Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

To jest właśnie idealny opis dźwięku jaki mamy po zastosowaniu dobrego zasilania. No i wokale są bardziej realistyczne.

Ja tam u siebie żadnego jazgotu nie zanotowałem. Jest też super przestrzeń oraz nienaganna separacja instrumentów.

Zatem jak mogę sądzić mam wypasiony chiński zasilacz warty 30 zeta.

To cieszy. Nie wszystko co tanie jest złe.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie kupie przyzwoity zasilacz do terminala ?

Chciałbym sam sie przekonać czy zasilanie cos wnosi do dźwięku :)

Parametry to 13V 4,6 A chyba

Sent from my iPhone using Tapatalk

Przemek mi się wydaje że łatwiej usłyszeć zniekształcenia dźwięku , to wygląda w ten sposób że dzwięk jest mniej jazgotliwy taki spokojniejszy ,jest lepsza separacja między instrumentami ,wyraźniejsza przestrzeń i pogłos.

A czy możesz wyjaśnić jaka mogła by być natura powstania takich różnic skoro w teście takim jaki przytoczyłem nie usłyszałem zakłóceń mogących mieć wpływ na zmianę brzmienia?

Np jaki ? Podaj kilka dobrych konwerterów to potestuję. Tylko takich dostępnych w PL no i nie za 30000 zł :)

Konwerter JarkaC, Waveio, amanero tych słuchałem i nie zauważyłem by komputer miał przy nich wpływ na brzmienie.

Konwertery te powinny być zasilane z niezależnego od komputera źródła prądu.

Tyle moim zdaniem wystarczy by hardware komputera nie był istotny.

Wracając do wątku

New beta version has changes on PCM-to-DSD conversion noise-shaping filters. The previous implementation has audible problems with some DACs. Now there exists three DSD rate optimized options for users to select.

Kernel version is still 4.1.17 but includes 4.1.18 fixes for audio and USB drivers. The glibc DNS security flaw is fixed. And there are of course some bug fixes and minor improvements.

Hope to get it ready for stable release soon!

A czy możesz wyjaśnić jaka mogła by być natura powstania takich różnic skoro w teście takim jaki przytoczyłem nie usłyszałem zakłóceń mogących mieć wpływ na zmianę brzmienia?

Może samo założenie testu było błędne , chciałeś usłyszeć wpływ zakłóceń na .. no właśnie na co , na "nic" na próżnie ,ciszę ,zakłócenia nie miały na co wpływać ,chyba że oczekiwałeś że one będą miały postać trzasków jak z płyty LP i że w ten sposób je usłyszysz to wtedy ok.

Ale tak w ogóle jest żałoba na forum i nie będę się kłócić ,choć nasza rozmowa chyba jest dość elegancka jak na to co czasem się widzi tutaj ,jednak to że Ty nie słyszysz różnicy nie upoważnia do pisania jednoznacznie że tak nie jest a jedynie że ty tak uważasz.

Pozdrawiam

Może samo założenie testu było błędne , chciałeś usłyszeć wpływ zakłóceń na .. no właśnie na co , na "nic" na próżnie ,ciszę ,zakłócenia nie miały na co wpływać ,chyba że oczekiwałeś że one będą miały postać trzasków jak z płyty LP i że w ten sposób je usłyszysz to wtedy ok.

Jeśli zakłócenia z komputera u mnie nie są słyszalne modyfikacja zapisu cyfrowego nie jest możliwa by była odbierana tak jak ty to opisujesz lub też degradowana, to pytam jeszcze raz.

Jaka jest natura powstawania tych zmian?

<Konwerter JarkaC, Waveio, amanero tych słuchałem i nie zauważyłem by komputer miał przy nich wpływ na brzmienie.

Konwertery te powinny być zasilane z niezależnego od komputera źródła prądu.

Tyle moim zdaniem wystarczy by hardware komputera nie był istotny.>

Dodaj do listy Oppo 105 D.

Jaka jest natura powstawania tych zmian?

A jeśli zakłócenia elektryczne przenoszone wraz z sygnałem cyfrowym wpływają na pracę kości DAC ?

Bezpośrednio z Oppo poprzez szybkie przełączanie.

To było porównania zwykłe PC vs Oppo.

Jasne, że nie będzie różnic ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jeśli zakłócenia elektryczne przenoszone wraz z sygnałem cyfrowym wpływają na pracę kości DAC ?

Jak wpłyną?

Nie zapomnij że po drodze jest jeszcze konwerter, który dane z komputera przerabia na sygnał zrozumiały dla dac.

I od niego zależy co on wydobędzie z zaśmieconego wg, Ciebie sygnału. Dac dostaje już sygnał gotowy do konwersji na analog.

daphile-16.01-i486.iso już któryś raz mi się zawiesza media server,poprzednią wersją jaką używałem była chyba 14.09 i tam nie było czegoś takiego,czy wersje z końca 2015 mają też takie problemy ?

Teraz mi pokazało że mam 0 miejsca na DaphileData

Mam w terminal 2 GB pamieć IDE

Kilka dni temu była odpowiednia ilość MB a teraz coś mniej MB aż nagle pokazało 0 MB

2 GB na Daphile to za mało ?

Czy może malejące miejsce na DaphileData ma coś wspólnego z wczytywaniem okładek przy każdym skanowaniu dysku twardego z muzyką ?

Bo tych okładek to około z 3500 się chyba wczytywało i czy można wyłączyć skanowanie dysku przy każdym włączeniu Daphile ? mam sporo GB muzyki i wkurza mnie co restart Daphile skanowanie muzyki,bo choć muzykę mam na dysku twardym 3,5'' podłączonym pod SATA terminala HP T5740 to i tak trochę spowalnia to skanowanie prace Daphile,dysk jest sformatowany na EXT4 więc format linux

terminal ma zainstalowane 4 GB RAM 2X2 GB,wiem że terminal jest 32-Bit czyli te 3 GB jest tylko dostepnę

Pod ręką to żeby zwiększyć dysk na Daphile to mogę zainstalować go na Pendrive 16 GB USB 3.0,tylko czy prędkość tego IDE 2 GB Jest większa od Pendrive

Można wyłączyć to wczytywanie okładek ? one mnie nie interesują

Teraz za każdym razem jest 0 MB i już daphile co restart się zawiesza ze względu na brak miejsca na DaphileData

Czy może malejące miejsce na DaphileData ma coś wspólnego z wczytywaniem okładek przy każdym skanowaniu dysku twardego z muzyką ?

U mnie daphiledata zżera ok 3GB.

Pod ręką to żeby zwiększyć dysk na Daphile to mogę zainstalować go na Pendrive 16 GB USB 3.0,tylko czy prędkość tego IDE 2 GB Jest większa od Pendrive

Zainstaluj n pendrivie nie powinieneś odczuć znaczącego spadku wydajności co najwyżej trochę dłużej będzie startować.

@Przemysław_51508

przy mojej bibliotece to pewnie i 16 GB pendrive nie starczy jak te okładki się wszystkie wczytają

Można wyłączyć skanowanie okładek ? bo tylko mi niepotrzebnie miejsce marnują i pendrive muszę poświęcić i kupić kolejnego a okładki mnie w cale nie interesują

przy mojej bibliotece to pewnie i 16 GB pendrive nie starczy jak te okładki się wszystkie wczytają

Jaką masz bibliotekę?

Można wyłączyć skanowanie okładek ?

Można.

Advanced Media serwer/Advanced/performance/artwork pre cashing/do not precashing

@Przemysław_51508

Na tym tylko jednym dysku który jest podłączony jest z 1200 GB,ale tak jak bym miał używać całej muzyki to by było z 3000 GB,powyżej 3000 GB nie wejdę chyba nigdy

teraz jak bym zgrał muzykę z innych dysków to ten 2 TB dysk powinien być zapełniony

Dzień dobry,

Zadawałem to samo pytanie w innym wątku ale bez odzewu albo nie na temat.

Co może być przyczyną wieszania się Daphila (konweter Jarka C, podpięty dysk twardy po usb WD 1,5TB) jak korzystałem z konwertera M2tech problem taki nie występował. W tej chwili czasem zdarza się że nawet 2x na godzinę muszę resetować daphila. Taki sam problem występuje problem występuje jak podłączę daphila do Ayona 2s po usb gra a za chwilę wisi. Gdzieś wcześniej widziałem że jeśli kowrerter jest na audum to może być problem ale podobno innym użytkownikom gra. Może to wina wersji, gdzieś widziałem opis jak wrócić do poprzedniej ale nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc albo może sugestię.

Pozdrawiam,Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzień dobry,

Zadawałem to samo pytanie w innym wątku ale bez odzewu albo nie na temat.

Co może być przyczyną wieszania się Daphila (konweter Jarka C, podpięty dysk twardy po usb WD 1,5TB) jak korzystałem z konwertera M2tech problem taki nie występował. W tej chwili czasem zdarza się że nawet 2x na godzinę muszę resetować daphila. Taki sam problem występuje problem występuje jak podłączę daphila do Ayona 2s po usb gra a za chwilę wisi. Gdzieś wcześniej widziałem że jeśli kowrerter jest na audum to może być problem ale podobno innym użytkownikom gra. Może to wina wersji, gdzieś widziałem opis jak wrócić do poprzedniej ale nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc albo może sugestię.

Pozdrawiam,Paweł

Logi zawsze prawdę ci mówią. Wklej logi z Daphila.

@Przemysław_51508

Wyłączyłem Artwork Pre-caching i teraz jak skanuje muzykę to na liście wykonywanych prac podczas skanowania jest Pre-caching Artwork ale proces trwa 4 sekundy,jak opcja Artwork Pre-caching byłą włączona to ten proces trwał 00:05:44 przy wyszukanych okładkach w ilości 3274

Może to wina wersji, gdzieś widziałem opis jak wrócić do poprzedniej ale nie mogę znaleźć. Proszę o pomoc albo może sugestię.

Która wersja Daphile?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to ładujemy gdy chcemy zainstalować inną wersję systemu (nr ip. przykładowy zamiast nr ip. można Daphile/cgi-bin/Devel). W okienku action wklejamy link z adresem pliku iso. Adres wszystkich wersji daphile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja proponuję spróbować ostatnią wczorajszą betę. Ostatni trochę autor systemu kombinował więc jest szansa że sporo błędów systemu poprawił.

@Przemysław_51508

Wyłączyłem Artwork Pre-caching i teraz jak skanuje muzykę to na liście wykonywanych prac podczas skanowania jest Pre-caching Artwork ale proces trwa 4 sekundy,jak opcja Artwork Pre-caching byłą włączona to ten proces trwał 00:05:44 przy wyszukanych okładkach w ilości 3274

A jak wielkość daphiledata, zmniejsza się?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Logi zawsze prawdę ci mówią. Wklej logi z Daphila.

Chętnie wkleję ale co to jest i jak to zrobić?

Która wersja Daphile?

16.1

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

@Przemysław_51508

Po pełnym skanowaniu muzyki i po kilku restartach Daphile mam 659 mb wolnego na DaphileData

Czy można w Daphile wyłączyć automatyczne skanowanie w poszukiwaniu nowych utworów ?

Bo ja jak będę wrzucać nową muzykę to chciał bym sam skanować a nie że co restart Daphile jest skanowanie

skanowanie które jest po włączeniu Daphile trwa około 6 minut i tak co włączenie Daphile

Czy można w Daphile wyłączyć automatyczne skanowanie w poszukiwaniu nowych utworów ?

W tej samej zakładce co ustawiałeś precashing okładek jest zakładka automatycznego wykrywania zmian nie jestem pewny czy zastopuje skanowanie po restarcie ale możesz ją deaktywować.

@Przemysław_51508

Pobawię się jutro może albo dopiero w poniedziałek,w sumie to i to skanowanie aż tak mi nie przeszkadza bo jak włączę terminal to już ka kilka godzin i te 6 minut mogę przy włączeniu odczekać aż Daphile sobie przeskanuje pliki

I zastanawia mnie przy skanowaniu Find updated coverart files proces trwa 00:01:12 a plików 3367

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.