Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel USB-DAC

norbertpawlus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Odkopię bo może przez prawie 2 lata więcej ludzi posiada lepsze kable.

Ponawiam pytanie autora. Czy warto kupić kabel USB Supra za te sto-pare złotych?

Na Allegro schodzą te kable i to ostro.

Kup kabel Lindy mam 5 m i jest ok cena za 5 m jakies 30 zł dobrze wykonany

Chyba kolega chciał napisać 130zł

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie jestem kablo-sceptykiem i sam słyszę wpływ kabli, (również zasilających) na jakość przekazu, ale w tym przypadku gdzie podawane są tylko zera i jedynki wolałbym nie wydawać więcej niż niezbędne minimum

Nie słyszysz, więc nie warto wydawać więcej, niż to jest niezbędne. Oczywiście w przypadku kiedy ktoś ma problem co zrobić z nadmiarem pieniędzy obowiązują inne reguły - im drożej tym lepiej.

Jak masz słaby ,budżetowy sprzęt to kabel może być zwykły,tani bo i tak różnicy nie usłyszysz.

Mam Kef ls50 + Rotel RB 1582 + Asus Xonar Essence One po tuningu i potrzebuję kabelek USB na połączenie DACa z laptopem.

Zapomniałem dopisać że szukam kabla USB typu A-B

Witam wszystkich serdecznie.

Jeśli nie jest problemem i ktoś ma ochotę zachęcam do osobistego przetestowania kabla usb model Clear lub Crystal ze srebra we własnym systemie. Ponizej zamiescilem link do klubu M&B Audio Cable można w nim przeczytać o spostrzeżeniach innych forumowiczow odnośnie tego przewodu USB na srebrze i jego wpływie na dżwiek. Ze swej strony zdaje sobie sprawę ze dla niektórych to absurd jednak polecam przekonać się samemu i wypróbowac we własnym systemie. Osoby zainteresowane wypożyczeniem proszę o info na PW.

Ukryta Zawartość

Z mej strony to wszystko .Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam,

jak rozwiązalibyście problem podłączenia PC do DACa i potem wzmak, gdy odległość PC od wzmaka to 15m?

Dzieki za każdą podpowiedz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koledzy, kablem USB nie jest przesyłana muzyka a dane w postaci cyfrowej. Te dane mają to do siebie, że ich transmisja zawsze jest bezstratna. Jeżeli następuje utrata danych (nieważne jak małych) to transmisji nie ma. I nic nie gra. A jak gra to znaczy, że wszystko jest w porządku. I nie będzie lepiej od lepszego kabla bo nie ma czego poprawić w bezstratnej asynchronicznej transmisji danych. Koniec i kropka. Każdy osobnik twierdzący inaczej jest szarlatanem lub nieukiem tudzież szemranym sprzedawcą szukającym naiwniaków.

Tadeo, błyskotliwością wypowiedzi nie przykryjesz swojej ignorancji. Transmisja cyfrowa per se tworzona jest z myślą o eliminacji wpływu okablowania na jej jakość. Proszę sięgnij do podręczników typu Podstawy Techniki Cyfrowej (WKŁ) i przestań się publicznie kompromitować. Brak wiedzy, obśmiewanie osiągnięć naukowych za pomocą swoich własnych, "cudownych" uszu to na prawdę żenująca postawa. Podobnie jak używanie sofizmatów w dyskusji.

adrianp nie masz racji ! Ostatnio zmieniłem swoją starą skrętkę internetową na nową i wszystkie radia internetowe brzmią lepiej :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Podłączenie 15m zapewne będzie działać tylko w standardzie USB 1.1, bo dla 2.0 limit to jakieś 5m. A w większości przykładów nawet tych drogich kabli usb za kilka stów dalej piszą o formacie 2.0. Prawda czy fałsz?

Mam kilka pomysłów jak rozwiązać problem, oceńcie.

1. Supra Ice Blue Kabel USB 2.0 15m ale to koszt 700zł i czy wogóle warto tyle wydać?

2. Jakiś BluRay po to by muzykę puszczać z pendriva ale to dodatkowe koszty ale może najpewniejsze rozwiązanie ew. strat na długim kablu?

3. DAC NOSTROMO wolf + Konwerter USB-SPDIF GS NOSTROMO + zasilacz NOSTROMO 12V 5V - i po optyku połączyć (problematyczna możliwość odsłuchu daca. Ale może zastosować tylko konwerter USB-SPDIF i optykiem do DACa?

4. Jeśli spasuje mi DAC Asus Xonar Essence One mk II to podłączyć to kablem XLR ale mój wzmak nie ma takiego wejścia więc było by trzeba zastosować przejściówki a to trochę traciło by sens bo z kabla symetrycznego zrobiłbym połączenie niesymetryczne.

Czy na taki kabel usb 15m tez będzie działało pole elektromagnetyczne w sensie jakiś zniekształceń tak jak w przypadku kabli analogowych?

Tak naprawdę chodzi o zakup DACa budzet to ok 2.5tys +/- (rzadko mieszczę się w budzecie) a więc muszę doliczyć kable i ew. osprzęt typu bluray.

Zestaw jaki mam yamaha as500, cdx497, tonsil maestro 180.

• 5 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

czy taki kabel może być?

Ukryta Zawartość

Porównywałem ten kabel z najtańszym chińskim noname i z droższym uznanej marki. Różnica w stosunku do noname jest duża, dźwięk na noname jest ostry i zaszumiony. Różnica w stosunku do USB za 300-400zł nie istnieje, przynajmniej na moim sprzęcie. Podejrzenie pada na niepoprawną jakość wykonania w przypadku najtańszego noname'a.

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

te "solidniejsze" kable usb typu lindy za kilkadziesiat zł wprowadzają jakąkolwiek różnice względem gównianego kabla od drukarki?

nie sprawdzałem tego i się zastanawiam czy w ogolę zawracać sobie tym głowę

• 2 tygodnie później...

zmieniłem z ciekawości drukarkowy chłam na kabelek "audiofilski"

wierzcie lub nie i jak by zabawnie to nie brzmiało to różnicę "słychać"

dzwięk jest czystszy i lepiej poszczególne składowe są lepiej odseparowane (nie zlewają się)

np na blachach (szybciej sie wygaszają i są dokładniejsze)

jedynym wytłumaczeniem tego może być fakt że konwerter amanero w moim dacu zasilany jest z portu usb komputera i dlatego jest jakikolwiek wpływ

zmieniłem z ciekawości drukarkowy chłam na kabelek "audiofilski"

wierzcie lub nie i jak by zabawnie to nie brzmiało to różnicę "słychać"

dzwięk jest czystszy i lepiej poszczególne składowe są lepiej odseparowane (nie zlewają się)

np na blachach (szybciej sie wygaszają i są dokładniejsze)

jedynym wytłumaczeniem tego może być fakt że konwerter amanero w moim dacu zasilany jest z portu usb komputera i dlatego jest jakikolwiek wpływ

Zmieniłeś na lindy? Szukam czegoś niedrogiego aby zstąpić "drukarkowy"

Pozdrawiam

Oj tam trzeba sie samemu przekonac. U mnie ten kabel nie zmienil brzmienia tak jak robia to sygnalowe czy glosnikowe. Nie zmienil sie balans tonalny nie przybylo basu itd. Po prostu dzwiek jest czystszy. Nie ma szelestu i brudu na talerzach, jest mniej zlewajacych sie dzwiekow i lepsza separacja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.