Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe do monobloków AVM

borowa

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kabli do zestawu monobloki AVM(detaliczne i hektary przestrzeni),przedwzmacniacz AUDIOLABOR-REIN(raczej po jaśniejszej stronie mocy),dac PHAST(muzykalność,przyjemna barwa),transport to KENWOOD DP 3300,kolumny klony AVALONÓW na ETONACH . Niby wszystko jest ,ale dżwięk dusi się na linii głośników .Myślę,że zestaw ma potencjał aby zagrać na przyzwoitym poziomie tylko trzeba to wszystko połączyć jakimiś sensownymi kablami,mam na myśli kable głośnikowe i w perspektywie IC,Budżet to około 1000zł. na każdy kabel.Zależy mi na oderwaniu dzwięku od głośników ,wyeksponowaniu średnicy i mięśistym ,sprężystym basie, Teraz gram na zwykłych drutach,Bardzo proszę o jakieś sugestie aby zawęzić pole poszukiwań.

typowy schemat, wydajesz kupe kasy na kolumny, wzmacniacz, cd i jestes przekonany ze to musi grac bdb bo w koncu duzo kosztowalo wiec najwazniejsze audiofilskie kryterium doboru sprzetu zostalo spelnione. Ale pojawia sie rozczarowanie, i co tu dalej zrobic, a no trzeba wymienic kable. Drogi autorze jesli cos nie odpowiada ci w dzwieku to zmien kolumny lub elektronikd, popraw zwrotnice i popracuj nad akustyka pomieszczenia, a przez poprawe zwrotnicy mam na mysli topologie filtrow a nie drogie elementy

jesli bas nie jest sprezysty to winy szukaj po stronie glosnikow basowych i strojeniu skrzynek, jesli dzwiek nie odrywa sie od kolumn w wyzszych zakresach to wina zwrotnicy, wysokotonowki i elektroniki, zaden kabel nie da ci tego czego oczekujesz, mi tam dzwiek odkleja sie na sprzecie jaki posiadam

borowa to nie takie proste. Nie wiem na ile twoje klony Avalonów są zbliżone do oryginałów. Avalony to kolumny, które ze wszystkich mi znanych mają najgłębszą scenę i dźwięk zawsze odrywa się od kolumn bez względu na użyty kabel. Ale to ponoć z powodu okrytej tajemnicą zwrotnicy. Przypuszczam, że takiej zwrotnicy w klonach nie masz dlatego jest jak jest. Co do basu to duży mięsisty mają dopiero modele Time i Isis. Mniejsze modele mają szczupły bas i o potężnym, mięsistym zapomnij.

typowy schemat, wydajesz kupe kasy na kolumny, wzmacniacz, cd i jestes przekonany ze to musi grac bdb bo w koncu duzo kosztowalo wiec najwazniejsze audiofilskie kryterium doboru sprzetu zostalo spelnione. Ale pojawia sie rozczarowanie, i co tu dalej zrobic, a no trzeba wymienic kable. Drogi autorze jesli cos nie odpowiada ci w dzwieku to zmien kolumny lub elektronikd, popraw zwrotnice i popracuj nad akustyka pomieszczenia, a przez poprawe zwrotnicy mam na mysli topologie filtrow a nie drogie elementy

jesli bas nie jest sprezysty to winy szukaj po stronie glosnikow basowych i strojeniu skrzynek, jesli dzwiek nie odrywa sie od kolumn w wyzszych zakresach to wina zwrotnicy, wysokotonowki i elektroniki, zaden kabel nie da ci tego czego oczekujesz, mi tam dzwiek odkleja sie na sprzecie jaki posiadam

Byłbyś zdziwiony za jak małe pieniadze było to kupione.Ja nie mowie że ten dzwięk to^ kupa ^tylko ,że chciałbym odpowiednio dobranym okablowaniem wyciągnąć z niego więcej.Słuchałem w kilku salonach sprzętu gdzie jeden klocek kosztował więcej niż mój cały zestaw i powiem że szału nie było.Więc co ,oni tez wszystko zle dobrali.
Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Przede wszystkim to pokombinuj z ustawieniem kolumn.

Na pewno odsuń je daleko od ściany tylnej-i bocznych też.

Jak w tym pomieszczeniu nie ma warunków na taki eksperyment to spróbuj w innym-usłyszysz jak jest w różnych konfiguracjach(ustawienia) i wtedy martw się o lepsze druty.

Różne bzdury są tu wypisywane-ale chyba jeszcze nikt nie napisał że po zmianie drutów mu się dzwięk od kolumn zaczął odrywać-a wcześniej tego absolutnie nie doświadczył(oczywiście mowa tylko o przepięciu kabli) a nie przy okazji rozstawieniu paczek inaczej. ;)

Szukam kabli do zestawu monobloki AVM(detaliczne i hektary przestrzeni),przedwzmacniacz AUDIOLABOR-REIN(raczej po jaśniejszej stronie mocy),dac PHAST(muzykalność,przyjemna barwa),transport to KENWOOD DP 3300,kolumny klony AVALONÓW na ETONACH . Niby wszystko jest ,ale dżwięk dusi się na linii głośników .Myślę,że zestaw ma potencjał aby zagrać na przyzwoitym poziomie tylko trzeba to wszystko połączyć jakimiś sensownymi kablami,mam na myśli kable głośnikowe i w perspektywie IC,Budżet to około 1000zł. na każdy kabel.Zależy mi na oderwaniu dzwięku od głośników ,wyeksponowaniu średnicy i mięśistym ,sprężystym basie, Teraz gram na zwykłych drutach,Bardzo proszę o jakieś sugestie aby zawęzić pole poszukiwań.

Sorry, zmartwię Cię. NIe w kablach leży problem. Nie ma możliwości, żeby kable położyły całkowicie system. Może być lepiej lub gorzej, ale nie tak, że w ogóle nie gra. No chyba, że użyłbyś drutu oporowego.Albo AVMy nie dają rady tym klonom Avalonów albo preamp z końcówką się nie polubił.Na koniec winnym może być ogolnie zła kombinacja wszystkich klocków. Z czymś wcześniej słuchałeś tego zestawu?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

maniek, byl tu kiedys koles ktoremu dzwiek zaczal odrywac sie od kolumn po zmianie bezpiecznika na zloty audiofilski

No baaaa-jak kontakt był ze szczerego 24 karatowego słota,korpus z chińskiej porcelany,wypełniacz to złoty pył,a topik platynowy- to się dziwisz. ;)-to DZIAŁA ! :)

Gość

(Konto usunięte)

Niby wszystko jest ,ale dżwięk dusi się na linii głośników

podłącz inne wzmocnienie /odłącz monobloki/

czy jest coś więcej niż tylko stereo ? jakaś przestrzeń, głębia z AVM'ami ?

Na początek spróbuj kabli Qed Ruby Anniversary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za resztę może uda Ci się kupić Stereovoxa Vespę ( HDSE ) albo VDH Orchida . Będziesz miał dobre kable na start i do dalszych poszukiwań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

najważniejsze jest połączenie pre-power,decyduje o charakterze wzmacniacza.proponowałbym któregoś ze starszych Cardasów np.Quadylink-5c lub Straightwire-Maestro ,Virtuoso...........i parę metrów zasilającego np.Yarbo lub Neotecha z sensownymi wtykami.

Gość

(Konto usunięte)

Szukam kabli do zestawu monobloki AVM(detaliczne i hektary przestrzeni),... Niby wszystko jest ,ale dżwięk dusi się na linii głośników

ciekawi mnie jednak, co to za model AVM, i jak to jest w rzeczywistości z tym, co słyszysz ?

ktore to AVM'y?

przepraszam,ale brak czasu dopiero dzisiaj pozwolił mi coś napisać,co do AVMów to są to M1

ciekawi mnie jednak, co to za model AVM, i jak to jest w rzeczywistości z tym, co słyszysz ?

może żle postawiłem pytanie,niektórzy zrozumieli, że ten zestaw w ogóle nie gra, a tak nie jest,gra i to całkiem nieżle, jest ogromna przestrzeń,mnóstwo detali,przeszkadzajek i całkiem fajna barwa(zależna od lampy ECC88).Zależy na kablach które sprawią ,że dzwiek stanie się swobodniejszy z większą ilośćią tzw powietrza.

nie wiem jakie Avalony kopiowałeś... i z całym szacunkiem dla AVMów... ale 2x100W dla Avalona zazwyczaj wystarcza na to aby sprawdzić czy w ogóle gra...

Słuchając rozumu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.