Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz, amplituner stereo do Zensor 7

Remool

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Próbuję dopasować wzmacniacz lub amplituner stereo do kolumn Dali Zensor 7, w tej chwili mam amplituner HK3490 który z tymi kolumnami gra taki sposób że brakuje mi szczegółów w zakresie średnich tonów, są one przysłonięte często przez bas. Głos ludzki szczególnie męski odtwarzany w głośnikach często jest zbyt basowy i bas przysłania właśnie średnie częstotliwości. Poza tym wydaje mi się że w tej konfiguracji wycofana jest również góra pasma.

Odsłuchiwałem już te kolumny przed zakupem w sklepie z amplitunerem ONKYO TX-8050 oraz z moim HK3490 dla porównania i rzeczywiście po podłączeniu ONKYO było dużo lepiej w zakresie średnicy i góry pasma. Akustyka pomieszczenia była jednak kiepska i np. niskiego basu było dosyć mało przy podłączeniu do HK i ONKYO - subiektywnie był on porównywalny.

Ostatnio udało mi się wypożyczyć do domu DENONA PMA-720AE. Podczas odsłuchu zauważyłem, że wysokie i średnica poprawiła się w stosunku do HK (słychać było więcej szczegółów) natomiast basu było dużo mniej. Brzmiał on jak pukanie a nie uderzenie. Wynika to prawdopodobnie z różnicy w samej mocy urządzeń oraz charakterze brzmienia.

Proszę bardziej doświadczonych kolegów o pomoc jaki wzmacniacz lub amplituner stereo poprawi brzmienie w zakresie wysokich i średnich częstotliwości w tych kolumnach zachowując podobny poziom basu jak HK i czy w ogóle znajdę taki kompromis w cenie do około 2 tyś.

Proszę też użytkowników ONKYO TX-8050 o informacje jak amplituner odtwarza niskie częstotliwości również przy cichym odsłuchu? Może miał ktoś okazje odsłuchać ONKYO TX-8050 z Zensor 7 w domu lub w przeznaczonym do odsłuchu pomieszczeniu?

Sprzęt podłączony mam kablami głośnikowymi Profigold PGC7404 2x4,0 mm2 99,996%.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Witaj,

masz dobre kolumny, dlatego warto zainwestować w możliwie najlepszy wzmacniacz stereofoniczny. Moim zdaniem najlepszym wyborem byłby NAD C326 BEE, który zaoferuje Ci dobry, nisko schodzący bas, świetną górę i przede wszystkim wyraźny środek pasma. Drugą opcją o trochę łagodniejszym brzmieniu będzie Xindak A-06 - to trochę tańsze urządzenie, jednak obiektywnie rónie dobre. Xindak nie ma tak wyraźnie zarysowanego basu, natomiast wyróżnia się świetnym środkiem pasma i górą przekazującą dużo szczegółów jednak bez ostrości.

Onkyo TX-8050 ma mniej basu niż HK, równowaga brzmieniowa jest bardziej przesunięta na górę pasma, bas jest szybki, mocny, krótki, bardzo dobrze kontrolowany. Połączenie TX-8050 z Dali Zensor jest bardzo często stosowane, gra taka konfiguracja bardzo dobrze.

Jeśli jednak możesz zrezygnować z funkcjonalności sieciowej, namawiam na klasyczny wzmacniacz stereofoniczny, w podobnym przedziale cenowym uzyskasz po prostu znacznie wyższą jakość dźwięku.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Spróbuj też z Marantzem PM6004 lub 6005. Oprócz świetnej średnicy i wyraźnych nie wycofanych wysokich ma też sporo basu jak pooperujesz gałką od basu. Słuchałem z zensorami i było git.

Jak dla mnie Nad 326 ma mocno wycofaną górę i mulasty bas i nie wiem jak można polecać koledze ten wzmak jak właśnie narzeka że ma tak w HK. Nad jest podobny barwowo do HK.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Najlepiej chyba jak sam posłucham w miarę możliwości i porównam jak poszczególne wzmacniacze grają z moimi kolumnami.

tomgda - proszę powiedz mi czy miałeś okazje porównywać PM5004 do 6004 lub 6005? Miałem kiedyś właśnie 5004 ale z innymi kolumnami i muszę przyznać że całkiem niezły wzmacniacz. W Onkyo TX-8050 z kolei dużym plusem są dodatkowe funkcje m.in. dac i tuner, nie wiem tylko czy nie stracę na jakości dźwięku, spróbuję go posłuchać z Zensorami.

Tak porównywałem 5004 i 6004. Jest duża różnica na korzyść 6004. Jest bardziej naturalny, dokładny, ładniej separuje dźwięki i ma większą przestrzeń.

6005 jest nowszy i też ma DAC a poza tym to to samo co 6004 i 6003.

Dodatkowo marantze seri 5 i 6 mają funkcje loudness która podbija skraje pasma co przydaje się przy bardzo cichych odsłuchach (albo na dyskotekach jak pijana publika tańczy - byle nie za głośno;)).

Pozdro.

Tak porównywałem 5004 i 6004. Jest duża różnica na korzyść 6004. Jest bardziej naturalny, dokładny, ładniej separuje dźwięki i ma większą przestrzeń.

6005 jest nowszy i też ma DAC a poza tym to to samo co 6004 i 6003.

Dodatkowo marantze seri 5 i 6 mają funkcje loudness która podbija skraje pasma co przydaje się przy bardzo cichych odsłuchach (albo na dyskotekach jak pijana publika tańczy - byle nie za głośno;)).

Pozdro.

Dzięki, powiedz czy warto dopłacać do DAC-a i brać PM6005?

Dzięki, powiedz czy warto dopłacać do DAC-a i brać PM6005?

To zależy co robi u ciebie za źródło ? Jak podajesz muzyke z kompa to warto przez DAC (tylko nie przez USB).Jak masz odtwarzacz CD powyżej 1500zł to nie warto.

Ja mam jako źródło NA7004 który ma w sobie DAC i szczerze nie korzystam z tej funkcji bo sam NA jest wystarczająco dobrym dla mnie źródłem.

To zależy co robi u ciebie za źródło ? Jak podajesz muzyke z kompa to warto przez DAC (tylko nie przez USB).Jak masz odtwarzacz CD powyżej 1500zł to nie warto.

Ja mam jako źródło NA7004 który ma w sobie DAC i szczerze nie korzystam z tej funkcji bo sam NA jest wystarczająco dobrym dla mnie źródłem.

U mnie źródłem jest stare DVD Pioneera (w tej chwili podłączone również przez DAC HK3490) i komp podłączony również przez DAC w HK. W najbliższy weekend prawdopodobnie uda mi się odsłuchać ONKYO TX-8050 i bezpośrednio porównać HK3490.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.