Skocz do zawartości
IGNORED

ramie EPA100 czy SME V do Technicsa SP10mk2 ? poradźcie

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Podjałem decyzję o upgrade swojego Technicsa.

Chcę kupić plintę jak tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Natomiast mam pewien dylemat co do docelowego ramienia. Zastanawiam się nad dwoma

a) Technics EPA100 - klasyk do sp10mk2, dedykowany również przez Technicsa do tego napędu, z ciekawą konstrukcją ramienia pozwalającą na wykorzystanie wkładek o zarówno niskim jak i średnim/wysokim compliance

b) SME V - znane ramię oczywiście, ale jak rozumiem raczej Denona 103R na nim nie odsłucham ;)

Pomijając kwestie cenowe i wieku ramion - Technicsa EPA100 praktycznie można kupić tylko bardzo second hand, sporadycznie i kosztuje ok 4tys, zaś SME V second hand chodzi po ok 7-8tys. Ale czy ktoś miał okazję używać tychże? co z czym? jak dźwiękowo? Spotkałem się z opiniami na necie, że EPA100 + Sp10mk2 z dobra plintą to świetne zestawienie, ale z kolei SME V jest ramieniem być może bardziej uniwersalnym, za rok, dwa do wykorzystania na innym gramofonie (np na Garrardzie 401, którego też mam i może ramię zamiennie od czasu do czasu wędrowałoby na tenże napęd)...

Poradżcie ;)

Ukryta Zawartość

To w ogóle nie moja liga, więc się nie wypowiem, ale może warto zwrócić uwagę na ramiona SAEC? Np. model 407. Wspominam o nich dlatego, ze ceny na aukcjach nie są astronomiczne, to mniej znana marka.

Miałem okazje obcować z SAEC WW-308SX, genialna jakość wykonania. Jedyne co - te ramiona mają dość dziwną geometrię.

Tu więcej:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

To kup od naszego, może się uda stargować. Wcześniej wisiało wieki na alledrogo więc przypuszczam, że gość już chciałby się pozbyć tego SME:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tym kolegą jestem w kontakcie, ale to nie zmienia podstawowego pytania wątku ;)))) gdyż EPA100 jestem w stanie ściągnąć za 4tys (plus ew cło więc może nawet z 5K, ale i tak 1-2tys taniej niż SMEV, więc de facto koszt jakieś wkładki MM czy nawet tej plinty, albo dobrego kabla phono , cokolwiek..)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Sugerowałbym jednak SME. To jest na pewno dobry wybór podczas gdy Technics EPA 100 może się okazać kasą w błoto. Tak jak ich napędy (te droższe) budzą mój szacunek i zaufanie tak do ramion Technicsa zawsze podchodziłem z rezerwą.

Po powieszeniu na EPA jakiegoś gwoździa typu Denon lub SPU wynik będzie zagadką. Do tego potrzebna jest 12-to calowa AT.

Niezależnie od wybranych przez Ciebie ramion nic nie będzie kosztowało nawiązanie kontaktu z reed.lt i negocjacje zakupu ramienia od nich.

IMHO to w tej chwili najciekawsza opcja "ramienna" a jeszcze nie zwariowali cenowo.

dzięki za sugestię, też skłaniam się trochę w SME, ale wiadomo... co klasyczne kombo Technola to zawsze ładny widok... ale SME V i tymczasowo Denon103R to chyba zły pomysł - SME za lekkie, prawda?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Denon zagra na SME V. Tylko że cienko. Jeżeli ma być tymczasowo to możesz wystrugać 5-cio gramową blaszkę na headshell i tak dopakować ramię.

Mnie udało się kupić takie coś na ebay w oryginale i używam jej stale.

Wygląda to mniej więcej tak:

http://www.ebay.co.uk/bhp/headshell-weight

http://www.ebay.co.uk/itm/Headshell-Damper-SME-Cartridge-Mpingo-clubWOOD-/190504434570

PS. Tomasz podał linka do wypowiedzi zachwyconego właściciela EPA który jest lekko not fair to SME.

Tylko że co chłop miał napisać jak już kupił?

Na drugiej stronie odzywają się użytkownicy SME a ja nie mogłem się doszukać co shahsy ma w systemie :(

ja mam specjalną wersję 103R, która ma metalowe body, pewnie kilka g więcej niż standard więc dokładac blaszki bym nie musiał, pytanie tylko czy ramię udżwignie i da radę ustawić nacisk na 2.5g prawidłowo....

a ten wpis że po montażu epa100 zagrało lepiej z sp10mk2 czytałem, kto wie może się spasowuje Technics do Technicsa, do tego ten damping dźinks jest bardzo kuszący skoro umożliwia jednym ruchem gałki dopasować do compliance wkładki...

adam>

zakup tego ramienia dokonuj tylko mając plan co za wkładkę na nim powiesisz

przy sme odpadają wszystkie twardziaki tak na oko do X10

osobiście jakoś nie widzę tej techniawki z sme(to dla mnie przekombinowane połączenie), ale co tam , mało jeszcze wiem.

osobiście proponowałbym coś ciężkiego.

pozdr.

przecież piszę, że ten Denon to tylko "tymczasówka", wybierając SME docelowo liczę się z koniecznością zmiany wkłądki! pytanie raczej o ramiona - czy któreś jakoś "lepsze" do sp10mk2? dałem post na vinylengine.com to mi ktoś napisał, że w praktyce lepszy byłby jakiś 10calowy SME bo ze SMEV w praktyce skonczę z ramieniem tuź koło samego sp10, żę ramię jest ciut za krótkie? hmm a EPA10 dłuższa????

Z tego co pamiętam to masz SME 3012R - dlaczego nie chcesz tego wykorzystać? Plinta, którą chcesz kupić jest bardzo ładna (w mojej ocenie). Świetny, klasyczny deck w pięknej plincie -szukał bym czegoś topowego z epoki. SME V to trochę inna bajka... Kolejna sprawa, jeśli masz możliwość założyć ramię 12'' to w ogóle bym nie brał pod uwagę 9''.

No mam SME 3012R, ale obawiam się, że z tą plintą ciężko by było zamontować. Ramię może i by weszło, ale nijak bym kabla phono nie podłączył - w 3012R gniazda rca są z boku i po prawej stronie ramienia patrząc od przodu plinty - konstrukcja plinty nie daje możliwości dotarcia i montażu rca. Stąd myślówa nad 9calowym.

Gość vasa

(Konto usunięte)

No mam SME 3012R

Adam, jeżeli masz SME 3012 to zastanów się nad kupnem ramienia.

Zmiana ramienia da Ci znacznie mniejsze korzyści (a w przypadku zejścia z 12 na 9 cali będzie regres) niż wymiana wkładki.

Za pieniądze które deklarowałeś na ramię można kupić doskonałą wkładkę z gwarancją bardzo dużego progresu dźwiękowego.

A nad plintą trzeba się zastanowić jak ją przerobić.

Może nie będę oryginalny jak przychylę się do zdania "vasy" i "Stones_Fana" pomyśl Adam jak wyprowadzić kable.

Może dołem, bo trochę szkoda wiercić w nowiutkiej plincie.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Chyba jednak macie racje. No i sprobuje z 3012r. Co prawda nie wiem jak z samym obroceniem bazy ramienia odwrotnie bo jakis czas temu probowalem i po prostu okablowanie ramienia było za krotkie aby zrobic pelny obrot 360stopni, ale moze macie jakies inne pomysly... natomiast poki co moge zalozyc przerobienie kabli z prostych wtykow rca na wtyki pod katem lub wykorzystanie przejsciowek do gniazd rca pozwalajacych na podlaczenie wtykow nie z boku ale z dolu... No ciekaw jestem... ale rzeczywiscie pare tys zl w kieszeni potencjalnie zostanie :)

No tak Adam, tak jak napisał Mariusz zostaje Ci trochę piniondzów na wkładkę albo można pomyśleć nad przedwzmacniaczem (nie wiem jaki masz).

W każdym razie powodzenia i odezwij się co w końcu z tego wyszło.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.