Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel na interkonekt DIY

gg

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę mi to zajęło czasu ale znalazłem fajny kabel. Skrętka z miedzi OFC pokrytej srebrem w izolacji z Teflonu PTFE (podobno najlepszy). Średnica przewodnika 1mm, powierzchnia 0,82mm2. Jest mały problem, trzeba kupić większą ilość, powyżej 25m. Mi aż tyle nie potrzeba. Może ktoś by reflektował? Cena za metr wychodzi ok 9 zł z transportem z USA.

Jacyś chętni?

https://www.audiostereo.pl/topic/10911-kabel-na-interkonekt-diy/

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze (oczywiście nie namawiam do słuchania mnie).

Średnica 1mm jest zdecydowanie za gruba na interkonekt.Nawet 0,5mm jest trochę za grube.Wymiary między 0,2-0,4mm są odpowiednie.

Druga sprawa to duża wiekszość przewodów z fabrycznie nakładaną izolacją teflonową brzmi bardzo jaskrawie i nieczysto w wysokich tonach.Efekt znany w kręgach konstruktorów kabli mający jakiś związek z technologią nakładaniem teflonowej izolacji w produkcji przewodnika.

Pozdrawiam i powodzenia.

gg> zeby nie bylo niedomowien - co to znaczy dla Ciebie skretka? Warkocz czyli grupa (tu: para) przewodnikow czy daj Boze po prostu linka? Przyznam, ze zrozumialem to jako warkocz w izolacji - jezeli to jest po prostu pojedynczy przewod w teflonowej izolacji, to mnie wypisz z zamowienia. Jezeli warkocz dwuprzewodowy - wchodze. Sorry za klopot.

-->frommert i McGyver, warkoczyk pleść będziecie ? Ja mam taki do głośników splecony z czegoś dziwnego ( ma sześć żył zamiast 4 ew. 8 ), wreszcie choć trochę góry się w kef-ach pojwiło :) ( a pomyśleć że to tylko tymczasowy kabelek )

skretka to nie jest zadne takie sobie okreslenie. W ogole czegos takiego nie ma, tylko niedouczeni informatycy i sieciowcy uzywaja takiego zwrotu. Powino sie mowic o parze symetrycznej. jest to symetryczny tor teletransmisyjny, a jego skret jest po to aby zapobiec wpływu zakłocen od zewnetrznych pol EM na sygnal przezen propagowany. Mozna taka pare ekranowac oczywiscie i mamy XLR (a audio). W technice sieciowej stosujemy kable 4-parowe (np. UTP) ktore maja rozne kombinacje ekranow itp.

Panowie, powoli. Kabel to miedż OFC posrebrzana. Cienkie druciki skręcone ze sobą i wsadzone w izolację teflonową PTFE. Jest to kabel specjalnie na potrzeby audio DIY wysokiej jakości.

Kto się pisze proszę o maila (w o mnie)

gg

aha, chodzilo tobie o to ze zyla srodkowa jest po prostu zrobiona z linki (spleciona wiazka drobnych pzrewodów)a nie z drutu!! a te splecione druciki z miedzi OFC sa srebrxone. A nie napisales z czego jest ekren tego pzrewodu i czy w ogole jest czy to tylko kabel dwuprzewodowy a nie koncentryczny ? czy tak jak zyla srodkowa? sprecyzuj to prosze, bo tak nie wiem jak jest ten kabel zbudowany ani enapisales dokladnie jaki on jest.

PS. Stosowanie srebzrenia jest podyktowane nie tyle zmniejszeniem rezystancji przewodu tylko raczej zapobiegnieciu jej wzrotu z upływem czasu. Sam a miedz pokrywa sie roznymi zwiazkami, sniedzieje i pzrez to wzrasta jej rezystancja o ładych kilkadziesiat nawet % w cigu paru lat nawet jak kalbel jest umieszczony w niespzryjajacych warunkach. A srebro co prawda zmniejsza nieco rezystancje (kilka %, zmiana nie zauwazalna) ale pozwala na ustablizowania parametrów tego pzrewodu w czasie aby rezystancja si eni ezmienila pod wpływem czynnikow zewnetrznych. podrawiam!!

aha, i lepsze sa przewody nie z kinki tylko z drutu, gdyz mimo swej wiekszej łamliwosci maja lepsze parametry transmisyjne, tłumienie itp. Ale jako interkonekty stosuje sie najczesciej własnei takie z linki, gdyz liczy sie trwalosc i pzry czestym zmienianiu polaczen i wyginaniu kabla tez z drutem by tego nie pzrezyl... Te pzrewody z drutem stosowana sa w liniach stałych, nie ruszanych , np. liniach kablowych pod ziemia itp. gdzi liczy sie bardziej na tak duzych odleglosciach tłumienie itp. w pzrypadku krotkich interkonektów nie ma to znaczenia praktycznie czy rezystancja ma 0.00009 czy 0,00008... a słuch za uja tego nie wychwyci czy to siltech czy nakamiczi!!!!

• 2 tygodnie później...

No dobra... kabelek już jest pocięty, wygląda super, szczególnie miłe wrażenie robi teflonowa izolacja...w sumie nigdy okazuje się nie widzałem kabla w teflonie. Ciekawe jak będzie grał. Mam nadzieję , że pochwalicie się..

Kto zapłacił niech wygląda listonosza

• 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.