Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Balanced Audio Technology (BAT)

Rekomendowane odpowiedzi

Ciąg dalszy dobrych cen, tym razem czarny vk255se:
https://www.dba.dk/effektforstaerker-andet-bat/id-1102992623/

Porządny sprzęt. Brać i grać.

Niedawno nabyłem konsycjoner zasilania który ma wskaźnik poboru prądu. Podłączyłem swojego vk-600SE i ciekawa obserwacja . Wiecie że on ciągnie stała ilość prądu niezależnie od tego czy gram cicho czy bardzo głośno czy też w ogóle nie gra muzyka tylko jest włączony. Identycznie Jak klasa A.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • Redaktorzy
4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Niedawno nabyłem konsycjoner zasilania który ma wskaźnik poboru prądu. Podłączyłem swojego vk-600SE i ciekawa obserwacja . Wiecie że on ciągnie stała ilość prądu niezależnie od tego czy gram cicho czy bardzo głośno czy też w ogóle nie gra muzyka tylko jest włączony. Identycznie Jak klasa A.

Marcin, pamiętasz ile W (V*A) brał?

Mi kiedyś mówił pan Eugeniusz Czyżewski, że moja lampowa 30-stka LAR IA-30MKII ciągnie ok. 100W (VA) z sieci przy normalnym słuchaniu.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Podłączyłem swojego vk-600SE i ciekawa obserwacja . Wiecie że on ciągnie stała ilość prądu niezależnie od tego czy gram cicho czy bardzo głośno czy też w ogóle nie gra muzyka tylko jest włączony. Identycznie Jak klasa A.

BAT mają wysoki bias, kilka pierwszych watow bedzie w klasie A. Ile konkretnie to trzeba by zapytać Victora Khomenko - projektanta BAT.

Przy Twoich wysokoskutecznych kolumnach watpie byś wychodził, nawet w peakach, poza klase A.

Z tego co wyczytałem to bat vk255se ma dwa stopnie wzmocnienia na kanał i pierwszy stopień jest w klasie A a drugi AB. Dlatego przy starcie ssie więcej prądu do pełnego rozgrzania później się stabilizuje.

Podobnie jest w VK500 i vk600, vk655se.

Moja 500 tka po odpaleniu sumarycznie na dwa kanały ciągnie ok 420W, po rozgrzewce oscyluje w okolicach 320-350W.

Czyli nie jest źle. Instalacja 16A spokojnie daje radę 🙂

Edytowane przez mario_64

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Godzinę temu, mario_64 napisał:

Moja 500 tka po odpaleniu sumarycznie na dwa kanały ciągnie ok 420W, po rozgrzewce oscyluje w okolicach 320-350W.

Mario,

Podczas swojego recapu zauważyłeś uklad soft start w koncowce mocy? Przy dużym trafie soft start jest ważny, przedłuża żywotność kondow w zasilaczu.

Godzinę temu, mario_64 napisał:

Z tego co wyczytałem to bat vk255se ma dwa stopnie wzmocnienia na kanał i pierwszy stopień jest w klasie A a drugi AB. Dlatego przy starcie ssie więcej prądu do pełnego rozgrzania później się stabilizuje.

Podobnie jest w VK500 i vk600, vk655se.

Pierwszy stopień jest napięciowy, drugi stopień jest prądowy. Pierwszy stopień zasilany jest z kondow na wysokie napiecie i mniejszych pojemnosci (klasa A, niewielki i stabilny pobór prądu). Drugi stopień zasilany jest z zasilacza nieregulowanego - duza pojemność kondow.

9 minut temu, EMiL napisał:

Mario,

Podczas swojego recapu zauważyłeś uklad soft start w koncowce mocy? Przy dużym trafie soft start jest ważny, przedłuża żywotność kondow w zasilaczu.

Tak, układ jest bardzo prosty bo oparty na Termistorze NTC. W miarę wzrostu temperatury spada rezystancja. U mnie są 2 trafa i dwa układy soft startu. Po recap końcówka gra pięknie. Nic już nie szukam :). 

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

12 minut temu, mario_64 napisał:

Tak, układ jest bardzo prosty bo oparty na Termistorze NTC. W miarę wzrostu temperatury spada rezystancja. U mnie są 2 trafa i dwa układy soft startu. Po recap końcówka gra pięknie. Nic już nie szukam :). 

Podobny patent stosuje Pass w swoich końcówkach. BATy są ciekawe, proste konstrukcje.

Chętnie posluchalbym u siebie vm255se, muszę wreszcie przedzwonić do dystrybutora i dowiedzieć się czy wypożyczają na odsluch. Do wysokoskutecznych kolumn to może być ciekawa opcja.

18 godzin temu, EMiL napisał:

Chętnie posluchalbym u siebie vm255se, muszę wreszcie przedzwonić do dystrybutora i dowiedzieć się czy wypożyczają na odsluch. Do wysokoskutecznych kolumn to może być ciekawa opcja.

Emil,

jak masz niedaleko to zapraszam do posłuchania. Będziesz miał porównanie 255 vs. 500 😀,

Dodatkowo w pakiecie porównanie jak to gra z pre vk51 i z pre w DAC Lumina albo Gustarda.

ale kilka godzinek trzeba wygospodarować.

21 minut temu, mario_64 napisał:

Emil,

jak masz niedaleko to zapraszam do posłuchania. Będziesz miał porównanie 255 vs. 500 😀,

Dodatkowo w pakiecie porównanie jak to gra z pre vk51 i z pre w DAC Lumina albo Gustarda.

ale kilka godzinek trzeba wygospodarować.

Wielkie dzięki Mario za propozycje odsłuchu, niestety mam do Ciebie daleko.

26 minut temu, EMiL napisał:

🤷🏻‍♂️ No i klopsik. Ale są wakacje zawsze możesz przejazdem jadąc nad morze, może 🙋🏼

Marcin, pamiętasz ile W (V*A) brał?
Mi kiedyś mówił pan Eugeniusz Czyżewski, że moja lampowa 30-stka LAR IA-30MKII ciągnie ok. 100W (VA) z sieci przy normalnym słuchaniu.

Jutro obadam i dam znać.
Mam też A klasowy MF A2 który ma 2x25w / 8 ohm - zobaczę ile on ciągnie

BAT mają wysoki bias, kilka pierwszych watow bedzie w klasie A. Ile konkretnie to trzeba by zapytać Victora Khomenko - projektanta BAT.
Przy Twoich wysokoskutecznych kolumnach watpie byś wychodził, nawet w peakach, poza klase A.

Tam może być bo przy 93dB dużo nie trzeba. Ale próbowałem go "odkręcić" a tu zużycie prądu w zasadzie bez zmian. Ciekawa budowa tych BATow
No i grają

No to Wpadaj do Wrocławia. Masz bliżej. Choć u mnie tylko vk31SE + vk600SE

Jutro obadam i dam znać.

To będzie troche ponad 400w. Wklejam link do następcy, wartosci poboru będą podobne:

https://balancedaudio.net/s/VK_655SE_Product_Sheet.pdf

Tam może być bo przy 93dB dużo nie trzeba. Ale próbowałem go "odkręcić" a tu zużycie prądu w zasadzie bez zmian. Ciekawa budowa tych BATow
No i grają

Dokładnie, niewiele potrzeba i w warunkach domowych "nie odkrecisz" swojego BATa. Co innego gdybys miał kolumny o skuteczności np. 84dB - wtedy słuchałbyś (na tym samym poziomie glosnosci) na 8x wyższej mocy.

No to Wpadaj do Wrocławia. Masz bliżej. emoji1.png

To prawda, dzieki:)

Obiecane pomiary
VK-600SE zimny
e04507072d842d7cafc6fdd5fb2f25ef.jpg
Czyli pociągnął 500 wat. NIE patrzyłem jak długo ale po 15-20 minutach słuchania już był ciepły i
5db5738484545f63fa54c34a842d37c3.jpg
Akurat się cyferki zmieniały ale było 421 Wat więc spadek o powiedzmy 80 Wat i już tak było na stałe nic się nie zmieniało.

Następnie podpiąłem Musical Fidelity A2 który ma 2x25w w czystej klasie A
20d2c1d616c99805800912dc85e176a2.jpg
I wyłączyłem podświetlenie
No i on od zimnego do mocno ciepłego cały czas równo brał około 90w pomimo że z tyłu producent podaje pobór mocy 180w.
Fakt że moje paczki łagodne tj 8ohm ze spadkiem do min 6ohm i czułość 93dB i powiem wam Panowie zagrało oj zagrało.
9b2b34507c5902c846c82d489beb5f0e.jpg
Dawid i Goliat

18 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Fakt że moje paczki łagodne tj 8ohm ze spadkiem do min 6ohm i czułość 93dB i powiem wam Panowie zagrało oj zagrało.

Ten MF to kultowa konstrukcja, kolumny masz "latwe" i nie ma powodów dlaczego miałoby to nie grac. Jeszcze lepsza byłaby koncowka mocy z tej serii.

Moim, skromnym zdaniem, Twoje kolumny proszą się o lampę BAT;)

2 godziny temu, EMiL napisał:

Ten MF to kultowa konstrukcja, kolumny masz "latwe" i nie ma powodów dlaczego miałoby to nie grac

Ale EMil jak to zagrało no nie moge uwierzyć a mam do czego porównać 

2 godziny temu, EMiL napisał:

Twoje kolumny proszą się o lampę BAT;)

zapiałem tego MF A2 kimber kable 8TC i na niektorych kawałkach dla mnie gora za ostra ale to sa jasniejsze kable. no wiem masz racje z PRE lmapowym jest bajka. tak jak już ochłonałem z tym A2 to :

1. na duzych skladach np H. Zimmer symfonicznie - widac ze jest mniej rozdzielczy / gubi sie

2. bas jest bardzo ladny ale wolniejszy dluzej wybrzmiewa pieknie cieplo ale nie kazdej muzyki sie to nadaje np nie do heavy rock, ale jest super zero dudnienia i piękne zejscię

3. scena mniej rozdzielcza / z mniejszym wglądem 

ale pamietajcie do czego ja porówjnuję do VK-31SE+VK-600SE więc nic dziwnego.

ten MF A2 to masz rację legenda ktora gra niewspółmiernie do ceny i na pewno z trudniejszymi kolumnami by szybko poległa a Vk-600SE da radę każdym , pociganie nawet 2ohm na ponad 1000wat 

Co to za model?

Power Roots model PR-5
Austriacka firma ale dobre rzeczy robia . Ma osobne wejścia na końcówkę mocy / PRE amp z filtracja AC bloker i osobne wejścia na DAC z inną filtracja zakłóceń na które DAC jest wrażliwy.
Trafo nie buczy i się nie magnesuje oraz mniej się grzeje w czasie pracy.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Power Roots model PR-5
Austriacka firma ale dobre rzeczy robia . Ma osobne wejścia na końcówkę mocy / PRE amp z filtracja AC bloker i osobne wejścia na DAC z inną filtracja zakłóceń na które DAC jest wrażliwy.
Trafo nie buczy i się nie magnesuje oraz mniej się grzeje w czasie pracy.

Przepraszam ze piszę tutaj ale z jakiegoś powodu nie da się do Ciebie wysłać wiadomości prywatnej.

Czy masz może jakiś namiar na pana Jacka od produktów Power Roots?

Przepraszam ze piszę tutaj ale z jakiegoś powodu nie da się do Ciebie wysłać wiadomości prywatnej.
Czy masz może jakiś namiar na pana Jacka od produktów Power Roots?

Hej przepełniona skrzynka. Już udrożniłem masz chyba na myśli Czarka. Tak mam numer . Pisz na priv

• 1 miesiąc później...

Kolejny upgrade mojego VK 51SE.

Niestety z konieczności ponieważ nieruszane Jenseny olejowe w płytce SE popuściły oleju. 
Na szczęście w porę wychwyciłem. Dodatkowo trochę z nudów wymienione wszystkie pozostałe elektrolity te malutkie (100 uF 16v - 6 szt.) i ceramiczne (10nF - 2 szt). 

Olejowe jenseny zastąpione porządnymi Mundorfami. 
No myślę, że kolejny krok na przód w kierunku magicznego dźwięku.

IMG_0488.jpeg

Czekamy na wieści jak się wygrzewają i jakie soniczne różnice się pojawiły.

Że tak powiem - po tych operacjach to masz PRE jak nowe

• 1 miesiąc później...
3 godziny temu, RCD napisał:

Panowie da się po nr seryjnym sprawdzić rok produkcji wzmacniaczy, tej zacnej firmy? 

Najprościej to wysłać e-mail do BATa. Zawsze odpowiadają na takie zapytania w przeciwieństwie do Audio Research.

[email protected]

Edytowane przez mario_64

Panowie da się po nr seryjnym sprawdzić rok produkcji wzmacniaczy, tej zacnej firmy? 

A na co się szykujesz ?
Bo @mario_64 to większość BAT w PL zna
A poważnie to fajnie grają te sprzęty. I długowieczne jedyne co to cena

300X SE mam na odsłuchu, osobiście uważam że za 10k S/H nie kupi się lepszej integry, ten dziadek gra na poziomie nowych za 40-50k.

Doskonała synergia z Dynaudio 

21 godzin temu, RCD napisał:

300X SE mam na odsłuchu, osobiście uważam że za 10k S/H nie kupi się lepszej integry, ten dziadek gra na poziomie nowych za 40-50k.

Doskonała synergia z Dynaudio 

Tyle właśnie kosztuje nowy model tej zacnej integry vk 3000 SE. To dowód, że to żywotny sprzęt. 

Już widzę że jest VK 3500, który na pierwszy rzut okiem nie wiele różni się w środku od 300X SE 

https://highfidelity.pl/@main-4088&lang=

Stosowaliście lampy 6H30 DR, które według was lampy grają najciekawiej? 

Edytowane przez RCD

Powiem wam że jestem w szoku jak wspaniały jest kontakt z  Victorem Khomenko, gościu odpisuje w mgnieniu oka, odpowiadając na przeróżne nawet dziwne pytania, klasa. 

A dziadek którego słucham czyli 300X SE w grudniu będzie miał 20lat,  sumie to dopiero zaczyan prawdziwe życie 🙂 

Co do lamp to Victor zdecydowanie poleca DRki, tylko trzeba uważać z podróbkami, bo ceny 220$ sztuka!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.