Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja marantz cd67 mkII

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z szanownych forumowiczów byłby w stanie wykonać modyfikacje tego cd? Wymiana opa, usunięcie hdam itp.

Wysłane z mojego ZP810 za pomocą Tapatalk 2

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

https://www.audiostereo.pl/topic/108931-modyfikacja-marantz-cd67-mkii/

Wymiana opa, usunięcie hdam itp.

A może lepiej usunąć drugi operacyjny ten od fdp a do filtru dolnoprzepustowego wykorzystać HDAM ? Przy okazji filtr zrobićna lepszych elementach a offset ustalić rezystorem w HDAM i usunąć kondensator wyjściowy ? Sorki że sie wciąłem, to do przemyślenia dla kolegi który będzie tuningował.

jaki opa byscie polecali? Słyszałem ze op627 jest dobry ale nie wiem czy bedzie pasował, no i jest drogi. OPA2604 tez ładują do marantzów. opa604 słyszałem ze dobrze gra i jest duzo tanszy, no ale ja to wszystko wiem z forum więc nie wiem czy faktycznie tak jest jak pisza Czytałem tez ze "No tak, i pewnie dlatego OP275 fajnie się zgrywa z wszelakimi CDekami Marantza wykorzystującymi napęd CDM12.1." tak cytuje jednego z userów AS.

W sumie wymiana opa i kilku innych elementów bym sobie poradził gdybym wiedział co i jak. Z zawodu jestem elektrykiem i lutownicą posługiwac się potrafie.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Witam

Dac bardzo dziwny ten player ma. Wypuszcza symetryczny sygnał pwm, nie filtrowany. Zawsze mam zwyczaj usuwać wszystko za DAC-em i zapinać go do gniazda wyjściowego. Jeżeli potrzebna jest konwersja zostaje jeden OP.

Myślę teraz jak zrobić tego marantza bez opów w ogóle. Pierwszy op za dacem odbiera sygnał i robi z pwm-a sygnał analogowy wstępnie filtrując, drugi robi to samo. Kłopot jest z tym taki, że nie istnieje taki wzmacniacz operacyjny który weźmie na siebie sygnał prostokątny i go obrobi nie dodając coś od siebie.

Dobrze spisuje sie tutaj LM6172.

Ale póki co myslę jak to zrobić bez opów w ogóle, ja bym to przepuścił przez mały transformator audio np. lundahla. Czy to jest możliwe odpowiem niedługo, jak tylko dotrę do dokładnych specyfikacji Dac-a.

Ludzkie ucho bardzo lubi dźwięk przechodzący przez jakiś transformator, stąd fenomen dobrze grających lamp, magnetofonów i winyli. Transformator elegancko i skutecznie usuwa różne śmieci rf i impulsowe, które psują nam dźwiek, powielając się i intermodulując we wzmacniaczach.

Diody schotkiego z zasilaczu powodują wzrost napięć o około 0,7V dzięki czemu stabilizatory lepiej pracują. Muszą byc rozgrzane.

Kłopot z marantzem jest z zegarem. Jeżeli jest zegar z dużym jitterem to gra on ciepło, gładko i muzycznie, jeżeli siedzi dobry zegar z małym jitter to z kolei ciemno, detalicznie i kilinicznie. Na początek proponuje nie ruszać.

Zasilacz jest dobrze zaprojektowany, jednakoż w różnych egzemplarzach ładowali różne kondensatory. Czy wymieniać zależy jakie masz.

Trzeba zaekranować transformator sieciowy, Dac-a i opy, jeśli zostaną.

Maty bitumiczne na obudowę i mechanikę.

Wymieniłem opy na opa275 Kurde jest różnica. Przede wszystkim podstawa basowa i scena wysunięta przed kolumny. Do tego bardzo miły słodki dźwięk. Nie wiem czy nowy opa też wymaga wygrzania Ale bynajmniej jest już lepiej. Najbardziej o ten bas mi chodziło bo wymianie na srebrne interkonekty trochę go brakowało

Wysłane z mojego ZP810 za pomocą Tapatalk 2

Chciałbym jeszcze aby ktos zerknął na fotę czy to oryginał. Tyle teraz na rynku podrób.Chociaz nie sadze bo róznicę słychać

IMG_20140124_233628.jpg

• 2 lata później...

To może ja się dołączę do tematu.Mam cd Marantza tylko 63mkII KI i jest mały problem. Trochę go zmodyfikowałem ominąłem HDAM-y wylutowałem kondensatory na wyjsciu i zmieniłem opomy na muses 8820.Efekt to dużo większa szczegółowość w całym paśmie ale bas się schował jest jakby w tle.Co mogło spowodować taki efekt ?

ok dzięki.Chciałbym jeszcze wstawić zegar tylko nie mam pojęcia gdzie kupić i jaki?

Zacznij od tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Plus oscylator OMIG, plus osobne zasilanie +5V pinu 27 DACa (wyjąć rezystor RD01 i tam się wpiąć z osobnym zasilaniem) i voila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.