Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma sprawy ;)

Mail poszedł, napisałem do Kimmo że mamy 7 dni na oddanie sprzętu jeżeli karta wi-fi nie zadziała w Daphile i żeby przez weekend ogarnął temat.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Hehe, ale po co od razu z pretensjami :)

Jeszcze jedna ciekawostka... Jak mi się ładuje Daphile, to terminal odłącza klawiaturę.

Tylko mi mignie monit o możliwości wejścia w opcje (F1) i startuje Daphile.

Nieeee - nie napisałem z żadnymi pretensjami :)

Wręcz przeciwnie, podziękowałem mu za wkład w pracę itp i spytałem czy miałby czas przez weekend spojrzeć na ten request z naszej strony.

Specjalnie napisałem "z naszej", żeby miał na uwadze że wiele osób czeka na jego reakcję :D

Kimmo wybiera się na urlop w przyszłym tygodniu ..

Może nie zdążyć nic zaradzić w sprawie terminala.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Doinstalowanie sterownika, przekompilowanie kernela i upload nowego .iso Daphile na serwer to może trwać max godzinę (w zalezności od szybkości łącza) :D

Wszystko rozchodzi się o dobrą wolę Kimmo..

Ok, mam odpowiedź od Kimmo:

"Hi,

The " vt6656_stage" is included in Daphile (both 14.08 and 14.09). The problem must related to something else. Please send me the content from following addresses:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BTW. I'm leaving on vacation pretty soon and I'll then offline until September 29th.

Cheers

Kimmo"

Zatem wynika z tego, że Daphile jest przygotowany do pracy z kartą sieciową wi-fi, którą ma na pokładzie Wyse V90L..

krz, wpisz w przeglądarce oba te adresy, które podał Kimmo, skopiuj ich zawartość do plików logread.txt i sysinfo.txt i wyślij mi na maila: [email protected]

Puszcze te pliki do Kimmo - niech rzuci okiem co jest nie tak.

Chociaż osobiście dalej obstawiam, że coś jest nie tak w ustawieniach Daphile.

Czy w ustawieniach połączenia bezprzewodowego w Daphile widzisz w ogóle jakiekolwiek hot-spoty wi-fi, np. routera sąsiadów?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wiem, dostałem maila :)

Daphile normalnie rozpoznał kartę wi-fi, która jest na pokładzie Wyse V90L

Tutaj fragment loga systemowego który mi wysłałeś:

Bus 001 Device 003: ID 160a:3184 VIA Technologies, Inc. VIA VNT-6656 [WiFi 802.11b/g USB Dongle]

Device Descriptor:

bLength 18

bDescriptorType 1

bcdUSB 2.00

bDeviceClass 255 Vendor Specific Class

bDeviceSubClass 0

bDeviceProtocol 0

bMaxPacketSize0 64

idVendor 0x160a VIA Technologies, Inc.

idProduct 0x3184 VIA VNT-6656 [WiFi 802.11b/g USB Dongle]

Więc problem nie leży po stronie Daphile.

Są trzy możliwości:

- masz coś źle ustawione w routerze

- masz coś źle ustawione w Daphile

- dostałeś terminal z uszkodzoną kartą wi-fi

Jutro biorę na warsztat mój egzemplarz Wyse V90L i zobaczę czy u mnie pójdzie bez problemów.

Ale sprawdź jeszcze ustawienia routera.

Szukaj zakładki z LAN (NAT) oraz DHCP i tam sprawdź reguły dla poszczególnych mac adres'ów.

Karta jest dobra, bo postawiłem XPE i na starcie wykrywa sieci.

W routerach już nagrzebałem, łącznie z defaultowymi ustawieniami i nie przyniosło to pozytywnego efektu.

Poczekam, aż odpalisz swój egzemplarz i zobaczymy, czy tylko ja mam ten problem :)

Jeszcze raz dizęki za wsparcie.

To jeszcze pochwal się jaką kartę posiadasz.

Jedna rzecz mnie zastanawia...

Jak doczytałem, Wyse nie widzi każdego pendrive'a. U siebie testowałem trzy i gdy na pendrive'ie jest Daphile, nie jest on widoczny jako dysk twardy.

Bootowanie startuje po wybraniu USB-ZIP, ale powoduje to blokowanie pozostałych portów (w tym USB, z którego korzysta karta Wifi).

Jak dobrze pamiętam, to po wybraniu local GUI i po odpaleniu Daphile'a, klawiatura działa prawidłowo, ale być może (musiałbym to sprawdzić) połączenie z WiFi musi nastąpić w trakcie uruchamiania Daphile'a.

Najlepiej jakby Daphile byłby zainstalowany bezpośrednio na pamięci flash, ale nie mam takiej możliwości.

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Wyse nie widzi każdego pendrive'a. U siebie testowałem trzy i gdy na pendrive'ie jest Daphile

Używałem dwóch i uruchamiał się z obydwu. Problemem jest 1GB karta pamięci, standardowo Daphile "oczekuje" co najmniej 2GB.

Ukryta Zawartość

Śmieszna kwota, ale żal jednego z trzech gniazd USB. Jeśli nic BeatX nie znajdzie, to zamówię.

Wydaję mi się, że dopiero któryś z najnowszych update'ów nieprzepuszcza instalacji na 1GB. Wcześniej 2GB było zalecane, chociaż mogę się mylić.

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Używałem dwóch i uruchamiał się z obydwu. Problemem jest 1GB karta pamięci, standardowo Daphile "oczekuje" co najmniej 2GB.

Taka miniaturowa karta wi-fi to jest pewne rozwiązanie - owszem, ale obawiam się że przy dalszej odległości od routera (albo jeżeli router stoi np. za ścianą), to mogą być problemy z nawiązaniem szybszych transferów..

.. innymi słowy, w takich wypadkach odtwarzanie muzyki będzie obarczone koniecznością czekania aż utwór się "zbuferuje" - jeśli plik jest pobierany z sieci LAN (obojętnie czy WiMP, czy z NAS)

No nic, czekam na kuriera i jak tylko dostanę przesyłkę to zabieram się za testy :)

Ukryta Zawartość

Dobra, jestem po wielu godzinach walki z Wyse V90L - niestety bez rezultatu.

Bardzo dziwna sprawa..

.. ogólnie to potwierdzam info które wcześniej napisał krz - Wyse nie działa po wi-fi, jeżeli Daphile jest uruchomiony z pendrive.

Nie wiem jakby się sytuacja rozwinęła, gdyby zainstalować Daphile na wewnętrznym napędzie w terminalu - podejrzewam, że nie byłoby problemu skoro kilka osób już pisało że odpalały sobie Daphile z terminala - z pendrive, miały podłączoną kartę wi-fi pod USB i połączenie bezprzewodowe działało spoko.

Problem w tym, że Wyse V90L jest dostarczany z 1GB pamięci flash działającej jako napęd HDD - a Daphile wymaga 2GB miejsca na partycji, na której ma być zainstalowany.

Do tego Wyse jest dziwnie zbudowany, tzn ma na płycie głównej złącze do napędu w postaci mini IDE 44 pin, co wymusza instalację kart flash wyłącznie tego typu.

Ceny są b. wysokie:

Ukryta Zawartość

Myślałem żeby kupić kątową przejściówkę IDE 44 pin -> Compact flash, ale nie będzie miejsca żeby ją wsadzić, bo zawadzi o radiator.

Także w tej kwestii rozwiązanie jest możliwe, ale zdecydowanie zbyt drogie i nie warte zachodu.

W terminalu Wyse karta wi-fi jest podłączona do płyty głównej przez USB i zapewne to jest przyczyną konfliktu.. bo gdy odpaliłem Daphile zarówno na laptopie jak i na pececie bootując z pendriv'a to w obu przypadkach bez problemu działało wi-fi.

Z tym, że zarówno w testowanym laptopie jak i pececie, karty wi-fi były podłączone do płyty głównej przez złącze PCI-E

Nie wiem do końca co jest przyczyną konfliktu - czy sama budowa terminala, czy błąd w Daphile (bo koniec końcem w logu systemowym kartę wykrywa bezbłędnie), dlatego obstawiam że winę ponosi po trochu jedno i drugie.

Reasumując, połączenie Wyse V90L z Daphile nie zadziała po wi-fi, bez większych nakładów pieniężnych.

Po kablu ethernet działa bez problemu, więc jak komuś wystarcza kabel to mocy obliczeniowej do słuchania muzyki w Wyse jest aż nadto.

Jak miałbym coś doradzić przyszłym użytkownikom Daphile, to kupić taki terminal który umożliwia instalowanie bezpośrednio do płyty głównej karty pamięci CF, działające jako napędy dysków - a najlepiej takie terminale, które już jest dostarczane z kartą CF przynajmniej 2GB

Do tego dokupić kartę USB wi-fi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jeżeli odległość od routera nie jest zbyt duża)

I mamy rozwiązanie kompleksowe :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przeprowadziłem kolejny test.

Przypomniałem sobie, że płyta główna z mojego prywatnego peceta ma na pokładzie kartę wi-fi, która jest podłączona do magistrali USB.

Ukryta Zawartość

Odpaliłem Daphile z pendrive na moim kompie i bez żadnego problemu od razu nawiązałem połączenie wi-fi.

Tak więc zagadka się rozwiązała - ograniczeniem jest sama konstrukcja terminala Wyse V90L, która nie umożliwia obsługi karty wi-fi gdy system jest bootowany z pendrive (przynajmniej w konfiguracji z Daphile)

Ja terminal zwracam do sprzedawcy i zostawiam sobie Fujitsu S550-2, który nieco stuninguje o rozbudowę karty wi-fi na PCI z riser'em kątowym :)

Przy okazji pytanie do linuksiarzy:

Można sprawdzić gdzieś w necie, czy ta karta będzie obsługiwana przez linux natywnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BeatX,

nie patrz na modele czy producenta finalnego produktu tylko na Chipset/kość na jakim to jest zrobione.

Jak kilka lat temu jak składałem transporty z XBMC na Linuksie też miałem swoje przeboje sprzętowe, właśnie głównie z urządzeniami Wi-Fi było najwiecej problemów, a nie np z DACami.

Kolega od Daphile nie udostępnia gdzieś listy sterów do urządzeń w tym do Wi-fi..?

W tym Asusie z linka masz akurat Ralinka RT3060

Kość ma ze 3 lata wiec większość Linuxów ma już dawno zaszyty driver do niego.

Jeśli chodzi ogólnie o karty Wi-fi czy to na usb czy na pci, to najmniej problemów stwarzają karty znanych producentów, czyli np w/w Asus czy TP link.

Mi wyszło że nie ma się co bać kart wolniejszych tj 150Mbps. Lepiej kupić 150 znanej marki i popularnej kości niż 300 firmy krzak i się potem męczyć ze sterami, długim uruchamianiem itd

Karty mniej znanych producentów, czy to na Linuxie czy na Windzie potrafią się też wolno "uruchamiać" i działać po np 30 sekundach od uruchomienia transportu gdzie system operacyjny może byc gotowy już w 10 sekund. Nie wiem jak w Daphile ale w XBMC jest opcja uruchamiania stacji, dopiero po połączeniu z siecią, jest też do ustawienia interwał prób połączeń jak i czas kiedy urządzenie ma zrezygnować z takiego połączenia i mimo wszystko się uruchomić bez sieci.

Mam nadzieje że coś pomogłem.

Pewnie, że pomogłeś ;) dzięki!

W takim razie poszukam sobie kart PCI ze śledziem low profile po chipsetach a nie, wedle dostępności driverów na stronie producenta :)

BeatX jest rozwiązanie na Wi-Fi z WYSE. Możemy to rozwiązać za pomocą dodatkowego routera.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Kabelek sieciowy do routera i do Terminala. W routerze robisz Bridge z drugim routerem w domu i po sprawie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Hmm :( Dwa routery jeden podłączony do sieci i udostępnia WI-FI w domu. Drugi podłączony do Terminala po kabelku. W tym drugim robimy Bridge z tym pierwszym.

No tak, ale to dalej wymaga połączenia sieciowego po kablu z terminala, czego chcę uniknąć.

Chcę, aby mój cyfrowy transport miał tylko dwa kable podłączone - zasilający i USB do DAC.

Oba kable przewiduję, że będą nie audiofilskie :D

ok, to już lepiej po prostu kupić usb wifi za 30 zł. TO jest tańsze niż osobny router.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

BeatX wiem, że jesteś audiofilskim purystą ;)

ok, to już lepiej po prostu kupić usb wifi za 30 zł. TO jest tańsze niż osobny router.

Nie zadziała z Wyse

Ten terminal jest sprzedawany z kartą wifi, która jest podłączona po USB do portów bezpośrednio na płycie głównej i nie działa kiedy odpalasz Daphile z pendrive..

ale ma gniazda usb i można chyba podłączyć zew. kartą usb wifi?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.