Skocz do zawartości
IGNORED

2 wzmaki 1 kolumny

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Niech ktoś mi podpowie jak to pogodzić.

Ma dwa różnie grające wzmacniacze i chcę je podłączyć do jednej pary kolumn.

Czy jedynym rozwiązaniem jest przełączanie kabla za każdym razem.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

https://www.audiostereo.pl/topic/109915-2-wzmaki-1-kolumny/

rozwiazaniem jest wiecej kabla

dwu na raz chyba nie zamierzasz uzywac

masz dwa podpiete a jeden z nich właczony

wylaczasz jeden -właczasz drugi- wyłaczasz drugi - wlaczasz pierwszy

coz chcesz zrobic i po co wieksza komplikacja?

zawsze wyłaczony? to po co ma byc podpiety?

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

mozesz wyjasnic porzadniej czemu nie mozna?

no to zrobic wtyczki w kablu jesli naprawde nie mozna

ja tak uzywam od wileo lat kiedy porównuje dwa jakies i dzieki Bogu nic sie nie stało :)

przeciez wyjsca sa napieciowe i co im ze dostaja napiecie ? kiedy gra tez dostaja napiecie

tym bardziej kiedy nie gra ?

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Docelowo mają być dwa zestawy, ale dopóki nie ma drugich kolumn a brzmienie obu wzmacniaczy jest bardzo odległe chcę czasem je zmieniać.

Poszukiwania drugich kolumn mogą trochę potrwać.

Nie dopuszczam rozwiązań które w najmniejszym stopniu mogą obniżyć jakość dźwięku.

Nie wiem czy nie aktywny wzmacniacz nie staje się odbiornikiem.

napewno staje sie odbiornikiem

tyle ze nieaktywnym

nie rozumiem czemui miało by to szkodzic

jakosc sie nie zmienia o jote

czy jest podpiety czy nie jest drugi

nop ale ja nie slysze takich niuansów jak zmiana klabla czy energizera

wiecej nie moiwie bo jestem dosc gluchy widocznie

wazne zeby sie nie uszkodziło

bo jakosci to zmienia tyle co "voodoo"

przynajmniej u mnie jak to ma sprze za 10tki tysiecy to pewnie i wszystko racja

ale dla mnie to czary ktore nie maja przełozenia w praktyce

zarobic kable na wtyki i po sprawie - rozpinac /spinac

kupowanie pudełek /przelaczników za setki zlotych jest dla mnie marnotrawstwem

kazdy patrzy ze swojego punktu widzenia wiec wybaczcie - to ze ja nie slysze nie znaczy ze cos nie istnieje - podstawowa prawda

dla kogos moze istniec wielki wplyw i nawet nie zamierzam zaprzeczac

Kupię Nordost flatline mkII za parę zeta i będę wypinał.

Mam z nimi doświadzenie i wiem że się nie odszktałcają.

jest na o dobre rozwiązanie. Aż ciekawe że o tym piszez bo mój kumpel zrobił to wczoraj.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gotowy tyle ze ma wyjscia na 2 pary kolumn

On zrobił taki, na jedna pare czyli to o czym mówisz. Koszt ok. 250 zł.

Jeśli jesteś zainteresowany pisz.

Kupię Nordost flatline mkII za parę zeta i będę wypinał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli mowiszo tym to Tobie zależy na odwrotnym dzialaniu.

Taki system o ktorym pisze wyżej mozna tez zrobić na pilota. Lub dzięki wyjsciu Triger out aby przyłączało się automatycznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5z0p3n

O to chodziło. Dzięki!!!

Alternatywnie proponuje urzadxenie firmy Russound.mam jedno dodatkowe na zbyciu()-cena ok 200pln

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jak pisze rydz nie można łączyć dwóch wzmacniaczy z jednymi kolumnami. Nawet jeśli jeden ma być wyłączony. Dla czego? Bo jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenie końcówek mocy w tym wyłączonym. Jeśli się mylę, proszę niech mnie mądrzejsi poprawią. Nie mam monopolu na prawdę :-)

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Jak pisze rydz nie można łączyć dwóch wzmacniaczy z jednymi kolumnami. Nawet jeśli jeden ma być wyłączony. Dla czego? Bo jest duże prawdopodobieństwo uszkodzenie końcówek mocy w tym wyłączonym. Jeśli się mylę, proszę niech mnie mądrzejsi poprawią. Nie mam monopolu na prawdę :-)

Zgadza się. Taki przełącznik, puszcza moc tylko na kolumny. Przekaźnik 1-0-1, dzięki któremu moc nie idzie na drugi wzmak.

Testowałem to w ten weekend :) Działa jak nalezy :)

Kolumny też są "wyłączone" (pasywne), a moc jednak ze wzmacniacza biorą. Tak samo jeśli z aktywnym wzmacniaczem i kolumnami będzie spięty drugi wzmacniacz wyłączony (pasywny) to będzie on dodatkowym obciążeniem dla wzmacniacza aktywnego. Skutki tego są trudne do przewidzenia - od lekkiego wzrostu obciążenia aktywnego wzmacniacza bez żadnych słyszalnych zmian (mało prawdopodobne) - do jego sfajczenia (bardzo prawdopodobne). Jak się połączy

W dodatku zapodawanie napięcia na wzmacniacz pasywny (wyłączony) od strony jego terminali głośnikowych też może być z jakiegoś powodu dla niego szkodliwe, jako, że nie jest to normalna sytuacja.

No i najważniejsze - ja bym takiego połączenia nie ryzykował chociażby z tego powodu, że kiedyś, np. po pijaku może człowiek zapomnieć co ma włączyć a co wyłączyć (albo domownicy nie ogarną) i włączy oba wzmaki a wtedy to już w grę wchodzi zakłócenie kontinuum czasoprzestrzennego i papa dla całej elektroniki w to zamieszanej.

Takie łączenie wzmacniaczy porównałbym do zdjęcia coolera z procesora i liczenie na to, że wentylatory w obudowie schłodzą jego radiator wystarczająco - może się będzie grzał bardziej, może będzie pracował niestabilnie, może zabezpieczenia będą redukować taktowanie, a może się spali :)

Co do samej teorii: wszystko jest jasne kiedy podłączymy do wzmacniacza 1 parę kolumn. Ale kiedy podłączymy 2? W przypadku dwóch par 8 omowych kolumn w przypadku podłączenia szeregowego dostaniemy łączną impedancję 16 Ohm, a w przypadku równoległego 2 Ohmy - sytuacja tak czy siak nieporządana dla wzmacniaczy przystosowanych do pracy z obciążeniem w przedziale 4-8 Ohm. Trudno powiedzieć jaką impedancją charakteryzuje sie wpięty w tor wyłączony wzmacniacz, czy jest ona większa czy mniejsza niż dodatkowej pary głośników, ale napewno nic dobrego z tego wyniknąć nie może.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

No i najważniejsze - ja bym takiego połączenia nie ryzykował chociażby z tego powodu, że kiedyś, np. po pijaku może człowiek zapomnieć co ma włączyć a co wyłączyć (albo domownicy nie ogarną) i włączy oba wzmaki

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli mówisz o przekaźniku Beresford 7220 - to nie ma takiego zagrożenia. Nie ma możliwości włączyć jednocześnie A i B. Wciskając jeden ... drugi automatycznie wyskakuje.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jeżeli mówisz o przekaźniku Beresford 7220 - to nie ma takiego zagrożenia. Nie ma możliwości włączyć jednocześnie A i B. Wciskając jeden ... drugi automatycznie wyskakuje.

Mówię oczywiście o sytuacji w której nie używa się żadnych przełączników a dwa wzmaki i jedna para kolumn są spięte na stałe.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

wzmacniaczem i kolumnami będzie spięty drugi wzmacniacz wyłączony (pasywny) to będzie on dodatkowym obciążeniem dla wzmacniacza aktywnego

Mówię oczywiście o sytuacji w której nie używa się żadnych przełączników a dwa wzmaki i jedna para kolumn są spięte na stałe.

No to sięzgadza. Natomiast rozmawialiśmy teraz o tych przełącznikach ktore eliminują ten problem. A można dobrej jakościzrobić za 200zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.