Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrej klasy regulator barwy dźwięku

mkondrat28

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie Czy posiadacie schemat takiego bardzo dobrego regulatora barwy dźwięku? Chodzi mi dokładnie o dwa potencjometry, jeden do niskich a drugi do wysokich tonów. Chodzi mi najbardziej o to aby jak najmniej zniekształcał dźwięk a żeby troszkę podciągnąć w moim wzmacniaczu słuchawkowym wysokich tonów.

zajrzyj do schematu radmora 5100 albo 5102. tam masz dobry regulator, ale jeszcze lepiej skopiuj sobie filtr kontur dołączany do potencjometra. Robi dokładnie to co powinien.

Polecam sprawdzony i bardzo dobrej jakości regulator barwy dźwięku wg schematu wzmacniacza firmy REVOX B-521. Zrobiłem go w latach 80-tych na układach TL071 do wzmacniacza wg Klapczyńskiej. Grało to bardzo ładnie. Można zastosować lepsze operacyjne jak np. OPA604 lub inne do audio ale muszą być z wejściem na FET. Robiłem kilka innych układów barwy dźwięku w tym pasywne ale ten przebijał wszystkie. Przede wszystkim wprowadza małe przesunięcia fazowe. Układ musi być wysterowany przez bufor lub pre o większym wzmocnieniu niż 1 w zależności od tego jaki masz poziom sygnału. Ważne żeby ten pre przed barwą miał bardzo małą impedancję wyjściową bo inaczej nie będzie efektu. Niedogodnością są te dwa potencjometry, niestety muszą mieć wartość 10kOhm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31341-0-30513200-1396088102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi mi najbardziej o to aby jak najmniej zniekształcał dźwięk a żeby troszkę podciągnąć w moim wzmacniaczu słuchawkowym wysokich tonów.

Jeśli chodzi ci o tak drobną korektę to najlepiej zrobić to w samym wzmacniaczu słuchawkowym, dorzucając do sprzężenia jakieś filtr T.

Warto taką opcje przemyśleć, bo regulator barwy to zawsze degradacja dźwięku i nawet nie chodzi o zniekształcenia fazowe które wnoszą układy RC, ale o wzmacniacz przez które sygnał musi przejść.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

bardzo dobrej jakości regulator barwy dźwięku wg schematu wzmacniacza firmy REVOX

Najlepsza jaką słyszałem to ta klonowana z accu 450 i porównywałem bezpośrednio z tą z revoxa (kiedyś było zamówienie) i słabo wypada.

Z grubsza chodzi o to, że we wzmacniaczu w sprzężeniu zwrotnym, z wejścia (-) są dwa rezystory. Jeden idzie do masy, a drugi do wyjścia. Jeśli dopiąć do filtr RC typu T

Podwojnet.jpg

zaprojektowany na częstotliwość jaką cię interesuje, powiedzmy 10 kHz no to na częstotliwość w efekcie zostanie wzmocniona. Można dodać regulacje.

Do sprzężenia można dodać układ też układ kompletnej barwy tonu, tak jak to zrobiono w Audiolabie 8000A. Nie ma tak klasycznej barwy tonu na osobnym wzmacniaczu, ale wciśnięto go do PRE Ampa.

wzm.jpg

Rezystory w sprzężeniu to 4k7 i 820R. Wzmocnienie (4700+820)/820 i w układzie z barwą zamiast tego są filtry RC, tak dobrane, że wzmocnienie układu dla 1 kHZ jest takie samo.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Najlepsza jaką słyszałem to ta klonowana z accu 450 i porównywałem bezpośrednio z tą z revoxa (kiedyś było zamówienie) i słabo wypada.

Potwierdzam-chociaż akurat nie porównywałem z tą z Revoxa ale ta z accu jest świetna-wnosi do dźwięku tylko to co powinna.

fredi ja mam z 305-tki i jest jedna zlepszych jakie slyszalem, pewnie podobny uklad jak z 450. nie przekombinowana i "naturalna" , bez wrazenia chamskiej ingerencji i gwarantuje ze takie prostaki jak 5532 i 4558 spisuja sie najlepiej

Ukryta Zawartość

post-10924-0-39158300-1396097092_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.