Skocz do zawartości
IGNORED

nowe stereo do 10-13 tysPLN

Robert_53345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

noszę się z zamiarem zakupu swojego pierwszego poważnego sprzętu hi-fi. Poważnego jak na nowicjusza, nie audiofila. Myślałem na początek o następujących klockach:

- kolumny podłogowe (myślałem o audio academy phoebe... dobry wybór?)

- Wzmacniasz

- DAC

- ewentualnie jak starczy to tuner, odtwarzacz CD

Do tego podpiąłbym optykiem AirportExpress tak aby mieć możliwość streamowania muzy przez iPhona i iPada.

czego chcę uniknąć to nietrafionej inwestycji i wpakowania się w coś za radą "życzliwych sprzedawców" tego typu sprzetu. Dlatego piszę z prośbą o ukierunkowanie moich poszukiwań. Wiem że najlepiej to pójść i odsłuchać kilku zestawów, co na pewno uczynię, ale chciałbym się trochę orientować czego odsłuchać warto w budżecie którym dysponuję - tak aby się z motyką na słońce też nie porywać.

Dysponując budżetem do 10... no 13 tys PLN i zamiarem posiadania przyzwoitego, dobrze brzmiącego i dającego możliwości rozbudowy sprzętu - ku jakim modelom powinienem zwrócić swoją uwagę? jakie marki mogę od razu wyeliminować, a ku jakim się skłaniać? Czy wszystkie klocki winny być jednego producenta, czy nie koniecznie?

Będę Wam wdzięczny za skanalizowanie moich wysiłków i z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/109114-nowe-stereo-do-10-13-tyspln/

Witaj,

aby przedstawić Ci kilka konkretnych rozwiązań, potrzeba więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie. Czy zależy Ci na tym, aby system miał funkcje sieciowe, czy będziesz korzystał z urządzeń Apple jako źródło dźwięku. Rozumiem, że masz komputer, który będziesz mógł wykorzystać jako źródło dźwięku, połączony przewodem USB?

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz

to najgłupsze, a zarazem najczęsciej zadawane pytanie na tym forum... no przepraszam bardzo, ale to nie ma nic do rzeczy. dobry sprzet zagra dobrze każdy rodzaj muzyki. jeśli nie daje rady z gęstymi utworami (mam na myśli duże składy) to jest to po prostu sprzęt nie warty uwagi, bo nieudany.

przede wszystkim źródło musi być jak najlepsze, dlatego polecam odac. jest on bezkonkurencyjny aż do dacow za około 8 tysiecy. dodatkowo niczego nie ryzykujesz, to sprawdzony i "przebadany" sprzęt. na cd sie nie znam wiec sie nie wypowiem. w następnej kolejności wzmacniacz - dobry wzmacniacz też niewiele od siebie wnosi, a idealny nie dodaje niczego. na końcu głośniki - tu nie ma innego wyboru niż po prostu przejście się do sklepu i wyszukanie preferowanego brzmienia. jeśli chodzi o nakierowanie to na pewno forumowicze niedługo Ci coś polecą kiedy się bardziej określisz... pamiętaj jednak że każdy producent ma gorsze i lepsze produkty i że dużo osób będzie zachwalać to co ma, inni to na czym zarobią (czyt. branża) a tylko mała część to, co rzeczywiście jest warte uwagi w Twoim przypadku (jednak omijał bym nuforce - przesterowują dźwięk). sprzęt nie musi, być jednego producenta - składanie zestawu to zabawa dla kolekcjonerów, estetów i wielbicieli marek, nie muzyki. przy możliwie jak najbardziej transparentnym źródle i wzmocnieniu będziesz mógł posłuchać rzeczywiście głośników, a nie całego zestawu. kwota jaką dysponujesz daje możliwość złożenia czegoś naprawdę fajnego i pozwalającego cieszyć się muzyką przez lata. powodzenia!

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Spróbuje sie wiec bardziej określić:

1. Skąd muzyka - 90% to pliki mp3 czy żadziej flac na HD + radio ( w tym internetowe). Tyle ze żona sie na razie trochę upiera przy możliwości prostego puszczania krążków CD. Zastanawiałem sie czy DAC czy raczej odtwarzacz strumieniowy...

2. Wielkość pomieszczenia - duży salon, tak ze 25-30 m2 tyle ze położenie kanapy do odsłuchu jest mniej wiecej w połowie pomieszczenia, wiec efektywnie wychodzi połowa z tego.

3. Jaka muza - ojj różna, nie jestem melomanem, ale lubię posłuchać czegoś od muzy klasycznej, przez chillout na dobrym rocku czy nawet drum&bass-ie kończąc...

4. Nowy czy używany - nie upierać sie przy nówce, wiadomo fajnie mieć gwarancje itd, ale nie stawiam sprawy na ostrzu noża

5. Na czym mi zależy - na szanse rozpoczęcia fajnej przygody z dźwiękiem obsługiwanym przez klocki które pochodzą lata, które na wypadek wciągnięcia sie w temat dadzą możliwość rozbudowy. Co do dźwięku i jego walorów to na razie określić sie nie mogę, bo jak zaznaczyłem, jestem swierzy w temacie.

6. Czego chce uniknąć - stania sie właścicielem fajnie wyglądającego sprzętu ale dobranego od sasa do lasa,

... Na początek tak bym sie dookreslił.

Z góry dzięki za okazana pomoc

A... Jeszcze jedno... Sprzętu chciałbym używać także przy oglądaniu TV. Chodzi o niektóre filmy i teledyski. Nie chcę inwestować w kino domowe, obejdzie się bez dźwięku przestrzennego, obstawiam ze dobre hi-fi da mi efekt więcej niż zadowalający.

Być może fakt mało znaczący ale pewności nie mam.

Witaj,

dziękuję za szczegóły,

pierwszą, moim zdaniem zdecydowanie najlepszą propozycją pod względem funkcjonalności i brzmienia byłby zestaw, składający się z amplitunera sieciowego z odtwarzaczem CD Naim UnitiLite. To urządzenie, które oferuje bardzo wysoką jakość dźwięku oraz pełną funkcjonalność. Poza klasycznym, mocnym wzmacniaczem, masz tuner FM, wejścia cyfrowe, pozwalające na wprowadzenie zewnętrznego sygnału cyfrowego, odtwarzacz CD oraz wszystkie funkcje sieciowe czyli dostęp do zewnętrznego serwera NAS, odsłuch setek stacji radiowych czyli wszystko co potrafią najbardziej zaawansowane odtwarzacze strumieniowe. Dodatkowo Naim przygotował świetną aplikację do sterowania urządzeniem poprzez urządzenia z systemem iOS lub Android.

UnitiLite w Twoim systemie optymalnie zgrałby się z jednym z modeli kolumn Audio Academy. Biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia, raczej namawiałbym na model większy Hyperion IV, który zaoferuje pełne, dynamiczne, mocne brzmienie. Phoebe III także nagłośnią Twoje pomieszczenie, jednak może trochę brakować dynamiki, potęgi.

Drugą alternatywą, trochę tańszą może być zestaw złożony z elektroniki marki Cambridge Audio. Spójrz proszę na wzmacniacz Cambridge Audio Azur 651A oraz odtwarzacz strumieniowy Cambridge Audio Stream Magic 6. Taką konfigurację połączyłbym z kolumnami Tannoy Revolution DC6 T lub w wersji ulepszonej Revolution DC6 T SE. Dobrym rozwiązaniem będzie także Audio Academy Phoebe III.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, bardzo polecam rozwiązanie pierwsze, które moim zdaniem jest najlepszą opcją biorąc pod uwagę Twoje wymagania.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych urządzeń, kolumn. W przypadku pytań służę oczywiście pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

Dzięki za podpowiedź - w części odrobiłem już zadanie domowe i jak na razie góruje opcja Naim UnitiLite.

Wszystko w jednym - pierwsze postrzegałem to jako potencjalną wadę, bo jeśli jest wszystko, to zazwyczaj nie ma w tym wszystkim nic dobrego.

Po wczytaniu się w temat zmieniłem szybko zdanie. Jak dla mnie jest to super opcja - wygodna w użytkowaniu a zarazem sprzęt z prawdziwego zdarzenia, no i ogromna oszczędność miejsca (też bez stada kabli łączących poszczególne elementy) bez ogromnej różnicy w jakości dźwięku, a nawet w przypadku niektórych składaków z wyraźną jej poprawą.

2 Pytania do tego sprzętu:

• czytam na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
    Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w danych technicznych, że UnitiLite występuje w 2ch opcjach - UnitiServe lub UnityServe-SSD. Czy dobrze rozumiem że sprzęt ten w opcji UnitiServe ma na pokłądzie 1TB bysk twardy na który można zgrać swoją muzę, lub ripować CDki (jeśli jeszcze jest miejsce)?
  • czytam też że istnieje możliwość włożenia podwójnego tunera FM/DAB. Czy dobrze rozumiem że takie rozwiązanie pozwoli słuchać przez tuner stacji analogowych (tak aby wielce szanowna małżonka mogła sobie "puścić" to samo "radio" co gra w kuchni :-))) jak i radia internetowego? chyba technologia DAB i radio internetowe to nie to samo... jeśli tak jest, co taki podwójny tuner daje - gdzieś czytałem że technologia DAB (radio w formacie cyfrowym) jakoś się nie przyjęła...

Pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecałbym Twojej uwadze Studio Monitor 65 - mimo, że nie podłogówki to kolumny, które grają pełnym podłogowym basem, wg recenzji prasy lepiej niż podłogówki Dynaudio Focus 260 za 10.000zł czy też Canton SLS 790 za 5.500zł.

Warunek to posiadanie wzmacniacza wysokiej klasy - Naim spełnia te wymagania w 100%, stąd pozwalam sobie sobie polecić Tobie te kolumny

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-65-kolumny-stereo-surround-2szt

600x557_product_media_10001-11000_definitive_technology_SM65.png

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

UnitiServe lub UnityServe-SSD

Nie znam tego sprzętu ale prawdopodobnie chodzi o rodzaj użytego dysku twardego. Jeden prawdopodobnie zawiera dysk SSD (w budowie podobny do pamięci flash, coś jak pendrive), a drugi klasyczny dysk twardy jak w większości pecetów (dyski magnetyczne i głowice odczytujące). SSD są szybkie i droższe jak na dziś.

Robert_53345, bez urazy ale czytanie ze zrozumieniem sie kłania :)

UnitLite nie posiada ani wewnętrznego HDD ani SSD. Moze współpracować z serwerami UnitiServe lub UnitiServe-SSD, ktore sa odrębnymi klockami. Zerknij na stronie Naima.

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Spróbuje sie wiec bardziej określić:

1. Skąd muzyka - 90% to pliki mp3 czy żadziej flac na HD + radio ( w tym internetowe). Tyle ze żona sie na razie trochę upiera przy możliwości prostego puszczania krążków CD. Zastanawiałem sie czy DAC czy raczej odtwarzacz strumieniowy...

2. Wielkość pomieszczenia - duży salon, tak ze 25-30 m2 tyle ze położenie kanapy do odsłuchu jest mniej wiecej w połowie pomieszczenia, wiec efektywnie wychodzi połowa z tego.

3. Jaka muza - ojj różna, nie jestem melomanem, ale lubię posłuchać czegoś od muzy klasycznej, przez chillout na dobrym rocku czy nawet drum&bass-ie kończąc...

4. Nowy czy używany - nie upierać sie przy nówce, wiadomo fajnie mieć gwarancje itd, ale nie stawiam sprawy na ostrzu noża

5. Na czym mi zależy - na szanse rozpoczęcia fajnej przygody z dźwiękiem obsługiwanym przez klocki które pochodzą lata, które na wypadek wciągnięcia sie w temat dadzą możliwość rozbudowy. Co do dźwięku i jego walorów to na razie określić sie nie mogę, bo jak zaznaczyłem, jestem swierzy w temacie.

6. Czego chce uniknąć - stania sie właścicielem fajnie wyglądającego sprzętu ale dobranego od sasa do lasa,

... Na początek tak bym sie dookreslił.

Z góry dzięki za okazana pomoc

Fajnie, że podałeś co i jak. Bardzo ważne jest to czego i jak głośno najczęściej słuchasz.

Dobrze byłoby dorzucić słowo o swoich dźwiękowych preferencjach. MP3 do muzyki, a tym bardziej klasycznej? I to na przyzwoitym sprzęcie? Zły pomysł:( A czasami bardzo zły.

Zacznij od porządnych kolumn!Potem dobierz do nich odpowiednie wzmocnienie. Całkiem przyzwoite źródło do Twego zestawu możesz mieć w postaci odtwarzacza CD, raptem za kilka stów...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Robert_53345, bez urazy ale czytanie ze zrozumieniem sie kłania :)

UnitLite nie posiada ani wewnętrznego HDD ani SSD. Moze współpracować z serwerami UnitiServe lub UnitiServe-SSD, ktore sa odrębnymi klockami. Zerknij na stronie Naima.

tak, tego się po cichu obawiałem gdyż unityserve gdzieś mi się przewiną był. Napisali "dwie opcje: unity..." kombinowałem że może sam unitLite w takich 2ch opcjach może występuje, mając już co trzeba na pokłądzie...dzięki za doprecyzowanie

Fajnie, że podałeś co i jak. Bardzo ważne jest to czego i jak głośno najczęściej słuchasz.

Dobrze byłoby dorzucić słowo o swoich dźwiękowych preferencjach. MP3 do muzyki, a tym bardziej klasycznej? I to na przyzwoitym sprzęcie? Zły pomysł:( A czasami bardzo zły.

Zacznij od porządnych kolumn!Potem dobierz do nich odpowiednie wzmocnienie. Całkiem przyzwoite źródło do Twego zestawu możesz mieć w postaci odtwarzacza CD, raptem za kilka stów...

Pozdr.

klasyczną mam na CDkach, ale z mp3 też odsłuchuję bo czasem wygodniej - jak zaznaczyłem na początku, do tej pory nie miałem sprzętu z prawdziwego zdarzenia, ale przyszedł czas to zmienić. Stawiam na ,wygodę którą definiuję jako możliwość słuchania muzy w różnych formatach i na różnych nośnikach obsługiwaną przez sprzęt który nie zajmie mi pół pokoju, no i na dobre brzmienie. Dla tej wygody jestem w stanie pójść na mały kompromis w jakości brzmienia, chyba że nie muszę

Nie chcę się ładować w sprzęt byle jaki (CD na kilka stów), gdyż znając siebie to wolę kupić coś do czego być może będę musiał dorosnąć i zapomnieć o zmianie na następne x lat niż coś co za rok mi już nie wystarczy... poza tym za dużo muzy mam już we FLACach czy mp3kach aby na CDku poprzestać.

Dlatego Naim UnitiLite tak mi się spodobał - spełnia on idealnie powyżej zdefiniowane preferencje... spełnia je tak dobrze że zacząłem szukać rzeczy które mi w nim nie pasują... trudno mi co kolwiek znaleźć - jakieś podpowiedzi?

Polecałbym Twojej uwadze Studio Monitor 65 - mimo, że nie podłogówki to kolumny, które grają pełnym podłogowym basem, wg recenzji prasy lepiej niż podłogówki Dynaudio Focus 260 za 10.000zł czy też Canton SLS 790 za 5.500zł.

Warunek to posiadanie wzmacniacza wysokiej klasy - Naim spełnia te wymagania w 100%, stąd pozwalam sobie sobie polecić Tobie te kolumny

Ukryta Zawartość

600x557_product_media_10001-11000_definitive_technology_SM65.png

Dzięki za sugestię. Stawiam na razie na podłogówki, też w dużej mierze ze względów estetycznych - dobrze mi się będą do reszty wystroju salonu komponować

Ukryta Zawartość

tak, tego się po cichu obawiałem gdyż unityserve gdzieś mi się przewiną był. Napisali "dwie opcje: unity..." kombinowałem że może sam unitLite w takich 2ch opcjach może występuje, mając już co trzeba na pokłądzie...dzięki za doprecyzowanie

klasyczną mam na CDkach, ale z mp3 też odsłuchuję bo czasem wygodniej - jak zaznaczyłem na początku, do tej pory nie miałem sprzętu z prawdziwego zdarzenia, ale przyszedł czas to zmienić. Stawiam na ,wygodę którą definiuję jako możliwość słuchania muzy w różnych formatach i na różnych nośnikach obsługiwaną przez sprzęt który nie zajmie mi pół pokoju, no i na dobre brzmienie. Dla tej wygody jestem w stanie pójść na mały kompromis w jakości brzmienia, chyba że nie muszę

Nie chcę się ładować w sprzęt byle jaki (CD na kilka stów), gdyż znając siebie to wolę kupić coś do czego być może będę musiał dorosnąć i zapomnieć o zmianie na następne x lat niż coś co za rok mi już nie wystarczy... poza tym za dużo muzy mam już we FLACach czy mp3kach aby na CDku poprzestać.

Dlatego Naim UnitiLite tak mi się spodobał - spełnia on idealnie powyżej zdefiniowane preferencje... spełnia je tak dobrze że zacząłem szukać rzeczy które mi w nim nie pasują... trudno mi co kolwiek znaleźć - jakieś podpowiedzi?

Dzięki za sugestię. Stawiam na razie na podłogówki, też w dużej mierze ze względów estetycznych - dobrze mi się będą do reszty wystroju salonu komponować

Czegoś tu nie rozumiem? Miało być 13 tys. zł., a sam Naim UnitLine kosztuje 2/3 tej kwoty... Dodaj dobry wzmacniacz i inne urządzenia peryferyjne. Do tego jeszcze trzeba doliczyć nowe, błyszczące kolumienki-wynalazki, które wg prasy (oczywiście!) grają jak za 3 x tyle. Wyjdzie najmniej 20 kzł...

Dla mnie, wydawanie 20 tys. za ten system jest bez sensu, jeśli chodzi o relację cena/jakość.

Jeszcze raz podkreślę - jeśli ma GRAĆ, zacznij od porządnych, używanych kolumn. Do nich dobierz odpowiedni wzmacniacz (też używany). Na końcu powinno być źródło, które w miarę przypływu gotówki zmienisz sobie na "wygodne".

Ale, jeśli na samym początku priorytetem ma być wygoda i błysk nowego lakieru, to szkoda pióra strzępić:( Zresztą - Twój wybór:)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A, to przepraszam!

Więc - all in one:) Dotarłem do specyfikacji . 7,5 kg na wszystkie elementy! Cóż, technologia idzie ciągle do przodu,a "naimowskie" waty są zadziwiająco mocne. To MUSI GRAĆ! Heh...

Mawiają, że jak coś jest do wszystkiego, to w gruncie rzeczy... do niczego.

Lecz może się mylę? Przecież recenzje są zapewne kosmiczne:)

W tym układzie, stawiam na system z podłogowymi kolumnami AA, zamiast tych "świecidełek".

Nie ma to jak posłuchać.

Tez myślałem ze ten sprzęt to takie wash&go ale recenzje ma tęgie... Dlatego nie zwiększając budżetu (potrzebuje do niego kolumn i przydałby sie jeszcze dysk sieciowy) jest on na razie na szczycie mojej listy...

A w jaki sposób będzie najlepiej puścić dźwięk cyfrowy na tego Naima?

Dźwięk pochodziłby z zasobów (mp3, flac) zgromadzonych na HDD oraz z iphone, ipada.

Co do technologii iOS to pewno zostaje zakup AirPort Exptess, co do HDD to pewno mogę poprzestać na podłączeniu przez gniazdo USB - dobrze kombinuję?

Czytałem tez ze najlepiej podpiąć do takiego sprzętu przez ethernet dysk sieciowy, gdyż przez wifi (dysk sieciowy wpięty w router jak rozumiem) czasem są problemy. Czy podpinając dysk sieciowy przez LAN do UnitLine będę miał możliwość sterowania takim dyskiem z poziomu iPada? Czy dobrze kombinuje ze to czy zwykły dysk jest wpięty przez USB czy tez sieciowy przez LAN nie ma znaczenia dla jakości dźwięku ?

Czegoś tu nie rozumiem?

Dla mnie, wydawanie 20 tys. za ten system jest bez sensu, jeśli chodzi o relację cena/jakość.

Jeszcze raz podkreślę - jeśli ma GRAĆ, zacznij od porządnych, używanych kolumn.

Myślę podobnie, mam jednak wrażenie że przy jego oczekiwaniach Ty i ja możemy doradzać mu coś czego on w gruncie rzeczy nie chce i nie potrzebuje. Nie ma sensu kupować analitycznych kolumn z wyższej półki i bawić się w audio subtelności przy mp3

Po przeczytaniu tego co napisał mam wrażenie, że dobrze kombinuje, a Q21 dobrze mu podpowiada.

Robert_53345 - nie kupuj niczego bez odsłuchu. Posłuchaj sobie tego Naima. W Q21 nikt niczego nie będzie Ci wciskał na siłę. Jak to Cię zadowoli to kupisz.

Zgadzam sie Mrok co do braku potrzeby zabawy w audio subtelności na moim poziomie. Co do jakości muzy, to około 40% moich zbiorów to rzeczywiście mp3, ze 30% to flac reszta CD. Na razie, przy sprzęcie którym ... Nie dysponuje, nie było sensu zmieniać tych proporcji, bo i tak nie usłyszalbym różnicy.

Jestem jeszcze na etapie szacowania całości inwestycji, stad moje wcześniejsze pytanie o dysk sieciowy. Stawiając ha wygodę jest to coś w atylu " must have" i powinienem go tez wciągnąć na listę zakupową?

Poszukaj sobie docelowych kolumn, za max kwote jaka sobie ustalisz. Na poczatek przygody, nie tracac duzo pozniej z odsprzedazy mozesz sobie wziasc tego onkyo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do tego jakis NAS Synology i masz wygode. A pozniej tylko dozbierasz do pozadnego wzmaka + dac lub cd z odtwarzaczem sieciowym.

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A ja bym polecił jako wzmacniacz atoll in100 który sprawdzi się przy każdej muzyce jako streamee Cambridge Audio NP30 i kolumny Monitor audio silver 6 razem wyjdzie to coś koło 11,5 tys a masz budżet 13 tys więc za resztę możesz kupić porządne kable

ciekawa propozycja dziadekwlodek, dzięki

ciekawa propozycja dziadekwlodek, dzięki

być może mógłby się ktoś podzielić doświadczeniem, na co zwracać uwagę porównując takiego Rotel RCX-1500 z Naim UnitLine (poza ceną). Chciałbym ułatwić sobie zadanie przekopywania się przez specyfikacje obydwu urządzeń, przed odsłuchem zależy mi na dobrym rozeznaniu w technikaliach.

Z kolumnami powinno mi pójść łatwiej ... ale komentarze na temat Paradigm Studio 60v-5 vs Phoebe czy hyperion IV mile widziane

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.