Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rosja jak nie zagrażała Europie 30 lat temu, tak i nie zagraża dzisiaj - nie ma ona żadnego celu w wojnie z Europą.

Europie 30 lat temu nie zagrażała. Ale Europa po 1990r zmieniła się. A co do tej zmienionej, to kłamiesz Juroczka aż dymek z czapeczki leci :-) Czyżby Rosja nie prowadziła wojny na terenach europejskich krajów? Chyba że dla Ciebie byłe kraje CCCP i bloku wschodniego, to wciąż nie Europa??? :-)

NATO po rozpadzie Układu Warszawskiego jest jedynie narzędziem do pilnowania interesów USA w Europie.

Cóż Jurku, czasy się zmieniają zatem kiedy przyszła taka rola dla NATO to będzie pilnować interesu najsilniejszego z suwerenów, a to właśnie przez wzgląd na własny interes. Chcemy Rosji jako partnera i sąsiada, a nie jako Caratu z najjaśniejszym moim imiennikiem na tronie :-)

A propaganda strachu przed Rosją - narzędziem marketingowym do napędzania klientów amerykańskiej zbrojeniówce.

Ta propaganda napędza klientów równo obydwu potentatom zbrojeniowym :-) Jurko odpuść troszkę tę sowiecką propagandę bo aż mdli :-)

Obecnie mamy etap przejścia od globalizmu do egoizmów gospodarczych. Jeżeli w czasach globalizmu interesy gospodarcze Europy i USA były tylko w niewielkim stopniu rozbieżne, to obecnie rozbiegają się coraz bardziej. Niezagospodarowany do końca rynek rosyjski może dać dużą przewagę firmom europejskim w rozpoczynającej się walce konkurencyjnej. Tak samo jak tańsze surowce rosyjskie.

Zgadzam się w całej rozciągłości. Wojna gospodarcza może zmienić Swiat. Światowa wojna militarna może jedynie ten Świat unicestwić. Tak jak w tej ostatniej pokazówce wykazano. Wystrzelono rakiety, oraz dla obrony antyrakiety. Finał to całkowite zniszczenie tego co zniszczone być miało. Tak by właśnie wyglądała nuklearna wojna Światowa. Po obu stronach zniszczone byłoby to, co zniszczyć by chciano. Pozostałoby jedynie Inefro! :-(

Mam dużą nadzieję Włodku, że ten propagandowy bełkot nie wymyłeś sam a tylko powtarzasz za "prawdomównymi" mediami zachodnimi.

Znów te stare techniki sowieckiej propagandy :-( Jurku odpuść sobie, personalnie wiele osób na tym Forum Ciebie lubi. Nie niszcz tego. Sugestia zawarta w tytule tego wątku jest tak kłamliwa jak i propaganda którą tutaj uprawiacie :-)

A na czym będzie zarabiać GB jak po Brexicie uciekną stamtąd wszystkie spekulanci międzynarodowe? Czym może konkurować z Chinami? Jedyny produkt konkurencyjny - whisky - i ten szkocki a nie angielski. :)

A prawie dokładnie to samo, to ja moim Anglikom powtarzam od początku tego nieszczęsnego referendum :-) I co ciekawe, wszyscy przyznają mi rację. Zawsze podsuwam im porównanie przegłosowania przez brytyjską swołocz Bexitu, do zwycięstwa w wyborach kaczyzmu w Polsce. Tyle samo GB jako Państwo na tej woli ludu osiągnie :-)))

Eksport broni to 15,3 mld $. - ok. 4% całego eksportu.

To oczywiście "wartość" podana dla potrzeb zamknięcia Rosjanom gęby, a ile i za ile Rosyjskie służby sprzedają broni i komu i tak nigdy się nie dowiesz :-))))

Oj Juroczka, to nie możliwe abyś te infantylne techniki stosował na nas nie będąc absolutnie pewnym, że tytuł tego wątku to prawda :-))))

Ale żyj dalej w takim przekonaniu :-)

pozdrawiam W.

Nie może być wielobiegunowości - to się nie sprawdzi w realiach ludzkich. W USA rządy trzymają tzw. bat nad sfołeczeństwem, ale dają i marchwekę - w Rosji jest tylko bat. To ta mała subtelna różnica.

Edytowane przez Chicago

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

ale dają i marchwekę

Tylko, że ta marchewka w dużej części zabrana u innych. M.in. poprzez eksport inflacji.

To oczywiście "wartość" podana dla potrzeb zamknięcia Rosjanom gęby

Niby czym? Akurat propaganda powinna zawyżać eksport wysokotechnologicznej broni a nie zaniżać.

Czyżby Rosja nie prowadziła wojny na terenach europejskich krajów?

Wojny zastępczej/domowej na Ukrainie nie byłoby jeżeli NATO by nachalnie tam nie pchało zagrażając (jak m.in. sam pisałeś) interesom strategicznym Rosji i jej bezpieczęstwu.

NATO też prowadziło wojnę w Europie z niepodległym państwem - Jugosławią. A potem siła odkroiło Kosowo - żeby w państwie marionetkowym postawić bazę amerykańską. Nawet pozorowanego referendum niepodległościowego nie było.

Chcemy Rosji jako partnera i sąsiada

Ten straszny Putin wielokrotnie mówił o Europie od Lizbony do Władywostoku. Ale taka Europa nie była (i nie jest) w interesie USA i dlatego NATO pchało się a nie integrowało. Pewnie trudno to Ci to zrozumieć ale nie każdy na Ziemie chce wykonywać Amerykanom czynność, o której w przepływie szczerości mówił Sikorski. :)

Edytowane przez JuG

M.in. poprzez eksport inflacji.

Natomiast Rosjanie od zarania dziejów eksportują jedynie 'depresję'. Całe to twoje zaklinanie węża nia ma sensu - tylko ułamek procenta populacji forumowej się z tobą zgadza, jak sam zresztą chyba zauważyleś. Generalnie świat woli Myszkę Miki i Donalda - po prostu jest więcej możliwości i więcej fanu. Ruski zabór był najgorszy - największy syf!

Parker's Mood

. W USA rządy trzymają tzw. bat nad sfołeczeństwem, ale dają i marchwekę

Raczej "kija samobija".

Dane dotyczą USA

DZqNOufVMAEIlWp.jpg

Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Gość

(Konto usunięte)

Generalnie świat woli

Generalnie świat coraz bardziej woli brak trzymania za mordę. Ale Twój wybór rozumiem - u trzymanego życie jest łatwiejsze.

tylko ułamek procenta populacji forumowej się z tobą zgadza

Niewiele mnie to obchodzi - nigdy nie byłem konformistą.

Wojny zastępczej/domowej na Ukrainie nie byłoby jeżeli NATO by nachalnie tam nie pchało zagrażając (jak m.in. sam pisałeś) interesom strategicznym Rosji i jej bezpieczęstwu.

Czyli błędy w polityce poprzednich władz Rosji według Ciebie usprawiedliwiają napaść na suwerenny sąsiedni kraj, zabór i okupacje jego terenów, oraz mordowanie ludności??? Ja pisałem że rozumiem dlaczego a nie że to pochwalam!!! Mordowanie ludzi krajów kaukaskich również wymusiło NATO?

A cały ten propagandowy bełkot jaki zamieściłeś nie ma się nijak do twojego stwierdzenia że Rosja nie zagraża Europie.

Kłamiesz Jurij! Moskwa cały czas okupuje Europejskiego sąsiada, morduje jego obywateli i prowokuje resztę krajów przygranicznych swymi wypadami zagończyków wojskowych, manewrami i środkami propagandy wojennej!!!

Ja Juroczka mam wielka cierpliwość do Ciebie, ale cholera krótką. Nie odpowiadaj mi proszę na ten wpis, a ja sobie odpocznę od Twoich propagandowych bzdetów w tym wątku przynajmniej do jutra.

jak zawsze W.

Rosja jak nie zagrażała Europie 30 lat temu,

Tylko dlatego, że na zachód od Łaby stały wojska amerykańskie. I tyle z tego byłoby na tyle :)

A na wschód od Łaby była Rosja...

Edytowane przez jar1

A na czym będzie zarabiać GB

Dadzą radę Kate jest jeszcze młoda , a jak już nie da rady to służba zdrowia w GB pomoże przecież oni "robią cuda".

tylko ułamek procenta populacji forumowej się z tobą zgadza,

Zróbmy wewnętrzną ankietę na AS a wtedy się zdziwisz najlepiej anonimową :)

Edytowane przez Tommiashi

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Gość

(Konto usunięte)

Tylko dlatego

30 to zaokrąglone 27 - Układ Warszawski przestał istnieć w 1991 r. Chodziło mi o to, że Zachód mógł dotrzymać obietnicę nierozszerzania NATO na Wschód i stworzyć wspólny z Rosją i innymi państwami post-ZSRR-owskimi i post-UW-skimi układ bezpieczeństwa europejskiego. Nie dotrzymał i nie zrobił tego nie z powodu niechęci Rosji a z powodu niechęci USA - Europa nie wiele miała do powiedzenia.

Rosja jak nie zagrażała Europie 30 lat temu, tak i nie zagraża dzisiaj

To było co prawda dawniej, ale Berlin Zachodni usiłowała wziąć głodem. Skutek był taki, że Niemcy poczuli wielką wdzięczność i przyjaźń do Amerykanów. (Kennedy: Ich bin ein Berliner)

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

30 to zaokrąglone 27 - Układ Warszawski przestał istnieć w 1991 r. Chodziło mi o to, że Zachód mógł dotrzymać obietnicę nierozszerzania NATO na Wschód i stworzyć wspólny z Rosją i innymi państwami post-ZSRR-owskimi i post-UW-skimi układ bezpieczeństwa europejskiego. Nie dotrzymał i nie zrobił tego nie z powodu niechęci Rosji a z powodu niechęci USA - Europa nie wiele miała do powiedzenia.

I bardzo dobrze, że się kolejny raz nie nabrali na te wszystkie brednie i ruskie obietnice - już Rosjanie nie raz udowodnili, ze nie można im ufać.

Parker's Mood

Jeśli chodzi o dotrzymywanie obietnic, to my w Polsce mamy z tym doświadczenia od stuleci. Bez znaczenia czy zachodnich, wschodnich czy pozaatlantyckich. Generalnie mamy je w głębokim poważaniu ;)

Zresztą EU powstała tez z powodu chęci uzależnienia się, przynajmniej gospodarczego od, jak to nazywasz Zachodu. co w sporej mierze się jej udało.

Zresztą, aby kogoś przyciągnąć, trzeba mieć coś do zaoferowania, i to coś lepszego od tego, co się już ma. Póki co ani ZSRR ani wcześniejsza czy późniejsza Rosja ( wspólnota państw) nie ma nic takiego do zaoferowania. Ludzie zawsze wybierają lepsze a nie gorsze. Jak rozumiem, Putin jest tym, który spowodował, że tam teraz robi się teraz bajkowo wspaniale. Jak to mówią , pożijom, powidim.... Np. za 10-20 lat.

Osobiście nie wierzę w idealnych władców, królewiczów z bajki i sprawiedliwe wojny ani uczciwy marketing. ;)

Niezależnie czy to nadaje wschód, zachód, północ czy południe.

Nie bardzo rozumiem tego smętnego pierdolenia o zobowiązaniu do nierozszerzania NATO. Przecież Polska wstąpiła do NATO dzięki woli swoich obywateli, a nie dlatego , że NATO "rozszerzyło się" na nas z powodu jakiejś decyzji Pentagonu czy Brukseli.

Ale Jurij nie ma bladego pojęcia o demokracji, u nich tam w Rosji społeczeństwo nie ma nic do gadania więc takie historie sa dla niego kompletnie niezrozumiałe.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Jak tam postępy z poszukiwaniem broni masowego rażenia w zniszczonym przez USA+NATO Iraku?

Masz rację, chamstwo to było niezmierne. Ale ja i tak wolę okupację amerykańską niż rosyjską.

Za komuny był żart z receptą na rozwiązanie naszych problemów gospodarczych i innych: Wypowiedzieć wojnę USA i natychmiast się poddać.

Nie bardzo rozumiem tego smętnego pierdolenia o zobowiązaniu do nierozszerzania NATO.

Nie, ktoś tam Gorbaczowowi, nie mając żadnych umocowań, coś w tym stylu nieoficjalnie obiecał czy zasugerował. Teraz niektórzy twierdzą, że ten głupi uwierzył.

Edytowane przez Less

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

nie można im ufać

W kwestii zaufania do USA i nierozszerzania NATO.

https://nsarchive2.gwu.edu//dc.html?doc=4325679-Document-05-Memorandum-of-conversation-between

(...) Baker goes on to say, “We understand the need for assurances to the countries in the East. If we maintain a presence in a Germany that is a part of NATO, there would be no extension of NATO’s jurisdiction for forces of NATO one inch to the east.” Later in the conversation, Baker poses the same position as a question, “would you prefer a united Germany outside of NATO that is independent and has no US forces or would you prefer a united Germany with ties to NATO and assurances that there would be no extension of NATO’s current jurisdiction eastward?” (...)

Obietnic zachodnich naiwnemu Gorbi było więcej.

https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early

Przecież Polska wstąpiła do NATO dzięki woli swoich obywateli

Блажен, кто верует, тепло ему на свете! :)

If we

Jeżeli...

Luźna gadka, bez konkretnych wiążących ustaleń.

“would you prefer a united Germany outside of NATO that is independent and has no US forces or would you prefer a united Germany with ties to NATO and assurances that there would be no extension of NATO’s current jurisdiction eastward?” (...)

Wolałbyś...?

Luźne pytanie

A całość to

Memorandum-of-conversation-

Less is more

I gadaj tu z facetem z mózgiem zlasowanym komunistyczną propagandą. Bezsens kompletny.

Jestem Europejczykiem.

Żadnej umowy, traktatu, układu w tej sprawie nie było.

Jurij, co Ty na to, gdybym sprezentował Ci milion US$?

(Wierzysz, że sprezentuję?)

Less is more

Gość

(Konto usunięte)

Ten brak akurat pokazuje jakim naiwnym durniem był Gorbaczow - przehandlował zjednoczenie Niemiec za głaskanie po łysej głowie.

I gadaj tu z facetem z mózgiem zlasowanym komunistyczną propagandą. Bezsens kompletny.

Powtórzę jeszcze raz: mogę być dla ciebie skretyniałym debilem ale pod jednym warunkiem - nie zabieraj więcej głosu w dyskusjach, do których nie potrafisz wnieść niczego oprócz inwektyw.

Nie było, bo nie mogło by być. Z prostego powodu - byłby to sprzeczne z Traktatem Waszyngtońskim czyli aktem założycielskim.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Powtórzę jeszcze raz: mogę być dla ciebie skretyniałym debilem ale pod jednym warunkiem - nie zabieraj więcej głosu w dyskusjach, do których nie potrafisz wnieść niczego oprócz inwektyw.

Nie jesteś Jurij kretynem tylko facetem z mózgiem zlasowanym radziecką propagandą. Napisałem dokładnie to, co napisałem a ty tradycyjnie przypisujesz mi myśli których nie wypowiedziałem, po czym ochoczo dyskutujesz sam ze sobą.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Ten brak akurat pokazuje jakim naiwnym durniem był Gorbaczow - przehandlował zjednoczenie Niemiec za głaskanie po łysej głowie.

Ja tego tak nie odbieram, w końcu dzielenie jednego państwa na strefy okupacyjne i mur Berliński w czasach pokoju to skur.... Bo niby dlaczego miałoby tak pozostać?

Gość

(Konto usunięte)

z mózgiem zlasowanym radziecką propagandą

Ale chociażby jakiś tam mózg mam. W odróżnieniu od. Tobie byłoby bardziej komfortowo w przedszkolu - znajdziesz tam więcej wierzących w Świętego Mikołaja.

Bo niby dlaczego miałoby tak pozostać?

Nie jest to kwestia zwykłej normalności czy moralności - jest to kwestia umiejętności negocjacyjnych. Raczej jej braku w przypadku Gorbi.

Nie jest to kwestia zwykłej normalności czy moralności - jest to kwestia umiejętności negocjacyjnych. Raczej jej braku w przypadku Gorbi.

No popatrz, A Gorbaczow jako jeden z niewielu był dla mnie jakiś normalny. ;)

Ale u nas tez opluto Wałęsę...

Gość

(Konto usunięte)

No popatrz, A Gorbaczow jako jeden z niewielu był dla mnie jakiś normalny. ;)

Gorbaczow nie jest w Rosji bohaterem narodowym. Raczej nikt go nie opluwa - po prostu nikt o nim nie wspomina.

W kontekście rozszerzenia NATO mógł przehandlować z USA neutralny status państw byłego bloku wschodniego w zamian za zgodę na zjednoczenie Niemiec i wycofanie wojsk radzieckich z Niemiec i Polski. W rezultacie zrobił to za friko.

W kontekście rozszerzenia NATO mógł przehandlować z USA neutralny status państw byłego bloku wschodniego w zamian za zgodę na zjednoczenie Niemiec i wycofanie wojsk radzieckich z Niemiec i Polski. W rezultacie zrobił to za friko.

To już nawet, jak dla mnie pojechałeś za daleko :)

Pomijając już fakt, że ZSRR wtedy było w fazie upadku. kończyła się epoka komunistyczna, groził rozpad całego imperium od wewnątrz, wiec można sobie było namiętnie dyskutować.... Lepiej było oddać to, czego już nie było szans utrzymać i zając się własnymi problemami bez obawy działań wrogich z zewnątrz,

Ale, co mnie w tej twojej opinii najbardziej dziwi to, że bez zmrużenia okiem uważasz, ze w sprawach innych narodów i państw jakieś mocarstwa powinny się układać i nimi sobie handlować. Normalnie jak jakiś car tu błysnąłeś erudycją ;) Niezłe te podstawy demokracji i samostanowienia narodów proponujesz i lansujesz w imieniu Putina ;)

Gorbaczow tak mógł dużo wynegocjować, jak Putin niedawno zrezygnować z aneksji Krymu.

I właśnie dlatego w Polsce każdy praktycznie obywatel chciał i chce być w NATO. Ten układ wojskowy nie został nam narzucony odgórnie, przy pomocy innej armii, w przeciwieństwie do Układu Warszawskiego. Demokracja zachodnia, choć często mocno kulawa, jest jednak o stulecia nadal przed putinowską wizją funkcjonowania świata.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.