Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się chcę mieć najlepszy odtwarzacz BR na rynku to siłą rzeczy nabywa się Darebee ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy najlepszy na rynku >> nie wiem, natomiast dla mnie >> zdecydowanie tak :)

przesiadłem się na 103D po Dune 3.0 - też nie najgorszy BR ; po drodze krótko miałem sony 6200 >> jako źródło >> głównie płytki BR

oglądanie z włączonym Darbee ( fakt , że max 35-38 ) zdecydowanie przewyższa jakością obraz z ww. oglądam na ekranie 115' ; od 1/2 roku mam proj sony vw500 ( całkiem niezły :) i w tym czasie oglądałem z dune, sony i oppo ; 103D wygrywa , sony nie mam, dune zostawiłem bo dobrze radzi sobie z obrazami .iso tu oppo wysiada ..; ale sygnał z dune mam puszczony przez oppo i też włączam Darbee :)

działanie Darbee przy takim ustawieniu jak u mnie , jest b subtelne >> zwiększa szczegółowość poprawia cienie,głębie natomiast nie ma różnicy w kontraście czy ostrości

obawiam się , że zdjęcia w necie nie są tu wskazówką ; proponuję przetestowanie w swoim systemie , to chyba jedyne miarodajne źródło..

To bez sensu ładować monetę w Darbee . Kto teraz ogląda DVD ? Fajnie mieć żeby mieć ? Albo coś jest dobre , albo nie . I takich wydawnict trzeba szukać . A nie ładować kasę w poprawiacze obrazu . Kolczas ma chyba rację ze swoją teorią :)

Ale filmy zgromadzone na dysku NAS (tak jak ja to mam zrobione) i odtwarzane po sieci też zdecydowanie lepiej wyglądają.

To nie jest zwykły "poprawiacz obrazu"; to jest źródło świetnego obrazu - tak bym na to patrzył.

Najlepiej sprawdzić samemu w salonie.

Byłem. Oglądałem i bawiłem się nim. Wyszedłem zdegustowany i zniesmaczony. Efekt mizerny i nie plus, lecz wprost odwrotnie. Obraz nabiera sztuczności. Swoje wrażenia obszernie opisałem. Moje wpisy w tajemniczych okolicznościach znikły. Rozumiem, że o Darbee można pisać jak o zmarłych: albo dobrze albo wcale.

Jednym słowem BRANŻY nie pasuje taka opinia i spostrzeżenia :) Jest tego troszkę na magazynach , a trzeba się tego pozbyć , bo idą nowości i odtwarzacze 4K .

Zaraz będzie Darbee MkII :)

max720 jak nie chcesz wierzyć to nie wierz. Twoja sprawa. Najlepiej jednak samemu wypróbować. Oczywiście przy 4K Darbee nie będzie miało sensu ... ale też ile będzie tych filmów w 4K na początku. A tych starszych nie będzie nigdy. Odtwarzacze 4K wg ustalonej specyfikacji pojawią się pewnie za 2 lata ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przymierzam się do zakupu Oppo 103. Do dzisiaj chciałem z literką D na końcu. Teraz się zastanawiam. Czy do tv 55 cali Darbee jest konieczne ? Po niektórych wpisach można odnieść wrażenie że efekt będzie odwrotny od zamierzonego.

Radzę wypróbować u siebie. Za samo Darbee nie dałbym 2K zł. Ale jak jest w pakiecie razem ze sprzętem to nie mam co narzekać. A tylko Cię cieszę. Oppo to rewelacyjny odtwarzacz BR/DVD. Pierwszy z jakiego jestem naprawdę zadowolony.

Bez przesady 3.6-4k . Ile faktycznie on jest wart ? 2k ? Reszta to marketing ? Tym bardziej , że jest na rynku już 2-3 lata . Wychodząc już z fabryki jest przestarzały .

Jest jeden problem , technika nie stoi w miejscu . A i naród też już potrafi myśleć i wybrać z głową .

Jestem po wymianie 2 pralek , 2 odkurzaczy , 1 lodówce , 1 żelazku .

Właśnie pada mi 2 pralka . Czy kupię następną za 1500 ? Nie ! Za 800-900 . Może wytrzyma 3-4lata .

Póki co Oppo nie jest przestarzały.

Widzę, że kolega jest fanem śmieciowego sprzętu. Ta dyskusja o Darbee to tak dla sportu ?

Byłem. Oglądałem i bawiłem się nim. Wyszedłem zdegustowany i zniesmaczony. Efekt mizerny i nie plus, lecz wprost odwrotnie. Obraz nabiera sztuczności. Swoje wrażenia obszernie opisałem. Moje wpisy w tajemniczych okolicznościach znikły. Rozumiem, że o Darbee można pisać jak o zmarłych: albo dobrze albo wcale.

Może właśnie tu tkwi odpowiedź. Prawdą będzie że oceniłeś go jako pogarszający obraz, prawdą też jest są inni, co widzą to jako poprawa. To wcale nie musi to być sprzeczne.

Po prostu są osoby wyczulone na każde piękno natury i są takie które kochają naturę upiększoną. Tak mi się wydaje że mamy rożne wzorce i postrzeganie. Jedni lubią naturalizm inni zabawę i pieszczoty oczu.

Zupełnie tak samo jest przecież w audio, jest część która nie szuka dźwięku zgodnego z tym z tym jak gra na żywo, oni nie widzą wzorców i nie chcą ich widzieć, przyparci do muru itak odrzucają naturalne brzmienie. Są osoby, które nie mogą słuchać dźwięku zrobionego na fajnie, bo słyszą że jak nie tu, to w innym miejscu ten dźwięk się wykrzacza.

Kiedyś się bawiłem trochę w Gimpie w ratowanie źle zrobionych zdjęć, ta świadomość do czego trzeba się tam posunąć żeby coś faktycznie wyglądało lepiej jest po prostu przerażająca. Przerażająca za jakiś czas, kiedy oglądam foty i wśród nich nagle wskoczy taka poprawiana. Mam poczucie że sam chciałem siebie oszukać, to takie irytujące, oczywiście z biegiem czasu grzebane foty pousuwałem, bo co mi te nerwy.

Na tych fotach Darbee też to widać, to się rzuca w oczy że są skażone sztuczną inteligencją. Czy każdy widzi? Wątpię.

Niemniej nie mam nic do Oppo, to obecnie chyba najprostsza droga do jakości w Video.

Póki co Oppo nie jest przestarzały.

Widzę, że kolega jest fanem śmieciowego sprzętu. Ta dyskusja o Darbee to tak dla sportu ?

To prawda Oppo jest zbudowany inaczej. Jego jakość nie wynika z nowinek technologicznych, bo te akurat decydują o szybkościach i rozdzielniach. Oppo ma zadbane zasilanie i jakość komponentów.

Po przeciwnej stronie do Oppo postawić można najnowocześniejsze odtwarzacze z najnowszymi procesorami, które na każdym materiale SD 720p 1080i i 4K i 3D, które ze swoją śmieciową ceną, kierowane na niczego nie świadomy najniższy pułap rynku zapewniają śmieciowy obraz nawet w 4K w 3D, bo jakość już od dawna nie idzie w parze z technologią.

max720 nigdy ze śmieciowego Playera nie dostaniesz dobrego obrazu.

max720

Ty prowokatorze ;-)

Zdecydowanie Darbee u Ciebie da pozytywny efekt.

Po prostu przetestuj kiedyś.

:) Wiem , wiem . Jestem teraz spłukany po X500 :( Raczej pomyślę o zakupie przy następnym modelu . Chyba , że macie już teraz za 2k , to biorę już dzisiaj:)

Max720 tak sie zastanawiam...po co kupiłeś X500, który jest tylko FullHD, jest na rynku już prawie 2 lata, przecież to jak Oppo 103D - jest już przestarzałe? ;-) Przedwczoraj był do kupienia za 2k, na audiomarkcie :)

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

FullHD będzie jeszcze długo w naszych domach , dużo dłużej jak Oppo 103D . Sądzę , że jeszcze w tym roku będziemy mieli następcę . Jak powiedziałem , na tą chwilę 4k jest dla mnie ceną zaporową . Muszę złapać oddech :)

Nie widzę jeszcze materiału 4K , sam najtańszy projektor (30k) jest poza moim zasięgiem . Dla mnie w zupełności wystarczy ten standart . Najważniejsze , aby jakoś wyświetlanego materiału była w wysokiej jakości .

Jakim audiomarkecie ?:)

Myślę, że już nie wypuszczą nic lepszego niż 103/105D do FullHD. Ten sprzęt jest tak dobry, że trudno chyba coś lepszego wymyśleć. Co najwyżej lekki upgrade ale funkcjonalność pozostanie podobna. Póki żyje FullHD to żyć będzie Oppo 103/105D.

FullHD będzie jeszcze długo w naszych domach , dużo dłużej jak Oppo 103D . Sądzę , że jeszcze w tym roku będziemy mieli następcę . Jak powiedziałem , na tą chwilę 4k jest dla mnie ceną zaporową . Muszę złapać oddech :)

Nie widzę jeszcze materiału 4K , sam najtańszy projektor (30k) jest poza moim zasięgiem . Dla mnie w zupełności wystarczy ten standart . Najważniejsze , aby jakoś wyświetlanego materiału była w wysokiej jakości .

Jakim audiomarkecie ?:)

nie audiomarkecie, tylko audiomarkcie = audiomarkt.de ;-)

wlasnie dlatego 1080p bedzie jeszcze dlugo jare, obstawiam 3-5 lat, tym bardziej ze zysk z przejscia mniejszy niz kiedys na 1080p, wiec i grono adopterow mniejsze = ceny wyzsze

oppo 115 anticipation thread na AVS jeszcze niczego ciekawego nie ujawnil, mysle ze nowe oppo bedzie pod koniec 2016r.

ale fakt, z podniesieniem cen, to sobie w ch... przycięli

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.