy do mojego zdania, że cały DSD jest nam klientom o kant d... potrzebny.

A producentom gratów i owszem.

Pozdro

Znam kilka osób dla których wymienione ułomności dyskwalifikują granie z placków, a tutaj chłop

sobie radzi i profesjonalnie je eliminuje, stąd efekt końcowy ma prawo być taki, jakim go opisuje. :)

Filtrowanie clicków w domenie cyfrowej powoduje wyrzucenie z materiałów części muzycznej informacji. Choćby nie wiem jaki filtr zastosowano.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No to wracamy do mojego zdania, że cały DSD jest nam klientom o kant d... potrzebny.

A producentom gratów i owszem.

Już dawno to pisałem to mi powiedzieli, że mam ch*jowy sprzęt :)

No nie sadze aby to byl konwerter ktory bezposrednio przetwarza do DSD, jak sie w to wglebic...

Obróbka jest w domenie analogowej. Przetwarzanie w modulatorze 6-rzędu do DSD 2.8224 MHz ... :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Filtrowanie clicków w domenie cyfrowej powoduje wyrzucenie z materiałów części muzycznej informacji. Choćby nie wiem jaki filtr zastosowano.

Dokładnie tak. Podobnie rzecz ma się z wszelkich upsamplingami. Topowy DCS gra IMHO lepiej z odłączonym upsamplerem, analogiczne wrażenia miałem z DAC Ayon Skylla, który lepiej grał na niższej częstotliwości próbkowania.

Prosze podac przyklad konwertera ktory nie przechodzi z domeny PCM do DSD jak ma to miejsce zazwyczaj,

tylko od razu konwertuje do DSD? Ponoc nie ma takich konwerterow.

Z ponad 10 000 płyt SACD 1789 jest nagrana bezpośrednio w DSD, część w technice

bezpośredniej "DIRECT CUT", a część na etapie zgrywania ze studyjnych "MASTER TAPE".

Z "amatorskich" urządzeń można wymienić Korga 2000 , Tascam 3000 - nie ma tam mowy o

pośredniej konwersji do PCM.

05.jpg

Choćby nie wiem jaki filtr zastosowano.

To jest przecież wiadome - Izotope RX3 Advanced

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filtrowanie clicków w domenie cyfrowej powoduje wyrzucenie z materiałów części muzycznej informacji.

Eeeee... tam, DSD to kwintesencja muzyki , przynajmniej dla niektórych osób ;)

Może problem leży w czym innym np. w jazgoczącym systemie gdzie DSD jest takim umilaczem dźwięku.

Nie rozumiem jak ktoś może nie słyszeć wycięcia ( odfiltrowania ) pewnej części materiału muzycznego poprzez konwersje do DSD ?

Topowy DCS gra IMHO lepiej z odłączonym upsamplerem

Tomek , moim zdaniem cały ten wyścig na kHz jest wodą na młyn dla różnych cwaniaków , którzy naiwnym klientom wciskają ,że im wyższa częstotliwość próbkowania tym lepszy sprzęt i dźwięk.

Analogiczny przypadek jak ma to miejsce z DSD.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek , moim zdaniem cały ten wyścig na kHz jest wodą na młyn dla różnych cwaniaków , którzy naiwnym klientom wciskają ,że im wyższa częstotliwość próbkowania tym lepszy sprzęt i dźwięk.

Dokładnie;-) Podobnie ma się kwestia z ilością bitów w przetworniku... W starym Revoxie z lat 70-tych jest przetwornik 14-bitowy i jakoś daje radę. A dźwięk pomimo upływu lat produkuje znakomity. Ludzie którzy posiadali Meridiany, zwracają uwagę, że wersja 24-bitowa jest w ich ocenie najmniej udana;-)

A nie macie wrażenia, że ten upsampling powoduje właśnie tą słynną nalecialość cyfrową ...?

W wymienionych przeze mnie urządzeniach ewidentnie TAK. Dźwięk był sztuczny, taki trochę kwadratowy (to w przypadku Ayona) natomiast w DCSie chyba było inne ustawienie filtrów, które powodowało; subiektywnie odczuwane; nadmierne pompowanie dźwięku. To było blisko 10 lat temu (Purcell), być może od tej pory DCS zoptymalizował algorytmy.

Dokładnie;-) Podobnie ma się kwestia z ilością bitów w przetworniku... W starym Revoxie z lat 70-tych jest przetwornik 14-bitowy i jakoś daje radę. A dźwięk pomimo upływu lat produkuje znakomity. Ludzie którzy posiadali Meridiany, zwracają uwagę, że wersja 24-bitowa jest w ich ocenie najmniej udana;-)

Zacytowałbym bym słowa kilku konstruktorów , z którymi na ten temat rozmawiałem ale obiecałem im ,że zachowam to dla siebie a poza tym nie chcę psuć zabawy niektórym kolegom w pogoni za cyfrowo/analogowym króliczkiem ;)

W wymienionych przeze mnie urządzeniach ewidentnie TAK. Dźwięk był sztuczny, taki trochę kwadratowy (to w przypadku Ayona) natomiast w DCSie chyba było inne ustawienie filtrów, które powodowało; subiektywnie odczuwane; nadmierne pompowanie dźwięku. To było blisko 10 lat temu (Purcell), być może od tej pory DCS zoptymalizował algorytmy.

Kwadratowy jajon, dobre :) Upsamplery w DCSie do kosza. Przecież i tak jest już wbudowany upsampler w daczku. Miałem purcell razem z Verdi LaScalą, Veroną i Elgarem +. Wywaliłem to zaraz po zakupie.

Z tymi bitami to się zgodzę bo nawet dzisiejsze 24 czy 32 bity w przetwornikach to totalna ściema. Kto poznał meandry konstrukcji ten się z tego śmieje.

Ukryta Zawartość

post-874-0-67250100-1435931739_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jajon, dobre :-)

A to nie było tak że kiedyś był prawdziwe przetworniki o rozdzielzości powiedzmy 16 czy 18 bitów (multibity) a obecnie to 1 bit tylko samplowany pierdyliard razy?

Zacytowałbym bym słowa kilku konstruktorów , z którymi na ten temat rozmawiałem ale obiecałem im ,że zachowam to dla siebie a poza tym nie chcę psuć zabawy niektórym kolegom w pogoni za cyfrowo/analogowym króliczkiem ;)

Nie musisz , wystarczy że ja jako miłośnik Meridiana 508 w wersji 18,20 i 24 bitowej wybrałem tego z 20 bitowym

upsamplingiem. 18 też jest dobra ale Ci którzy upgradowali 20 bitowego do 24 bitów sami przyznają że to był strzał

w kolano na własną prośbę. Wystarczy poszukać tych samych płyt remasterowanych do 20 a póżniej 24 bitów

i wszystko stanie się jasne że 24 bitowe próbkowanie najczęściej kaleczy nam uszy . Warto samemu się przekonać

i nabyć zestawy Pharoah Sandersa w 20 bitowym wydaniu ( digipacki na Impulsie ) - co za dźwięk, jaka głębia a bas

niemalże referencyjny .

Gdyby było to możliwe i ode mnie zależało to osobiście zatrzymałbym wszystkie studia nagraniowe

w technice formatu 20 bitowego nie martwiąc się zupełnie o rozwój techniki nagrań i wydań w 24 bitach..!!!!!!!!!!

Możesz rozwinąć ?

Ja dopowiem. Mi się dźwięk z TDA1541 też podoba. Bez wyrzucenia filtra. Gra muzyka, a nie zera i jedynki.

Player to Philips CD 960.

I tylko 14 bitów.

Pozdro

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kwadratowy jajon, dobre :)

Szymon, mnie się osobiście nie podoba brzmienie kości Sabre. W Ayonie jeszcze jako tako brzmi, bo dalej w torze są lampy, natomiast w większości DACów bez lamp w torze Sabre daje dźwięk jak dla mnie niestrawny, zbyt techniczny i twardy.

Możesz rozwinąć ?

Nie czuć ograniczeń rozdzielczości, dźwięk zachowuje wzorcową neutralność w całym paśmie. Inaczej mówiąc, nie słychać specjalnej przewagi nowych wysokobitowych rozwiązań. Miałem to CD przez dłuższy czas u siebie na odsłuchach i bardzo mi się podobało. Obecnie ma go jeden z naszych wspólnych, ale już nieobecnych na forum kolegów;-)

Pomyliłeś Piotrek z 14 bitowym 1540.

Tak, w Revoxie jest właśnie 14-bitowy klasyk czyli TDA 1540.

.

Ja dopowiem. Mi się dźwięk z TDA1541 też podoba. Bez wyrzucenia filtra. Gra muzyka, a nie zera i jedynki.

Player to Philips CD 960.

I tylko 14 bitów.

Pozdro

Ale AN lepszy ? Po przeróbkach na PCM1704/24 bit ?

No właśnie. TDA1541 to 16 bitów. Pomyliłeś Piotrek z 14 bitowym 1540.

No patrzcie, odnalazłem 2 bity. Będę miał lepsze granie.

A byłem pewny że 1541 to też 14.

Pozdro

.

Ale AN lepszy ? Po przeróbkach na PCM1704/24 bit ?

Lepszy ale nie zrobiłem zmiany na PCM1704. Dźwięk mi sie nie podobał. Magia uciekła. Zostałem na PCM63, a wymieniłem tylko receiver i filtr.

Pozdro

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tak, w Revoxie jest właśnie 14-bitowy klasyk czyli TDA 1540.

Tylko w jednym Revoxie 225. Reszta z serii B ma 1541.

Lepszy ale nie zrobiłem zmiany na PCM1704. Dźwięk mi sie nie podobał. Magia uciekła. Zostałem na PCM63

Dokładnie tak samo miałem w AN.

Kupiłem ten upgrade ale mi na dłuższą metę nie wciągnął i wróciłem do oryginałów.

Potem wziął te kości ode mnie rochu ale chyba też się ich po jakimś czasie pozbył.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tylko w jednym Revoxie 225

Dokładnie tak. Widzę, że masz świetną orientację odnośnie tej marki. Dla mnie to był zapomniany klasyk, raczej wspomnienie przeszłości. Do czasu kiedy nie wziąłem go na kilka dni na odsłuch;-) A dziś można kupić w zasadzie za bezcen...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Dokładnie tak. Widzę, że masz świetną orientację odnośnie tej marki. Dla mnie to był zapomniany klasyk, raczej wspomnienie przeszłości. Do czasu kiedy nie wziąłem go na kilka dni na odsłuch;-) A dziś można kupić w zasadzie za bezcen...

Wiedzę na ich temat zdobywam w ciągu ostatnich trzech dni.:)

Właśnie chcę sobie kupić takiego pancernika bo cholernie mi się podobają a i graja lepiej niż połowa teraźniejszych wydumek za kilkanaście tysięcy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.