Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO CZY JEDNAK CD

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Biorę pod uwagę kalkulator inflacji. Kiedyś obliczałem ile to będzie 1200 USD (1991) czyli 2.000 DM w roku bodaj 2010 czy 2011. Wyszła mi kwota zbliżona do 7 tyś PLN. Żaden z Grundigów nie kosztował 2500 DM. 9009 to koszt 2200 DM. 9000 - 2000 DM czyli 1200 USD.

jest glupku

np ten grundig

kupuje za 800 zł oddaje do dokladnmego [przegladu z doprowadzeniem do stanu pierwotnego + 800zł

za gora 1800 mam sprzet warty na dzis po przeliczeniu jakbym kupil z poleczki 15k

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Napisano dziś, 12:17

Wyświetl postUżytkownik erazm2 dnia 13.03.2014 - 11:55 napisał

a to ze ktos kupił za 200 dolarów sprzet wart 10X tyle to madry gosc a nie taniofil

Nie ma takiego sprzętu.

No chyba, że w twoich marzeniach, chłopaku.

Nie ma? Z drugiej/trzeciej ręki nie ma?

A może po prostu w głowie to Ci się nie mieści? ;-)

Nie ma takiego sprzętu.

No chyba, że w twoich marzeniach, chłopaku.

jest chłopaku ale nie dla dzieci latajacych za tatusiem i marzacych co im kupi pod choinke

grundig 9 jest wart dokladnie tyle co 3/4 vw golfa

po doprowadzeniu do stanu pioerwotnego całosc zamyka sie w 1800 zł

ps

nie chce mi sie z toba gadac bo uwazam za propagandziarza z media marketu i bajarza marzyciela o wstapieniu w progi "eksluzywnego" klubu posiadaczy ponad platy kart kredytowych

wiec ani nie bede liczył dokladnie ani cokolwiek

na moje to kup sobie klocki za 50.000 i dalej bujaj w obłokach ze jestes ponad i masz o wiele lepiej

przy okazji kup sobie tez nowego automobila i badz lepszy od tych z '78

w ogole jestes lepszy ;)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Wszędzie tylko ten marketing. Wszyscy wszystkich próbują nabierać na drogi sprzęt.....

Takie czasy Kolego. Trzeba być sprytniejszym od sprzedawcy bo inaczej może zrobić nas "jelenia". Spotkałem się z tym osobiście (brutalną próbą zrobienia ze mnie jelenia). Ze mną się nie udało, ale pewnie wiele razy im się udało (dotyczy salonu audio-wideo).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

chodzi o jedna rzecz

o zakup marzen ze jestes w jakiejs "wydumanej" elicie

kiedy ktos zaplaci to chocby skały sr... podwazac tego nie wolno

zapłacone marzenia maja byc umacniane - bron Boze czyjas reka smie plamic "moje " marzenia ze sie dobiłem do elity :)

tyle ze niektorzy sa za starzy by " bajki z filmów" lykac

inni chca je łykac bo tesknia za lepszym swiatem cos jak dazenie ku elizjum :)

ja mam je w d.... na szczescie juz:)

w d...mam banki w d.. karty kredytow w d.. krety w d.. popisywanie sie osiagnieciami , w d... pozycje społeczną

wolny jestem :)

wy sie do smierci bijcie chlopaki ktory to wiecej moze :p

bo jakosci nagrania to nie przeskoczycie - to gdzie chcecie doskoczyc to zazdrosc w oczach "kolegów" i wlasna duma ze mnie stac :p - załosne

bijcie sie do smierci z myslami ze "smieciarze" ze swoim "taniofilskim smietnikiem" sa za nami o milimetr a czy czasem nas nie wyprzedzaja - wydawajcie jeszcze wiecej :) - załosne robaki z gonitwy szczurzej

ja mam z was zasmiewke - wy bedziecie mieli ja dopiero na starosc o ile przezyjecie te gonitwe

smieciarze nas gonia -nas wydajacych majatek - oooo NIE ) haha

do kupy bracia do kupy bo nam smieciarze psuja wyzszosferowe samopoczucie :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

jest glupku

np ten grundig

kupuje za 800 zł oddaje do dokladnmego [przegladu z doprowadzeniem do stanu pierwotnego + 800zł

za gora 1800 mam sprzet warty na dzis po przeliczeniu jakbym kupil z poleczki 15k

Ha, ha, ha.

Lekcje już odrobiłeś?

Co powie twoja Mama, gdy się dowie, że wyzywasz ludzi po forach w Internecie?

Rochu

moja mama to pochwala - mowi ze tam sami durnie i nalezy ich sprowadzic na ziemie

nie do Rocha

co do sprostowania by ktora z powaznych osób nie czuła sie urazana (choc powazne sie nie poczuja)

nie mam NIC przeciwko zakupowi chocby najdrozszych sprzetów za ogromne pieniadze i nikogo nie wysmiewam w myslach za takie zakupy

tyle ze Ci tez nie wysmiewaja od "smietnikofili" - bo to inna klas osób

chetnie i z szacunkiem posłuchałoby sie nowosci za 30 .000

ale nigdy u durnia ktory siebie wynosi ponad smietnikofili

to pajace a nie powazne osoby

a pajaców nie cierpie

za to "uwilelbiam" kuzyna ktory ma sprzet o wiele drozszy niz ja albo moi znajomi - nigdy by nie wpadl na pomysł by jechac od smietnikowców i taniofili

jego pieniadze i nie potrzebuje swojej pozycji podnoscic ponad innych - dokladnie opowiadajac jaki to on zamozny a wy to zbieracze smieci

zawsze chetnie posłucha "smietnika" z wielkim zaangazowaniem i emocjami - oddajac mu odpowiednią chwałe

do Rocha

tylko prawdziwy duren jest durniem i raczej zadko z tego sie wyrasta - czesciej durniowi sie pogłebia choroba maniakalno- przesladowcza

za biedny na rozumie jestes by nawet skojarzyc co sie pisze - z niczego sie nie wycofuje

moge wszystko powtorzyc wielkimi literami specjalnie dla ciebie

ale nie powtorze bo temat od czasu kiedy sie wkreciłes ze swoim smietnikiem jest nie strawny i ide stad z radoscią

baw sie dobrze

ps

rozzalonego ?- owszem ze tacy durnie wychowuja mlodziez na swoja modłe i swiat sie kreci wlasnie tak jak sie kreci wokól zadufanych idiotów a trudnio to zmienic

pełno posranców ktorym sie wydaje ze tak byc powinno i tak nalezy urabiac zycie

Na forum Hdtvpolska jest dokładne porównanie Oppo 95 do CEC tl51xr, niestety Oppo nie zagrało lepiej, cena urządzeń podobna. Myślę, że identycznie będzie z Oppo 105, ten blu ray nie zagra jak cd w tej cenie.

ale testowali wersję SE czy normalną? a poza tym jednak porównanie z CEC to nie ta liga bo CEC to powyżej 5k chyba.

wiecie co.. tak czytam co piszecie i z tym Grundigiem to chyba troszkę przesadziliście.... następny muł :(

Było też porównanie 93 Nu force i też nie dało rady C.e.c.-owi.

Porównanie zasadne bo C.e.c. chodził wtedy po 5-6 koła czyli podobnie co Oppo. Z nowych w cenie Oppo 105 jest Amplifikator Bitofon, ciekawie mogłoby wypaść takie porównanie:)

Na forum Hdtvpolska jest dokładne porównanie Oppo 95 do CEC tl51xr, niestety Oppo nie zagrało lepiej, cena urządzeń podobna. Myślę, że identycznie będzie z Oppo 105, ten blu ray nie zagra jak cd w tej cenie.

Oni też nie potrafią zrobić prawidłowo testu porównawczego. Przeprowadzili tylko "test" audiofilski. Ten CEC to własność jednego z testerów. Jak kolega myśli, czy takie porównanie bez technicznych zasad i z taką formą własności ma szanse być obiektywne ? Z całą pewnością nie. Ten tekst z Hdtv jest fajny bo między wierszami można się czegoś ciekawego dowiedzieć o technice obu urządzeń, ale na obiektywną ocenę a zwłaszcza porównanie z C.E.C. mogą liczyć tylko bardzo naiwni.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

a ja bym was chętnie zaprosił na posłuchanie starego oppo 83 (nawet nie SE) z wyjść analogowych (i to nie koniecznie stereo, tylko tych z kompletu 7.1), na amplitunerze ... gacie by wam pospadały i nie chcielibyście nic innego, żadnego CECa, Krella, Srella, Kupella ... ale wiecie dlaczego? bo pomieszczenie jest przyzwoicie przygotowane :-P

słuchałem różnych odtwarzaczy w zakresie do 10000zł i jedno wam powiem to nie cena gra ... grają najczęściej emocje związane z obcowaniem z drogą zabawką. większość ludzi oceni lepiej droższy produkt niż tańszy, nawet gdyby było to dokładnie to samo, tylko inaczej opakowane. ale tak niestety ta większość została zaprogramowana. bo nie jest to natura ludzka. to wytresowany sposób zachowania i ocen.

ale to tak na marginesie ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Znasz takie słowo - akomodacja?

Akomodacja (łac. accommodatio czyli przystosowanie) - umiejętność dostosowania istniejącego układu do panujących warunków.

Czyli wg Ciebie, dzieki akomodacji sluchu, wszystko brzmi tak samo?

Było też porównanie 93 Nu force i też nie dało rady C.e.c.-owi.

Prawdopodobnie nic nie da rady temu C.E.C.-owi :-). Już wyżej napisałem dlaczego.

Akomodacja (łac. accommodatio czyli przystosowanie) - umiejętność dostosowania istniejącego układu do panujących warunków.

Czyli wg Ciebie, dzieki akomodacji sluchu, wszystko brzmi tak samo?

Rochowi coś się pokręciło.

Pewnie myśli, że ze słuchem jest tak samo jak ze wzrokiem i nasz słuch dostosowuje się do warunków tak,

że nie potrafimy odróżnić że coś brzmi inaczej. ;-)

bo jakosci nagrania to nie przeskoczycie - to gdzie chcecie doskoczyc to zazdrosc w oczach "kolegów" i wlasna duma ze mnie stac

...natomiast taniofile zazdroszczą audiofilom tego drogiego i wypasionego sprzętu i tego, że nigdy nie będą takiego mieć,

dlatego tworzą peany o tym jak świetnie grają ich śmieciowe systemy...

To jest logika tych nowobogackich. Zakłamana logika, wynikająca z tego co wcześniej napisałeś. :)

Nie wiem czemu się tak nadymacie, test na Hdtvpolska byl pisany lajtowo, bez zadęcia. Dwie osoby stwierdziły wyższość C.e.c., w tym właściciel Oppo 93 Nu Force.

Jeszcze raz, to nie był test tylko audiofilski odsłuch dwóch urządzeń, z których jedno należało do jednego z testujących. Należy przeprowadzić test zgodny z zasadami technicznymi i logicznymi a przy takiej sytuacji własnościowej dodatkowo test powinien być "ślepy". Wtedy jest szansa na obiektywność, ale nie na pewno bo dalej jedno z urządzeń ma właściciela wśród "sędziów" oceniających i może się on wypowiadać robiąc sugestie. Do innych cech tego opisu nie mam zastrzeżeń przeczytałem z zaciekawieniem.

jest glupku

np ten grundig

To tylko domysły. Poza tym nie doprowadzisz go do stanu pierwotnego z prostej przyczyny: został on zaprojektowany pod konkretne komponenty a gros tych komponentów nie jest już dostępna. Lub nie była nigdy dostępna (w przypadku klocków wyższej klasy zdarza się to jeszcze częściej dlatego w sieci można znaleźć schematy np Accuphase bo producent zdaje sobie sprawę że ludzie korzystający z tego projektu i tak nie dotrą do oryginalnych komponentów). Posłuchaj sprzętu za 15k i porównaj z Grundigiem - wtedy będziesz wiedział o co chodzi.

grundig 9 jest wart dokladnie tyle co 3/4 vw golfa

Wart jest tyle co Golf II z końca lat 80-tych. Bez remontu kapitalnego gra nieco lepiej niż ten jeździ. Jednak "odświeżanie" w naszych warunkach łączy się ze stworzeniem zupełnie nowego urządzenia które może mieć mało wspólnego z A-9000 klasyfikowanym w Referenzklasse w 1990 roku.

Jest jeszcze jedna rzecz: otóż w cenie A-9000 można kupić przynajmniej kilka urządzeń od niego lepszych. Oczywiście z drugiej ręki.

Rochu

moja mama to pochwala - mowi ze tam sami durnie i nalezy ich sprowadzic na ziemie

nie do Rocha

co do sprostowania by ktora z powaznych osób nie czuła sie urazana (choc powazne sie nie poczuja)

nie mam NIC przeciwko zakupowi chocby najdrozszych sprzetów za ogromne pieniadze i nikogo nie wysmiewam w myslach za takie zakupy

tyle ze Ci tez nie wysmiewaja od "smietnikofili" - bo to inna klas osób

chetnie i z szacunkiem posłuchałoby sie nowosci za 30 .000

ale nigdy u durnia ktory siebie wynosi ponad smietnikofili

to pajace a nie powazne osoby

a pajaców nie cierpie

za to "uwilelbiam" kuzyna ktory ma sprzet o wiele drozszy niz ja albo moi znajomi - nigdy by nie wpadl na pomysł by jechac od smietnikowców i taniofili

jego pieniadze i nie potrzebuje swojej pozycji podnoscic ponad innych - dokladnie opowiadajac jaki to on zamozny a wy to zbieracze smieci

zawsze chetnie posłucha "smietnika" z wielkim zaangazowaniem i emocjami - oddajac mu odpowiednią chwałe

do Rocha

tylko prawdziwy duren jest durniem i raczej zadko z tego sie wyrasta - czesciej durniowi sie pogłebia choroba maniakalno- przesladowcza

erazm2 tu nie chodzi o kasę - chodzi o dźwięk. Gdybyś zadał sobie trud i nawet z całą tą swoją nienawiścią w oczach posłuchał czegoś naprawdę dobrego (niekoniecznie drogiego) to pewnie inaczej byś pisał. Tak jak wśród odtwarzaczy są Krelle, Meridiany, Coplandy czy Naimy dostępne dzisiaj za powiedzmy 3-4 tyś PLN a kosztujące kiedyś krocie i znacząco lepsze od sprzętu z drugiej ręki do 1000 PLN tak samo jest ze wzmacniaczami. Copland CSA-8 - kupisz go za 1500 PLN (nowy 5000 PLN - urządzenie kilkuletnie), Żeby trzymać się dźwięku podobnego do Twojego Grundiga: Alchemist Kraken - można go kupić tylko za nieco więcej a jest młodszy i zdecydowanie lepszy. Przykłady można mnożyć. W audio nie chodzi o to żeby wydawać straszną kasę. Miarą jakości Twojego systemu jest Twoja orientacja i umiejętność zestrojenia konfiguracji. Po tym co piszesz i jak piszesz to sporo czasu minie zanim tej orientacji nabierzesz.

o czym do mnie mowisz o jakiej nienawisci?:)

to "wy " macie nienawisc w oczach

gdybyscie jej nie mieli nie uwidziałbym tu wpisow o jakims smietnikowym filizmie

zabawiacie sie w wysmiechujki - mnie to obrzydza poprostu

to własnie ja zwalczam nienawisc w was a nie wy we mnie bo ja nie mam nienmawisci ani do krella ani do wadii ani czegokolwiek

poza kimkolwiek - wysmiechujkowcami

do nich owszem znajdzie sie we mnie spora doza nienawisci

ale to nie sprzet ani jego ceny to pewne grona ludzi wzajemnej adoracji wzbudzaja we mnie "nienawisc" jesli tak to uczucie przesadnie nazwac chcesz

wzbudza we mnie nienawisc chorobliwy debilizm zarozumialców

napewno nie krell

o moja orientacje to sie nie martw ;) to ze jestem w opozycji to nie znaczy ze w nieorientalnej ;) - jestem bo ja wybrałem proste

Ty badz w innej i wszysko OK a wara wysmiewac tych z opozycji od smieciarzy

"smieciarzu" ;) kto Ci powiedzial ze Twoj sklepikowy krell jest lepszy od mojego smietnikowego ? ja mowie ze moj smietnikowy jest lepszy od Twojego sklepikowego smietnika i co? sąd? ;)

Panowie nie przesadzajmy, jestem zwolennikiem OPPO SE i uważam ze to przyzwoity odtwarzacz do CD również ale na poziomie 2-3k a nie na poziomie ponad 5k jak CEC. Nie można porównywać w tej samej cenie BD i CD playerów pod względem CD bo w przypadku BD płacimy za co innego, a jako gratis dostajemy przyzwoity CDk.

To tylko domysły. Poza tym nie doprowadzisz go do stanu pierwotnego z prostej przyczyny: został on zaprojektowany pod konkretne komponenty a gros tych komponentów nie jest już dostępna. Lub nie była nigdy dostępna (w przypadku klocków wyższej klasy zdarza się to jeszcze częściej dlatego w sieci można znaleźć schematy np Accuphase bo producent zdaje sobie sprawę że ludzie korzystający z tego projektu i tak nie dotrą do oryginalnych komponentów). Posłuchaj sprzętu za 15k i porównaj z Grundigiem - wtedy będziesz wiedział o co chodzi.

Zawsze wymyślisz sobie jakiś głupi tekst, aby stworzyć pozory, że to Ty masz rację.

Nie inaczej jest tu. Pisanie pierdół, że niby zaprojektowany pod konkretne komponenty, że nie ma ich już, albo że nie można go doprowadzić do pierwotnego stanu... Co za bzdury!

A wszystko po to, aby na końcu skonkludować, że dopiero coś za 15k to dopiero zagra...

A potem piszesz, że ja Cię atakuję... ;-)

Pisanie pierdół, że niby zaprojektowany pod konkretne komponenty, że nie ma ich już, albo że nie można go doprowadzić do pierwotnego stanu... Co za bzdury!

Sprawdź dostępność elementów zastosowanych w często klonowanych integrach Accuphase. Dlaczego brzmienie klona znacznie różni się od oryginału i najczęściej jest jedynie wariacją na temat? Poczytaj co na elektrodzie piszą o dostępności oryginalnych tranzystorów stosowanych przez Accuphase. O kondensatorach nie wspomnę. Nawet Pioneer stosował części których nie dało się kupić w normalnym handlu. Stosowane były między innymi w topowych odtwarzaczach. Elna robiła kondensatory na zamówienie dla kilku a może kilkunastu firm. W tym między innymi właśnie dla Pioneera czy JVC. Pod te elementy był napisany projekt. To było ponad 20 lat temu więc dzisiaj zdobycie ich graniczy z cudem. Zastąpienie współczesnymi odpowiednikami zmienia dźwięk. Polecam jeszcze poczytać o V-fetach. Dlaczego odrestaurowanie znakomicie brzmiących wzmacniaczy Sony czy Yamaha z przełomu lat 70-tych i 80-tych jest niemożliwe. W Grundigu A-9000 jest układ STK. Oryginalnego nie kupisz. Nowszy ma zupełnie inne brzmienie. Tranzystorów do Luxmana L-530 też nie kupisz. Itp itd.

A wszystko po to, aby na końcu skonkludować, że dopiero coś za 15k to dopiero zagra...

Nigdy nic takiego nie napisałem.

A potem piszesz, że ja Cię atakuję... ;-)

Atakuj sobie do woli. Poza forum zapewne nie miałbyś tyle odwagi więc ulżyj sobie.

Bzdurą to jest słuchanie ripów winyli na odtwarzaczu DVD.

No sorry, ale na odtwarzaczu CD się nie da. ;-)

Zastąpienie współczesnymi odpowiednikami zmienia dźwięk

Owszem - zmienia - ale nie koniecznie na gorszy.

Tak samo jak zmienia się brzmienie w każdej innej konfiguracji, chociaż wtedy może być lepsze lub gorsze.

Samo "odtworzenie" starego, dobrego klocka nie nastręcza żadnego kłopotu specjalistom od tuningu.

Trzeba tylko wiedzieć co wymienić i czym to zastąpić, aby zachować wysokiej jakości brzmienie, a nawet je poprawić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.