Skocz do zawartości
IGNORED

WIELKI TEST WZMACNIACZY STEREO DO 750zł

Noru

Rekomendowane odpowiedzi

W zasadzie wzmacniacze Technicsa zaczynają grać dopiero po przerobieniu zasilania ,przed grają jak polskie stare hifi czyli w miare podgłaszania zaczynają tylko grać same średnie tony i to piskliwie, co do klasy AA to jest pic na wode itp taki sobie wymyślili skrót .Sprzęt dosyć trudny w przerabianiu ze względu na zastosowane układy hydrybowe i nietypowy układ wzmacniacza, z kondensatorami pxs długowieczny (mam wzmacniacz i magnetofon zero problemów po 12 latach )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I ten wzmacniacz poszedl za te 599 PLN...

A wiec koniec tego watku ... chyba ze ktos ma lepszy pomysl !!!

Ukryta Zawartość

No szczerze przyznam jestem zaskoczony i nie dowierzam chyba w jakis sposób określa się klasę AA a podobno zaznaczam wiem tylko z opisu ten wzmak należy do niskiej półki hi-end ?!

Co kraj to obyczaj a co meloman ,audiofil to zupełnie odmienna opinia...

Chciałbym zakupić jakis amp do 2000zł i kolumny racej B&Wbył by to mój 1 sprzet stereo więc prosiłbym szczerze o podpowiedż kawa na łąwę zależy mi chyba na brzmieniu dynamicznym i przestrzennym z ale nadających się także do łagodniejszych klimatów myślałem o harmanie czy rotelu czy od tych wzmak można oczekiwac podobnego typu brzmienia po przejrzeniu nie ukrywam pod wpływem na razie teoretycznej wiedzy nie miałem możliwości ich przesłuchać ale przeczytałem o dobrej opinii modeli harmana hk670 czy rotela RA-02.

Co propunujecie z uzywanych starszych harmanów?

Barthuss

Nabywca tego cudu o sprawności wg opisu 10% będzie szczęśliwym posiadaczem pokażnej wielkości kaloryfera co w perspektywie nadchodzącej zimy w pełni usprawiedliwia ten zakup -:)

-> marekzawa

Być może, ale jak przyjdzie do niego właściciel tak cenionego przez forumowiczów jakiegoś Creek`a, Cambridge`a czy NADa to może wyjść z takiej konfrontacji pół żywy że własnie wydał 2000,-PLN na coś co w tej chwili ma ochotę wyrzucić przez okno....

Wiem co mówię, do tego można dopasować niezłe wyzszej klasy monitorki o wyższej efektywności - najlepsze byłyby uzywane profesjonalne monitory studyjne, np KRK :

Ukryta Zawartość

i po kłopocie...

A w zimie każdy z nas lubi ciepełko, ja np. użytkuję wzmacnaicz lampowy w klasie A który jak gra dłużej to skręcam kaloryfery... warto wtedy słuchać we DWOJE bo narastająca temperatura podgrzewa ogólną atmosferę i ...

sam próbowałem. Polecam. np. przy Norah Jones.... ;-)))))))))))

Ukryta Zawartość

szurman> jezeli spodobalo Ci sie brzmienie B&W (zakladam z budzetu, ze serii DM600) to sugerowalbym pieczolowitosc w wyborze wzmacniacza. Nie zgadzam sie z opiniami prasowymi, ze sa to kolumny latwe do napedzenia i nieobnazajace wad silnika. Do moich 602 dobieralem wzmacniacz w 4 podejsciach. Pierwszy z nich byl 60 watowy Rotel z serii 8. Efekt zwany "jaskolka" - zanik lubej srednicy za potega basu i niezmiernie agresywne i swidrujace wysokie. Poniewaz (z niewiadomych powodow) darze atencja firme Rotel, a i ich synergie z B&W probuja wciskac wszystkim w A-prassie (z wiadomych powodow :-), sprobowalem najnizszego Rotela z serii 9. I tez bylo zle, choc inaczej. Mimo wychwalanej pod niebiosa wydajnosci pradowej rotelowych silnikow, spadek impedancji Bowersow przy wysokim basie zabijal ramotela - bas sie rozlewal po katach, choc wysokie byly duzo kulturalniejsze. Przyszedl H/K 655 - ostudzil sprawe, uwypuklil srednice, przejal bas, niestety - troszke szelescil gora. No i w koncu obecny Luxman uleczyl dzwiek, na moje ucho oczywiscie. Fakt ze nastapila rownoczesnie zmiana zrodla, ktora nieco zaciemnia sprawe, ale teraz jest OK. Mam w swojej cenie fajny zestaw, ktorego przyznam sie zal troche sprzedawac osobno... (ale robak drazy, drazy...)

Co do Technicsa - jakos nigdy nie mialem zadnego Technicsa :-( wiec nic nie wiem na ich temat. Budowa niektorych Technicsow jest natomiast, z tego co czytam i ogladam, dosc podobna do Luxmanow LV oraz Teacow z poczatku lat 90-tych (chodzi mi glownie o pierwszy stopien wzmacniacza mocy na hybrydowym STK i podwojna baterie tranzystorow mocy). Czy z tego wynika, ze graja podobnie? Wydaje mi sie to zbyt daleko idacym wnioskiem.

Wnioski dla Ciebie - nikt Cie nie wyreczy w sluchaniu :-)

Pozdrawiam.

• Redaktorzy

szurman: nieporozumienie. Class AA jest własnym określeniem techniczno-marketingowym Matsushity (właściciela nieistniejącej już marki Technics). Z klasą A w rozumieniu technicznym nie ma nic wspólnego. Toteż nikt tego niezależnie nie określa czy weryfikuje, bo nie ma czego. Technics wymyślil sobie własne rozwiązanko, nazwał je jak mu się spodobało i tyle. A o co chodzi z tą niższą klasą hi-end, to nie rozumiem. Ktoś sobie z ciebie żarty stroił. Więcej o klasie AA było już na forum, ponieważ jest to dość częste nieporozumienie wśród słabiej zorientowanych użytkowników elektroniki hi-fi. Jak użyjesz wyszukiiwarki, powinno coś na ten temat znaleźć.

jozwa maryn:

"No szczerze przyznam jestem zaskoczony i nie dowierzam" to napisałem wcześniej dzieki za opinię.Nie wiem na ile mam wyrobiony słuch bo w życiu nie słuchałem muzy na porżądnym sprzęcie -niestety.... Mówiąc o niskim hi-end miałem na myśli ogólnie wyrównane brzmienie bez jakiś specjalnych wad w całym paśmie mając na uwadze oczywiście realne moąliwości wzmaka za powiedzxmy 2000 zł,oczywiście nie może mieć to duzo wspólnegop do hi-endu ale mnie poczatkującemu powinno wystarczyć.

Panowie mam prośbe:

Piszcie na temat wątku a nie na jakieś tam wymyślne tematy bo to jest wątek dla ludzi z ograniczonymi funduszami a nie dla tych z kasą lubiących sie przechwalać.

Pozdrawiam.

Prośba odrzucona

[obrazekLUKASZ-193135_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak, Temat umarł śmiercią naturalną?? No nie Macie innych pomysłów na dobry wzmak do 750zł ?? Ja polecam REVOX'a A78mk2 dziś rano do mnie zawitał i właćnie go katuję na moich Clonach D2,5 i Heco P4000 Profesional... Gra na prawdę CIEPLUTKO, jak lampa prawie (tak myślę)... :) miał przyjść w przyszłym a tu od dziwo z poczty zadzwonił znajomy że mają dla mnie ciężkie pudło hihi... Może ktoś jeszcze się będzie chciał skusić to ten jest jeszcze

Ukryta Zawartość

Serdecznie Pozdrawiam,

Audio-nie-fil

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

...faktycznie temat umarł.....

No ja śmiało twierdze że w miare niestarego wzmacniacza sterowanego pilotem w cenie do 750zł lepszego od mojego Pioneer A-705R się nie kupi.....miałem mieszane uczucia dopuki nie zapiołem go pod monitory Qba Mieszko .... po odsłuchu zaczołem uwielbiac mój wzmacniacz :)

• 9 miesięcy później...

A może mi ktoś powiedzieć jak gra wzmacniacz Pioneer A 505R bo właśnie wymieniłem swojego Technicsa SU A-600 na ten wzmacniacz i w ciągu kilku dni powinienem go już mieć ale w czasie oczekiwania na ten wzmacniacz chciałbym dowiedzieć się czy będzie się nadawał do muzyki elektronicznej, r&b, soul, czasem rocka i pop ? (bo technics miał tak słaby bas że musiałem się go pozbyć i bojęsię że ten pioneer też nie będzie miał dobrego basu - jak ten wzmacniacz radzi sobie z basem (chodzi mi o ilość basu czy jest go dużo czy raczej mało) bo nie miałem jeszcze pioneera a krążą opinie że jak sięszuka basu to wybierać wzmacniacz pioneer lub yamaha ?

Tak, jak ja lubie pytania "po fakcie" ;)

A co sadzicie o Rotelu RA921, albo Harmanie HK620? Wzmak ma sluzyc do napedzenia monitorow, grac rock, hard rock, progresywny rock, alternatywny rock i co jeszcze tam Bozia wymyslila. Wazne dla mnie sa srednie zakresy, szczegolowe, ale niemeczace wysokie tony, oraz kontrolowany bas (oczywiscie wszystko na miare przedialu cenowego "do" 400-450PLN). Jesli jakis spec moglby sie wypowiedziec, bede dozgonnie wdzieczny :)

McGyver - pytam się ponieważ jeszcze nie mam tego wzmacniacza a jak będę miał no to ocenię jak gra ale to dopiero za kilka dni a do tego czasu chciałbym usłyszećopinię ludzi którzy słyszeli ten wzmacniacz

"No ja śmiało twierdze że w miare niestarego wzmacniacza sterowanego pilotem w cenie do 750zł lepszego od mojego Pioneer A-705R się nie kupi....."

To ja w tej, a nawet znacznie niższej cenie (z pilotem to by było pewnie ok 750 zł) przeciwstawię każdemu wzmakowi poddanego tuningowi wzmaka Conrad (koda) Kd-261. Więcej - udostępnie go w Warszawie jak ktoś ma chęć posłuchać.

>Falcon,

z chęcią przyznam, że właśnie tego Harmana miałem i poznałem od dobrejy. Co prawda mocy nominalnej wielkiej nie miał (ktoś tu się podniecał wcześniej mocą...), ale grał u mnie z monitorami Mission m51 i CD Nad c540 i spisywał się zadowalająco, żadnych problemów z napędzeniem w pokoju 16m2. Polecam ten wzmacniacz i uważam, że jak się trafi dobra cena, to można brać w ciemno, najwyżej się odsprzeda (zaleta tanich używek, wiele się nie straci, jak nie odwrotnie). To jest właśnie mój faworyt jako tania używka, sprawdzona i porównana z kilkoma innymi, obecnie zresztą grająca u brata.

witam,sledze forum bez mozliwosci napisania czegokolwiek od dwu miesiecy i wkoncu po wielu mailach do admina i innych moglem aktywac dzis swoje konto ,to tak na marginesie i do adminow .mam pytanko, w okresie kiedy glosno bylo o pm 75 na alegro dzialy sie niesamowite rzeczy ,reklama dzwignia hanlu , postanowilem kupic wiec marantza pm 64 ,jako ze uslyszlem o nim wiele dobrego a cenowo bardziej dostepny ,wiec umowilem sie z dawnym dd(nick alegro) z krakowa na odbior osobisty jako ze jestem z katowic pojechalem no i okazalo sie ze marantz martwy ,choc gosc zapewnial mnie o sprawnoci umowilismy sie na 500 zl ale stanelo na 200 ,uprosilem goscia w servisie na sybka naprawe ,koszt 50 zl wiec niewyszlo az tak drogo marantz hula jest tylko jeden problem ,otorz kiedy wylaczony jest klawisz direkt slysze szum w lewym kanale ,przycisk direkt w tym modelu sluzy do ominiecia regulacji barwy dzwieku potecjometrami ,moze mi ktos podpowie gdzie moge szukac przyczyny ,miernik i lutownica sie znajdzie . ty jak to gra wypowiem sie kiedys ,http://img319.imageshack.us/img319/4011/dscn02805ek.jpg

• 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Ja mam akurat SONY TA-FE700R i jest kapitalny w swojej klasie cenowej.

Niczym nie odbiega od Pioneera 705, którego akurat ma znajomy i miałem okazję słuchać go na lepszych kolumnach niż moje, a mimo to niczym nie przewyższył Soniacza 700.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.