Jump to content
IGNORED

wieża z różnych elementów

99asia99

Recommended Posts

Hej, chciałabym się upewnić pytając o radę fachowców :)

Jestem posiadaczką starej wieży Sanyo z lat 80 złożonej z nastepujacych elementow: drapak+wzmacniacz+tuner+glosniki. Chciałabym dodać do tego odtwarzacz CD innego producenta (np. Cambridge albo Technics). Czy mozna to bezpiecznie przeprowadzić? :) Czy CD musi być koniecznie marki Sanyo?

I drugie pytanie jak to podłączyć:) Ponieważ trzy kable zasilające w mojej wieży łączą się w puszce skąd prowadzi jeden do gniazdka. A odtwarzacz CD będzie miał osobny kabel zasilania, czy może tak być i nie zaszkodzi, że wieża będzie tak jakby dwukrotnie podłączona do prądu? Czy koniecznie należałoby "rozdłubać" kabel zasilający od CD i "dopiąć" go do tej wyżej wspomnianej puszki.

przepraszam za banalność pytania ale jestem noobem w tych sprawach a na nauke nigdy nie jest za pozno:)

Pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odtwarzacze cd różnych firm mają znormalizowane parametry sygnału wyjściowego, można więc je łączyć z jakimkolwiek wzmacniaczem z wejściem aux, lin, itp Z WYJĄTKIEM PHONO.

Wtyk zasilania do gniazda i jest ok. Nie kombinuj.

Hidden Content

Odtwarzacze cd różnych firm mają znormalizowane parametry sygnału wyjściowego, można więc je łączyć z jakimkolwiek wzmacniaczem z wejściem aux, lin, itp Z WYJĄTKIEM PHONO.

Wtyk zasilania do gniazda i jest ok. Nie kombinuj.

Dziękuje bardzo! Wiem już, do phono jest podłączony gramofon. Mam we wzmacniaczu wejście phono, tuner, tape rec i tape play,a także aux/CD - tam sobie podłącze:).

Już kombinowałam a co tam:) Ta wieża Sanyo była wogóle w szafce, miała jeszcze odtwarzacz kaset, ale się go pozbyłam:) razem z szafką :) Teraz wygląda lepiej ale chciałam dodać właśnie CD.

Hidden Content

W budżetowych systemach taka składanka od kilku producentów zawsze (co rzadko można napisać) gra lepiej niż 100% made in firma x

Wyjścia są znormalizowane i pod CD podłączysz każde CD - niezależnie od nazwy producenta.

Jedyne co to nie można być ortodoksyjnym estetą - różne rozmiary, stylistyka i inne znaczki producenta. Ale za to nagradza to lepszym dźwiękiem.

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

Hej, chciałabym się upewnić pytając o radę fachowców :)

Jestem posiadaczką starej wieży Sanyo z lat 80 złożonej z nastepujacych elementow: drapak+wzmacniacz+tuner+glosniki. Chciałabym dodać do tego odtwarzacz CD innego producenta (np. Cambridge albo Technics). Czy mozna to bezpiecznie przeprowadzić? :) Czy CD musi być koniecznie marki Sanyo?

I drugie pytanie jak to podłączyć:) Ponieważ trzy kable zasilające w mojej wieży łączą się w puszce skąd prowadzi jeden do gniazdka. A odtwarzacz CD będzie miał osobny kabel zasilania, czy może tak być i nie zaszkodzi, że wieża będzie tak jakby dwukrotnie podłączona do prądu? Czy koniecznie należałoby "rozdłubać" kabel zasilający od CD i "dopiąć" go do tej wyżej wspomnianej puszki.

przepraszam za banalność pytania ale jestem noobem w tych sprawach a na nauke nigdy nie jest za pozno:)

Pozdrawiam

1.

możesz podłączyć każdy cd player

2.

każde urządzenie potrzebuje prądu i nie ma znaczenia do jakiego gniazdka podłączysz. W przypadku innego "obcego" CD player'a, musisz go podłączyć do jakiegokolwiek gniazdka. Wieża będzie podłączona swoim kablem a CD swoim, i w tym przypadku nie będzie podłączona "dwukrotnie" :)

3.

co to jest "noob"

A jaki CD byłby najlepszy? Amplifier Sanyo JA 350A a głosniki Sanyo HF250W. Muzyka to będzie róznie, nie tylko same basy :)

I miałby być srebrny.

PS A czemu z Amplifiera wychodzi kabelek (18V) do Tunera, to jakies dodatkowe zasilanie? :) I czemu z tyłu Tunera jest takie

jakby czarne plastikowe coś co mozna złozyć, w kształcie rurki? :P

Dzieki!

Hidden Content

PS A czemu z Amplifiera wychodzi kabelek (18V) do Tunera, to jakies dodatkowe zasilanie? :) I czemu z tyłu Tunera jest takie

Antena AM ??? (wbudowana)

18 W ? Być może ten tuner ma zasilanie ze wzmacniacza - strzelam, nie znam modelu.

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

A jaki CD byłby najlepszy? Amplifier Sanyo JA 350A a głosniki Sanyo HF250W. Muzyka to będzie róznie, nie tylko same basy :)

I miałby być srebrny.

Dzieki!

wklej zdjęcia

Shrek 777 wygląda na to że tak:-)

Oczywiście chodzi mi o CD które będzie pasować, tzn nie musi być najdroższe. A czy przy tym sprzęcie , który jest dość vintage powinno się kupić jakieś lepsze kabelki do głośnikow, czy to znacznie poprawi efekty czy to nie ma znaczenia, jeśli tak to jakie te przewody ?

Hidden Content

• 1 month later...

Powitać :D

mam jeszcze jedno pytanie do miłych panów :) Zdecydowalam się że odtwarzacz DVD (np Sony HCD s-300) będzie mi słuzył za CD w moim sprzęcie (jest tańszy) ale jakim kablem mogę go podłączyć do wzmacniacza (Amplifier Sanyo JA 350A ) żeby działało?

Bo wszystkie DVD na ebayu nie maja takiego kabla ;( No to przecież nie będzie mi działać bez tego :(

I co to jest ten podział na regiony np region 2 to cała geograficzna Europa ? :-)

Mam nadzieję, że ktoś mi poradzi :(

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.