Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Aby móc wyłowić różnice pomiędzy np. poszczególnymi dac-ami należy ich posłuchać w kontrolowanych warunkach tzn. wpięte w tym samym torze audio.

Słuchanie czegokolwiek gdzieś na wystawie lub w sklepie nic Tobie nie da bo wtedy słyszysz jak gra konkretna konfiguracja a nigdy jak gra pojedynczy element.

To chyba jest oczywiste i mam nadzieję , że dla Ciebie również jest ?

Mądrzysz się,a zapomniałeś o jutubie)

A teraz wnętrze Trinity za 40 tysięcy "ełro" i tajemnicze zegary Patek ponoć warte 3000 dularów a w rzeczywistości to Crystek za 40$ w pudełeczku z napisem Trinity. Najcenniejsza w tym urządzeniu jest... Obudowa.

Dla porównania chiński daczek za 2 tysiace ojro na tych samych kościach 1704K.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-874-0-21964100-1442172328_thumb.jpg

post-874-0-20981100-1442172338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Crystek za 40$ w pudełeczku z napisem Trinity.

Ty chyba nie widziales nigdy jak wygladaja Crysteki Lukasz ;) Te zegary z Trinity to jest najwyzsza polka jaka istnieje na swiecie, mam karte katologowa jak i wycene z firmy ktora to robi. To jest najwyzszy poziom jaki jest obecnie dostepny.

Jesli masz watpliwosci poswiece cenny czas, znajde ta karte katologowa i wkleje na forum pdf-a ;)

Wybacz Lukasz ale na elektronice to slabo sie znasz, Trinity to zaawansowany od strony tchnologicznej DAC. Samo projektowanie plytek to wysoki bardzo poziom, niedostepny nawet dla DCS-a ;)

Dawaj wycene tych zegarow. Ja tej technologii nie widze ale pewnie sie nie znam. Jak mozesz to daj spis tych osiagniec z Trinity.

Wycene dostalem na dwa zegary z firmy Synergy Microwave z USA, byla to prywatna korespondencja z firma chodzilo o zrobienie dwoch probek zegarow 22.xx MHz 24.xx MHz. Cena za sztuke z VAT to okolo 1500USD

Jitter tego zegara od 6-10 femto sekund! Nie ma nic lepszego na rynku.

Juz pisalem co jest w Trinity przelomowego.

Zegarowanie symetryczne po ECL-u ( ultra szybkie przelaczania i ultra precyzyjne przelaczania, nie ma nic lepszego ), super precyzyjne PLL rowniez symetryczne i ultra precyzyjne, projekt plytek 4 warstwowych od dolu i gory ekrany wewnatrz biegna sygnaly, DAC w konfiguracji interleaving...na marginesie nie wiem jak mozna bylo to opatentowac i nazwac Lianotek, dac-i z interleavingiem sa znane od dawna, w technice bardzo duzych czestotliwosci.

Te kostki tzn PCM1704 zaaplikowane w interleavingu pozwalaja na ogromne przekroczenie barier tych scalonych bardzo zreszta dobrych, chociaz juz starszawych konwerterow.

I wiele wiele innych wynalazkow...

Ukryta Zawartość

post-31719-0-05907700-1442204790.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadal nic w tym opisie nie widze nadzwyczajnego, lianotec juz byl a zegary to gotowce a nie zadne indywidualne zamowienie. Wez od nich cennik to zobaczysz ile kosztuja. Obudowy sa nizsze i moim zdaniem to inna seria zegarkow.

Nadal nic w tym opisie nie widze nadzwyczajnego, lianotec juz byl a zegary to gotowce a nie zadne indywidualne zamowienie. Wez od nich cennik to zobaczysz ile kosztuja. Obudowy sa nizsze i moim zdaniem to inna seria zegarkow.

Nic nie widzisz? A kto robi plytki 4 warstwowe w Audio, szczelnie zaekranowane? NIKT

Kto daje takie zegary? NIKT

Kto stosuje ECL w wielu miejscach? NIKT

Kto zastosowal interleaving w DAC-u? NIKT

Kto stosuje w DAC-u pelne szczelne ekranowanie? NIKT

I tych NIKT mam jeszcze w rekawie sporo. Ale nie mam czasu na pisanie.

Zegary moga byc w roznych obudowach i wysokosciach, Ta firma nie robi tych zegarow seryjnie i nie sprzedaje je z katalogu to jest towar tylko na zamowienie. Zobacz na wyprowadzenia sa identyczne.

Interleavingu nikt nie stosowal, mylisz pojecia. ;)

Szkoda ze nie masz czasu bo nadal nie widze nic niezwyklego. Zegarek mozesz zakupic za 100$ i napisac dowolny bajer na obudowie. Dobrej jakosci daczek zaczyna sie od... Zasilania.

Zreszta co tu pisac jak i tak nikt tego nie kupuje :)

Zegarek mozesz zakupic za 100$ i napisac dowolny bajer

Te zegarki sa specjalne stabilizowane termicznie antywibracyjnie jak i tam sa specjalne technologie ktore zapewniaja ultra niski szum fazowy. To nie sa zegarki za 100$ tylko za 1500$

Dobrej jakosci daczek zaczyna sie od... Zasilania.

A tutaj swieta racja! Zasilanie w tym DAC-u to porazka i za 30$, tylko ze dalej jest potrojna filtracja i stabilizacja ale to i tak wszystkiego nie zalatwi, nie ma na to szans, zasilacz musi byc liniowy i do bardzo dobrej klasy.

Dużo taniej i być może lepiej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZASILANIE GŁUPCZE!

Taki napis powinien być na ścianie u każdego konstruktora urządzeń High End.

A dalej może się tym napisem na ścianie przejmą z czasem konstruktorzy ignoranci z głową w obłokach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Stasiu ile kosztuje zegar Crystek femto? Czy jestes w stanie uslyszec roznice pomiedzy 8 femno sekund a 80 lub 8000 femnto? Przypominam ze femto sekunda to 10 do -15!

Czy wydaje Ci sie rozsadne i/lub mozliwe zeby stosowac ukryte zegary za 3k$ i zasilacz za 30$. Dlaczego producent tak ukrywal wnetrze urzadzenia? Czy w daczku za 160 000zl nie mozna zrobic zasilacza za 1000zl. Cosik to smierdzi szwindlem :) Dystrybutorzy do pozyczania i porownan tez sie nie kwapia.

Dystrybutorzy do pozyczania i porownan tez sie nie kwapia.

A bo co pożyczycie to zaraz na dzień dobry zepsute ;)

A teraz wnętrze Trinity za 40 tysięcy "ełro" i tajemnicze zegary Patek ponoć warte 3000 dularów a w rzeczywistości to Crystek za 40$ w pudełeczku z napisem Trinity. Najcenniejsza w tym urządzeniu jest... Obudowa.

Ra ostatnia fota to ten Trinity jest-bo tak na bogato tych klamotów))

Znaczy ten DAC za 40k EU posiada niedociągnięcia brzmieniowe?

Przy takiej cenie oszczędzili na zasilaniu ... ?

To ile powinien kosztować DAC high-end by nie miał niedociągnięć?

A może wystarczy dodać lampę i niedociągnięcia znikną jak pęka bańka ... ;-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Bo to są bardzo wąscy specjaliści od naprawy lewej nogi , prawą nogę musi naprawiać inny zespół; Szymon jest chyba chętny? ;)

Mam pytanie do kolegi pmcomp, który jak widzę został właścicielem Dac-a Mytek Stereo 192 DSD. Zadaję je tutaj, gdyż mam problem z wejściem na stronę bloga ( stronę mogę oglądać tylko za pośrednictwem strony anonymouse.org). Czy dodanie zewnętrznego zegara M2tech Evo Clock do tego dac-a podniesie jego jakość na tyle, że warto było by wydać na to urządzenie 1750 zł. Ja wiem, że słowa " podniesie jego jakość " jest opinią subiektywną, i dla kazdego może oznaczać coś innego. Więc może inaczej, czy Twoim zdaniem uzyskany efekt będzie wart poniesionych kosztów. Pozdrawiam!

Stasiu gdybyś wiedział o co w tej całej sprawie chodzi to byś nie wypisywał różnych historii nie z tej ziemi ;)

Ja pisze z pozycji uzytych technologii i z wrazen odsluchowych jakie mialem sluchajac tego DAC-a, reszta malo mnie interesuje.

Technologie uzyte w tym DAC-u sa znacznie powyzej tego co proponuja inne firmy i temu faktowi nie da sie zaprzeczyc.

Oczywiscie jak kazde urzadzenie ma i swoje slabe strony, moim zdaniem slabe strony to zasilanie jak i brak rozsadnego filtru antyaliasingowego na wyjsciu, stad brzmienie jakie jest. Ale uwazam ze ten DAC ma tez swoje bardzo mocne strony ktorych nie maja inne urzadzenia. Trinity to bardzo rozdzielczy i precyzyjny DAC i rozumie ludzi ktorzy cenia ten aspekt bo on tez jest wazny przy reprodukcji muzyki. Sytuacja jesli chodzi o najlepsze DAC-i na rynku moim zdaniem jest taka ze nie ma urzadzen idealnych zawsze sa jakies kompromisy, jeden lubi muzykalnosc kosztem rozdzielczosci, a drugi rozdzielczosc kosztem muzykalnosci. Oczywiscie najlepiej byc pieknym i bogatym, ale to jak wiemy w przypadku DAC-ow obecnie nie jest do uzyskania nawet z najdrozszych konstrukcji.

Pozdr.

Ja pisze z pozycji uzytych technologii i z wrazen odsluchowych jakie mialem sluchajac tego DAC-a, reszta malo mnie interesuje.

Technologie uzyte w tym DAC-u sa znacznie powyzej tego co proponuja inne firmy i temu faktowi nie da sie zaprzeczyc.

Oczywiscie jak kazde urzadzenie ma i swoje slabe strony, moim zdaniem slabe strony to zasilanie jak i brak rozsadnego filtru antyaliasingowego na wyjsciu, stad brzmienie jakie jest. Ale uwazam ze ten DAC ma tez swoje bardzo mocne strony ktorych nie maja inne urzadzenia. Trinity to bardzo rozdzielczy i precyzyjny DAC i rozumie ludzi ktorzy cenia ten aspekt bo on tez jest wazny przy reprodukcji muzyki. Sytuacja jesli chodzi o najlepsze DAC-i na rynku moim zdaniem jest taka ze nie ma urzadzen idealnych zawsze sa jakies kompromisy, jeden lubi muzykalnosc kosztem rozdzielczosci, a drugi rozdzielczosc kosztem muzykalnosci. Oczywiscie najlepiej byc pieknym i bogatym, ale to jak wiemy w przypadku DAC-ow obecnie nie jest do uzyskania nawet z najdrozszych konstrukcji.

Pozdr.

Ile by u Ciebie taki upgrade tych wadliwych punktów w Trynity kosztował, nie jest to podpucha może po prostu trzeba tam tylko postawić kropkę nad I ?

Zawsze cos łatwiej poprawić niz budować od poczatku. Ot choćby w Niemczech firma poprawiająca z bardzo dobrym rezultatem napędy CD Sonyego.

Stasiu ile kosztuje zegar Crystek femto? Czy jestes w stanie uslyszec roznice pomiedzy 8 femno sekund a 80 lub 8000 femnto? Przypominam ze femto sekunda to 10 do -15!

Nie chce zdradzac co wiem na ten temat i w jaki sposob ( tzn jaki jest mechanizm ) ze ucho slyszy roznice pomiedzy jitterem w femto, ale da sie to uslyszec i jest to istotne.

Czy wydaje Ci sie rozsadne i/lub mozliwe zeby stosowac ukryte zegary za 3k$ i zasilacz za 30$.

Konstruktor ma takie podejscie, mysli troche malo High-endowo to z tego wynika, ale moim zdaniem to i tak wybitny bardzo konstruktor.

Dlaczego producent tak ukrywal wnetrze urzadzenia?

Nikt nie chce aby kopiowac rozwiazania nad ktorym siedzi sie latami.

Nie chce zdradzac co wiem na ten temat i w jaki sposob ( tzn jaki jest mechanizm ) ze ucho slyszy roznice pomiedzy jitterem w femto, ale da sie to uslyszec i jest to istotne.

Mechanizm jest prosty do ucha jest podpięty super duper płynny przestrajalny samouczacy i samonaprawiajacy analizator DSP nazywany MÓZG

Czy w daczku za 160 000zl nie mozna zrobic zasilacza za 1000zl.

Takie ma myslenie...zasilacz a pozniej filtrowac liniowo 3 razy, ze niby to wystarczy. Takie myslenie jest zgodne z tradycyjnym pomiarem, rozumie myslenie konstruktora.

Cosik to smierdzi szwindlem :) Dystrybutorzy do pozyczania i porownan tez sie nie kwapia.

Nie, wiem.

Ile by u Ciebie taki upgrade tych wadliwych punktów w Trynity kosztował, nie jest to podpucha może po prostu trzeba tam tylko postawić kropkę nad I ?

Zawsze cos łatwiej poprawić niz budować od poczatku. Ot choćby w Niemczech firma poprawiająca z bardzo dobrym rezultatem napędy CD Sonyego.

Przeciez nikt nie bedzie poprawial urzadzenia za 40k Euro, to jest produkt zamkniety.

Mechanizm jest prosty do ucha jest podpięty super duper płynny przestrajalny samouczacy i samonaprawiajacy analizator DSP nazywany MÓZG

Nie do konca, da sie to tez zmierzyc. Audio to nie czary, ja tak uwazam.

Przeciez nikt nie bedzie poprawial urzadzenia za 40k Euro, to jest produkt zamkniety.

Dla czego w tym przypadku przestajesz myśleć jak konstruktor?!

Wszystko można poprawić!

Ponawiam pytanie i może zmienię jego formę.

W którym miejscu trzeba zrobić solidniej elektronikę i ile to w tych poszczególnych miejscach powinno kosztować, nie musisz to robić Ty ale np, Wąsko wyspecjalizowane firmy mające wystarczające oprzyrządowanie pomiarowe żeby sobie z takimi dodanymi "Modułami" (skrót myślowy) poradzić.

Nie do konca, da sie to tez zmierzyc. Audio to nie czary, ja tak uwazam.

Masz takie urządzenie pomiarowe u siebie w którym poza zewnętrznym widocznym zużyciem obudowa jak i struktura elektroniki zmieniała by się w czasie?

W którym miejscu trzeba zrobić solidniej elektronikę i ile to w tych poszczególnych miejscach powinno kosztować, nie musisz to robić Ty ale np, Wąsko wyspecjalizowane firmy mające wystarczające oprzyrządowanie pomiarowe żeby sobie z takimi dodanymi "Modułami" (skrót myślowy) poradzić.

Takie urzadzenia nie nadaja sie do tunningu juz, to sa urzadzenia bardzo przemyslane i to trwalo latami, tego nie da sie tunningowac. Aby dalo sie to tunningowac trzeba uczestniczyc w projektowaniu takiego urzadzenia.

To nie jest jakis tam DAC-zek za 5-10 k zl gdzie bledy projektowe i celowe oszczednosci na czesciach sa oczywiste i dzialajac intuicja i pomiarem mozna sporo poprawic, tutaj sytuacja jest zlozona takim tunningiem mozna wiele zepsuc zamiast poprawic, tutaj intuicja moze sie nie sprawdzic. Poprawiac takiego konstruktora jak Dietmar - to nie jest moj poziom mowiac krotko. Ja z Dietmarem rozmawialem na temat jego konstruckji, chetnie i z pasja o nim opowiadal na ktoryms Audio Show, to jest zaawansowany konstruktor, ja przed Dietmarem nisko chyle glowe, to nie jest moj poziom aby jego poprawiac. Co nie oznacza ze nie mam abmicji zrobic lepiej grajacego DAC-a ;)

To jest absurd to jest tak samo jak pchac sie do tunningu DCS-a ;)

Takie urzadzenia nie nadaja sie do tunningu juz, to sa urzadzenia bardzo przemyslane i to trwalo latami, tego nie da sie tunningowac. Aby dalo sie to tunningowac trzeba uczestniczyc w projektowaniu takiego urzadzenia.

To nie jest jakis tam DAC-zek za 5-10 k zl gdzie bledy projektowe i celowe oszczednosci na czesciach sa oczywiste i dzialajac intuicja i pomiarem mozna sporo poprawic, tutaj sytuacja jest zlozona takim tunningiem mozna wiele zepsuc zamiast poprawic, tutaj intuicja moze sie nie sprawdzic. Poprawiac takiego konstruktora jak Dietmar - to nie jest moj poziom mowiac krotko. Ja z Dietmarem rozmawialem na temat jego konstruckji, chetnie i z pasja o nim opowiadal na ktoryms Audio Show, to jest zaawansowany konstruktor, ja przed Dietmarem nisko chyle glowe, to nie jest moj poziom aby jego poprawiac. Co nie oznacza ze nie mam abmicji zrobic lepiej grajacego DAC-a ;)

No przecież napisałeś wyraźnie trzeba ruszyć dwie sekcje "moim zdaniem slabe strony to zasilanie jak i brak rozsadnego filtru antyaliasingowego na wyjsciu stad brzmienie jakie jest".

Noż kurcze takie rzeczy robią ludzie! Często zderzałem się w pracy z awariami różnych urządzeń produkcyjnymi, najpierw stres bezsilność a że tego nawet nie da rady rozebrać a później ten magiczny cytat "to robią tylko ludzie!" chwila spokoju reset bezsilności i przystąpienie do systematycznego wchodzenie w sposób myślenia konstruktora urządzenia a później jak warunki narzędziowe pozwalają jego naprawa lub zamówienie tego co było przyczyna że urządzenie nie działa.

Zakładam że wiedzę inżynierska posiadasz, dalej trzeba tylko dostarczone informacje przetworzyć, to tylko technika a nie czary mary abra kadabra.

Uczył się w szkole , miał później praktykę zawodowa to niech tego użyje!

Co do ambicji to powtarzam trzeba sobie ja wsadzić do kieszeni i zakasać rękawy do roboty, wtedy wyniki same przyjdą z czasem.

Wiesz czas to dość trudny termin dla każdego relatywnie inny. Może Ci tego czasu na nowego DAc-a braknąć ale już na fizyczną poprawę nie.

Może na tym się skup, jakieś tuningi i inne pierdoły.

Z innej beczki ktoś ma sprzęt pomiarowy żeby w starym CD poustawiać zgodnie z serwisówką punkty pracy lasera. Urządzenie te wszystkie parametry nie tak jak nowe ma nie w laserze ale osobnej elektronice na płytkach.

Stasiop a jak Ty czy inni bujający w oparach prawie kosmicznej techniki wytłumaczycie kilka prostych faktów.

Dlaczego najniższy i najwyższy DAC Audio Note ma IDENTYCZNĄ płytkę cyfrową nawet ten za 130 000 ojro ?

Dodam że prostą jak budowa cepa :) Wiem gdyż mam identyczną w DACu :)

Skąd się wzieła swiatowa mania na Lampiego DSD gdzie w sumie nie ma kości DAC ?

Jak sie to ma to tych super nano zegarow i kosmicznej techniki ?

Może to poprostu ściema i marketing ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.