Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Jednym zdaniem - sadze ze Kalliope jest do systemow zbalansowancy opartych o tranzystory

Czyli dokładnie odwrotnie do tego co ma Sylwek bo z tego co pisał ma lampowe Amplifony ;)

Ja uważam ,że raczej do tranzystorowych końcówek lepszy byłby dac lampowy.

Ale oczywiście wszystko zależy jak ten tranzystor czy lampa potrafi zagrać.

Ja miałem Kaliope u siebie również i mnie nie zachwycił co nie znaczy ,że to jest słabe urządzenie.

Nie wiem do jakich dac-ów lampowych Srajan porównywał Kaliope i nie wiem jak nie usłyszał różnicy w graniu ale może tak jak pisał Elberoth to nie wina dac-ów tylko systemu.

Różnica jest wyraźnie słyszalna , szczególnie na średnicy oraz w wypełnieniu ( gęstości ) grania ale ten dac gra na prawdę dobrze i może się podobać , rzecz gustu oczywiście.

W jednym się ze Srajanem zgodzę Kaliope nie jest typowym suchotnikiem jakich jest wiele na rynku.

P.S.

Sylwek znowu dostał 10 dni karceru o chlebie i wodzie ?

A za co konkretnie?

Od ilu punktów jest zakładany knebel?

W jednym się ze Srajanem zgodzę Kaliope nie jest typowym suchotnikiem jakich jest wiele na rynku.

Troche zdziwko! ;)

Ale mozliwe ze tak jest, stopien koncowy analogowy jest bez petli to dodaje jakby barwy lampy, masakrujac rozdzielczosc, stary konstrukcyjny numer konstruktorow.

stopien koncowy analogowy jest bez petli to dodaje jakby barwy lampy, masakrujac rozdzielczosc,

Nie masz racji rozdzielczości wcale mu nie brakuje.

Ten dac po prostu nie jazgocze.

Gra zbalansowanym , neutralnym dźwiękiem.

Nie masz racji rozdzielczości wcale mu nie brakuje.

Ten dac po prostu nie jazgocze.

hehe ;)

Oboje wiemy, ze jest ciut inaczej, chodzi mi o suchosc i jazgot wlasnie ;)

Rozdzielczoscia z Auraliciem Vega tez przegrywa bo musi.

Suchym i technicznym, ze specyficznym zmuleniem tranow bez petli.

Najbardziej mam zabawe jak ogladam ten fragment konstrukcji Kaliopa, co na zdjeciu. Nieekranowana siec blisko filtra i stopnia koncowego. High-end pelna geba tylko czemu prawy kanal bardziej wysuszony niz lewy :D

Wtopa na calego, chociaz wyniknelo to z konstrukcji nie bylo tego jak lepiej zrobic, ale w tych pieniadzach to mozna bylo chociaz te kabelki troszke poekranowac.

Zeby nie bylo robilem proby z niezaekranowana siecia na stopniu koncowym...nie przebarwiam ani na jote, to nie moze dobrze grac, nie moze, to bedzie suche granie, jak i stereofonia i zrodla pozorne beda niesymetryczne i powykrzywiane, instrumenty beda skakac po kanalach jak malpy. Ale nie martwcie sie ja sie nie znam i glupoty opowiadam jak zwykle :D

Proponuje niedowiarkom zrobic probe, wziac kabel niezaekranowany z zasilania DAC-a rozkrecic obudowe, zrobic petle i polozyc ten kabelek na analogowce DAC-a i posluchac...

I jeszcze jedno na koniec, no czemu jakos takich roznych wtop o ktorych pisalem ktore sa w Kaliope nie mozna sie dopatrzec np w C8 czy C8+ bo konstruktorzy Metronoma znaja sie na cyfrze zas konstruktorzy Kaliopa z pewnoscia NIE!

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hi-end, czy nie Hi-end...nie ważne.

Proszę o ustosunkowanie się do jakości brzmienia dwóch budżetowych DACi: Hegel HD20 i Audio-gd NFB-28.

Który lepszy brzmieniowo? Pomińmy większą uniwersalność Audio-gd. Chodzi o samo brzmienie.

Hi-end, czy nie Hi-end...nie ważne.

Proszę o ustosunkowanie się do jakości brzmienia dwóch budżetowych DACi: Hegel HD20 i Audio-gd NFB-28.

Który lepszy brzmieniowo? Pomińmy większą uniwersalność Audio-gd. Chodzi o samo brzmienie.

Sound...Państwo Hi-End na oczy ich nie widzieli...a co dopiero słuchać...uszy by im popaliło...

Daczki to bardzo trudny rynek w audio. Chinolce opanowali przedzial do 20kzl i tylko nieliczni sie bronia uciekajac w wyzsze pulapy. Testuje wlasnie prototyp daczka w czystym dsd i musze przyznac, ze moze sie podobac w wybranych systemach.

Daczki to bardzo trudny rynek w audio.

Tak samo trudny jak każdy inny...

Chinolce opanowali przedzial do 20kzl i tylko nieliczni sie bronia uciekajac w wyzsze pulapy

Aaaa, czyli mamy teraz szukać powyżej 20kzł.? Tam jest hi-end w tym trudnym temacie DAC?

Puknij się w czoło "branżowcu". ;-)

Tak samo trudny jak każdy inny...

Aaaa, czyli mamy teraz szukać powyżej 20kzł.? Tam jest hi-end w tym trudnym temacie DAC?

Puknij się w czoło "branżowcu". ;-)

Zawsze mozesz podac swoich killerow za grosze chetnie sprawdze. Poki co pomecze sie z Vivaldim. Od pukania wiedzy nam nie przybedzie dlatego prosze o konkrety.

Znając realne koszty produkcji sprzętu w EU i USA cena detaliczna na poziomie 20kzł nikogo nie dziwi. Żeby móc konkurować z wyrobami azjatyckimi trzeba zaproponować możliwie najwyższą jakość wykonania i przemyślany wygląd produktu. O perfekcyjnym wykonaniu wewnętrznym i przemyślanej topologii układu nawet nie wspomnę.

To ma grać, a nie wyglądać.

To napisz wreszcie jakie daczki do 20kzł proponujesz. Opisz z jakimi topowymi przetwornikami miałeś u Siebie do czynienia.

Dla Ciebie musi tylko grać a dla mnie też wyglądać. A zwłaszcza być perfekcyjnie wykonane od strony technicznej bez drutu, gluta i paździerza.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Opisz z jakimi topowymi przetwornikami miałeś u Siebie do czynienia.

Kolejny raz ta sama retoryka, mająca na celu zdyskredytowanie oponenta. Czysty zabieg PR mający na celu zasugerowanie że oponent niczego w życiu nie słyszał.

Dla Ciebie musi tylko grać a dla mnie też wyglądać.

OK, Twoje prawo. Akcentujesz na każdym kroku swój elitaryzm (przeciwieństwo słowa egalitaryzm), co szczerze mówiąc nie jest w dobrym guście. Komunikat wysyłany do interlokutora brzmi mniej więcej tak: "jesteś gołodupcem"...

Teraz daj się wypowiedzieć koledze w temacie bo chętnie poznam ciekawe urządzenia w cenie do 20kzł

Mam swojego Hegla HD20 i jestem z niego niezmiernie zadowolony, bo gra naprawdę bdb.

Zainteresował mnie DAC Audio-gd NFB-28 z racji tego, że jest to urządzenie 3 w 1, no i wychwalany pod niebiosa...

Jednak rozpoznałem temat i już wiem, że to urządzenie raczej do pięt nie dorasta mojemu Heglowi, więc dam sobie z nim spokój.

Mam swojego Hegla HD20 i jestem z niego niezmiernie zadowolony, bo gra naprawdę bdb.

Zainteresował mnie DAC Audio-gd NFB-28 z racji tego, że jest to urządzenie 3 w 1, no i wychwalany pod niebiosa...

Jednak rozpoznałem temat i już wiem, że to urządzenie raczej do pięt nie dorasta mojemu Heglowi, więc dam sobie z nim spokój.

Chyba raczej masz racje. ;) Ale nie przygladalem sie obu urzadzeniom zbyt dlugo. A zeby cos powiedziec miarodajnie trzeba nad zdjeciami posiedziec czasami kilka godzin i trzeba miec bardzo dokladne zdjecia. Ogladam tylko drogie, ale moge powiedziec jedno i wsrod tanich czasami sprzetow mozna znalezc perelki.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Powyzej cytat z recenzji. Luzno tłumacząc redaktor pisze że Gryphon umiejscowiony powyzej DAISy 1 i La scala z lampowymi buforami , miał wiekszy potencjał jakosciowy uzyskany z tranzystorów. Wytłusciłem dla Stasiopa :tłum TO POWINIEN BYC MATERIAŁ DO PRZYMYSLEN DLA PROGNOSTYKÓW KTÓRZY WIERZĄ ŻE WYBORY CZESCI MOGĄ PRZEPOWIADAC WYNIK BRZMIENIOWY.

A zeby cos powiedziec miarodajnie trzeba nad zdjeciami posiedziec czasami kilka godzin

Wreszcie cos na temat. Prosimy o rozwiniecie.

Na początek sprostowanie - nie M71 tylko M51 oczywiście. Z czego wynika moje dobre wrażenie. Otóż - dłuższa historia. Maniakiem cyfry nie jestem. Kilka lat temu strzeliłem w analog i "wciągło mnie" na maxa. Dosłownie. Siedze teraz w domu i patrze na 700 płyt winylowych na ścianie i zastabnawiam się co to tu robi ;). A jak już strzeliłem w winyl to powoli dongradowałem tro cyfrowy CD - z pułapu Accuphase DP-75V przez jakieś Luxmany, Ayony, z drobnymi skokami na stare Sony ES Svoboda (z przykra niespodzianką oczywiście awarii napędu KSS-272A - jakżeby inaczej) albo Technicsa SL-P2000 (fajna rzecz). A w międzyczasie - jako że płyt CD praktycznie nie słuchałem "audiofilsko" - pojawił się odtwarzacz dyskowo/sieciowy Olive 04HD. Ale fajnie - zgrałem wszystkie swoje CD na dysk, spakowałem w karton i tyle je widziałem. No ale to wciąż był back-up. Audiofilski czas z gramofonem, a do obiadu albo sprzatania (albo dla żony) wygodna cyfra sterowana iPadem. Potem second-handowo pojawił się u mnie Lampizator Gen4. Było trochę lepiej, ale nie powiedziałbym żeby jakaś rewolucja. Pobył, nabawiłem się, sprzedałem. Olive poszło w ludzi a ja wylądowałem z prawie-budżetowym Pioneer N-50A. Gra jak gra. Lepiej i gorzej. Chciałem tę "cyfrę" ulepszyć i poszedłem w dac Matrix X-Sabre. Żadna wielka różnica. Może głuchy jestem, ale nic co by mnie przekonało do sensu wydania 2-3tys second hand na tego daca. Ale wciąż sensowny DAC chodził za mną - tylko chciałem usłyszeć materialną różnicę brzmienia. Myslałem o chińszczyżnie - Gustard X20, albo inne coś na podwójnych ESS9018. Ale trafił sie ten NAD na allegro. W ogole takich firm jak NAD nei brałem pod uwagę - nie wiem, jakoś manstreamowcem przestałem być gdy poszedłem w winyl (wiadomo - vintage rządzi!). Ale poczytałem o nim i zaryzykowalem. No i rzeczywiście - podpiąłem go, Pioneer jako transport i słyszę że jest lepiej. Po prostu są emocje jakich wcześniej nie było. Przetsrzeń, wybrzmienia. Rewelacyjne sterowanie głosnością w DACu. Hmmm trochę mi się nie chce winylu zapuszczać - no to chyba coś znaczy w końcu ;)

Wiedziony nostalgią jeszcze kupiłem z audiomarkt.de stary transport Kenwood DP-X9010, jeszcze to musze spróbować z tym NAD, może te CDeki z piwnicy przytargam znów... ;)

Od tygodnia mam NAD M71 w domu. Rewelacyjny DAC....

Ale nie ma takiego NAD-a moze nr pomyliles?

A sorki juz doczytalem chodzilo Ci o M51.

ZA te pieniadze to faktycznie bedzie bardzo dobre granie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale nie ma takiego NAD-a moze nr pomyliles?

A sorki juz doczytalem chodzilo Ci o M51.

ZA te pieniadze to faktycznie bedzie bardzo dobre granie.

Jest AKM to i granie jest...emocje...

Wiedziony nostalgią jeszcze kupiłem z audiomarkt.de stary transport Kenwood DP-X9010

Oj, jak Ci padnie laser, to nie wiem, czy Ci nawet Opteron pomoże...

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Tja, a co ten AKM robi?

U mnie mnóstwo emocji, zróżnicowania realizacji...w plikach brak przypadłości, o których trąbi się na forum - cyfrowej naleciałości brak...super rozdzielczość, dynamika, szybkość...END

Analogowe brzmienie czy cyfrowe to tylko i wyłącznie kwestia nagrania...brak różnicowania nagrań jest niedopuszczalne...a już na pewno w hiendzie ...

U mnie vinyl rip gra vinylowo...gęsto, ciepło...

Z moją Jolą synergia doskonała ...

P.S. Słuchałeś ... ?

http://www.audiostereo.pl/high-end%E2%80%99owy-lipiec-w-premium-sound_112890.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.