Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki Morel- dobre?

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

No to już nie wiem co kupić. Chciałbym coś lepszego ale wszystko co próbowałem do tej pory gra inaczej ale nie można jednoznacznie powiedzieć że lepiej. Ja z chęcią bym kupił coś o czym można powiedzieć że lepiej już się nie da.

Krzychu... widzę że mam ten sam problem co Ty rok temu :)

I po poczytance chyba się na jakiś czas ożenię z 29R Satori.

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Złoty też jest tytanowy. Finalnie w kolumnie nie wygląda tak źle.

Wiem, chodziło mi bardziej o wygląd zewnętrzny. Niestety dla mnie ma jedną zasadniczą wadę - front niestety mam już gotowy housing pod wysokotonówkę 104mm

Siemasz mała, wpadniemy do mnie posłuchać radia? mam nowy audiofilski kabel antenowy :)

Mulowatosc Moreli wynika z dwoch podstawowych przyczyn:

1. Masa membrany kopulki jest kosmicznie wysoka, bo czesto powyzej 44mg

Maja opadajaca charakterystyke na wysokich tonach

To sie po prostu slyszy, ze powyzej 8-10khz te glosniki sa bardzo przecietne. Wysokie tony z glosnikim, gdzie masa nie przekracza 25mg graja o wiele lepiej.

I po poczytance chyba się na jakiś czas ożenię z 29R Satori.

Testowalem ten glosnik razem z Audaxami. Fajne brzmienie tylko brakuje mi wypelnienia w nim typowego dla miekich kopulek. Ale scene oraz przestrzen to ten glosnik ma kapitalna, najlepsza z dotychczasowych jakie mialem :) 100% przeciwienstwo audaxa zlotego, gdzie scena i przestrzen jest mocno przecietna.

To sie po prostu slyszy, ze powyzej 8-10khz te glosniki sa bardzo przecietne. Wysokie tony z glosnikim, gdzie masa nie przekracza 25mg graja o wiele lepiej.

Testowalem ten glosnik razem z Audaxami. Fajne brzmienie tylko brakuje mi wypelnienia w nim typowego dla miekich kopulek. Ale scene oraz przestrzen to ten glosnik ma kapitalna, najlepsza z dotychczasowych jakie mialem :) 100% przeciwienstwo audaxa zlotego, gdzie scena i przestrzen jest mocno przecietna.

i prawdopodobnie to będzie dla mnie złoty strzał gdyż przesiadam się z wstęgi. Najbardziej lubię "przestrzenne" granie zatem może się okazać że to "własnie ten"

Dzięki za odpowiedź

100% przeciwienstwo audaxa zlotego, gdzie scena i przestrzen jest mocno przecietna.

Jak aplikowałeś tego Audaxa? Bo dla mnie cechą, która rzuciła się od razu w uszy, to genialna scena kreowana przez te głośniki.

----------------

kolego,

morel supreme ma mms=0,44g ,

satori tw ma mms=0,44g ,

dynaudio esotar ma mms=0,45g !

czyli to wszystko straszne zamulacze, a esotar to już wogole muł bagienny. hmm :/

czyli to wszystko straszne zamulacze, a esotar to już wogole muł bagienny. hmm :/

Esotar w aplikacji której słuchałem (fabryczne dwudrożne Dynaudio) był w tamtym pomieszczeniu (ma to znaczenie) bardzo agresywny. Dla mnie za agresywny, ale właścicielowi się bardzo podobał więc to prawdopodobnie kwestia gustu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mam Morele w samochodzie (instalacja 3-d). Morele grają na górze i na środku. I jest baaardzo dooobrze.

Kiedy słucham Koncertów Brandenburskich w RMF Classic w samochodzie to wydaje mi się, że jest lepiej niż w domu (Harbeth).

Góra i środek z Moreli do bezpieczny wybór.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

A jak robicie te skosy na przedniej ściance? Też bym sobie zrobił gdybym wiedział jak.

CNC :) tworzy się projekt w 3d i daje do fachowej stolarni

Albo wyżynarką i szlifierką (tak po taniości ;) )

Nie słuchałem. Wiej jedynie że poza najniższym modelem morel wsadza we wszystkie modele te same kopułki

Świadczy to dobitnie tylko o Twoim "doświadczeniu" i zawziętości w zwalczaniu innych opinii :)

Słuchanie oczami czytającymi dane i parametry to bardzo ciekawa forma audiofilizmu :)

Ja najczęściej do słuchania używam uszu

A ile coś takiego kosztuje?

pewnie w głównej mierze zależy od inicjalnej grubości frontu, na allegro są firmy (w kolumnach wpisz w wyszukiwarkę obudowy)

wg projektu pewnie wycenią, strzelam że za tak gruby front to z 100/szt

A tak swoją drogą to ładnie wyszły ci te kolumny.

pewnie w głównej mierze zależy od inicjalnej grubości frontu, na allegro są firmy (w kolumnach wpisz w wyszukiwarkę obudowy)

wg projektu pewnie wycenią, strzelam że za tak gruby front to z 100/szt

To jak za darmo.

Całe kolumny projektowałeś w 3D zanim zrobiłeś?

Bym nie wprowadził zbędnego zamętu to nabąknę że nie tego projektu z tym złotym Audaxem.

Szykuję się do wykonania CNC projektu według PMC Twenty 23, zmieniając odrobinę jej aparycję

6scthl.png

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.