Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są ograniczenia pojemności nośnika, na którym instalujemy DAPHILE a jeśli to jakie? Używałem go do tej pory zainstalowanego na pendrivie 8GB. Próba zamiany nośnika na SSD 32GB lub pendrivie USB3 16GB kończy się niepowodzeniem. W zasadzie instalator pokazuje, że wszystko przebiega prawidłowo ale po restarcie system nie bootuje. Pozdrawiam

No mam telefon z przeglądarką, ale to jest Nokia E52 :)

Rozumiem, że mając byle smartfona z Androidem, będę mógł za jego pomocąsystem odpalić na swoim kompie albo kupionym dedykowanym i używać tego dziadowskiego smartfonu lub tableta jako pilota ?

po restarcie system nie bootuje.

A dobrze ustawiłeś kolejność bootowania w Biosie? Spróbuj przy starcie wejść w menu bootowania i wybrać ręcznie nośnik.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

@Przem77

Nie musisz mieć dziadowskiego smartfonu ani tabletu z androidem. Nokia E52 wystarczy jeśli tylko łączysz się nią z siecią w której masz komputer z daphile. Na Android masz po prostu dedykowane aplikacje, które ułatwiają obsługę z niewielkiego ekranu. Ze swojej Nokii możesz poprzez przeglądarkę zrobić wszystko tak, jak z komputera.

Czy są ograniczenia pojemności nośnika, na którym instalujemy DAPHILE a jeśli to jakie? Używałem go do tej pory zainstalowanego na pendrivie 8GB. Próba zamiany nośnika na SSD 32GB lub pendrivie USB3 16GB kończy się niepowodzeniem. W zasadzie instalator pokazuje, że wszystko przebiega prawidłowo ale po restarcie system nie bootuje. Pozdrawiam

Dysk twardy 120 GB, działa bez problemów.

@BeLesiu

Dzięki, to super, tego się nie spodziewałem, bo to ani Windows, ani nic z systemów wymienionych w Readme Daphile.

Wczoraj próbowałem ale na razie bez powodzenia, nie działało u mnie w domu akurat WIFI.

Z tego co wyczytałem, to komputer z WIFI powinien stworzyć hotspot z dostępem.

Druga metoda to podłączenie komputerów do siebie - czyli Nokii do laptopa...

Próbowałem, ale tak też nie wyszło, muszę chyba pogrzebać w instrukcji telefonu, gdzieś powninna być jeszcze.

Daphile tworzy sieć "default" lub "daphile"

Łączysz się z tą siecią. Hasło to secret1234.

Potem w przeglądarce wpisujesz "daphile." lub 192.168.128.1

I masz dostęp do systemu. Ale z tak małym ekranikiem i rozdzielczością i tak wiele nie zdziałasz ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanko, czy ten model będzie w porządku?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam się patrzę na tego Della. Chłodzony też pasywnie. Niewielkie rozmiary hmm, chyba ze 2 x mniejszy od p5720 (ale ta 20-ka duża). Też na niego patrze tylko Atom N270 to jednordzeniówka względem N280 w p5740. Największy plus to jednak niewielki rozmiar.

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Dziękuję za WSZYSTKIE informacje. Problem rozwiazany. Bład polegał na restartowaniu zainstalowanego systemu poprzez przycisk "save and restart" pod menu instalacja zamiast głòwnego przycisku - "Shoutdown - restart".

Teraz wyciągamy kartę CF ze środka Fujitsu (ważne!), wkładamy do niego przygotowany pendrive i uruchamiamy terminal.

Pojawi się kolejna plansza z pytaniem o przygotowanie wewnętrznych napędów.

W tym momencie wkładamy do terminala kartę pamięci Compact Flash i wybieramy "Rescan Drives"

Czy można pominąć te kroki? Zamówiłem Dell FX130 on ma pamięć taką jak Wise -IDE Flash Module 44pin, i nie chcę mi się w tym grzebać :-) Najchętniej podłączyłbym dwa pendrive jeden z instalką drugi jako pamięć stała czy jest taka możliwość?

Czy można pominąć te kroki? Zamówiłem Dell FX130 on ma pamięć taką jak Wise -IDE Flash Module 44pin, i nie chcę mi się w tym grzebać :-) Najchętniej podłączyłbym dwa pendrive jeden z instalką drugi jako pamięć stała czy jest taka możliwość?

Pytałem na innym forum ale nie mam odpowiedzi dlatego pytam na naszym forum: czy miał któryś z kolegów problem z wyświetlaniem zdjęć albumów w aplikacji Logitech Squeezebox Controller w iPhone5 aktualnie słuchanych stacji. Pamiętam na początku jak uruchomiłem Daphile na terminalu i Logitech Squeezebox Controller na iPnone 5 to podczas słuchania danej stacji wyświetlała mi się albo okładka aktualnie słuchanego albumu w stacji radiowej albo zdjęcie stacji radiowej a teraz tego nie mam na komórce, owszem wyświetlają mi się okładki jedynie w komputerze w sieci przy logowaniu na serwerze

Ukryta Zawartość

Ten problem zauważyłem po wgraniu poprzedniej wersji daphile (chyba październikowej)

Ukryta Zawartość

Chciałem podziękować Kolegom, szczególnie BeatX i Piopio za ich opisy instalacji Daphile (szczególnie na innych stronach niż to forum). Po dużym wirtualnym browarze dla Was!

Radość z samodzielnego złożenia HTPC i pierwszego zobaczenia interfejsu Daphile o godz. 2 w nocy - bezcenna :)

Złożyłem HTPC do wideo i muzy:

- płyta Asrock Q1900DC-ITX

- pamięć SODIMM 4GB

- SSD 120GB

- obudowa Chieftec IX-05B (wcześniej chciałem to upchnąć do Silverstone Petit PT13 - nie wchodzi płyta - za wysoka!)

- zasilacz 19V 90W

Teraz ćwiczę na tym WiMP hifi na Daphile (zainstalowany na pendrive) oraz XBMC (na SSD). Może wrzucę drugi mały dysk SSD i tam postawię Daphile. Przy chęci odpalenia XBMC, będę musiał wybrać inny boot (chyba, że macie inne rady jak to ugryźć).

Szukam aktualnie DAC'a do tego HTPC - jakiejś używki do 900 zł. Ew. myślę nad M2Tech Hiface DAC (nowy za 950 zł).

Szukam aktualnie DAC'a do tego HTPC - jakiejś używki do 900 zł. Ew. myślę nad M2Tech Hiface DAC (nowy za 950 zł).

Mogę doradzić z doświadczenia, kup DAC-a Audio GD NFB-11.32 jeżeli zależy Tobie na oszczędnościach. Jest szczegółowy i bardzo przydatny gain. Ja teraz kupiłem DAC-a NFB-1P bo zależało mi na wyjściach XLR a nie chciałem dużo wydawać kasy. Pamiętaj o jednym, że NFB-1P musi być włączany jako ostatni po terminalu bo po włączeniu na USB 5 sek. testuje czy jest sygnał a jak go nie ma to blokuje wejście USB. W przypadku NFB-11.32 nie ma to znaczenia bo wejście USB jest cały czas otwarte. Muszę dodać, że dystrybutor z Gliwic jest bardzo uczciwy, daje długą gwarancję i nie robi problemów z powodu nieprawidłowo wgrywanego fasha... po prostu go wymienia. Polecam ten sprzęt pomimo tego, że "chińczyk", który przewyższa jakością wiele znanych markowych firm..

Kup konwerter USB/SPDIF Nostromo z izolacją galwaniczną oraz DAC Nostromo Wolf. Będziesz miał co prawda tylko 24/96 ale za to świetną jakość grania.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pany pójdzie myszka i klawiatura po usb i bezprzewodowo podczas instalacji Dafili?

Dysk 'CF' montuje przez taśmę ide i przejściówke, podczas instalacji wypiąć taśmę z płyty czy kartę z przejściówki?

Co z kartą WiFi?

Ostatnia uwaga to wolałbym kabla lan nie używać tylko od razu bezprzewodowo.

ciągłe zmiany ...

Edit,

Klawa poszła po usb :) Taśma wpięta w płytę. Dysk (IDE to CF) wypięty. Znalazłem długi kabel LAN i działa. Dafi pokazała ready... po wpięciu. Teraz wypiąłęm kabel i oczywiście dysk wewn.

Teraz instalacja z pena.

W biosie ustawiłem od razu 1. to USB. Odpala Daplile. Wciśnij F1 - masz 3 sekundy, Wciskam te F1 i nic, Esc też nic nie daje. Idzie do 'Waiting for Network Connection' i tak już zostaje. Kolejny enty restart i nie mogę wejść w initial setting :((

Ehh, spróbuję z wpiętym kablem przez sieć zrobić instalkę.

Edit 2 (po godzinie), poddaję się. Pen sformatowany, Dafi 14.9/32bit jeszcze raz wgrana. Pen do terminala, dysk wew i lan odpięte. Start => wchodzi Daphile HiFi => mieli coś tam (kropki) po czym żeby użyć F1 to wciskam i .... dalej nic i po chwili szuka se Network Con..

Do Jutra! idę spać. z kompami to tak zawsze - złodzieje czasu ;)

ciągłe zmiany ...

kabel LAN i działa.

Czy jak uruchomiłeś daphile (po kablu LAN),ustawiłeś dostęp dla daphile w swojej sieci wifi ? Można to zrobić w pierwszej zakładce wpisując ręcznie lub przy pomocy drugiego komputera w już działającym daphile : network settings.

Gdzieś w tym wątku jest opis kolejności uruchamiania ,koledzy się napocili nie mało.

Jak wejdziesz w ustawienia sieci (juz słabo pamiętam) : static IP itd. pomijasz,wciskając N (no),hasło tylko wpisujesz domyślne (pisał kolega PIOPIO) secret1234 .

Dasz radę,ja też sie motałem na początku :)

Co z kartą WiFi

ps. karta wifi musi być wpięta do maszyny (zewnętrzna) od razu.

Pamięć na CF też,jak uruchamiasz z pendrive,to najpierw odpal system i ustaw dostęp po wifi.Po tym,jak będziesz miał już dostęp do daphile z drugiego komputera ,łatwo i szybko przeniesiesz system z pendrive na kartę CF/HDD i pozostanie jedynie zmiana w biosie komputerka z daphile na botowanie z docelowej pamięci,tu CF/HDD.

pierote, masz info na audio**** (wpisuj 'Daphile instalacja') - posty BeatX oraz na stronie Piopio - instalacja Daphile.

Na podstawie powyższych info od Kolegów dasz radę.

Daphile gra gapless! Coś pięknego! Nic bardziej nie wkurza niż przerwy w ciągłych albumach.

* wyjaśnienie audio**** : **** to cafe

Zainstalowałem i prawie wszystko ok. ale jak wyłączę wyłącznikiem terminal z zostawionym penem z muzyką, to po ponownym włączeniu nie startuje. W tedy muszę wyciągać pena odpalać jeszcze raz i dopiero wszystko rusza, mam wrażenie że system wariuje i nie wie czy wystartować z pena z systemem czy tego z muzyką. Czy to normalne?

żeby można było wejść do ustawień początkowych w Daphile, konieczne jest podłączenie klawiatury do portu PS/2

Jak nie masz takiej klawiatury u siebie, to wystarczy kupić ma allegro przejściówkę usb->ps/2

Koszt to kilka złotych :)

Wtedy zdziała Co F1 zaraz po uruchomieniu Daphile.

Czemu tak jest, to nie wiem.. (we wcześniejszych wersjach systemu, można było spokojnie używać klawiatury wpiętej do USB)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Jeszcze raz spytam czy jest ktoś kto ma zainstalowany system na stałe na pendrive usb i czy ma jakieś konflikty z podłączonym innym pendrive-m po włączeniu. Ja przed włączeniem muszę odłączać wszystkie dyski bo mi system nie startuje.

Jeszcze raz spytam czy jest ktoś kto ma zainstalowany system na stałe na pendrive usb i czy ma jakieś konflikty z podłączonym innym pendrive-m po włączeniu. Ja przed włączeniem muszę odłączać wszystkie dyski bo mi system nie startuje.

Tak na logikę, skąd system ma wiedzieć z którego pendraka ma startować? Z dwoma na raz głupieje.

Komputer ma zawsze jakąś hierarchię napędów (kolejność ich odpytywania). W Twojej sytuacji spróbowałbym zamienić te pendrivy miejscami. Może wtedy najpierw będzie szukał systemu tam, gdzie system jest... Rozumiem, że w biosie nie ma możliwości ustawienia kolejności bootowania urządzeń na USB. Z mojego doświadczenia z pecetami wynika, że czasem lepiej w biosie wyłączyć urządzenie, z którego nie chcemy bootować i wtedy dopiero system operacyjny je wykrywa a w starcie nie biorą udziału.

Koledzy może ktoś mi coś podpowie... Wczoraj (już trzeci raz) po włączeniu Daphile (zainstalowanym na terminalu HP) i DAC-a Audio Gd NFB-1P pojawił się przerywany dźwięk gdzieś prze 15 minut. Podczas tego przerywanego dźwięku w aplikacji Squeezebox Controller na iPhone 5S pojawił mi się w sieci oprócz dysku terminala HP z Daphile jak zwykle Audio gd ale dodatkowo VIA Vinyl Audio. Jak przestało po 15 minutach przerywać to zauważyłem, zniknął w sieci VIA Vinyl Audio a został Audio gd i nazwa dysku Daphile. Czy coś może się dziać z aplikacją Daphile czy może DAC się psuje bo dodam, że podczas przerywanego dźwięku takie zjawisko występuje na wejściach nie tylko USB ale S/PDIF, optcal ze źródła CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.