Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie z Nuforce DAC 80 + Konwerter Nostromo z izolacją galwaniczną też jest regres. Sam DAC gra czyściej i wyraźniej.

Piękny ten NForce DAC, dopytam już tylko z dociekliwości, czy zdarza mu się pyknąć lub chrumkać przy odtwarzaniu. U mnie ten problem występuje w bardzo różnych odstępach czasu, czasami wcale przez godzinę lub dłużej. Stąd poszukiwania innego konwertera, niekoniecznie udane.

Nuforce DAC 80 nie pyka ani nie chrumka, ani pod Windows, ani pod Daphi anie pod OpenELEC czy innym linuxem.

Nie mniej sterownik pod Windę nie jest idealny, a ASIO zupełnie skopali

U mnie pomiędzy terminalem z daphile a wzmacniaczem pracuje świeżo zakupiony Audio-gd NFB 15.32. Żadnych zakłóceń, brzmienie bardzo przyzwoite choć wolałbym aby było nieco cieplejsze.

W.

Wojtek

U mnie pomiędzy terminalem z daphile a wzmacniaczem pracuje świeżo zakupiony Audio-gd NFB 15.32. Żadnych zakłóceń, brzmienie bardzo przyzwoite choć wolałbym aby było nieco cieplejsze.

W.

Posiadam konwerter tej firmy podobnie jak kolega oparty na VIA Vinyl VT1731, miałem podobne odczucie dotyczące bijącego chłodu, które jak ostatnio podłączyłem przetwornik jakoś znikło.

Za to podoba mi się ładnie zarysowany bas.

A ja Panowie słucham wojny światów,leżąc z liśćmi kapusty na plecach....głowę mam na linii kolumn z pół metra poniżej głośników....popijam whisky...qrde gra całkiem nieźle. ... takie słuchawki z szeroką sceną.

Reasumując..jeden potrzebuje izolacji, drugi kapuchy.....

Posiadam konwerter tej firmy podobnie jak kolega oparty na VIA Vinyl VT1731, miałem podobne odczucie dotyczące bijącego chłodu, które jak ostatnio podłączyłem przetwornik jakoś znikło.

O jakim przetworniku mowa ?

U mnie bas jest konkretny i bardzo dobrze zarysowany ale brakuje mi czasami tego najniższego pomruku który pojawia się przy odsłuchach z analogowych źródeł, ale powoli się przyzwyczajam, niestety...

W.

Wojtek

Pany jaki wpływ na wydajnosc daphilii mają parametry takie jak: cpu 1 vs 2core, ddr 1,2 bąć 3? Duże, znikome?

Co do DAC AudioGD zimne a Wolf neutralny? Może jakiś MF lub CA :) Muszę się zdecydować co do NAD C316 dokupić i nie przypłacić ;)

ciągłe zmiany ...

O jakim przetworniku mowa ?

U mnie bas jest konkretny i bardzo dobrze zarysowany ale brakuje mi czasami tego najniższego pomruku który pojawia się przy odsłuchach z analogowych źródeł, ale powoli się przyzwyczajam, niestety...

W.

DAC to projekt DIY oparty na DIR 9001 + 2x 8740.

Gość

(Konto usunięte)

No i zainstalowałem Daphile... cudo...gra pięknie. ..na razie z netbooka bezpośrednio, żadnych zakłóceń, trzasków...stereo jest takie jak miałem...piękne...teraz fajny dac i będzie nirvana...sterowanie superaskie...

Wybaczcie, przyznaję nie przeczytałem jeszcze wszystkich wątków na forum, ale mam taki problem. Pozstawiłem wczoraj Daphile na moim komputerku do muzyki. Wszystko fajnie, połączyłem się tebletem i ... nie widzi żadnego playera. Mam konwerter M2tech hiface evo i internety twierdzą że powinien działać, napisałem do gościa od Daphile i też twierdzi że drivery ze strony m2tech skompilował w kernelu. Czy może ktoś mi pomóc ?

Wybaczcie, przyznaję nie przeczytałem jeszcze wszystkich wątków na forum, ale mam taki problem. Pozstawiłem wczoraj Daphile na moim komputerku do muzyki. Wszystko fajnie, połączyłem się tebletem i ... nie widzi żadnego playera. Mam konwerter M2tech hiface evo i internety twierdzą że powinien działać, napisałem do gościa od Daphile i też twierdzi że drivery ze strony m2tech skompilował w kernelu. Czy może ktoś mi pomóc ?

a masz konto w squeezebox ?

a nie mam, mam komputer z daphile podłączony do sieci i łączę się z daphile przeglądarką wpisująć ip powinienem mieć ? dodanie konta sxueezebox sprawi że mi komputer zawidzi podłączony po USB konwerter ????

a nie mam, mam komputer z daphile podłączony do sieci i łączę się z daphile przeglądarką wpisująć ip

a łączysz się z siecią wi-fi o nazwie daphile czy daphile już łączy się z twoją siecią o nazwie np. dom ?

daphile łączy się z siecią domową (chyba, mało się na tym znam), mam podpięty router z wifi, który po wifi łączy się z routerem głównym który z kolei ma dostęp do internetu, co ciekawe tablet łączy się z daphile tylko wówczas gdy wybiorę jako sieć wifi router podpięty do kompa z daphile a jak wybiorę ten główny to już nie, podobnie nie mogę połączyć się z daphile z komputera stacjonarnego który połączony jest z routerem głównym.

Jak mógłbym najprościej to rozwiązac ?

p.s. żeby połączyć się z daphile muszę z palca wpisać ip

dodanie konta sxueezebox sprawi że mi komputer zawidzi podłączony po USB konwerter ????

konto na tej stronie pozwoli ci sterować daphile przez aplikacje na android ,dane do konta trzeba wpisać do daphile który jest podłączony do sieci domowej, daphile nie może korzystać z wi-fi na zasadzie tworzenia hot-spot o nazwie daphile, daphile musi mieć dostęp do internetu

@Yogi zrób screen z ustawień daphile a dokładniej to chodzi mi o zakładkę Networking

a co to ma wspólnego z widzeniem bądź nie widzeniem urządzenia podłączonego do usb ?

@Yogi zrób screen z ustawień daphile a dokładniej to chodzi mi o zakładkę Networking

tak zrobię

@Yogi musi ci ten dac działać ja podłączałem przeróżne karty muzyczne asus xonar kilka wersji i dac nostromo i intel kartę muzyczną wszystko było widziane

@Yogi zrób też screen z zakładki Audio Devices

Yogi

Czy jak łączysz się z Daphile za pomocą WWW z komputera to w zakładce Audio Devices widzisz swój konwerter ?

To podstawowe pytanie.

Żeby sterować Daphile zdalnie trzeba założyć konto na mysqueezbox jak już podpowiedział sosnix12.

Ściągnąłeś sobie poradnik instalacji i konfiguracji Daphile ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam konwerter M2tech hiface evo i umnie daphile widzi go bezproblemowopod nazwą hiface,pliki grają,że aż miło :)

>>Piopio

Dzięki za poradnik.Pierwszy dobry poradnik w tym wątku. Przyda się początkowym urzytkownikom daphile.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Przyda się początkowym urzytkownikom daphile.

Ale skucha :)

Oczywiście "użytkownikom"

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam. Ja mam pytanie odnośnie spotify. Być może temat był już poruszany, ale nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi. Czy na daphile można uruchomić spotify w wersji darmowej (z reklamami) czy tylko premium?

@Yogi

Co to za komputerek - a właściwie - jakie tam jest USB? Może być problem jeśli jest USB 3.0 - w takim przypadku lepiej podłączyć się z DACkiem pod 2.0

Czy sprawdzałeś różne kolejności podłączania urządzeń? Według producentów różnych urządzeń podłączanych HotPlugowo - najpierw powinien być załączony komputer a dopiero później podłączane/uruchamiane urządzenia zewnętrzne. Ja uruchamiam swój DAC dopiero, jak mi Daphile zgłasza, że uruchamia interface sieciowy.

Ogólnie współpraca z urządzeniami zewnętrznymi nie jest szczególnie mocną stroną komputerów (czy to z linuxem czy to z innym małym(a nawet maluśkim, że nawet mikro)softem.

Mam jednak nadzieję, że w końcu dojdziecie w trójkę do porozumienia (Ty, DAC i Daphile) - bo zdecydowanie warto. W moim przypadku była to największa rewolucja jakościowa na przestrzeni ostatniego roku (wcześniej tylko kupno Superluxów 669 i zastąpienie nimi jakichś panasoników było równie spektakularne).

Zastanawiam się po prostu jaki wpływ mają ustawienia sieciowe na wykrywanie bądź nie wykrywanie mojego Evo

Yogi

Czy jak łączysz się z Daphile za pomocą WWW z komputera to w zakładce Audio Devices widzisz swój konwerter ?

To podstawowe pytanie.

Żeby sterować Daphile zdalnie trzeba założyć konto na mysqueezbox jak już podpowiedział sosnix12.

Ściągnąłeś sobie poradnik instalacji i konfiguracji Daphile ?

Ukryta Zawartość

Łącze się z komputerem przez www bez problemu. W zakładce audio devices nie widzę nic.

Ukryta Zawartość

Nie wszystkie. Zastanawiam się czy może mieć na to wpływ wyłączenie karty dźwiękowej z poziomu biosu.

Mam konwerter M2tech hiface evo i umnie daphile widzi go bezproblemowopod nazwą hiface,pliki grają,że aż miło :)

>>Piopio

Dzięki za poradnik.Pierwszy dobry poradnik w tym wątku. Przyda się początkowym urzytkownikom daphile.

Jaki masz komputer.?

Ja mam kartę dźwiękową wyłączoną i wszystkie urządzenia po USB są widoczne.

Ale jak podłączałem M2TECH Vaughan to go Daphile nie widział ... a to chyba ten sam interfejs co M2tech hiface evo .

Może nie działać ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Raczej nie powinna. Chyba, że USB jest 3.0 - wtedy może nie działać.

Ukryta Zawartość

a na tym da rade zainstalować daphile?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.