Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacze.

jaskiniowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Sprytnie wymyslili bo problem szumow napieciowych (voltage noise) niemal zupelnie ominiety i rozwiazanie praktycznie analogowe. Ciekawym jak sie ten uklad spisuje w praktyce w prownaniu do np ukladu z wysokiej klasy attenuatorem, ktory wymiarowo bedzie bardzo maly w porownaniu z AVAA. Nadal pozostaje problem ukladu wyboru zrodla. Co do balansu to on przydaje sie gdy zrodlo nie ma prawidlowego balansu a to zdarza sie wcale nie az tak zadko.

pozdrawiam,

Kiedyś myśłałem zeby zastosować 1 zasilacz na 2 płytki, zasilacz jest regulowany mozna co do tysiecznej czesci wolta ustawić napiecie i on sie tego bedzie trzymał chocby nie wiem co, Tylko że musiał bym przelotki zroić żeby spięć płytki razem,

Dzisiaj albo jutro płytka bedzie gotowa, zamieszcze nowy temat albo poprostu opisze wszystko tutaj w jednym wielkim poscie

Oryginalnie są tam 2 zwykłe stabilizatory ldo

A jaki tu konkretny schemat dla tego AAVA?

JAk jest konkretnie rozwiązana ta regulacja wzmocnienia - pryncypia podane w materiałach ACCU to niewiele mówią.

Czy to może 16 sztuk takich preampów na jeden kanał z róznymi wzmocnieniami?

, zamieszcze nowy temat albo poprostu opisze wszystko tutaj w jednym wielkim poscie

Jeśli możesz, to najlepiej w nowym temacie.

Burdel się straszny zrobi jak będzie, to pod tematem ( Przedwzmacniacze )

JAk jest konkretnie rozwiązana ta regulacja wzmocnienia - pryncypia podane w materiałach ACCU to niewiele mówią.

Nie wiem jak to jest u koegi nerwowyx, ale w ACCU jest to tak:

Sygnał konwertowany jest AKTYWNIE (opampy) na postać prądową i następnie zamieniany z powrotem na napięciowy (też aktywnie). Wagi są dobrane tak, ze najmniejszy rezystor (w konwersji), tłumi sygnał o 6 dB (wzmocnienie 1/2), kolejny rezystr o 12 dB (wzmocnienie 1/4) i tak dalej aż do 16 rezystora, który ma tłumienie 96 dB. Czyli mamy coś takiego: 1/2 + 1/4 + 1/8 + .......... + 1/2^16, Gdy załączymy wszystkie, tłumienia nie ma, bo suma szeregu dąży do 1, natomiast załączając odpowiednie kombinacje tych kluczy możemy uzyskać potrzebną wartość tłumienia.

Steruje tym mikroprocesor, który za pomocą przetwornika AC, zczytuje położenie gałki potencjometru (wartość napięcia na dzielniku potencjometrycznym), następnie w zależności od tego jaka jest wartość tego napięcia (czyli jakie jest położenie potencjometru) włącza poszczególne gałęzie konwersji V/I. Przed tym wszystkim jest jeszcze bufor (i opcjonalnie. konwerter BAL/SE) a za tym może być opcjonalnie dodatkowy wzmacniacz, wzmacniacz słuchawkowy, konwerter BAL/UNBAL lub UNBAL/BAL, zależy czy mama AAVA w wersji zbalansowanej czy nie. Konwersja I/V, i dodatkowe wzmacniacze mogą być dowolne, także dyskretne. Zresztą są różne w różnych wersjach AAVA.

Konwersja mogłaby być na samych rezystorach, pasywna, ale wtedy już te niższe stopnie mocno obciążały wcześniejszy bufor. Zresztą w AAVA z E-550 i E-560 tylko 4 najwyższe gałęzie są aktywne, a pozostałe już pasywne (mają duże rezystancje, więc pratycznie nie obciążają wcześniejszego stopnia.

Układ eliminuje szereg wad tradycyjnych układów drabinkowych lub drabinkowych R-2R, od pierwszych ma lepszą możliwą rozdzielczość, od drugich jest lepszy, bo nie ma tak dużych wymagań odnośnie precyzji rezystorów. Pozostałe zalety są wspomniane w dokumentacji ACCU. Ale dokumentacja nieco "marketinguje" i nieco koloryzuje.

Tutaj jeden kanał AAVA z E-550. Czekam jeszcze na kilka elementów i kolejne płytki (kontroler, konwersja I/V)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

Dobra robota barmanek:)

Ja juz skończyłem płytke przeprojektowywać, zaraz mi szyja odpadnie, jutro załoze temat, zrobie spis elementów opisze wszystko itp. Płytka teraz przypomina płyte główną komputera;)))

KzzH1NT.jpg

nerwowyX- To Twoja płytka to dobra robota. Moja to taka zabaweczka, klonik prostego AAVA z E-550 bardziej do sprawdzenia co i jak.

Jakie to ma wymiary?

Nie myślałeś, żeby zrobić takie wpinane moduły jak jest właśnie w C-2810 i C-3xxxx ? Nie byłoby chyba z tym dużo roboty dla Ciebie, bo po prostu powycinałbyś te układy z tego co już masz i porozmieszczał na tych modułach.

Musiałbyś gniazda i rozprowadzenia sygnałów naysować. Chociaż pewnie sporo roboty by było aby to jeszcze raz testować. Tak czy siak jestem pod wrażeniem.

System gra dobrze, albo nie....

Chciałem tak zrobić ze była by główna szyna i do niej wpinane modóły, roboty by z tym nei bylo wiele bo bym to tylko pociął no i zmniejszyła by sie sciezka masy, ale koszty by wzrosły i to znacznie dlatego zrezygnowałem chociaż zawsze moge to przerobić:) płytka ma 28x20cm. Schematu nie udostępniam, mam do tego swoje powody.

załozylem nowy temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko o c2810

Ukryta Zawartość

Schematu nie udostępniam, mam do tego swoje powody.

W takim przypadku wg mnie jedyną opcją jest gotowy uruchomiony moduł.

Samodzielny montaż i uruchamianie bez schematu nie ma sensu.

Był tu już taki projekt DACa bez schematu, gdzie autor zniknął z forum a ludzie zostali na lodzie.

Pozdrawiam

JarekC

W takim przypadku wg mnie jedyną opcją jest gotowy uruchomiony moduł.

Samodzielny montaż i uruchamianie bez schematu nie ma sensu.

Był tu już taki projekt DACa bez schematu, gdzie autor zniknął z forum a ludzie zostali na lodzie.

Pozdrawiam

JarekC

Schemat dołączył bym z płytką. Ale nie udostępnie go na necie za chiny ludowe.

Dzisiaj tak siedziałem i liczyłem wszystko i kąplet półprzewodników na stereo wychodzi około 220ojro

Moim zdaniem kupowanie PCB bez wcześniejszego rzucenia okiem na schemat, to tak jak kupowanie kota w worku.

Schemat to najważniejsza rzecz dla miłośnika DIY. Ja patrząc na schemat zawsze się nakręcam... i zwykle kończy się to składaniem ;)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

NIe bede go zamieszczał nigdzie. Ja chciałem to złozyc przed zerknienciem na schemat. To sprzęt za bardzo duze pieniądze i niewielu stać zeby isc do salonu i to kupić. Pozatym dokumentacja nie jest za darmo a osoba od której ją dostałęm za nią zapłąciła, takze mam swoje powody jak juz powiedziałem zeby tego nie udostepniac i tyle.

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Nie chcę umniejszać roli autora tematu, ale dodatkowo podam pirackiej konstrukcji przedwzmacniacze też mojego projektu.

Jaki jest sens? -jakość najwyższa, ale inne parametry jak szumy, mogą być zniechęceniem do takich konstrukcji.

Dlatego aby zmniejszyć szumy stosowane są ekrany wewnętrzne i montaż na węzłach prądowo-napięciowych, zasilanych złożonymi kondensatorami: elektrolityczne plus tantalowe plus ceramiczne, dodatkowo dla przedwzmacniaczy o bardzo niskiej rezystancji konieczne są zasilacze stabilizowane, posiadające na wyjściu złożone kondensatory zasilania.

Każdy tranzystor musi być chłodzony do spodniej płytki aluminiowej, a ta płytka chłodzona do spodniej aluminiowej płyty obudowy.

Czy myślicie że najdroższe przedwzmacniacze mają wyższą jakość?, pomijając szumy, które dla domowych warunków nie mają znaczenia, bo nie potrzeba wielkiej dynamiki mocy.

Ukryta Zawartość

post-55305-0-77052200-1404637038_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Widzę ze z was sami pisarze, ciekaw jestem jak jest zrealizowane AAVA, i jeśli ktoś coś chce przekazać tu to najprościej podać kawalek schematu ideowego i wystarczy 10 sekund by się zapoznać z ideą tego rozwiązania. A pisanie w cały świat nic pożytecznego nie wnosi, same przechwałki i wymądrzania się.

Widzę ze z was sami pisarze, ciekaw jestem jak jest zrealizowane AAVA, i jeśli ktoś coś chce przekazać tu to najprościej podać kawalek schematu ideowego i wystarczy 10 sekund by się zapoznać z ideą tego rozwiązania. A pisanie w cały świat nic pożytecznego nie wnosi, same przechwałki i wymądrzania się.

AAVA jest zrealizowana tak,jak podaje w swoich materiałach reklamowych firma Accuphase,tam masz opisaną dokładnie ideę tego rozwiąania,a w tym wątku i watku o AAVA nawet więcej,wystarczy przeczytać .

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.