Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny 2.0 do Denon'a X-2000 do 24m2 jako start, budżet ~1,8-2,0k zł

Azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zwracam się z prośbą o pomoc i sugestię odnośnie kolumn które najlepiej będą odpowiadały moim oczekiwaniom. Wiem oczywiście że sprzętu trzeba posłuchać przed zakupem, ale chciałbym usłyszeć Waszej rady, co jest warte szukania żeby posłuchać.

W temacie dźwięku jestem raczej początkujący, będzie to mój pierwszy zestaw. Nie umiem też precyzyjnie wyrazić w słowach jakiego dźwięku oczekuję. Na pewno nie chcę dyskoteki, ani dźwięku a'la trzęsący się od dudnienia i trzeszczenia osiedlowy zdezelowany VW Golf :)

Raczej lubię dźwięk czysty, z jednej strony subtelny pozwalający wyłapać niuanse, z drugiej "mięsisty", dostojny, nie wiem jak to wyrazić - taki trochę otulający, gęsty, ale zarazem dynamiczny, raczej aksamitny niż metaliczny. Tyle subiektywy opis :)

Puszczane będą głównie filmy+TV, czasem jakaś gra (∑ ~80%), jakieś 20% muzyka (przynajmniej na razie) - muzyka bardzo różna, czasem trochę rock'a, czasem lekki jazz, czasem jakiś chilout, czasem industrialna, czasem filmowa, czasem imprezowa, a czasem po prostu radio:)

Grać to ma w otwartym nieregularnym (w sensie nie klasycznie prostokątnym) salonie o pow. ~24m2. Prosty szkic z painta znajdziecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kolumny chciałbym postawić w miejscach czerwonych "X", strefa zielona to miejsce gdzie jest fotel, sofa.

36167baa70_m.jpg

Jeżeli chodzi o ampli, jestem praktycznie zdecydowany na Denon'a X-2000 (ew. brałem jeszcze pod uwagę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , choć jego nie słyszałem ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Poza kwestiami samego dźwięku, zależy mi na multimedialności, Airplay'u, itd. Wiem że do stereo lepszą jakość dźwięku dałby wzmacniacz stereo a nie ampli KD, ale wzmaki typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tych dodatkowych funkcji nie oferują, dokupywanie dodatkowych tunerów zauważalnie podnosi ceny, a i tak jak wyżej napisałem typowej muzyki przynajmniej jak na razie wiele nie będzie. Jak zacznę częściej i na poważnie słuchać samej muzyki z dobrych źródeł, dokupię wzmaka stereo do tego:) Wiem też że bardziej przyszłościowy jest ampli z pre-out'em pod którego można w przyszłości podłączyć wzmacniacz stereo i pogodzić w ten sposób jakość kina z jakością muzyki, jednak ampli z pre-out'em typu HK370/Marantz 5007 są ok 1tyś zł droższe (wiem że jest tańsza Yamaha, ale jej brzmienie nie podoba mi się za bardzo), do tego wzmak itd. W przyszłości jeżeli moje drewniane ucho mi się wyrobi i będę czuł dyskomfort z powodu niedoboru jakości, wymienię wtedy najwyżej sprzęt i tyle.

Wracając jednak do meritum, czyli kolumn, w sprawie których chcę prosić głównie o radę. Z uwagi na ograniczony budżet, nie kupię od razu wszystkiego co bym chciał :) Mój plan jest więc taki by kupić teraz niedrogie choć w miarę przyzwoite kolumny stereo, takie "do nauki", osłuchania, poznania trochę świata audio. Z czasem jak byłbym już trochę bardziej opierzonym, jeżeli coś nie będzie mnie ewidentnie kłuło i wkurzało, to stopniowo będę dokupywał suba, centralny i satelity. Ale teraz skupmy się na stereo.

Czytając trochę fora, opinię itd. powiedzmy że zwróciłem uwagę na kilka modeli z którymi po jakiejś negocjacji ceny może byłaby szansa zmieścić się w budżecie:

Boldem moi wstępni faworyci, co nie znaczy że reszta/inne modele skreślam czy wykluczam.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, jak w/w będą się sprawowały w wyżej opisanych warunkach, co byście polecali (i dlaczego) zarówno z powyższej listy jak i spoza niej. Sprzęt raczej preferuję nowy, no chyba że trafiłaby się jakaś bdb okazja z pewnego źródła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

zacznę od wyboru amplitunera - w tej kwestii pozostałbym zdecydowanie przy urządzeniu Denon AVR-X2000. To dobrze grające i bogato wyposażone urządzenie, które powinno w pełni Cię usatysfakcjonować. Pewną alternatywą są stereofoniczne amplitunery sieciowe takie jak Yamaha R-N500 i Onkyo TX-8050. Urządzenia te mają zbliżoną funkcjonalność, wszystkie sieciowe funkcje i grają trochę lepiej w stereo. Niestety przy takim rozwiązaniu nie zbudujesz kina domowego.

Tak więc pozostając przy AVR-X2000 do Twojego, dosyć trudnego akustycznie salonu zdecydowanie proponowałbym brać pod uwagę następujące kolumny:

- Kef C7 - to potężna, dynamicznie grająca kolumna, która bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z elektroniką Denon, teraz dodatkowo w świetnej cenie

- Indiana Line Nota 550 - bardziej filigranowa konstrukcja, jednak wystarczająco mocna i dynamiczna, żeby nagłośnić Twój pokój. Kolumna o brzmieniu pełnym, gęstym, dynamiczny.

- Melodika BL40 - potęga, moc, świetny bas, szczegółowa góra pasma. Brzmienie trochę efektowne, ale często podobające się.

- Dali Zensor 5 - bardzo dobry bas, wyraźna góra pasma, bardzo uniwersalna konstrukcja, podobnie jak Monitor Audio MR4

- QAcoustics QA2050i - bardzo ciekawy design, świetna jakość wykonania oraz brzmienie równe, dobrze wypełnione z potężnym basem.

Przyjrzyj się moim propozycjom, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dali będą zdecydowanie bardziej nastawione na lepszy odsłuch muzyki (zyskamy dużo większą szczegółowość i przestrzeń), co do Klipscha, to z doświadczenia raczej bym tego unikał jako kolumny do "nauki", niestety zagrają one dużo bardziej kinowo i efekt stereo będzie gorszy (oczywiście to wszystko to są nasze subiektywne odczucia, więc odsłuch byłby bardzo dobrym pomysłem).

Nie skreślał bym też kolumn Monitor Audio Reference 6 które nie wypadają źle, tym bardziej z Denonem, którego słusznie wcześniej chwalono. Osobiście rozważył bym też serię Bronze BX5. Są to mniejsze kolumny z wyższej serii które wypadają ciekawie i będą dobrą alternatywą dla Zensor 5.

Pozdrawiam

Posiadam nieco odmienną koncepcję niż przedmówcy, osobiście budowałbym zestaw w oparciu o Onkyo, chociażby TX-NR626, oraz kolumny marki Melodika. Moim skromnym zdaniem jest to wyjątkowo kompatybilne połączenie, które zdecydowanie pozwala na odsłuch w wysokiej jakości w zakładanym segmencie cenowym.

Ewentualnie, o ile faktycznie można budżet podnieść, to wspomniane Klipsche - wyśmienity produkt do kina oraz stereo.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dziękuję za Wasze wpisy i opinie. Choć jestem oczywiście otwarty na więcej.

Szczególnie że sytuacja jest rozwojowa :) Z jednej strony staram się trochę czytać, zbierać informacje itd., zahaczyłem o markety które mam po drodze żeby liznąć tam trochę tego co było, z drugiej strony dalej czuje się głupi i nie powiedziałbym że jestem bliżej konkretnej decyzji :) Na konkretnym odsłuchu żeby porównać bezpośrednio interesujące mnie klocki w zaplanowany sposób jeszcze nie byłem. Martwi mnie trochę że w markecie z tego co słuchałem podobało mi się praktycznie wszystko :) A słuchałem jakiś Wafli, Klipsch rf-52 II, Canton GLE bodajże 476. Podpięte to było pod wzmaka stereo Denon'a 720, sprzedawca przepiął mi to na próbę pod AV KD - nie mieli akurat X2000 więc wpiął pod X1000, i usłyszałem trochę różnicę. Może nie jakąś kolosalną, ale trochę była, dźwięk jakby był nieco stłumiony, mniej wyrazisty - nie był zły, ale już usłyszałem że może być lepszy (czego oczywiście się spodziewałem). Zgaduję że przy lepszym ampli różnica może być mniejsza, ale oczywiście będzie. Mówię oczywiście o muzyce w stereo, filmów i KD nie próbowaliśmy.

I teraz, chodzą mi po głowie dwie opcje, w zależności od środków które będę mógł na to przeznaczyć. Albo budżetu nie uda się zmienić i trzeba będzie pójść na kompromis, mocno zastanawiając się między X2000 a jakimś ampli stereo, szczególnie że na ten przynajmniej moment, jakiegoś parcia na 5.0 nie mam.

W tym wypadku, moim faworytem byłby nadal X2000, ew. jakiś ampli stereo (Onkyo 8050 lub coś w tym stylu).

Jako że byłby to zestaw budżetowy, z kolumnami też preferowałbym te tańsze, nie wykraczające poza budżet z tematu. Z modeli które na pewno będę chciał posłuchać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - czy ktoś ich może odsłuchwał, ma jakieś opinie? Wiem że to model mało popularny, firma mało(wcale?) znana, a i cudów na pewno nie ma. W dwóch salonach je chwalono w tej cenie, podoba mi się ich wygląd i wykonanie (co oczywiście nie jest priorytetem, ale też nie jest zupełnie bez znaczenia) na co wskazuje choćby waga (20kg/kolumna), tylko nie wiem jak podchodzić do głośnika niskotonowego na bocznej ściance, jaki to ma wpływ i wymagania wobec ustawienia, czy zdałoby to egzamin w przypadku mojego ustawienia.

Druga opcja, którą oczywiście bym preferował, ale to się okaże na ile będzie to możliwe. Czyli zwiększenie budżetu, choć bez przesady. Idea oczywiście taka, by zwiększyć funkcjonalność zestawu i zapewnić sobie możliwość rozbudowy w przyszłości (pre-out) tym samym znaczącego poprawienia stereo i ogólnej lepszej jakości.

W tym przypadku na tą chwilę rozważałbym między amplitunerami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (chyba faworyt) - pewnie wystarczyłby mi x3000, ale przy obecnej cenie i promocji ze słuchawkami które liczyłbym za 600-700zł udałoby się sprzedać, chyba zdecydowanie warto dołożyć do X4000 - lepsze bebechy, aluminium zamiast plastiku, algorytmy XT32 co może być istotne w przypadku kalibracji która wiadomo ma wpływ na końcowy odbiór więc w moim przypadku może również wpłynąć pozytywnie na jakość, i jeszcze trochę jakiś bajerów o których zapomniałem lub które są mało istotne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na papierze wygląda bardzo fajnie, choć oczywiście odsłuch i bezpośrednie porównanie będą kluczowe przy wyborze, także zobaczymy :) Trochę minusem jest dla mnie brak możliwości odtwarzania z dysku/USB (przynajmniej wg spec. tech.), domyślam się zatem również że po wpięciu do sieci, domowego dysku sieciowego również nie będzie obsługiwał? Nowsze modele 828/727 mają więcej funkcji sieciowych, ale ją jakościowo okrojone w stosunku do 828 :(

i trzecia opcja,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - którą zaproponowano mi jako sprzęt (w tej cenie) najlepiej godzący jakość dźwięku w KD i w stereo. Na ile to prawda? Czy ten ampli będzie porównywalny w KD np. z X4000 a w stereo z takim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Czy ten transformator toroidalny daje taką różnicę, czy więcej w tym marketingu? Ampli jest okrojony z funkcji sieciowych i innych tego typu współczesnych niezwiązanych bezpośrednio z jakością, stąd jestem skłonny uwierzyć w "najpierw dźwięk" :) Przez to wykastrowanie, zakładam że w niedalekiej przyszłości dokupiłbym jakiś odtwarzacz sieciowy żeby jednak tego typu udogodnienia mieć, jako że częściej korzystam z iTunes'a niż jadę kupić fizycznie płytę CD - dlatego bardziej porównuję zestawy X4000+PMA-720 vs. Azur 351R+np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (lub coś podobnego, niekoniecznie Denon).

$$ sumarycznie podobna (zakładając odsprzedanie słuchawek:)), pytanie więc jaki zestaw zaoferuje lepszą jakość w KD i w stereo i większą funkcjonalność?

CA podaje w specyfikacji że głośniki powinny(muszą?) być 8Ω - czy to znaczy że 4Ω/6Ω nie powinno/nie można podpinać? Denon bodajże podaje 6Ω-16Ω - czy zatem analogicznie kolumny 4Ω nie powinny być do niego podpinane? Czy są to tylko wartości nominalne w przypadku których efekt jest najlepszy i tak najlepiej zestawiać ze sobą klocki, czy jeśli te wartości między ampli a kolumnami są różne to problemów z tego powodu nie będzie? Wybaczcie laickie pytanie, nie do końca rozumiem zasadę jak to jest z tymi Ω, a jak widać nie słuchałem dość uważnie na fizyce :)

Z kolumn które brałbym chyba pod uwagę w tej droższej opcji, na obecnym etapie są:

Quadral Shogun X - mocno mi je zachwalano, czy faktycznie tak się wyróżniają na plus w tym towarzystwie w połączeniu z w/w sprzętem? Ich cena dość mocno spadła (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , inne zgaduję stare ceny bez promocji ~4400/para)

Klipsch RF52II

JBL Studio 280

Paradigm Monitor 7 v.7 (ewentualnie Monitor 9 v.7 jeżeli Paradigmy wypadłyby zdecydowanie najlepiej a "7" miałaby być za słaba do mojego salonu)

Ehhh, i bądź tu człowieku mądry :) Oczywiście, przed zakupem będę chciał wszystkiego odsłuchać, choć jestem świadom że w salonie odsłuchowym w przygotowanym pomieszczeniu na surowo to inaczej będzie brzmiało niż u mnie w domu po kalibracji, na moich kupionych kablach itd. A i mam świadomość że przesiadając się z niczego, prawie każda konfiguracja robi na mnie efekt wow, co dodatkowo utrudnia sprawę :)

Będę wdzięczny za Wasze opinie i uwagi dot. powyższych rozwiązań i powyższego sprzętu, ew. propozycji alternatyw, najlepiej z argumentacją co przemawia za tym a nie za tamtym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.