Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt cd-dvd 16-24 bity.

xtr71

Rekomendowane odpowiedzi

Ależ mam dobry DAC. Nawet taki że cięzko o lepszy. Różnica jest. Zamieszczałem pliki nagrywane prosto z płyty CD puszczane na zewnetrzym DAC i pliki z ripu Z tego samego DAC i nie było wątpliwości z określeniem co jest co. Nawet koledzy słyszeli który plik idzie z zewnetrznego DAC, który z dac wbudowany w cd-player, a który z innego cd-playera, chociaż pomyłki pomiędzy tymi dwoma audio z cd-playerów zdarzały się

Prosze o przyblizenie tych testow.

Konkretnie nazwa daca nazwa cd i jaki cd-player odtwarzal ripowane pliki i jakie formaty byly tych plikow ?

,czym bylo nagrywane "ripowane"

Pozdrawiam

P.S.

I zaczelismy ciekawie dyskusje

:)

O, ja bardzo chętnie posłucham różnicy między CD a ripem.

Witam

Sluze chetnie pomoca mam zripowane i przetworzone pliki waw .

Kontakt na PW.

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Program ten odkodowuje plik i zapisuje sygnal jako czysta sinusoide do pamieci podrecznej programu na sam koniec gdy chcemy zapisac go dopiero w jakis odpowiedni format do naszego projektu wykonuje te operacje i koduje sygnal sinusoidalny jako plik

z odpowiednim rozszerzeniem (waw, etc.) i z jaka jest nam potrzebna wartoscia bit .

Tak gwoli wyjaśnienia, bo młodzież czyta. W jakiej postaci według Ciebie jest przechowywana ta czysta sinusoida w pamięci podręcznej? Bo ja to rozumiem, że w postaci analogowej jak na taśmie magnetycznej, tyle że ja nie widziałem kompa z magnetofonem. Jeżeli nie analogowo, to przykro mi Cię wyprowadzać z "mylnego błędu", ale w postaci cyfrowej, czyli dużo iluśtambitowych próbek na sekundę dźwięku (każdy sobie wstawi własne wartości), a to jest zwykły wav.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Witam

Od jakiegos miesiaca przetwarzam moje oryginalne plyty cd na plyty audio dvd.

Czyli dzwiek 44k/16 bit na 96/24 bity.

Pozdrawiam

utraconych informacji z płyty CD nie da się odzyskać niestety żadnym programem nawet profesjonalnym . Na rutracker.org masz tysiące płyt w lepszych formatach niż zwykłe CD, sa płyty dvd audio , flacki 24 bitowe, tysiące obrazów płyt SACD , BD i co tam chcesz. Kwestia czy ci to nie przeszkadza że z internetu ściągniesz sobie pliki do dozwolonego użytku własnego ;) Tylko ustaw torrenta aby nie wysyłał bo udostępnianie jest w Polsce zabronione.

W trakcie usuwania konta.

Tak gwoli wyjaśnienia, bo młodzież czyta. W jakiej postaci według Ciebie jest przechowywana ta czysta sinusoida w pamięci podręcznej? Bo ja to rozumiem, że w postaci analogowej jak na taśmie magnetycznej, tyle że ja nie widziałem kompa z magnetofonem. Jeżeli nie analogowo, to przykro mi Cię wyprowadzać z "mylnego błędu", ale w postaci cyfrowej, czyli dużo iluśtambitowych próbek na sekundę dźwięku (każdy sobie wstawi własne wartości), a to jest zwykły wav.

Tak naprawde to tylko tworca tego algorytmu wie jak sie to zapisuje .

Raczej nie jestem w stanie odpowiedziec jak sie to w tej pamieci zapisuje czy wav czy inny system.

lecz w praktyce dziala wiec pytanie jest do autora programu Cool Edit Pro.

Pozdrawiam

utraconych informacji z płyty CD nie da się odzyskać niestety żadnym programem nawet profesjonalnym . Na rutracker.org masz tysiące płyt w lepszych formatach niż zwykłe CD, sa płyty dvd audio , flacki 24 bitowe, tysiące obrazów płyt SACD , BD i co tam chcesz. Kwestia czy ci to nie przeszkadza że z internetu ściągniesz sobie pliki do dozwolonego użytku własnego ;) Tylko ustaw torrenta aby nie wysyłał bo udostępnianie jest w Polsce zabronione.

Prosze o konkrety jakie dane sa utracone w ripowaniu cd ?

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Prosze o konkrety jakie dane sa utracone w ripowaniu cd ?

Pozdrawiam

jak dobrze zrippowane to żadne.

Tylko...... czy ktoś coś pisał o traceniu informacji przy zgrywaniu z cd?

Pierwszym etapem jest konwersja do formatu 44/16 i tu się już traci

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

jak dobrze zrippowane to żadne.

Tylko...... czy ktoś coś pisał o traceniu informacji przy zgrywaniu z cd?

Pierwszym etapem jest konwersja do formatu 44/16 i tu się już traci

Na poczatku tematu napisalem iz mam cd remasterowany J.M.Jarre Oxygene.

Dane remasteringu 96kHz/24 bity i konwertowane do formatu cd 44,1/16 bit

przez firme Sony Music Entertainment INC.

Wiec juz na poczatku jest zonk.

Pozdrawiam

Niezły pomysł zrobić konwersję na wirtualnym DAC o idealnych parametrach, aby następnie ponownie próbkować wyżej wirtualny analog...to faktycznie może polepszyć jakość. Strata informacji z materiału 96 na sprzętowych DAC jest mniej bolesna niż 44...idąc tym tropem lepiej jest mieć 192/24.

Dane remasteringu 96kHz/24 bity i konwertowane do formatu cd 44,1/16 bit

Wszystko ładnie pięknie, ale sam sobie na zonk odpowiedziałeś. Konwertowane do 16/44.1, czyli część danych tracisz bezpowrotnie, z racji tego, co pisałem wcześniej, z resztą koledzy mówią to samo. EOT

Niezły pomysł zrobić konwersję na wirtualnym DAC o idealnych parametrach, aby następnie ponownie próbkować wyżej wirtualny analog...to faktycznie może polepszyć jakość. Strata informacji z materiału 96 na sprzętowych DAC jest mniej bolesna niż 44...idąc tym tropem lepiej jest mieć 192/24.

Witam

Niestety nie posiadam programu kodujacego mpeg 2 do formatu Audio DVD o parametrze 192/24 bity.

Mam pliki waw jakby co w tym formacie gotowe.Na Pececie z karta audio HD graja dopiero we wlasciwym formacie odtwarzajka ALLPLAYER.

Pozdrawiam

Wszystko ładnie pięknie, ale sam sobie na zonk odpowiedziałeś. Konwertowane do 16/44.1, czyli część danych tracisz bezpowrotnie, z racji tego, co pisałem wcześniej, z resztą koledzy mówią to samo. EOT

Witam

Cala sprawa opiera sie o pojemnosc DVD i CD wiec calkowicie inna jest struktura i architektora plyty .Inne sa parametry korekcji bledow

sub kanalow i innych danych zawartych na dysku DVD.Nosnik 12 cm w systemie CD co najwyzej i jak do tej pory jest podniesiony do jakosci 20 bit w formacie HDCD.

To jest fakt i nie polemizujcie ze mna gdyz nie wymyslilem tego ja.

Dysk DVD ma wiecej opcji audio mianowicie 48/16 bit , 48/24 bit,96/16 bit,96/24 to opcje dla stereo.

Jest opcja 192/24 bity lecz nie dostepna dla mnie na chwile obecna.

Sa opcje dla AC3 dzwiek wielokanalowy lecz to nie na temat.

Moim zdaniem tworca czyli autor nagrania i masteringu ma swiadomosc iz degraduje jakosc audio i napewno jakos probowal to poprawic by nie bylo slyszalne na zestawach Hi-End bo by sobie narobil tylko zlej reputacjii.

Pozdrawiam

Twoja płyta J.M. Jarre to Red Book? ty nadal nie rozumiesz o czym mówię. Z 16/44.1 możesz zrobić 24/96, czy ile chcesz, ale to będzie ta sama informacja, nie więcej, nie mniej.

Witam

Niestety nie posiadam programu kodujacego mpeg 2 do formatu Audio DVD o parametrze 192/24 bity.

Mam pliki waw jakby co w tym formacie gotowe.Na Pececie z karta audio HD graja dopiero we wlasciwym formacie odtwarzajka ALLPLAYER.

Pozdrawiam

Witam

Cala sprawa opiera sie o pojemnosc DVD i CD wiec calkowicie inna jest struktura i architektora plyty .Inne sa parametry korekcji bledow

sub kanalow i innych danych zawartych na dysku DVD.Nosnik 12 cm w systemie CD co najwyzej i jak do tej pory jest podniesiony do jakosci 20 bit w formacie HDCD.

To jest fakt i nie polemizujcie ze mna gdyz nie wymyslilem tego ja.

Dysk DVD ma wiecej opcji audio mianowicie 48/16 bit , 48/24 bit,96/16 bit,96/24 to opcje dla stereo.

Jest opcja 192/24 bity lecz nie dostepna dla mnie na chwile obecna.

Sa opcje dla AC3 dzwiek wielokanalowy lecz to nie na temat.

Moim zdaniem tworca czyli autor nagrania i masteringu ma swiadomosc iz degraduje jakosc audio i napewno jakos probowal to poprawic by nie bylo slyszalne na zestawach Hi-End bo by sobie narobil tylko zlej reputacjii.

Pozdrawiam

ale po co ten cały wywód?

Masz materiał w jakości 44/16 i na jaki format byś go nie przekonwertował będziesz miał materiał w jakości44/16

Możesz mieć plik w formacie xxxxxxx/xxx ale jakość materiału muzycznego w tym pliku będzie dalej 44/16

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Twoja płyta J.M. Jarre to Red Book? ty nadal nie rozumiesz o czym mówię. Z 16/44.1 możesz zrobić 24/96, czy ile chcesz, ale to będzie ta sama informacja, nie więcej, nie mniej.

Red Book to ksiega o formacie cd opracowana w Philipsie

Z twierdzeniem ze to jest ta sama informacja zgadzam sie ,to prawda.

Ulomnosca formatu 44/16 bit jest procesor o 16 bitowym slowie i wrazliwosci na jitter dodajac do tego np porysowana lub chociaz pobrudzona plytke mamy juz nie fajnie.Dodac do tego trzeba iz dzwiek jest zakodowany w paczkach wraz korekcja roznych parametrow jak koreckcja bledow lasera braki te procesor odzyskuje z sub kanalow zapisanych na koncu paczek danych.Te same sub kanaly wykozystuje format HDCD i dopisane jest dodatkowo 4 bity w tych subach.Normalny cd odczytuje paczki i odtwarza 44,1/16 bit.Przystosowany do HDCD odczytuje kody z kanalow sub i juz odtwarza 20 bit.

Format DVD Audio wykozystuje kodowanie obrazu i dzwieku jednoczesnie i robi to specjalistyczny procesor.w porownaniu do zwyklego cd ,cd procesor to przestarzala technologia.

Pozdrawiam

Ulomnosca formatu 44/16 bit jest procesor o 16 bitowym slowie i wrazliwosci na jitter dodajac do tego np porysowana lub chociaz pobrudzona plytke mamy juz nie fajnie.

A co do tego ma długość słowa?

Te same sub kanaly wykozystuje format HDCD i dopisane jest dodatkowo 4 bity w tych subach.Normalny cd odczytuje paczki i odtwarza 44,1/16 bit.Przystosowany do HDCD odczytuje kody z kanalow sub i juz odtwarza 20 bit.

Jeżeli one są na płycie nagrane.

Format DVD Audio wykozystuje kodowanie obrazu i dzwieku jednoczesnie i robi to specjalistyczny procesor.w porownaniu do zwyklego cd ,cd procesor to przestarzala technologia.

Pozdrawiam

A to już mnie rozwaliło: w nowoczesnym CD masz nowoczesny procesor, to nie jest ten sam układ od 30 lat.

ale po co ten cały wywód?

Masz materiał w jakości 44/16 i na jaki format byś go nie przekonwertował będziesz miał materiał w jakości44/16

Możesz mieć plik w formacie xxxxxxx/xxx ale jakość materiału muzycznego w tym pliku będzie dalej 44/16

Witam

Mysle iz nie rozumiesz wiec postaram sie to troszke przyblizyc.

Przyklad :

Faza 1---Tworca XX w studio nagraniowym 20 lat temu nagrywa na magnetofon szpulowy studyjny 48 sciezkowy material.

Jest to tasma Matka

Faza 2 --- studio masteringu dostaje tasme i ja konwertuje do jakosci CD przetwornikiem analogowo-cyfrowym o jakosci 44,1/16 bit.

Faza 3 --- wydawca i firma fonograficzna w materialu cyfrowego z cyfrowej kopii Matki poprzez kodowanie zawarte w Red Booku firmy Philips wydaja CD z nagraniem tworcy XX.

Faza 4 odbiorca kupuje CD i odtwarza na domowym CD material muzyczny.

Jest tyle wariacji co moze zostac utracone w tych 3 pierwszych fazach iz mozna dostac bezsennosci od myslenia co zostalo zle zrobione.A i 4 oferuje wiele wariacjii.

Wiec faza 4 A

-odbiorca ma CD jamnik -za 100zl i slucha i jest w niebo wziety

-odbiorca ma CD player stacjionarny z wzmacniaczem i zestawem kolumn lecz CD player ma procesor 16bit

-odbiorca ma CD player stacjionarny z wzmacniaczem i zestawem kolumn lecz CD player ma procesor 1 bitowy

-odbiorca ma CD player stacjionarny z wzmacniaczem i zestawem kolumn lecz CD player ma procesor 20 bitowy i owersamling sprzetowy.

I tak dalej.....

wszyscy beda sluchac tej samej plyty CD i kazdy bedzie slyszal na innym poziomie percepcji gdyz bedzie to nieskonczenie skomplikowana ukladanka z elementow toru audio gdzie kazdy element wnosi jakas zmiane .

Oryginalna muzyke sluchal TYLKO Tworca XX.

Wiec nie wiem po co dajesz przyklad ten 44,1/16 bit .

Jesli twierdzisz iz Dla mojego projektu 16/24 bity to jest zrodlo czyli tasma matka to stwierdzam iz Masz calkowita racje .

Pozdrawiam

.

A to już mnie rozwaliło: w nowoczesnym CD masz nowoczesny procesor, to nie jest ten sam układ od 30 lat.

Wiec twierdzisz Iz format CD ma przyszlosc i jest jakis rozwojowy kierunek w tym formacie?

Jest to zamkniety format i maksymalnie nagranie bedzie mialo 79 minut.

Ja trwierdze iz jest to nabijanie kasy dla roznej masci firm ktore caly czas robia w glupka klijenta czyli nas oferujac rozne Voodo odtwarzacze cd z wodotryskami i bajerami.Jesli to wszystko potrafi procesor z taniego dvd z taka sama jakoscia.

Wiec po co kupowac np cd transport plus DAC za 15 tys PLN i kupe kabli jak podobnie zagra DVD dobrej klasy za 5 tysiecy i w innym formacie nagrany profesjonalnie i przez fachowcow dzwiek ????

Dodam iz plyta 8,5 Gb juz daje troche minut do upakowania w formacie 48kHz/16 bit niesadzisz podobnie ?

Pozdrawiam

.

Wiec twierdzisz Iz format CD ma przyszlosc i jest jakis rozwojowy kierunek w tym formacie?

Jest to zamkniety format i maksymalnie nagranie bedzie mialo 79 minut.

Ja trwierdze iz jest to nabijanie kasy dla roznej masci firm ktore caly czas robia w glupka klijenta czyli nas oferujac rozne Voodo odtwarzacze cd z wodotryskami i bajerami.Jesli to wszystko potrafi procesor z taniego dvd z taka sama jakoscia.

Wiec po co kupowac np cd transport plus DAC za 15 tys PLN i kupe kabli jak podobnie zagra DVD dobrej klasy za 5 tysiecy i w innym formacie nagrany dzwiek ????

Dodam iz plyta 8,5 Gb juz daje troche minut do upakowania w formacie 48kHz/16 bit niesadzisz podobnie ?

Pozdrawiam

Format jest przestarzały, nie procesor :P Wiem czepiam się.

A tak na serio, to sam swego czasu pytałem pewien znany polski zespół o udostępnienie(za opłatą nawet) plików o gęstszym formacie. Jakkolwiek piło się z nimi świetnie, to jakoś odzewu nie ma.

Format jest przestarzały, nie procesor :P Wiem czepiam się.

A tak na serio, to sam swego czasu pytałem pewien znany polski zespół o udostępnienie(za opłatą nawet) plików o gęstszym formacie. Jakkolwiek piło się z nimi świetnie, to jakoś odzewu nie ma.

Ja to wiem czemu nie ma odzewu.

Dlatego iz raz puszczony material w internet zyje swoim zyciem i rowniez "Piractwo" bedzie z tego kozystac.

Wiec nic nie dadza i nic nie straca.

Ups .

prawie zapomnialem dace w systemie 44,1/16 bit komunikuja sie przez zlacze spdif ktore jest rowniez przestarzale.

Pozdro.

A co ten watek ma wspólnego z diy? Autor nazwał go szumnie "projektem" a ja tu żadnego projektu nie widzę.

Dyskusja raczej do zakładki stereo, moim zdaniem.

DIY czyli zrob to sam.

Zrobilem sam konwersje i czego jeszcze oczekujesz Panie Jar1

????

Nawet sam wypalam dvd audio wszystko w ramach DIY

Pozdrawiam

Dlatego iz raz puszczony material w internet zyje swoim zyciem i rowniez "Piractwo" bedzie z tego kozystac.

Wiec nic nie dadza i nic nie straca.

Fakt.

Wyświetl postUżytkownik jar1 dnia 24.03.2014 - 21:26 napisał

A co ten watek ma wspólnego z diy? Autor nazwał go szumnie "projektem" a ja tu żadnego projektu nie widzę.

Dyskusja raczej do zakładki stereo, moim zdaniem.

DIY czyli zrob to sam.

????

Temat powiedzmy na pograniczu trochę...

DIY czyli zrob to sam.

????

Pozdrawiam

Na tej zasadzie to samodzielne korzystanie z nocnika też można zaliczyc do diy.

Na tej zasadzie to samodzielne korzystanie z nocnika też można zaliczyc do diy.

Jesli to poczatek jakiejs wasni i "ad personam" atak ,

to Panie Szanowny bedzie odrazu BAN

Jeden uzytkownik juz dzis polecial do dolka.

Ciagle Pozdrawiam

Jesli to poczatek jakiejs wasni i "ad personam" atak ,

to Panie Szanowny bedzie odrazu BAN

Jeden uzytkownik juz dzis polecial do dolka.

Ciagle Pozdrawiam

Synu , mam serdecznie gdzieś, czy mnie zbanujesz czy nie. Także śmiało, nie pękaj i rozwijaj te swoje zamiłowania do projektów DIY :)

Edit mod

Na podstawie zgłoszenia, ostrzeżenie + 3 punkty na konto, za prowokacyjne wpisy, mające na celu wywołanie kłótni personalnej.

Dotyczy dwóch ostatnich postów użytkownika jar1.

a nie prościej włożyć płytę cd do odtwarzacza dvd?

To jest genialne :-P

Niestety gra jak normalna plyta cd ;-(

Ten DVD nawet ma opcje programowo-sprzetowa oversamplingu cd czyli nadprobkowanie 4 x 176,4 kHz /16 bit

po wyprodukowaniu kopii konwerterowanej na DVD Audio nawet ten sam DVD player Philips dostaje boosta i wszystko ozywa i odtwaza o poziom wyzej od odpowiednika cd.

Pozdrawiam

Synu , mam serdecznie gdzieś, czy mnie zbanujesz czy nie. Także śmiało, nie pękaj i rozwijaj te swoje zamiłowania do projektów DIY :)

Za Syna

do dolka.

I juz nie Pozdrawiam

Witam

W jakiej postaci ten program zapisuje te sinusoide w pamieci wie jego autor.Na pewno nie jest to postac analogowa odsylam do autora ponownie wylasni te kwestie najlepiej.

Pozdrawiam

a to nie miało być o poprawie jakości dźwięku?

Witam

Przepraszam za dlugi okres na odpowiedz.

Konwertowanie ktore przeprowadzam nie poprawi jakosci dziweku zapisanego w tym przypadku na cd.

Dlatego ze nie ingeruje edycyjnie w material.Zmienilem nosnik na dvd gdyz nie posiadam Daca o rozdzielczosci 24 bity.

Dwa dace ktora mam maja budowe 1 bitowa i pochodza z biura konstrukcyjnego Philipsa.Procesor w odtwarzaczu dvd jest innej firmy .Ma wielokrotnie wieksze mozliwosci maxymalnie odtwarza dzwiek o parametrze 192kHz/24 bity i takze odtwarza slawne MP3.

Wcale nie najgorzej pomimo ulomnosci tego formatu.

Prawdopodobnie roznica w odsluchu w aktualnej konfiguracji mojego systemu jest wyrazna dlatego ze procesor DVD precyzyjniej odkodowuje sygnal audio w porownaniu do odtwarzacza cd i zawartego w nim daca.Poprzez inny system kodowania dzwieku na plycie dvd polaczenie video z audio format mpeg-2 uzyskuje sie sygnal audio czystszy od znieksztalcen i zaklucen.

Niestety mozliwosc testowania na sprzecie wyzszej klasy w Moim przypadku odpada. Jedynie moge poprosic o testowanie entuzjastow ktorzy sa zainteresowani ta opcja na testy na ich sprzecie. Oceny i wypowiedzi po testach gdyz nie mam "punktu wyjsciowego" w postaci sprzetu referyncyjnego-odsluchowego.

Prawdopodobnym moze byc stwierdzenie iz na sprzecie o wyzszej klasie nie bedzie slyszalna roznica,ewentualnie bardzo niewielka roznica miedzy dwoma nosnikami oryginalem CD i kopia na DVD Audio.

W przypadku profesjonalnego zrodla nagran i zachowaniu ciaglosci jakosci efekt bedzie "do uslyszenia".Bedzie wyzszej jakosci.

Pozdrawiam

Prosze o przyblizenie tych testow.

Konkretnie nazwa daca nazwa cd i jaki cd-player odtwarzal ripowane pliki i jakie formaty byly tych plikow ?

,czym bylo nagrywane "ripowane"

Sonic Frontiers sfd-2 (2x d20400A) oraz sfd-2 mk3 (8x Pcm1704)

Linn Sondek

Arcam cd alpha 5 jako transport - cdm9 oraz cd, dac tda1541A S2.Sony cdp701es dac cx20017x2

Ripowane laptopem, i porównywana suma z plikami z netu z tych samych plyt. Odtwarzane takze tym samym laptopem w trybie cd-audio. Zgodnie ztym co sie tu twierdzi ripowac mozna czymkolwiek bo rip daje 100%. Ale nie wiem czego 100% bo na pewno nie tego co wychodzi z cd-ka słuchanego z oryginału.

jakosć:

1. Linn Sondek + Sfd-2, sfd2-mk3,

2. Arcam cd alpha 5 + Sfd2, sfd2-mk3

3 Linn Sondek audio-out

4. Audio cd Arcam 1541A s2 oraz Sony cdp701es - jedni woleli Sony inni Arcama.

5. Audio Cd z laptopa na sfd-2, sfd2-mk3. Tu różnica bardzo duża. Transport ma jednak duże znaczenie dla efektu końcowego.

6. Pliki z sfd2, sfd2-mk2.

1,2,3 -doskonale, 4-niewiele gorzej, 5-zupełnie inaczej, klasę gorzej, 6,-jeszcze gorzej. Tutaj Soniki ratują prezentację ale do bezposredniego pcm audo z cdm9 daleko.

7. Z ciekawości puszczone z odtwarzacza ariva hd110 na realteku - tutaj lepiej jak z laptopa, na Sonic Forntiers Dac jeszcze lepiej ale gorzej jak z CDM9.

Wyjście audio realteka z arivy - cóż, ma potencjał żeby to zagrało, ale należałoby nad tym popracować - zasilanie, lampy itd.

Wnioski - Słuchacie plików - słuchacie czegoś czemu daleko do możliwości CD.

Red Book to ksiega o formacie cd opracowana w Philipsie

Z twierdzeniem ze to jest ta sama informacja zgadzam sie ,to prawda.

Ulomnosca formatu 44/16 bit jest procesor o 16 bitowym slowie i wrazliwosci na jitter dodajac do tego np porysowana lub chociaz pobrudzona plytke mamy juz nie fajnie.Dodac do tego trzeba iz dzwiek jest zakodowany w paczkach wraz korekcja roznych parametrow jak koreckcja bledow lasera braki te procesor odzyskuje z sub kanalow zapisanych na koncu paczek danych.Te same sub kanaly wykozystuje format HDCD i dopisane jest dodatkowo 4 bity w tych subach.Normalny cd odczytuje paczki i odtwarza 44,1/16 bit.Przystosowany do HDCD odczytuje kody z kanalow sub i juz odtwarza 20 bit.

Pozdrawiam

Wiemy, wiemy. Hdcp i hwdp. Technowankers.

Ale Ty nie wiesz czym się różni domena cyfrowa od analogowej.

Kilka faktów - poskładaj to do kupy:

24 bity potrzebne są w studiu po to aby nie trzeba było bawic sie w pilnowanie poziomów głośnosci podczas nagrywania.

Fizyczna pojemność analogowego audio na dzien dzisiejszy to 20bit. Jest to ograniczone maksymalnym poziomem glosnosci który nie zabije człowieka oraz poziomem szumu elektroniki.

Orkiestra symfoniczna - najbardziej dynamiczna orkiestra - generuje dynamikę 60db.

przecietny zespół rozrywkowy 20db.

Do zarejestrowania 60db dynamiki przy starannym masteringu potrzeba 11 bitów.

12 bit to rozpiętość tego co wchodzi na taśmy i winyle. Winyl ma 60db wiec mastering robi sie starannie. Stąd lepsze brzmienie winyli w wielu przypadkach.

Cd ma 16 bit więc można robic mastering na odpier**l, bo i tak się zmieści. I tak się to robi.

Teraz najlepsze. Sygnał audio o rozpiętości 60db zarejestrowany na 12 oraz na 24 bitach będzie odtworzony z taka samą dokładnością.

Błędy kwantyzacji w sprytnym procesie są zamieniane na szum.

słowo 12 i 24 bitowe różni tylko maksymalna dynamika jaką się da zapisać.

Transporty CD za pomocą pewnych sztuczek potrafią przesuwać szumy powodowane błędami kwantyzacji poza zakres słyszalny, i oferować rzeczywystą dynamikę na poziomie 120db. Otóż ripy z cd i pliki tej sztuczki nie potrafią!.

Dane PCM zapisane na płycie CD Nie Są Danymi Binarnymi ! Ripowanie jest procesem konwertujacym PCM na dane binarne.

16/44 nie jest w niczym ułomne. Jest na wyrost w stosunku do potrzeb. Ułomni sa ludzie nie umiejący tego wykorzystać.

A takim jak Ty trzeba wcisnąć sacd i hcdc i 32/384 oraz 40 megapikseli w komórce.

Kup sobie porządny transport i porządny DAC zamiast zaśmiecac forum i mieszać ludziom w głowach.

Do Shittzu

Dziekuje za przyblizenie tematu tego testu.

1.

Pytanie z plyty Cd w laptopie ripowal jaki naped ???

jesli jakis dziadowski to odpowiedz jest oczywista.

W moim pracuje Panasonic UJ-260 Blue-ray RW.

2.

Jaki program ripowal.

3.

Do jakiego formatu ?

4.

Jaki program odtwarzal pliki ripowane

5.

Jakie polaczenie laptopa z klockami zastosowales?analog-digital ?

6.

Jaki laptop uzyles i jaka karta dzwiekowa wspolpracowala z lapkiem.

Pozdrawiam

P.S.

Nie slucham plikow z laptopa jako wav tylko je koduje do fizycznego dysku DVD Audio.

Wiec dopytuje szczegolowo o wszystko.

cd.

16bit /44kHz nie jest w niczym ułomne. Jest na wyrost w stosunku do potrzeb.

Niestety musze polemizowac .

co do Jakosci nie mam zrodel wysokiej jakosci wiec PASS.

Lecz 79 minut na maxa troche wydaje sie ubogo jak dla Mnie.

DVD Audio z obrazem statycznym daje opcje ok 395 minut nagrania w formacie 48kHz/16 Bit na pylcie DVD 4,7 Gb.

na 8,5 Gb jest ok 710 minut . Wiec wydaje mi sie iz dyskusja jest ciagle otwarta.

Nawet nie wytocze argumentu poniekad z gatunku nokautujacego przyrownania do pojemnosci plyty Blue Ray.

Gdyz jest nie na temat.

P.S. Zacne sprzety tu sa wymienione :)

Poddaje pod krytyke uzyte parametry 96kHz /24 Bit.

Dla porownania wytworze w/g tych samych kryteriow programowych plyte o parametrze

48kHz/16 bit i porownam odsluchowo z kopia 96/24.

Czy nie ulegam autosugestii iz wyzej musi byc z klucza jakosciowo lepiej .

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.