Skocz do zawartości
IGNORED

KLON PROAC Response 2.5! Big comeback.

Adam J.

Rekomendowane odpowiedzi

Papier wszystko przyjmie. Broszury tego typu mają za zadanie zareklamować produkt, a nie służyć za materiały edukacyjne. Zasada działania obudowy reflex transmission line jest zupełnie różna od zasady działania prawdziwej linii transmisyjnej, i w gruncie rzeczy niczym się nie różni od zasady działania bassrefleksu, jedynie tunel ma większą powierzchnię i jednocześnie więszą długość. Oczywiście możecie wierzyć w co wam się podoba, ale ze zrozumieniem jak to naprawdę działa taka wiara nie ma za wiele wspólnego.

Zasada działania obudowy reflex transmission line jest zupełnie różna od zasady działania prawdziwej linii transmisyjnej,

Istotnie, rezonator helmoltza dziala inaczej niz rezonator cwiercfalowy, ale czym jest ta prawdziwa linia transmisyjna? Zdaje sie, ze kazdy konstruktor ma swoja wizje jedynie prawdziwej linii transmisyjnej.

i w gruncie rzeczy niczym się nie różni od zasady działania bassrefleksu, jedynie tunel ma większą powierzchnię i jednocześnie więszą długość

W gruncie rzeczy, dla zestrojenia rezonatora helmholtza wazna jest tylko pojemnosc komory ( jej kształt bez znaczenia ) oraz dlugosc i srednica tunelu rezonatora. Dzieki temu mozemy sobie umiescic port BR w dowolnym miejscu obudowy. Sytuacja jest nieco inna, jesli ksztalt komory bedzie znacznie wydluzony, a wtedy umiejscowienie portu bedzie juz mialo ogromne znaczenie. W pozniejszych modelach TDL RTL stosowano pewien trik, wew obudowy uzywalo sie calosc jej wysokosci, do ulozenia cwiartki rezonansu cwiercfalowego, natomiast dodany port pozwalal na obnizenie tego rezonansu za pomoca dodania masy ruchomej w tym dodatkowym porcie, przypominajacym port BR. Jest to swego rodzaju hybryda, zwana dzis obudowa ML TL ( mass loaded transmision line ). Zeby sie przekonac o tym, ze taka obudowa z pozoru wygladajac jak zwykla BR, dziala wykorzystujac rezonans cwiercfalowy, wystarczy przeprowadzic symulacje komputerowa, w ktorej zmieniamy polozenie portu. Rezonans fundamentalny bedzie inny jesli port bedzie na koncu obudowy i inny niz bedzie w polowie obudowy. Dlaczego tak sie dzieje? Najproscie wyjasnic to na zasadzie dlugiej linijki, ktora mocujemy do krawdzi biurka. Udezajac w linijke, dostaniemy jakis rezonans, ktory bedzie uzalezniony od dlugosci i masy tej linijki. Co mozna zrobic zeby obnizyc rezonans pobudzonej do drgan linijki? Albo ja wydluzyc, albo zwiekszyc jej mase. Dodajac ciezarek na koncu linijki, spowodujemy obnizenie rezonansu ( nizszy dzwiek ) bez zmiany dlugosci linijki. W ten sam sposob dziala obudowa ML TL czy pozniejsze RTL3, w ktorych do ukladajacej sie cwiartki fali na calej wysokosci obudowy, dodana jest rezonujaca masa powietrza w porcie na koncu obudowy.

Do osiagniecia rownego pasma czestotliwosci w takiej obudowie, konieczne jest zastosowanie sporej ilosci wytlumienia, w pierwszej polowie obudowy, maksymalnie do 2/3 jej dlugosci. Zadaniem tego tlumienia jest oslabienie rezonansu polfalowego, ktory jak w kazdej linii transmisyjnej bedzie nam przeszkadzal.

Oczywiście możecie wierzyć w co wam się podoba, ale ze zrozumieniem jak to naprawdę działa taka wiara nie ma za wiele wspólnego.

Tak jak mowisz. Trzeba dokladnie rozumiec dzialanie danej obudowy. To tylko czysta fizyka.

W RTL3 wylot portu jest wprawdzie na "końcu" obudowy, ale to bez znaczenia. Istotne jest gdzie znajduje się wlot. A ten znajduje się wewnątrz obudowy mniej-więcej w połowie jej wysokości.

Kupić używane kolumny i je poprawić choćby lepszymi elementami zwrotnic i kablami.

Tak też zrobiłem.

W Focal 714 wymieniłem wszystko.

Efekt zdumiewająco dobry.

A teraz chciałbym coś fajnego.

Obawiam się, ze kupując przypadkowe obudowy i użycie w nich innych głośników też może dać efekt przypadkowy.

Ja również TDL RTL3 z linią transmisyjną. Wymieniasz głośniki na Scan Speak-i ( jak będziesz chciał mogę Ci podać jakie ). robisz modyfikację zwrotnicy i zamiatasz większość konkurencji.

Zamierzam uszlachetnić te kolumny.

Na jakie głośniki mam wymienić?

Modyfikcja zwrotnicy na czym miałaby polegać?

Ile warto zapłacić za te kolumny?

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

McGyver, możesz pokazac schemat tej obudowy?

Rozbierałem kiedyś te kolumny, bo trafiły do mnie do naprawy z takiego powodu:

bindingposts.jpg

Miałem więc okazję przekonać się jak są zbudowane, i to opisałem. Tunel zrealizowany za pomocą przegrody z płyty wiórowej biegnie od wylotu na dole kolumny w tył, a potem zagina się i biegnie w górę wzdłuż tylnej ścianki mniej-więcej do połowy wysokości. To właśnie dlatego terminale są w tych kolumnach umieszczone tak wysoko.

Schemat budowy RTL widziałem kiedyś w jakimś starym papierowym czasopiśmie, chyba był to "Magazyn hifi". Szukałem w necie, ale nie zdołałem znaleźć.

trochę się przyjarały :)

ciekawa dyskusja wyewoluowała, ale mógłby mi ktoś doradzić w kwestii wysoko tonowego do kultowca 8535..bo inaczej zmontuję z tym 9500 i będę marudził.

przeto nasłuchaliście się, już tych sprzętów...

trochę się przyjarały :)

ciekawa dyskusja wyewoluowała, ale mógłby mi ktoś doradzić w kwestii wysoko tonowego do kultowca 8535..bo inaczej zmontuję z tym 9500 i będę marudził.

przeto nasłuchaliście się, już tych sprzętów...

Miałem kiedyś w domu monitory od Studio16Hertz oparte na 8535 i Dynaudio D260 Esotec. Grało fenomenalnie.

Pierwsza wersja Credo od Studio16Hertz też miała te głośniki, plus 21cm Skana na basie.

Ze dwa lata temu był podobny temat i krążyły tam poza Scanem

Wavecore'y TW 030 WA 05 i Morel 378,

ale jak się to skończyło nie pamiętam, a z racji wieku nie chce mi się szukać.

Mają niższe rezonanse i cenę, co jak pamiętam miało wtedy jakieś znaczenie ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ze dwa lata temu był podobny temat i krążyły tam poza Scanem

Wavecore'y TW 030 WA 05 i Morel 378,

ale jak się to skończyło nie pamiętam, a z racji wieku nie chce mi się szukać.

Mają niższe rezonanse i cenę, co jak pamiętam miało wtedy jakieś znaczenie ;-)

Dynaudio D260 Esotec I Morel 378 owszem, Wavecore wspomniany odpada..właśnie studiuję :) i dzięki.

Ja bym się trzymał raczej małych tweeterów - podział 3.3kHz, nawiasem mówiąc problematyczny z midwooferem 18cm, z czegoś wynikał - najprawdopodobniej konstruktorowi ProAc bardzo pasowała mała kopułka w wyższych pasmach, więc zgodził się na kompromis w kwestii podziału. Dlatego nie wiem jaki miałby być sens zastępowania małej kopułki dużą - nic nie zyskujemy, a tracimy co najmniej kierunkowość na górze.

Jeżeli coś klonujemy, to dobrze jest zrozumieć dlaczego konstruktor zrobił to tak a nie inaczej. Jeżeli uważamy że wiemy lepiej, to nic nie stoi na przeszkodzie zrobić własną konstrukcję, ale wtedy (z kopułką 1 - 1.125" przykładowo) kto wie czy obniżenie podziału w sensie zarówno częstotliwości jak i rzędu akustycznego nie dałoby lepszego brzmienia.

Ja bym się trzymał raczej małych tweeterów - podział 3.3kHz, nawiasem mówiąc problematyczny z midwooferem 18cm, z czegoś wynikał - najprawdopodobniej konstruktorowi ProAc bardzo pasowała mała kopułka w wyższych pasmach, więc zgodził się na kompromis w kwestii podziału. Dlatego nie wiem jaki miałby być sens zastępowania małej kopułki dużą - nic nie zyskujemy, a tracimy co najmniej kierunkowość na górze.

Jeżeli coś klonujemy, to dobrze jest zrozumieć dlaczego konstruktor zrobił to tak a nie inaczej. Jeżeli uważamy że wiemy lepiej, to nic nie stoi na przeszkodzie zrobić własną konstrukcję, ale wtedy (z kopułką 1 - 1.125" przykładowo) kto wie czy obniżenie podziału w sensie zarówno częstotliwości jak i rzędu akustycznego nie dałoby lepszego brzmienia.

dlaczego zawsze masz rację :) " a miało być tak pięknie" - dzięki...zatem tak jak piszesz, nie ma sensu przekombinowywać i jeżeli zostanę przy proaczym podziale to wrócę do Scan Speak D2010-851300, ale byłbym skłonny jeszcze zmienić konstrukcję właśnie z niższym podziałem z jakimś calowym, a mam w domu akurat jeszcze trochę wysłużonego SCAN-SPEAK D2608/913000 hdsika. Pokombinuję, jak usłyszę potencjalnie sprzyjający dźwięk to przejdę do etapu bardzie profesjonalnego :)

Misiomor, mógłbyś mi zasugerować schemat filtracji do HDSa z 8535?

Mam w domu jeszcze SS 9300, teraz spędzam niedzielę bawiąc się tymi pseudo klonami, jeszcze skleję zwrotnicę wg. audiocomponents "Event" z ciekawości, oni zrobili do tych przetworników akurat.

Wiadomo, że na razie pomijam precyzję wykonania, bo puki co szukam drogi którą będę podążał :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4165-0-37927600-1461508311_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obok klonów mam podłączone jeszcze sr71 zapha, na razie "proacy" mają przewagę, w jakości wokalu żeńskiego.

No i może trochę w wybrzmieniu i zejściu basu, tym bardziej, że o dziwo spodziewałem się większej kluchy w niskich częstotliwościach, a jest nawet trochę dynamiki, jak na ten model jest ok.

Natomiast monitory, wygrywają, - bardziej otwarty i swobodny oraz "lekki" dźwięk, scena przed kolumnami, spora przestrzeń , lepsze stereo? niekoniecznie, mniej precyzyjne ale bardziej przestrzenne ("Proac" aktualnie z SS 9300 na górze), więcej detali na środku i górze, dynamika niskich. Jak na tanie głośniczki to ładnie, wstyd, puki co, dla Scanspeaków heh...

Od klonów jeszcze przekaz nie chce się "oderwać", ale...wiadomo, zwrotki nie gotowe.

To tyle z pierwszych "nasłuchów" nie skończonych Proklonów

Z tych kopułek, które mam akurat w domu - HDS, 9300 i seas tbfc- przy niższym podziale 8535 traci, najlepiej wypadł z tbfc przy podziale 2500 +/- ( jak dla mnie sednem jest "średnica" w w 8535, za to go lubię) nie chcę go pozbawiać średnich tonów, które potrafi wytworzyć dobrze na granicy podziału, wiem, że jest obciążony dość szerokim pasmem, ale nie dążę do ideału uniwersalności, przy moim stylu muzycznym spisuje się wybornie.

Skubnąłem podział na szybcika - nie profesjonalny, żeby nie było, 2500 i było gorzej, II rząd akustyczny, można by się doszukiwać poprawy jakości niższej średnicy wtedy ale nie ma sensu, lepiej 8535 gra gdy bierze na barki dużo, jak powszechnie wiadomo, prądu to wymaga ale wtedy jest świetnie, moje poprzednie klony gubiły się przy większych składach, tu puki co nie jest źle :) a jeszcze nie koniec. Już na tym etapie mogę się rozkoszować utworami z różnych kategorii.

Dość dobrze grają kolumny przy podziale 3000Hz, gdzie rolę górnego pasma odgrywa Scan-Speak D2608/913000. Nie powiem, że rewelacyjnie, jak na "klony", bo to dopiero sprawdzę po zakończeniu eksperymentów, a kolejnym etapem jest dopracowanie elektroniki.

Jak mi nic nie szczeli do głowy, to zostanę przy calowym "HDS" i 8535, słyszę tu potencjał, lub nie słyszę i widzę. Nawet fajne przetworniczki z tych perloscanów. Nie widzę, natomiast, sensu na mega inwestycję tutaj w kopułki.

Kolega Misiomor, słusznie mnie naprowadził na drogę, że bardzo rozsądnym wyborem, co zresztą Proac zrobił kupę lat temu, jest 8513 - pasują do tej konstrukcji jak "ulał" :) charakterem i konstrukcją. Zatem już wiem, że pogram hds-em a może uda mi się pożyczyć 8513 niedługo to zejdę niżej na ziemię.

Wcześniej napisałem o SR71, już przegrały z pseudo klonami R2,5.

• 1 miesiąc później...

docelowe zestawienie poniżej,

ogólnie to wklejam fotki , bo zwrotnice kojarzą mi się z bombą! :) wypiłem 4 piwka ale udało się polutować...

Kopułka dużej średnicy, bo mnie mile zaskoczyła, miło się słuchało już na budżetowych komponentach...jakiś fenomen czy jak.

miłego weekendu dla wszystkich :)

Ukryta Zawartość

post-4165-0-05345400-1464986175_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.