Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie plików 24bit przez telewizor

Harrold1986

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopie - czytaj ze zrozumieniem.

Chodzi o naturę strumienia WAV DTS i jego przydatność w testowaniu toru, a nie jego bitrate i inne pierdoły !!!

WAV DTS ( zapisany na DTS CD ), to gotowy zakod. strumień audio, a AC-3 tworzą "paczki" danych (jak ZIP),

które są opakowane danymi nadmiarowymi i ich "rozpakowanie" dokonywane jest w locie w dekoderze DOLBY.

Na DD nie przeprowadzisz testu "bit perfect", a na DTS CD wykonasz go od ręki - każda ingerencja zrywa fonię.

Jeśli zapodasz DD5.1 na amplituner, który wykrywa z jakim dźwiękiem ma do czynienia to również sprawdzisz, z dts jest po prostu łatwiej, bo ingerencja powoduje szum w głośnikach.

Dalej nie rozumiesz ...

Aby przenieść "wagon ziemniaków" z jednego miejsca w drugie, możesz ...

- przenosić ziemniaki zabezpieczone w workach (AC-3)

- każdy ziemniak przenosić pojedyńczo (DTS WAV )

Tylko ta druga metoda pozwoli Ci ocenić "jakość każdego ziemniaka".

Mam nadzieję, że to trafia do Twojej wyobraźni, bo prościej chyba już nie umiem.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Żadne tam AC-3 !

To format transportowany paczkami, tutaj potrzebny jest strumień, 5.1 WAV kodowany w DTS.

znam tylko 2 tv które wypuszczają same z siebie AC3/DTS i były dużo droższe, jeśli ten tego nie potrafi to nie ma sensu wogle go brać pod uwagę. - tylko o to mi chodziło.

Swoją drgoą tor powinien być najprostszy, najkrótszy i BP a tutaj totalnie w drugą stronę...

No, to faktycznie - nie jesteś partnerem do dalszej rozmowy w tym temacie.

Jeśli nie rozumiesz różnicy pomiędzy AC-3, a WAV-em zakodowanym kodekiem DTS,

to o czym tutaj dalej rozmawiać ?

Bo nie piszesz o WAV zakodowanym kodekiem DTS, tylko po prostu surowym DTS odtwarzanym jako WAV - w ten sposób można sprawdzić czy PC jest bitperfect (strumień jeśli nie zostanie zmieniony, to będzie grać muzyka, jeśli odbiornik ma dekodery DTS, w przeciwnym razie będą tylko szumy).

Dalej nie rozumiesz ...

Tylko ta druga metoda pozwoli Ci ocenić "jakość każdego ziemniaka".

Mam nadzieję, że to trafia do Twojej wyobraźni, bo prościej chyba już nie umiem.

Nie .... Ty nie rozumiesz co to na prawdę jest ... a co to jest, to napisałem wyżej.

Nie .... Ty nie rozumiesz co to na prawdę jest ... a co to jest, to napisałem wyżej.

5 min szukania wpisów BoDeX i widać bajarza :D

Myślę, że mccno upraszczasz sprawę - DTS leci w pakietach z danymi naprawczymi, więc samo to, że ZAGRA, nie

będzie dowodem, że jest Bit-Perfect

Na DD nie przeprowadzisz testu "bit perfect", a na DTS CD wykonasz go od ręki - każda ingerencja zrywa fonię.

Człowieku - odróżnij wreszcie strumień DTS wmiksowany do m2ts czy też VOB (48kHz), od WAV-a niosącego

czysty strumień audio 16/44.1, który bez problemu odtwarzany jest na CD z płyt DTS CD ! ! !

Grochem o ścianę - z mojej strony EOT.

Człowieku - odróżnij wreszcie strumień DTS wmiksowany do m2ts czy też VOB (48kHz), od WAV-a niosącego

czysty strumień audio 16/44.1, który bez problemu odtwarzany jest na CD z płyt DTS CD ! ! !

Z wikipedii wynika że właśnie DTS wmiksowany w strumień z filmem płyty DVD, nie różni się praktycznie od strumienia DTS na płycie DTS CD . Wskazuje na to ostatnie zdanie które cytuję z wikipedii:

Dysk audio 5.1

DTS-CD, DTS Audio CD lub 5.1 Music Disc (nazwa oficjalna) to płyta audio CD zawierająca muzykę w formacie surround sound. Jest to prekursor formatu DVD-Audio. Fizycznie płyta jest zgodna ze standardem CD-Audio, inny jest jednak sposób zapisu dźwięku. Zwykłe płyty CD zawierają muzykę w zapisie linearnym PCM, zaś na płytach DTS-CD muzyka zapisana jest w formacie DTS, z taką samą prędkością bitową jak w przypadku zwykłego 16-bitowego PCM, zwykle 1,411,200 bitów/s lub w przybliżeniu 1,378 Kb/s.

W przeciwieństwie do innych formatów, jak na przykład SACD czy DVD-Audio, które wymagają specjalnego odtwarzacza, płyty DTS-CD są kompatybilne z większością standardowych odtwarzaczy CD z wyjściem cyfrowym (S/PDIF). Odtwarzacze CD i DVD rozpoznają dyski DTS-CD jako zwykłe płyty CD.

Wymagany jest jedynie odbiornik posiadający możliwość dekodowania strumienia DTS.

... czyli jest to też to samo co DTS odtwarzany jako wav przez PC ...

Ogólnie to Bodex mylisz pojęcia. Bitrate danych z takiej płyty DTS CD po prostu róny jest bitrate'owi CD-Audio, czyli 44100x2x16 bitów / sek, a parametry audio po zdekodowaniu takiego DTS mogą być równe np. 48 kHz 24 bit lub 16 bit (jak na DVD z filmami)

Zapomniałeś o plikach z muzyką w formacie dts ogólnie, to nie wiem o co ci chodzi i jakie różnice masz na myśli, może napisz czym się różnią.

Czytaliście to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to wam czegoś nie przypomina? :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Tym bardziej coś mi to przypomina :D

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Nabywcy "audiofilskich" kabli sieciowych, bezpieczników, podstawek pod kable itp. nie oskarżą nikogo - przecież oni słyszą ruch pojedynczych atomów :).

Ostatnio widziałem artykuł w "Hi Fi i Muzyka" w którym testowali kable HDMI, nieźle się uśmiałem z tekstów typu:

„Największa zmiana zaszła w palecie barw. Powiedzieć, że są soczyste, to nie powiedzieć nic. Różnica między kolorami z Chordem a tymi z najtańszym kablem była taka, jak między farbami olejnymi a szkolnymi plakatówkami."

albo:

„Pierwsze wrażenie po wpięciu najtańszego Wireworlda to poprawa kontrastu i detaliczności. Widoczne to było zwłaszcza w czasie obserwacji faktury tkanin, które na zwykłym kablu wydawały się płaskimi wzorkami"

Zero wiedzy, czysty marketing - a że redaktor kompletnie nie rozumie różnicy między przesyłem sygnałów cyfrowych w HDMI od analogowych jak np w s-video to nikogo nie obchodzi. bo przecież kabel cyfrowy za 200 zł ma lepszy kontrast, barwy i Bóg wie co jeszcze hehehe

Zabawne, że HDMI nie jest tak lubiany do zastosowań w audio czyżby przez to, że służy też do transmisji video, w której różnice szybko można zweryfikować? :)

Ciekawe, ze przez tyle czasu nikt się nie skapnął

... to nic, w porównaniu do tego, że dostali wyniki badań od jakiegoś tam naukowca, że to bezużyteczny CRAP, ale dalej reklamowali i dawali się dymać butelką (czy jakoś tak :] )

W mojej konfiguracji, karta graficzna z komputera ( ATI 6850 Gigabyte ) ma wyjście audio po HDMI o parametrach:

- tylko 16 bit

- tylko 32, 44.1, 48 kHz

Nie sprawdzałem, jakie parametry ma wyjście optyczne z TV ( Panasonic 50ST60 ).

Za to wewnętrzny odtwarzacz plików audio nie odtwarza wszystkich plików flack (nie pamiętam o jakich parametrach).

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Wiem tylko tyle, że sygnał z Toslinka ( z TV) jest prawidłowo odbierany przez starego daca 16bit/48kHz, co przemawia za tym, że ma postać 16 bitową - inaczej nie byłby rozpoznany przez kość odbiornika daca ( Yamaha 3623B ).

Dalej nie rozumiesz ...

Rozumiem, że chcesz przenosić skompresowany strumień w pojedynczych próbkach PCM... powodzenia. DTS WAV to praktycznie to samo co czysty DTS, tylko z nagłówkami formatu WAV. Nie dopowiadaj do tego teorii, których nie ma.

znam tylko 2 tv które wypuszczają same z siebie AC3/DTS i były dużo droższe, jeśli ten tego nie potrafi to nie ma sensu wogle go brać pod uwagę. - tylko o to mi chodziło.

Nie do końca. Nowe tv prawie wszystkie wypuszczają przynajmniej AC3 jako bitstream, z DTS już jest różnie. I jeśli tak sygnał jest przepuszczany przez tv to nie powinno być żadnej degradacji dźwięku. Jeśli jest dekodowany do PCM to już będzie gorzej, bo jitter będzie paskudny. Poza tym będą tylko 2 kanały.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 6 miesięcy później...

Udało mi się podłączyć w końcu TV pod Dac z odtwarzacza Harman Kardon HD970. Niestety telewizor (LG 42LA640s) zawsze wypuszcza po optyku sygnał 48kHz (nieważne czy jest włączony program tv, mp3, czy wave 24bit 44,1kHz, 192kHz itp.). Mimo wszystko polecam takie rozwiązanie - dźwięk jest znacznie lepszy niż przez połączenie z wyjścia słuchawkowego telewizora pod wzmacniacz. W tej chwili nie słyszę różnicy między plikami wave 16bit/44,1kHz odtwarzanymi z TV, a płytą CD-Audio odtwarzaną na odtwarzaczu Harman HD 970

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.