Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Po dodaniu całkowitego czasu playlisty brakuje mi w Daphile tylko jednej rzeczy, a mianowicie, wyświetlenia długości każdego nagrania w playliście. Tak jak to jest w foobar i innych programach. Chyba, że da się to jakoś włączyć?

----------------

Panowie troche utknalem.Dojechalem z tym wszystkim do planszy `Daphile hifi-Ready.Use the web interface`

Niestety niebardzo wiem co dalej.Nie dzialaja przyciski na klawiaturze i ogolnie lipa.Za nakierowanie na dalszy tor bede wdzieczny.

Pozdr.

A widzieli koledzy coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego aplikacja do Daphile i mamy sterowanie z pilota.

Szkoda, że inni producenci tabletów na to nie wpadli.

Ukryta Zawartość

Szczerze mówiąc nie widzę praktycznego zastosowania w przypadku Daphile ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A czy bez tego jest możliwość uruchomienia sobie poprzez Daphile listy utworów do odtworzenia (np z Wimpa, lub z dysku).

a nawigacja po tej liście (poprzedni, następny) za pomocą pilota uniwersalnego (np. Logitech Harmony), który także obsługuje wzmacniacz, cd, i Daphile?

Dla mnie byłoby to wielce wygodne rozwiązanie.

Zapuszczam album z tableta, odstawiam go na bok, pilot do ręki i mam sterowanie kompleksowe:

Poprzedni, następny, głośniej, ciszej, włącz, wyłącz.

Ale to samo robisz na tablecie ...

Poza tym do tabletu masz dedykowanego pilota a nie uniwersalny ...

Nie wiadomo jak pilot komunikuje się z tabletem ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ale to samo robisz na tablecie ...

Poza tym do tabletu masz dedykowanego pilota a nie uniwersalny ...

Nie wiadomo jak pilot komunikuje się z tabletem ...

To fakt nie ma pewności, że komunikuje się za pomocą IR i da się zaprogramować pilot uniwersalny z tego dedykowanego.

Tak tylko się rozmarzyłem, że w końcu będzie możliwe sterowanie Wimpem tak jak bym sterował CD.

Oczywiście bez kupowania drogich odtwarzaczy sieciowych sterowanych pilotem.

Na dzień dzisiejszy można sobie np kupić:

Sonos Connect (ZP90) cena: 1600 zł

Logitech Harmony Ultimate - pilot RF, Wi-Fi, Bluetooth, IR w tym obsługa Sonos-a cena: 1000 zł

Podłączam to do DAC-a i mam to co chcę.

Ale chyba ten Sonos nie jest tak funkcjonalny jak Daphile + terminal. Nie wiem czy ma też gapless do Wimp-a.

Nie ma wyjścia USB tylko COAX i optyczne. No i ta cena kompletu.

Przed chwilą wyczytałem, że "Logitech also lets you use free apps for iPhone and Android phones to control your devices as well (again, over Wi-Fi), so you can use them interchangeably with the Ultimate".

To może sam pilot wystarczy kupić.

Wygląda na to, że wystarczyłby Logitech Harmony Smart Control Remote a może i tylko sam Logitech Harmony Hub + aplikacja na androida pod Harmony, druga applikacja dla Daphile i mam to co chcę. Jedno Urządzenie (tu tablet) do sterowania całym audio.

odpaliłem sobie Wake On Lan, super bajer. Może ktoś wie, czy da radę w jakiś sposób wyłączyć kompa z z Daphile z poziomu tableta na adroidzie ? To byłaby już pełnia szczęścia.

Na 100 % działa z tabletu mam tak u siebie. Używam przeglądarki firefox.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Na 100 % działa z tabletu mam tak u siebie. Używam przeglądarki firefox.

a jaki adres wbijasz ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? ewentualnie z kropką na końcu ?

Spróbuję firefoxa, do tej pory działałem na chrome. Tablet Lenovo S8-50L.

Ukryta Zawartość

Po dodaniu całkowitego czasu playlisty brakuje mi w Daphile tylko jednej rzeczy, a mianowicie, wyświetlenia długości każdego nagrania w playliście. Tak jak to jest w foobar i innych programach. Chyba, że da się to jakoś włączyć?

Zobacz post numer 1412 z tego wątku. Dodam jeszcze, że pozycję do której dodamy czas, należy oczywiście zaznaczyć.

Ktoś mi powie jak skonfigurować wifi w tym Daphilu? Ale tak krok po kroku. Czy mam ręcznie konfigurować sieć wifi przy uruchamianiu? Np jeśli ustawiam adres 10.0.0.1 dla wifi Daphila to później muszę u siebie w komputerze również ustawić taką adresację np 10.0.0.2? Czy nie konfigurować niczego i zostawić automatyczne przydzielanie dla Daphila i dla swojego kompa? Jak ustawię adresy na sztywno to sieć wifi jest widoczna, pyta się o hasło, ale nijak się nie połączy, kręci się tylko i kręci i wraca do wpisania hasła. Ale hasło wpisuję ok

edit: Poradziłem sobie z podłączeniem do wifi, ale pojawił się następny problem. Daphile się ładuje z usb, wyświetla komunikat, że wszystko jest ready i żeby połączyć sie przez www. Po kilku minutach jednak monitor się wygasza tak jakby się usypiał i nic się nie wyświetla. Wchodze przez wifi na stronę Daphila i dostaje komunikat - Media Server has crashed!. Mogę sobie pochodzić po opcjach, ale w odtwarzaczu audio mam przez cały czas - Media Server has crashed!. No i na monitorze kompa z Daphilem nie ma nic.

Zainstaluj wersję 14.09 - nie będzie problemów.

Tylko skąd ja wziąć? Na stronie głównej jest tylko najnowsza a google też nie pomaga.

edit: znalazłem, zaraz obczaję czy działa

Starsza wersja działa. Mam jeszcze pare pytań:

1. Jak sprawdzić adres MAC karty wifi w Daphilu? Da się? Czy muszę ją podłączyć do laptopa i sprawdzić

2. W jakim formacie wprowadzam adres radia? Pojawia mi się http:// i muszę dopisać resztę. Skąd brać takie linki do stacji radiowych żeby działały z Daphilem?

3. Czy mogę jakoś zabezpieczyć Daphila żeby nikt poza mną nie mógł się połączyć z Daphilem? Załóżmy, że wprowadzam Daphila do swojej sieci wifi, ale wtedy każdy w sieci może sobie wpisać w przeglądarce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wejdzie na Playera.

Ukryta Zawartość

To po co Ci MAC ?

Daphila nie zabezpieczysz. Ale możesz zmienić nazwę pod jaką pojawia się w sieci. Coś jak hasło ;-)

MAC mi po to bo normalnie w domu mam wifi i chciałbym włączyć tego Daphila do domowej sieci chociażby po to aby sobie radia posłuchać czy stagować audioteke. Zmiana nazwy to żadne zabezpieczenie, wystarczy, że sobie ktoś tą nazwę zapinguje, dostanie w odpowiedzi adres IP i wejdzie przez www na ten adres. Lipa troche

Trochę z innej beczki. Zna ktoś już może nowy konwerter USB->S/PDIF od Nostromo ?

Ukryta Zawartość

Wie ktoś może na jakim układzie/projekcie to jest zbudowane i jak jest wykrywane pod Linuksem ? Nie ma żanych gęstów formatów ani izolacji USB, ale tanie :-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.