Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ PM 8005

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za bardzo widać tego postępu technicznego w Marantza. Wejścia cyfrowe są standardem praktycznie we wszystkich nowszych konstrukcjach wzmacniaczy oferowanych przez innych producentów (nawet niższej klasy) a w PM8005 jakoś się ich dopatrzeć nie mogę...

Z tym standardem to pojechałeś. W tańszych sprzętach, to może tak (pm7005, pioneer a70, NAD 356 DAC), ale jak ktoś kupuje pm8005 to zakłada się, że stać go na zewnętrzny przetwornik lub transport z DACem np. SA8005.

Jakby pm8005 miał mieć wbudowany przetwornik, to by pewnie cena wzrosła do 7tys.

"W PM8005 jest już transformator toroidalny, liniowa regulacja głośności, bi-amp z opcją wielokanałową, czy niskoszumowy wyświetlacz LCD"

Bi-amping, LCD? Trochę si pogubiłem, chyba że mowa o PM15S.

"W PM8005 jest już transformator toroidalny, liniowa regulacja głośności, bi-amp z opcją wielokanałową, czy niskoszumowy wyświetlacz LCD"

Bi-amping, LCD? Trochę si pogubiłem, chyba że mowa o PM15S.

Mowa o PM8005 :)

l-pm8005-n-sg-re.jpg

Jeszcze dla niedowiarków tył PM7005

l-pm7005-n-sg-re.jpg

to nie jest pm8005 na tym zdjęciu i podtrzymuje, że pm8005 nie ma wyświetlacza lcd.

Na screenie w adresie strony masz na końcu symbol pm8005, ale nie moja rola żeby Cię przekonywać na siłę. Wystarczy wejść na stronę Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i poczytać samemu. Sam jestem ciekaw o co im chodzi.

Również bi-amping to coś innego niż dodatkowe zaciski głośnikowe. Np. PM11S ma funkcję bi-ampingu a ma tylko po jednej parze zacisków na kanał.

Ja tego nie napisałem, przedstawiłem zdjęcia tyłów wzmacniaczy, o których pisałem i o które pytał "f16" dla łatwiejszego porównania modeli. Odnośnie bi-ampingu, to nie ma on nic wspólnego z ilością zacisków jak mógł, co niektórym zasugerować mój post.

Dla przypomnienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na screenie w adresie strony masz na końcu symbol pm8005, ale nie moja rola żeby Cię przekonywać na siłę. Wystarczy wejść na stronę Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i poczytać samemu. Sam jestem ciekaw o co im chodzi.

no ale co, Ty sie dalej upierasz, że pm8005 ma wyświetlacz LCD? Widziałem w jakimś temacie, że masz ten model i bostony. Widzisz, gdzieś na swoim wzmacniaczy wyświetlacz LCD?

Ukryta Zawartość

Typowego wyświetlacza nie widzę, ale w opisie wyraźnie jest napisane, że ma. Może dla nich wskaźnik wyboru źródeł to LCD, tego nie wiem i sam jestem ciekaw o co chodzi. Jutro będę dzwonił do serwisu w celu wyjaśnienia o jaki wyświetlacz chodzi.

Typowego wyświetlacza nie widzę, ale w opisie wyraźnie jest napisane, że ma

A na płocie pisało DUPA - jeden uwierzył i... bardzo się zdziwił:)

Chodziło im pewnie o SA 8005. Ale ja też nie mam zamiaru się spierać, skoro tak wyraźnie jest to napisane...

Jutro będę dzwonił do serwisu w celu wyjaśnienia o jaki wyświetlacz chodzi.

Koniecznie podziel się informacjami!

Również bi-amping to coś innego niż dodatkowe zaciski głośnikowe

zgadzam się!!

PM8005 nie ma wyświetlacza. o czym jest rozmowa. google nie działa!!

Po za tym jak ktos go nie widział i nie słyszał poco bierze udział w wątku.

• 3 tygodnie później...

Trochę to trwało, ale udało mi się uzyskać odpowiedź bezpośrednio od Horn Dystribution.

"Nisko szumowy wyświetlacz to rodzaj wyświetlacza opartego na diodach OLED które generują niższy poziom zakłóceń (tzw .szumów ) w stosunku do tradycyjnych wyświetlaczy opartych na diodach LED"

Odnośnie jego umiejscowienia we wzmacniaczu PM 8005, to nadużyto trochę znaczenia słowa wyświetlacz i w opisie chodzi o diody sygnalizujące rodzaj źródła. Zlecono administratorowi strony, aby poprawił tą informację i serdecznie podziękowano za wychwycenie tej nieprawidłowości i zwrócenie na to uwagi.

Dziękuję za mocno zaangażowane odpowiedzi, ale nie wnoszą one żadnych dodatkowych informacji dających odpowiedź na pytanie zakładającego temat.

Nie ma sprawy, ale ja jednak jestem innego zadania i uważam, że wyjaśnia różnicę pomiędzy PM 7004. Opieram się na tym co mam i na tym, co jest napisane na stronie Marantza. Po prostu skopiowałem kilka cech różniących te wzmacniacze, a w jednej był błąd do którego się przyznał właściciel strony i po co te nerwy.

Miłego dnia

• 6 miesięcy później...
  • 1 miesiąc później...

W spokojnym roku (Dire Straits itp) wzmacniacz wypada rewelacyjnie.

U mnie gra on z Kef q900. W ostrzejszym rocku jest troche gorzej ale to raczej wina KEF-ów.

Na szczęście jest regulacja barwy w 3 punktach i uważam to za jego ogromną zaletę, zawsze coś możesz poprawić.(w ostrym rocku cofam środkową gałkę i brzmi to rewelacja)

Porównywałem go ostatnio z yamaha AS2100 na B&W cm9. Yamaha jak dla mnie wypadła słabiej.

Yamaha za bardzo jednak podbija pewne pasma, w marantz instrumenty brzmią tak jak powinny (naturalnie).

Moge go polecić z ręką na sercu, kawałek solidnego grania a zarazem konkretna konstrukcja.

Lepiej jak dla mnie wypadł Hegel , ja jednak nie chciałem ładować się w sprzęt bez możliwości korekcji barwy

Mi coś w sporej ilości muzyki nie pasowało. Męczyła, była bez emocji, sucha, nudna drażniąca. Jedynie Dire Straits, Pink Floyd, czy muzyka klasyczna , Jazz brzmiały dobrze. Elektroniczna natomiast męcząco, tak samo większość rocka. Nie pomyślałem jednak nigdy, żeby pogrzebać w korekcji barwy. Wystarczyło lekko odjąć Treble, na pierwszą kropeczkę w lewo, a cały przekaz muzyczny przeszedł na drugą stronę granicy, po której w ucho wpada nawet nędzna dyskotekowa łupanka. Możliwość regulacji barwy po tym doświadczeniu stała się dla mnie na prawdę istotna. Co prawda marantza pm8005 mam wystawionego na sprzedaż ale to tylko na ten moment ze względu, że chcę przejść półkę lub dwie wyżej. Kolejny piec też będzie z regulacją barwy, myślę nad Vincent 237 i Denon 2020ae.

Klipsch bywa łączony z marantzem, nie słuchałem tego połączenia ale jeśli było by czasem zbyt analitycznie, to wystarczy delikatnie odjąć góry potencjometrem.

Mi coś w sporej ilości muzyki nie pasowało. Męczyła, była bez emocji, sucha, nudna drażniąca. Jedynie Dire Straits, Pink Floyd, czy muzyka klasyczna , Jazz brzmiały dobrze. Elektroniczna natomiast męcząco, tak samo większość rocka. Nie pomyślałem jednak nigdy, żeby pogrzebać w korekcji barwy. Wystarczyło lekko odjąć Treble, na pierwszą kropeczkę w lewo, a cały przekaz muzyczny przeszedł na drugą stronę granicy, po której w ucho wpada nawet nędzna dyskotekowa łupanka. Możliwość regulacji barwy po tym doświadczeniu stała się dla mnie na prawdę istotna. Co prawda marantza pm8005 mam wystawionego na sprzedaż ale to tylko na ten moment ze względu, że chcę przejść półkę lub dwie wyżej. Kolejny piec też będzie z regulacją barwy, myślę nad Vincent 237 i Denon 2020ae.

Klipsch bywa łączony z marantzem, nie słuchałem tego połączenia ale jeśli było by czasem zbyt analitycznie, to wystarczy delikatnie odjąć góry potencjometrem.

Jakoś obcja regulacji ,zmiany przekazu muzyki nigdy mi nie pasowała

z poprzednim Marantzem ( 7001) nigdy nie regulowalem potencjometrami a teraz już nie mam takiej możliwosci nawet jakbym chcial ;)

Kolejny piec też będzie z regulacją barwy, myślę nad Vincent 237 i Denon 2020ae.

Gralem trzema na odsluchu, moim 15s2se, 237 i 2020ae. Marantz bez polotu jak nakryty jakims kocem, do jazzu i klasyki zapewne bedzie ok, ale do reszty nic specjalnego, dopiero zapiecie dwoch dalo przyzwoity dzwiek, 237 tez wypadl dziwnie blado sucho jakos hmmm moze byl po prostu niewystarczajaco wygrzany. Dopiero 2020ae pokazal jak dobra integra powinna grac :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Z Denonów słyszałem 1520 i na początku mnie zaskoczył, ale po dłuższym tygodniowym odsłuchu stał sie lekko meczący.

Otwarta ostra wręcz góra, Denona odbieram jako wzmaczniacz, który nic nie dodaje od siebie ale brak mu finezji lekkości.

Na wysokim poziomie również dynamika.

Vincent to trochę taka wypadkowa pomiędzy M i D.

2020 nie słyszałem nie moja liga.

Posłuchaj koniecznie Hegla i Musical Fidelity z naciskiem na tego pierwszego.

Gralem trzema na odsluchu, moim 15s2se, 237 i 2020ae. Marantz bez polotu jak nakryty jakims kocem, do jazzu i klasyki zapewne bedzie ok, ale do reszty nic specjalnego, dopiero zapiecie dwoch dalo przyzwoity dzwiek, 237 tez wypadl dziwnie blado sucho jakos hmmm moze byl po prostu niewystarczajaco wygrzany. Dopiero 2020ae pokazal jak dobra integra powinna grac :)

Na prawde dziwna opinia, marantz to raczej granie w kierunku analitycznego momentami, vincent ciepla barwa srednicy, a Twoj opis jest 100% odwrotnoscia ich brzmienia.

Na prawde dziwna opinia, marantz to raczej granie w kierunku analitycznego momentami, vincent ciepla barwa srednicy, a Twoj opis jest 100% odwrotnoscia ich brzmienia.

Nie zgdzę się z Tobą, też miałem tego Marantza u siebie i był delikatnie mówiąc przymulony. Brakowało mu szczegółowości i separacji w górze pasma. Denon 1530 faktycznie mnie zaskoczył mile później zaczął trochę męczyć. Wybrałem PMA 2020.

Duzo bardziej od Marantza podobał mi się CA 851, u kolegi porównywaliśmy i wziął CA. Możliwe, że trzeba do niego podpiąć jakieś żywiołowe kolumny np. Klipsche i będzie super. W sumie to Klipsche potrafią świetnie zagrać nawet z amplitunerem;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.