Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

W których diabeł tkwi. Tylko, że z dużej ilości gównianych szczegółów wynika gównowartość całego "niezależnego" raportu WADA. A rozmowy kuluarowe zachodnich decydentów - to już nie szczegół.

"Podczas gdy cały sportowy świat ekscytuje się dopingowym skandalem w Rosji, który zablokował znacznej części sportowców Sbornej start w nadchodzących igrzyskach olimpijskich, w cieniu tych wydarzeń podejmowane są inne, niekiedy mocno kontrowersyjne decyzje. Jedną z nich jest dopuszczenie do startu w Rio aktualnej mistrzyni świata w kolarstwie szosowym – Elisabeth Armitstead, która już za kilka dni będzie jedną z głównych rywalek Katarzyny Niewiadomej w wyścigu ze startu wspólnego.

27-letnia Armitstead, na co dzień zawodniczka grupy Boels – Dolmans Cycling Team w ciągu dwunastu miesięcy uniknęła trzech niezapowiedzianych kontroli, przeprowadzanych przez Światową Agencję Antydopingową (WADA). W związku z tym groziła jej, będąca naturalnym następstwem takich działań, dyskwalifikacja. Zawodniczka została zawieszona na trzy tygodnie a brytyjska agencja antydopingowa chciała nawet czteroletniej karencji, co oznaczałoby naturalnie, że zabraknie jej w Rio.

Wszystko wskazuje na to, że Brytyjka ucieknie jednak spod topora. Po jej stronie stanęła bowiem rodzima federacja, z której pomocą Armitstead złożyła odwołanie do Trybunału Arbitrażowego do spraw Sportu w Lozannie (CAS). Jej linią obrony był rzekomo nieprawidłowy przebieg pierwszej kontroli, którą po analizie materiałów CAS uznał za "nieważną". Tym samym zawodniczka wystartuje w Rio, gdzie jest, według ekspertów, główną faworytką do zdobycia złotego medalu w wyścigu ze startu wspólnego – konkurencji, w której duże szanse na medal ma Polka, Katarzyna Niewiadoma.

Być może na całą tę historię można by przymknąć oko argumentując, że podobnych w kolarskim świecie bywało w przeszłości całe mnóstwo. Nietrudno jednak odnieść wrażenie, że decyzja mogłaby być zgoła inna, gdyby Armitstead była… Rosjanką. Przypomnijmy, że po ujawnieniu dopingowych skandali w tym kraju sportowcy chcący reprezentować Sborną w Rio muszą przejść przez sito selekcji, która eliminuje między innymi wszystkich skazanych kiedykolwiek za używanie niedozwolonego wspomagania. Także w Brazylii Rosjanie mają być poddawani częstym kontrolom. I tu docieramy do sedna problemu.

Według zapewnień MKOL, ominięcie przez Rosjan jakiejkolwiek kontroli, bez względu na to, czy była ona zapowiedziana czy nie, skutkować będzie dyskwalifikacją. Armitstead w ciągu roku ominęła trzy (uznając jej linię obrony – dwie), swoją absencję tłumacząc między innymi "poważną chorobą w rodzinie". Na reakcję kolarskiego świata nie trzeba było długo czekać. "Myślałem, że wszystko, co złe w kolarstwie skończyło się w 2005, 2006 lub 2007 roku" – napisał na Twitterze były kolarz, Michael Rasmussen. "Jakim cudem mistrzyni świata była zawieszona przez trzy tygodnie i nikt nawet o tym nie wiedział?" – zastanawiał się z kolei Geoff Kabush, mistrz świata w kolarstwie górskim z 2004 roku." http://eurosport.onet.pl/rio-2016/kolarstwo/zagadkowe-zawieszenie-mistrzyni-swiata-glowna-rywalka-katarzyny-niewiadomej-uciekla/dr38rd

I wszyscy widzą, że WADA, Trybunał Arbitrażowy oraz różne takie federacje robią wszystko, aby oczyścić światowy sport. Z Rosjan przede wszystkim.

JuG

To,że poeta musi funkcjonować w swoim ojczystym języku jest oczywistością.I mieć kontakt ze swoją publicznością.To dotyczy każdego poety.U nas tak było np. z Kaczmarskim.I na tym polegał dramat Wysockiego.Potrzebował Rosjan a jednocześnie ówczesna Rosja czyli ZSRR był mu obmierzły.Jestem przekonany,że Rosja putinowska a zwłaszcza nuworycze czyli nowi Rosjanie byliby dla niego nie do zaakceptowania.

Gość

(Konto usunięte)

I na tym polegał dramat Wysockiego.Potrzebował Rosjan a jednocześnie ówczesna Rosja czyli ZSRR był mu obmierzły.Jestem przekonany,że Rosja putinowska a zwłaszcza nuworycze czyli nowi Rosjanie byliby dla niego nie do zaakceptowania.

Nie wiem jaka jest podstawa Twoich przekonań. Nie znając języka, nie znając twórczości wszelakie przekonania można mieć tylko na podstawie ogólnych wrażeń, które zwykle są mylące.

1. Wysocki nie był antysystemowy, nie był politycznie zaangażowany.

2. Dramat Wysockiego, jak większości genialnych poetów polegał zupełnie na czymś innym niż stosunek do ustroju politycznego.

3. Dzisiejsza Rosja jest zdecydowanie bardzie otwarta, wolna, demokratyczna, różnorodna, ..., niż ZSRR z czasów Wysockiego.

Edytowane przez JuG

Co do ostatniego punktu zgoda.Ale ta zachłanność na kasę,kult pieniądza,materialistyczne podejście do życia to nie było to co by akceptował.

Może uzasadnisz punkt 1 i 2?Bo dla mnie Wysocki był przede wszystkim nonkonformistą,anarchistą co w systemie radzieckim było antysystemowe.Poza tym nazywanie go genialnym poetą jest przesadą.Był medialny.

Gość

(Konto usunięte)

Bo dla mnie Wysocki był przede wszystkim nonkonformistą,anarchistą co w systemie radzieckim było antysystemowe.

Jakim anarchistą? Grającym w państwowym teatrze i w państwowej wytwórni filmowej? Dlatego i napisałem o ogólnych wrażeniach, które powstają bo np. śpiewał z nerwem.

Jak każdy prawdziwy artysta/poeta poszukiwał prawdy, poszukiwał dobra, poszukiwał wolności. Absolutnych, utopijnych, nieistniejących. Nie związanych z konkretnym ustrojem, ponadczasowych, niemożliwych do spełnienia. W tym była jego genialność (w genialnym władaniu językiem rosyjskim też), w tym też była jego tragedia.

Większość jego piosenek to piosenki tzw. błatnyje - w stylu więziennym. Albo jajcarskie. Kilka - genialnych, w sensie jak wyżej.

Ale ta zachłanność na kasę,kult pieniądza,materialistyczne podejście do życia to nie było to co by akceptował.

Nowyje russkije to tylko niewielka część społeczeństwa. Materialistycznego podejścia do życia na materialistycznym Zachodzie jest zdecydowanie więcej, niż w jak na razie niedomaterialistycznej Rosji. Wysocki prawdopodobnie nie zaakceptowałby żadnej z odmian bezduchowości, czy to noworosyjskiej, czy to zachodniej.

Wowa przede wszystkim był bardem, w bardzo swoisty i błyskotliwy sposób opisującym rzeczywistość w jakiej przyszło mu żyć. Mój ulubiony introdukowany Krakus, Alosza Awdieyew, co prawda nie mogący się równać z Wysodskim, to przez swój batiarski styl również przekazuje źdźbła odeskiej bohemy.

W.

Gość

(Konto usunięte)

Wysocki przede wszystkim był aktorem: teatralnym, filmowym i śpiewającym piosenkę autorską. Nie lubił kiedy nazywano go bardem/minstrelem. Z odeską żydowską subkulturą miał nie wiele wspólnego.

Wysocki przede wszystkim był aktorem: teatralnym, filmowym i śpiewającym piosenkę autorską. Nie lubił kiedy nazywano go bardem/minstrelem. Z odeską żydowską subkulturą miał nie wiele wspólnego.

Widocznie Jurku, każdy postrzega go indywidualnie i wybiera z jego oferty to, co jest mu bliższe.

W.

Jak zatem postrzegasz Ż. Biczewską? Jako pieśniarkę, poetkę, czy może własnie barda?

Gość

(Konto usunięte)

każdy postrzega go indywidualnie i wybiera z jego oferty to, co jest mu bliższe.

Pisałem nie o moim odbiorze a o tym za kogo się sam uważał. W ostatnich dniach swojego życia już prawie nie śpiewał a w teatrze grał. Mi też bliższe są jego piosenki, niektóre filmy też. W teatr na Tagance trafiłem kiedy Wysocki już nie żył, a oglądanie teatru w telewizji mnie nie rusza kompletnie.

Jak zatem postrzegasz Ż. Biczewską? Jako pieśniarkę, poetkę, czy może własnie barda?

Biczewską jakoś średnio znam. Jest piosenkarką - śpiewa cudze piosenki.

Edytowane przez JuG

Z tego co czytałem w tamtych czasach to jego Hamlet na Tagance był właśnie anarchistyczny.Zresztą w ZSRR wszystko co choć trochę odbiegało od oficjalnej wykładni było antysystemowe .

I wszyscy widzą, że WADA, Trybunał Arbitrażowy oraz różne takie federacje robią wszystko, aby oczyścić światowy sport. Z Rosjan przede wszystkim.

światowy sport to żaden sport tylko zwykły biznes. liczy się kasa i to ze sportem nie ma nic wspólnego. dlatego polecam wszystkim aby mieć to głęboko...

Edytowane przez rasputin
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

światowy sport to żaden sport tylko zwykły biznes. liczy się kasa i to ze sportem nie ma nic wspólnego. dlatego polecam wszystkim aby mieć to głęboko...

Też mam to "głęboko...", a nawet bardzo "głęboko...". Nie lubię jednak, jak ten problem wyłącznie w przypadku rosyjskich sportowców, wykorzystuje się do politycznej nagonki o znamionach rasistowskich.

Ci, którzy cieszą się z tego, zupełnie nie widzą, że Zachód Polaków i Rosjan traktuje tak samo. Jak"karaluchy" (zapożyczenie ze słownictwa jednego z prezydentów USA). Nawet Brexit podobno był przez Polaków.

(...)

Biczewską jakoś średnio znam. Jest piosenkarką - śpiewa cudze piosenki.

Biczewska jest mocno osadzona w rosyjskiej wierze, kulturze i tradycji. Jest piosenkarką i kompozytorką, ale głownie interpretatorką rosyjskich ballad, pieśni i romansów. Stąd pewnie to stwierdzenie, że "śpiewa cudze piosenki".

Skoro już tak dyskusja się tak bardzo umuzyczniła, to nie można zapominać o chórze Aleksandrowa. W Polsce prawie zapomniano już "Mazowsze" i "Śląsk" W Rosji nie popełniono tego błędu. W tym państwie jest kontynuacja, a nie zacieranie własnej historii.

Warto zwrócić uwagę, jak zachowuje się słuchając tej pieśni będącej w stałym repertuarze tego chóru (drugie wykonanie Jeleny Wajengi - no i szok dla rusofobów chór Aleksandrowa śpiewa jedna z najsłynniejszych polskich pieśni wojskowych.

Gość

(Konto usunięte)

światowy sport to żaden sport tylko zwykły biznes

Jak wynika z całej tej afery dopingowej polityka też. Na razie wygląda na to, ze ok. 280 rosyjskich sportsmenów będą mogli startować w Rio.

Może o zawodach bez polityki i biznesu: http://imc-math.ddns.net/?show=teams.

Wyniki drużynowe konkursu matematycznego pośród uczelni wyższych (72 drużyny):

1. Moscow Institute of Physics and Technology

2. Israeli national team Tom Kalvari

3. St. Petersburg State University Stanislav

4. University of Chicago

5. Warsaw University

nie można zapominać o chórze Aleksandrowa

"Święta wojna" to "najmocniejsza" rosyjska piosenka wojenna. Muzykę napisał założyciel chóru - Aleksandrow. Jego autorstwa jest też muzyka do hymnu ZSRR/Rosji.

A jak jest w zawodach na picie wódki?Tam chyba nie ma polityki?

Wódki, nie ogólnie alkoholu.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

iwaszukiewicz daje upust swojej, powszechnie znanej, rzetelnej i kulturalnej dyskusji. Twierdzi, że szczególnie mnie tego brakuje.

Wracając do poruszanego wcześniej dopingu w sporcie rosyjskim, bo inne nacje i państwa są od tego całkowicie wolne. Szykuje się WADA Inkwizycja wobec rosyjskich sportowców. Na razie na celowniku są ZIO Soczi 2014: "Po raz pierwszy od dłuższego czasu prezydent Światowej Agencji Antydopingowej zabrał głos w sprawie skandalu z udziałem rosyjskich sportowców. Szef WADA zapowiedział początek śledztwa mającego wyłapać wszystkich zawodników, którzy stosowali doping podczas igrzysk w Soczi. - Z pomocą pana McLarena jesteśmy w stanie zidentyfikować wszystkich sportowców, którzy stosowali doping podczas ostatnich zimowych igrzysk. Czeka nas długie śledztwo, którego wyniki zainteresują zarówno MKOl, jak i cały świat sportu. Nie mam wątpliwości, że wielu rosyjskich zawodników znajdzie się na liście dopingowiczów. Przecież podmiana próbek moczu przez dziury w ścianach to niezbity dowód nie tylko na przestępstwo, ale na to, jak przemyślana i dokładnie zaplanowana była to intryga - przyznał Craig Reedie." http://eurosport.onet.pl/zimowe/prezydent-wada-czeka-nas-dlugie-sledztwo-ale-zidentyfikujemy-wszystkich-stosujacych/qh842n

W dobie światowej transparencji, wolności słowa, internetu i przecieków rosyjskich sportowców będzie się linczować po ponad dwóch latach. Przypuszczam, że to nie koniec. LIO w Moskwie 1980 też mogą być objęte tą nagonką. Oby tylko Kozakiewicz zachował swoje złoto...

A co jest niekulturalnego w moim pytaniu?

Przypomnij mi ile już miałeś nicków na tym forum?

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Cały twój post to przykład dyskusji na nieziemskim poziomie.

Swego czasu znana mi kobieta straciła dziecko w renomowanym polskim szpitalu. Nocą na oddziale położniczym zaczęła rodzic. Niestety pijany polski lekarz w tym czasie obmacywał pijaną polską pielęgniarkę i nie miał ochoty zająć się kobietą, która dla kaprysu zaczęła rodzić nocą.

A ty mówisz o zawodach w piciu wódki w obcych stronach. To może pogadamy o piciu w zawodach w Polsce?

A może jednak zmusicie się do dalszego współistnienia i dyskusji bez personalnych zgryźliwości? W naszym wieku złośliwości i opryskliwość tylko dlatego, że się nie lubimy, nie powinny mieć miejsca.

W takim razie powtórzę pytanie.Gdzie w moim pytaniu jest personalna zgryźliwość?

A może jednak zmusicie się do dalszego współistnienia i dyskusji bez personalnych zgryźliwości? W naszym wieku złośliwości i opryskliwość tylko dlatego, że się nie lubimy, nie powinny mieć miejsca.

W powyższych kilku postach jedyna personalna zgryźliwość jest autorstwa tutejszego rzecznika rosyjskiej racji stanu. To zresztą notoryczna właściwość jego wpisów polemicznych, ładnie maskowana pozornym bogactwem tekstu. Dlaczego mielibyśmy się zmuszać do współistnienia z kimś takim - doprawdy nie rozumiem.

W sumie macie panowie rację,i SZACUNEK za to , że dajecie odpór rosyjskiej propagandzie , niemniej zwróćcie też uwagę, że Wasz przeciwnik-putinofil w sytuacji niemocy argumentacyjnej celowo Was prowokuje do szewskiej pasji , aby poprzez regulamin tego Forum zamknąć Wam usta .

Nie dajcie się sprowokować putinofilowi i tym samym nie wiążcie rąk Moderacji, gdyż właśnie na to czeka rosyjski propagandzista.

Z wyrazami szacunku , panie Wojciechu i panie Zbig , Piotrek.

Piotr

W takim razie powtórzę pytanie.Gdzie w moim pytaniu jest personalna zgryźliwość?

Chocby w tym:

"Przypomnij mi ile już miałeś nicków na tym forum?"

I bardzo proszę nie odpowiadaj prowokacyjnymi pytaniami na moje upomnienia.

Zarówno dziadek jak i ja doskonale wiemy pod iloma nickami on tutaj funkcjonował. Teraz pisze pod jednym nickiem i ja mu to umożliwiłem.

Ponawiam prośbę o zachowanie kultury dyskusji.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Niestety z wieelkim boolem, ale muszem choć niechcem! (+) Za obiektywizm moderatora.

Edytowane przez Włodzimierz_55692

vlado

Jeśli ktoś ciągle zarzuca mi chamstwo i brak kultury nie mając ku temu żadnych powodów ( poza brakiem argumentacji) a jednocześnie sam jest wyjątko agresywnym forumowiczem wielokrotnie karanym to jak mam się bronić?Ja tylko przypominam fakty.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

vlado

Jeśli ktoś ciągle zarzuca mi chamstwo i brak kultury nie mając ku temu żadnych powodów ( poza brakiem argumentacji) a jednocześnie sam jest wyjątko agresywnym forumowiczem wielokrotnie karanym to jak mam się bronić?Ja tylko przypominam fakty.

Nie jest twoją rolą notorycznie oceniać innych forumowiczów. Jesteś tu od dyskutowania, jak d ... a. Sam nieustannie demonstrujesz przywary, które u innych krytykujesz. Wszem i wobec pokazujesz swoje chorobliwie rozwinięte ego. Nie potrafisz spokojnie argumentować - zgodnie z radami ignoruj.

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

"Podczas kolejnego spotkania nowego formatu dialogu i współpracy US i państw Azji Centralnej - C5+1, uczestnicy ustalili uruchomienie pięciu projektów współpracy, obejmujących działania antyterrorystyczne oraz rozwój współpracy ekonomicznej. Mimo to amerykańską inicjatywę postrzegać należy jako próbę zbudowania nowych fundamentów dla utrzymania amerykańskiej, ograniczonej obecności w Azji Centralnej, niż próbę podważanie trendu "oddalania się" regionu od obszaru euroatlantyckiego." http://www.defence24.pl/423855,usa-umacnia-pozycje-w-azji-centralnej-wspolpraca-w-walce-z-terroryzmem

Niestety, ale te działania USA prowadzą od ostatniej wojny. Tu przeciwnikiem nie będzie już tylko osamotniona Rosja, ale i przynajmniej i Chiny, a kto wie czy z jednymi pierwszych ofiar nie będą monarchie Prizatoki.

Bezlitosna Niusia - niepotrzebnie musiałeś.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.