Skocz do zawartości
IGNORED

Antena Zbiorcza - jak sprawdzić?

Piterski

Rekomendowane odpowiedzi

W bloku do którego dopiero co się wprowadziłem (nowo wybudowany) jest antena zbiorcza. Problem w tym iż według mnie nie działa. Telewizor odbiera fatalnie, nie mam tunera i zastanawiam się jak można sprawdzić poziom sygnału z tej anteny by ewentualnie zareklamować to jako usterkę w administracji. Jeżeli możecie mi coś doradzić, gdzieś skierować albo pomóc będę wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/11056-antena-zbiorcza-jak-sprawdzi%C4%87/

Myslę, to, co soso. Niech przyjdą, sprawdzą - i poprawią. Nie daj sobie wmówić, że zakłocenia czy coś tam. A wtyk wciśnij/dokręć (jaki tam masz) mocno. Byłem zdziwiony, jak u mnie potraktowali go kombinerkami ale mieli racje, choć nie było to eleganckie.

Sygnału radiowego możesz po prostu nie mieć. Nawet obecnośc gniazdka z wtykami osobno na radio i telewizor wcale o tym nie świadczy. Wiem, bo tak mam. O to po prostu się spytaj.

Piterski ->

Jeśli tefałka odbiera kiebsko to poziom masz na pograniczu szumów,ok. 45-50dBu, C/N to już nie wspomnę,pewnie bliskie 38dBu ( norma na gniazdku abonenckim C/N to ok.45-46dBu,a im więcej tym lepiej!!!! ).

Poziom sygnału radiowego zapewne jest też na pograniczu jak tv i odbiór programów radiowych z eteru będzie nieprzyjemny.Prawidłowy poziom jaki powinien być na gnieżdzie to min.60dBu ale nie większy niż 80dBu,ponieważ jeśli masz kiepską głowicę w OTVC mogą wystąpić przesterowania sygnału tv.Wyjście radiowe jest separowane i obniżone w sygnale od telewizyjnego i w tym przypadku tuner będzie poprawnie odbierać.Zobacz czy w gniazdku w mieszkaniu masz dwa osobne wyjścia na TV i RADIO,pewnie tak jest ale sprawdz.

Koniecznie musisz zgłosić to do konserwatora anteny zbiorczej tzw. AZART.Wymagaj od niego sprawdzenia wszelkich połączeń ( piny gorące i ekran ) na gniazdku w mieszkaniu i w ponie budynku do urządzeń odbiorczych i anteny.

P.S. u sąsiadów jest tak samo jak u Ciebie??

pozdrawiam

Zakladajac, ze jest to nowy budynek, istnieje duze prawdopodobienstwo, ze kabel z kazdego indywidualnego gniazda w mieszkaniu leci prosto do skrzynki na wspolnym korytarzu, w ktorej wszystkich (z reguly z danej kondygnacji) zbiera sie w kupe i podlacza odpowiednio, ale najprawdopodobniej nie do anteny, ale do kabla. Wydaje mi sie watpliwe, ze masz u siebie zbiorcza antene...ale kto wie. Rozejrzyj sie za panelem na korytarzu, do ktorego ci nie dano klucza. Byc moze twoje kable nie sa w nim podlaczone do gniazdek.

W mieszkaniu mam zainstalowane dwa gniazdka. Jedno w pokoju drugie w kuchni. Gniazda są podwójne, podłączenie przewodem pojedyncze. Jeżeli gniazdko dostarcza sygnał do obu wtyków niezależnie od podłączenia kabla to sygnał jest wspólny dla obu urządzeń tunera i TV. Antena jest na dachu, na który jednak nie ma możliwości się dostać. Kabel ode mnie z domu wychodzi i idzie faktycznie do pionu głównego, ty jest zaś taka plątanina że ciężko się połapać które są od innych lokali, a które z anteny lub z kablówki. Sąsiadów jeszcze prawie nie mam tak że ciężko się zorientować jak wygląda sytuacja u nich.

PS. Nie było mnie przez wakacje więc może umknęły mi jakieś zmiany na forum i mamy nowego moderatora, ale nie sądzę by ten temat nadawał się na bocznicę bo jak by nie było dotyczy sygnału radiowego, a to raczej działka stereo niż div lub tym bardziej bocznica.

Piterski ->

Skoro masz dwa gniazda w mieszkaniu,to teraz pytanie czy dwa kable tv są niezależne tzn. wychodzą z szachtu technicznego w pionie na klatce schodowej,czy wychodzi jeden a już w mieszkaniu się rozchodzą na kuchnię i pokuj.Jeśli tak jest to musisz mieć gdzieś ( prawdopodobnie w przedpokoju ) rozgałężnik 1 na 2. Istnieje możliwość że on jest uszkodzony,bądz ma za wysokie tłumienie sygnału lub niesymetryczne tłumienie sygnału. Powinien być tzw. 3,5dBu na 3,5dBu, jego też trzeba sprawdzić czy jest OK.

Swoją drogą jeśli jest to nowe budownictwo i sąsiedzi dopiero będą się wprowadzali,to może cała instalacja jest jeszcze nieskończona i działa tak "aby coś było widać" :))))

P.S. Masz kablówkę czy tylko AZART? (podstawowe kanały z eteru)

Pozdr.

Masz w sumie b. dobra potencjalna sytuacje na podlaczenie sie za fryko. W pierwszym etapie "pojdz" po kablu i zobacz jaka jest jego droga. Jezeli w ktoryms miejscu maja numerowane obraczki przy zlaczach z odpowiednikiem numeru mieszkania, nalezy natychmiast zdjac oznakowanie i udawac glupiego przez nastepnych 10-20 lat.

U mnie monterzy kablówki "pozyczyli" kabelek od anteny zbiorczej AZART. Ci od zbiorczej ułożyli go w osłonce od skrzynki do miejsca, gdzie należało zrobić dziurę, aby wprowadzić kabel do mieszkania. Co od kablówki "wprowadzili" go do mieszkania no i przełozyli końcówkę do swojej skrzynki. Sprawa sie rypła, gdy próbowałem się dowiedzieć, co znaczy ta złotówka w wymiarze czynszu. Kosztowało mnie to parę telefonów i mam teraz i gniazdko anteny zbiorczej. No i tych złotówek za parę lat mi nie zwrócili :-( Dodam jeszcze, że z zewnątrz wygląda to dokładnie odwrotnie, bo AZART rozprowadzał instalację w kablach z osłonka, a kablówka gołym. Aby było "sprawiedliwie" AZART podłączył mnie takim bez osłonki.

Wszelkie wnioski wyciągasz na własną odpowiedzialność. Ja opisałem tylko stan faktyczny ;-)

Okazuje się że nie tylko ja mam problemy z anteną mieszkańcy innych świeżo oddanych bloków również. Jako ciekawostkę podam iz wiem to z osiedlowego forum. W sobotę pobiegam za tym kablem i zobaczymy jak to wygląda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.