Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki max 1500zł z bass reflexem z przodu

tranceaddict

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak jak w temacie, planuję zakup kolumn, które póki co będą stały na biurku, możliwie jak najbardziej przysunięte do ściany, stąd moje preferencje odnośnie bass reflexu z przodu. Jeśli chodzi o muzykę, to nie jestem ograniczony do jednego gatunku, ale najczęściej jest to gothic metal (głównie nightwish), jakieś klasyczne rock`i, trance, oraz polski hip-hop. Moje ucho najbardziej cieszy głęboki, miękki bas, oraz ostre wysokie, aczkolwiek gitarka czy wokal też są ważne, czasem lubię posłuchać głośno a nawet bardzo głośno w miarę możliwości sprzętu. Zdaję sobie sprawę z tego, że w tych warunkach cudów nie osiągnę, jednak chciałbym kupić coś, co będzie jak najbliżej moich preferencji. Na chwilę obecną mam na oku następujące kolumny:

TAGA HARMONY PLATINUM v.2 B-40

MONITOR AUDIO Bronze BX2

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych kolumn, ewentualnie polecić coś innego pod moje preferencje?

Pozdrawiam

Witaj,

nie podałeś wielkości pomieszczenia oraz konfiguracji sprzętu, jednak zakładam że kolumny będą wykorzystywane jako monitory bliskiego odsłuchu.

Biorąc pod uwagę preferencje brzmieniowe moim zdaniem najlepszym wyborem byłyby dwie kolumny - wybrane przez Ciebie Monitor Audio Bx2 oraz Focal Chorus 705. Zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

tak, glownie bliski odsluch przy komputerze. pomieszczenie 16m2, wzmacniacz narazie onkyo 8940 ale nie wykluczam w przyszlosci wymiany na jakas uzywke z granicach 1000zl

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Tak jak w temacie, planuję zakup kolumn, które póki co będą stały na biurku, możliwie jak najbardziej przysunięte do ściany,<br />

<br />nie podałeś wielkości pomieszczenia <br />

A jakie to ma znaczenie przy takim ustawieniu kolumienek do odsłuchu :))

Zdecydowanie dołóż do Definitive Technology Studio Monitor 45

To trochę inna estetyka, polegająca na tym, że z każdego impulsu robi się mała eksplozja, kaloryczne uderzenie powietrza. Mimo że nie są to duże kolumny podłogowe, ich zdolność wydobywania kontrastów jest zaskakująca. Tak, jakbyśmy dodali na dole jeszcze 20 litrów skrzyni i napędzili dwa razy większe przetworniki mocnym wzmacniaczem. Masie dźwięku nie towarzyszy hałas, tylko poprawne panowanie nad wybrzmieniami, atakiem i ewentualnie – trzymaniem ciśnienia na stałym, wysokim poziomie. Tutaj Definitive zachowują się jak kolumna podłogowa. Wrażenie jest tak dobitne, że wystarczy kilka sekund odpowiedniego materiału i pytamy: jak oni to zrobili?

http://www.hi-fi.com.pl/testy/kolumny/1952-definitive-technology-sm-45.html

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wzmacniacz niestety póki co jest jaki jest, a nawet w przyszłości raczej nie kupię jakiegoś za kilka tysięcy. Bass reflex z tyłu też raczej je eliminuje, gdyż nie jestem w stanie zapewnić im innego położenia niż na biurku przy ścianie, no chyba, że to nie wpłynie negatywnie.

Od tego są zatyczki do bas-refleksu

Kolega poleca Definitive , a w opisie testu przeczytał KONKLUZJA ? :)

Kolega słuchał też z tanimi wzmacniaczami, więc poleca bez strachu, lepsza gra przy droższych wzmacniaczach do gratis od producenta

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

A jak wpłynie zatkanie na dźwięk, czy po zatkaniu bas będzie dużo mniej głęboki i miękki?

Ze stanów można je nawet ściągnąć za mniej niż 1500zł.

aktywnych monitorow nie odrzucam, jednak w tym temacie jestem konpletnie zielony i nie wiem czy w ogóle w tych pieniadzach da sie cos kupic.

Koda to propozycja ze wzgledu na to, że w moich warunkach nie uslysze różnicy w porównaniu z innymi wyżej wymienionymi, czy do moich wymagań nie ma sensu kupować nic droższego.

Dodam, że do tej pory mialem mordaunt-short avant 902 i poza tym,że nie miały za wiele basu to grały całkiem przyzwoicie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

jakie beda plusy i minusy takiego 2+1 w porównaniu z wymienionymi w temacie monitorami ?

i jak wyglada kwestia podłączenia takiego zestawu pod mój wzmacniacz ?

Te kolumny mają być nowe czy mogą być używane?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Wzmacniacz niestety póki co jest jaki jest, a nawet w przyszłości raczej nie kupię jakiegoś za kilka tysięcy. Bass reflex z tyłu też raczej je eliminuje, gdyż nie jestem w stanie zapewnić im innego położenia niż na biurku przy ścianie, no chyba, że to nie wpłynie negatywnie.

Nie ma znaczenia gdzie jest bass reflex jesli odległość od ściany jest większa niż średnica jego wylotu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nie ma znaczenia gdzie jest bass reflex jesli odległość od ściany jest większa niż średnica jego wylotu.

Bassreflex jest źródłem dźwięku (rozszerza pasmo głośnika), jeśli jest z tyłu, to jest oddalony o dodatkowe np. 30cm (o głębokość kolumny), więc aby jego SPL z przodu (bo z przodu siedzi słuchacz) było takie same jak bassreflexu przedniego, to musi grać głośniej. ... a to oznacza większą ilość nadmiarowej energii wpromieniowanej w pokój, więc w jakimś tam stopniu też większe zdudnienia

Cóż, sporo propozycji się pojawiło, za co jestem bardzo wdzięczny. Na chwilę obecną zostają więc 3 opcje:

1- tradycyjne monitorki

2- aktywne monitorki

3- monitorki + subik

Czy mógłby ktoś w kilku zdaniach opisać +i- oraz charakterystykę poszczególnych "systemów". Nie ukrywam, że trochę kręci mnie rozwiązanie nr 3, Domyślam się, że na plus będzie tu spora ilość basu, ale pewnie też jakieś minusy się znajdą, czy tańsza małe monitorki zagrają przyzwoicie? A jak pozostałe rozwiązania, jakie różnice między nr 1 a nr2, co do czego? :)

A może.. Indiana Line Tesi 260 C, tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktoś pisze, że to dobre rozwiązanie, do "ciasnego" ustawienia.

Ukryta Zawartość

Witam,

Tak jak w temacie, planuję zakup kolumn, które póki co będą stały na biurku, możliwie jak najbardziej przysunięte do ściany, stąd moje preferencje odnośnie bass reflexu z przodu. Jeśli chodzi o muzykę, to nie jestem ograniczony do jednego gatunku, ale najczęściej jest to gothic metal (głównie nightwish), jakieś klasyczne rock`i, trance, oraz polski hip-hop. Moje ucho najbardziej cieszy głęboki, miękki bas, oraz ostre wysokie, aczkolwiek gitarka czy wokal też są ważne, czasem lubię posłuchać głośno a nawet bardzo głośno w miarę możliwości sprzętu. Zdaję sobie sprawę z tego, że w tych warunkach cudów nie osiągnę, jednak chciałbym kupić coś, co będzie jak najbliżej moich preferencji. Na chwilę obecną mam na oku następujące kolumny:

TAGA HARMONY PLATINUM v.2 B-40

MONITOR AUDIO Bronze BX2

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych kolumn, ewentualnie polecić coś innego pod moje preferencje?

Pozdrawiam

Można lepiej. Szukaj na allegro monitorów w cenie 1 - 1.1 kzł. Nie napiszę Ci konkretnie jakich, bo zarzucą mi że reklamuję to co sprzedaję.

Witam, i to jest wątek do Hi-Fi?

Kolega planuje postawić kolumny na biurku, obok monitora komputera.

Siedzieć od nich 1 m.

Do tego podosuwać je do ściany, i jeszcze sub ?

I Wy na poważnie mu doradzacie?

Kolego kup sobie słuchawki, albo jakiś zestaw logitecha z subem, i będzie ok, bo z tym co planujesz zrobić to naprawdę nie ma to nic wspólnego ze słuchaniem muzyki.

Przecież z tego co piszesz będziesz siedział z głową w kolumnach.

To chyba jakiś żart.

Gość rydz

(Konto usunięte)

>Papaja , dlaczego by nie do Hi-FI ? pytanie jest o monitory do 1500 pln , a to że tak chce je ustawić , widocznie inaczej nie może ,nie wnikam w to.

Jeszcze sub powiadasz papaja ,a przeczytał Kolega jakiej muzyki słucha nasz założyciel tematu ?

Też w pierwszym poscie ze względu na ustawienie takie a nie inne poleciłem tanie po przecenie z 800pln monitory Kody .

Po doczytaniu jakiej muzyki słucha zainteresowany,Trance / Hip-Hop itp , doradziłem monitorki uzupełnione subikiem , uważam że to dobry kierunek.

Syn znajomego posiada Yamahę Piano z subikiem właśnie , też tak słucha tyle że kolumienki stoją na parapecie a subik gdzieś koło biurka , w zależności od regulacji basik potrafi przyjemnie uderzyć a nawet zamruczeć. oczywiście nie róbmy tu zaraz konfrontacji ze sprzętem z wyższej półki.

Ps, ja się na połączeniach suba z wzmacniaczami nie znam , jeżeli Kolega będzie pytał , to pomóżcie mu proszę.

Pozdrówko.

Szczerze powiedziawszy, już po napisaniu tematu czekałem na post w stylu postu "papaja" i uważam, że i tak sporo osób podeszło do tematu z dystansem i za to dziękuję. Niestety na chwilę obecną nie mam możliwości postawić kolumn kilka metrów od siebie i siąść po drugiej stronie pokoju. Może kiedyś się dorobię. Póki co dużo czasu spędzam pracując przed kompem i chciałbym sobie ten czas możliwie jak najbardziej umilić, a w wolnej chwili trochę od kompa odjechać i po prostu posłuchać. Nie mówię tu oczywiście o audiofilskim słuchaniu, ale jednak potrafię dostrzec różnice pomiędzy chociażby monitorami które mam do teraz a właśnie różnymi zestawami komputerowymi. Słuchawki mam HD-595, używam ich głównie nocą, ale lubię posłuchać na głośnikach np. z dziećmi i gdyby nie to że jedną z dotychczasowych kolumn przypaliłem to pewnie tematu by nie było, ale, że tak się stało i trzeba coś kupić w zamian, to chciałbym to zrobić możliwie najrozsądniej. Proszę więc nie skreślać od razu mojego podejścia do muzyki , po prostu takie mam warunki i na chwilę obecną tego nie zmienię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.