Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Słucham muzyki klasycznej, a w szczególności fortepianowej (F.Chopin ...). W tym celu poszukuję zestawu stereo do ok.1000zł. Jestem kompletnie zielona w tych sprawach, nie wiem co się na to składa (wzmacniacz, kolumny, odtwarzacz CD?). Dotychczas najczęściej słucham muzyki przy włączonym komputerze z głośnikami Genius SW-HF5.1 5005, co jest kompletnym nieporozumieniem, nie wspominając o hałasie wytworzonego przez komputer...

Proszę was o pomoc, co możecie mi polecić w tej cenie?

Pozdrawiam i dziękuję

Nasz czujny Q21 z branży zaraz na pewno coś tobie poleci :)

Pozdrawiam.

ten mój wpis był w całkiem innym wątku ,jak się tu znalazł a tamten wątek został wycofany , ABRA KADABR, decyzji moderatora :) pasuje jak ulał i w tym wątku :)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Witam wszystkich forumowiczów.

W swoim pierwszym temacie na tym forum chciałbym poprosić o sugestie dotyczące zakupu zestawu stereo, który byłby lepszy od wymienionej (Denon PMA-510AE, TANNOY M1 Mercury) konfiguracji.

Przejrzałem sporo innych tematów, recenzji, ale to tylko jeszcze bardziej namieszało mi w głowie.

Przy słuchaniu muzyki zależy mi na solidnej podstawie basowej, szczegółowości dźwięku i nie syczącej górze. Nie chce przysłowiowych 'mułów'.

Słucham wielu gatunków muzyki, dlatego oczekuje uniwersalności.

W grę wchodzą kolumny podstawkowe.

Pokój około 15m2. Kwota którą mogę przeznaczyć na wzmacniacz i kolumny to powiedzmy około 1600zł. Oczywiście chodzi mi o sprzęt używany.

Pozdrawiam, Kamil.

Edytowane przez Fr@ntz

Witam Wszystkich serdecznie. Jestem nowy na forum i raczej zielony w temacie.Do niedawna miałem taki zestaw Technics SA-AX530 plus kolumny Tonsil Challenger 110W(eksportowa wersja Mazurka). Technics niestety zaczął niedomagać i zmieniłem wzmacniacz na Onkyo a 8620.

Początkowo byłem zachwycony wzmacniaczem i chyba nadal jestem ;) Nowa jakość jak dla mnie, kolumny przestały rzęzić, bas mocniejszy, bardziej dynamiczny. Ale w czym problem, choć jakość dźwięku mi się podoba to niestety przy dłuższym słuchaniu mnie męczy. Zestaw stoi w pomieszczeniu w którym pracuje i słucham muzyki średnio 10 godzin dziennie. Pomieszczenie 35 m2. Przez krótki czas pod Tonsile miałem podłączony amplituner kina domowego Sony HCD-S300 i barwa dźwięku mi odpowiadała najbardziej(choć nie jakość- rzężenia, buczenia itp), brakowało mocy i nie wszystkich gatunków muzycznych dało się słuchać. Potem do orginalnych kabli głośnikowych Tonsila, dołożyłem jeszcze po jednej żyle miedzianych(tak na oko 1,5 mm) od zestawu Sony to pojawiło się wyraźnie więcej basu. Wzmacniacz podpięty jest do karty Sund Blaster 5.1 i utwory z aplikacji deezer.

Co mnie męczy, szczególnie bas który jest dość mocny w porównaniu z Technicsem, ale po jakimś czasie czuje go w głowie ;), i wysokie czasem szeleszczą. A przy cichym słuchaniu dźwięk jest płaski. Generalnie słyszę dużo szczegółów, których przedtem nie słyszałem ;) Może to herezja, ale zbyt dużo!

I tu mam pytanie co zmienić, wzmacniacz czy kolumny? Czy może nowe kable głośnikowe mogą coś jeszcze poprawić ?

Co do muzyki jakiej słucham, to nie mam preferencji. Czasem lubię mocne uderzenie, innego dnia słucham jazzu. Raczej nie głośno.

Na allegro są kolumny Onkyo -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , oraz sc-601 ale już trochę wyższa cena.

Bardziej bym stawiał na wzmacniacz bo kolumny z amplitunerem Sony grały dla mnie przyjemnie, tylko nie wiem czego szukać i cena max 300 zł.

Z góry dzięki :)

Nie doczekałem się odpowiedzi więc sam sobie odpowiem ;)

Wymieniłem przewody głośnikowe na jakieś nie firmowe kupione w sklepie elektrycznym 2x2,5 z miedzi beztlenowej i dźwięk od razu uległ poprawie. Nie myślałem, że odczuję taką różnice. Przedtem miałem kable orginalne od tonsila + kable od zestawu sony.

W międzyczasie zamówiłem już wzmacniacz LUXMAN l-215 no i żałowałem potem tej decyzji bo zestawz ONKYO A 8620 w końcu zagrał tak jak chciałem. No ale jak podłączyłem LUXMANA, to różnica jest ogromna na plus. To jest to o co mi chodziło dźwięk ciepły niemęczący, funkcja loudnes działa świetnie. Tak, że jak na moje skromne wymagania to już wystarczy.

Temat do zamknięcia,problem rozwiązany :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, mam do Was prośbe.

Szukam czegos co by mi ładnie grało za te pieniądze, niestety musi być nowe. Do muzyki, głownie hip-hopu.

Źródłem dzwieku bedzie komputer ( więc tu trzeba, jakąs dobrą karte dzwiekową?) Chyba ze taniej od karty wyjdzie kupic inne źrodło.

Pytanie, czy kupować głosniki do kompa, wieże czy złozyć wzmak+kolumny?

Prosiłbym o jakieś propozycje ; )

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Może kogoś zainteresuje??Pozd.

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Witam

posiadam zestaw yamaha ax550, cd onkyo7222, podstawkowe mordaunt short 3.30. Zestaw moim zdaniem gra kiepskawo. Jakie elementy zmienic? Budżet na pojedynczy elemnt ok 600pln.

Witam.

Jako że jestem kompletnym laikiem w sprawach audio zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze stereo do kwoty maksymalnie 1000zł. Zastanawiam się nad jakimś wzmacniaczem i kolumnami (z racji tego że pokój jest dość zabudowany i mały nie mogą być to kolumny podłogowe). Słucham głównie rock'a i rapu. Oczywiście nie liczę na nowe rzeczy bo zdaję sobie sprawę że za kwotę 1000zł dużego wyboru nie ma. I podstawowe pytanie czy coś co można złożyć do tej kwoty zagra lepiej od kina domowego Panasonic SA-HT540? Bo nie wiem czy jest sens zabierania się za zakup przy takim niskim budżecie. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam.

*Do administracji - jeżeli zły dział czy coś innego jest nie tak proszę o upomnienie lub ewentualne przeniesienie/poprawienie.

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem tu nowy, co nie znaczy, że nie czytałem audiostereo forum.

Mam takowe pytanie i z czystej ciekawości pytam, ponieważ mam zamiar sprawić sobie komplecik ONKYO Integra + ZG-40C. Słucham dużo rocka, metalu, ale i jazz'ik się zakręci. Mój pokój ma 14 m2.

Co sądzicie o takim zestawieniu??

P.S. Muzyka pójdzie z kompa i karty muzycznej.

Edytowane przez misiomor
sklejenie tematów

Witam jest to mój pierwszy temat na forum i mam nadzieje że nie ostatni :) więc wypada się przywitać. A więc WITAM mam na imię Piotrek i na audio wcale się nie znam i mam nadzieje że dzięki temu forum się wiele nauczę.

No ale nie napisałem tego tematu żeby się przywitać a więc przejdźmy do rzeczy. Niedługo będę miał duży remont w pokoju ( taki z pokoju nastolatka na bardziej nowoczesny pokój bez biurka do odrabiania lekcji :P ) i postanowiłem kupić jakiś sprzęt grający do pokoju bo teraz nawet nie mam głośników do komputera tylko słuchawki z czego działa jeden głośnik :( I zwracam się do was z prośbą o pomoc w wyborze tego sprzętu kwota myślę że jakieś 500 zł za wszystko wiem że to bardzo mało ale kupuje to za moje pieniądze a niestety nie pracuje a rodziców nie mam bogatych a dla mnie to kupa forsy. Czy opłaca się kupować w ogóle coś za 500 zł czy za taką kwotę nic nie znajdę ?? Jak macie jakieś pytania to pytać odpowiem chętnie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli nie ten dział to przepraszam dopiero sie zapoznaje z forum i proszę tematu nie usuwać.

Kupiłbym coś z głośników komputerowych może od Microlaba. Będziesz miał gwarancję. W tej kwocie z hi-fi dostaniesz zniszczony stary sprzęt.

Wszystko łądnie ale okresl sie kolego co dokladnie Cie interesuje . nowe sluchawki czy jakies kolumny , wzmacniacz .

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Ukryta Zawartość

Jeżeli piszesz do mnie to raczej nie słuchawki tylko nie wiem czy dostane wzmacniacz kolumny itd za 500 zł wszystko

Ukryta Zawartość

Słuchawki za 500zł a kolumny za 500zł to będzie diametralna różnica. Słuchawki będą nowe i świetnie grające. Nie musisz się martwić o akustykę pomieszczenia metraż i wzmacniacz. Więc do do jakości dźwięku wybór jest jasny.

czy dostane wzmacniacz kolumny itd za 500 zł wszystko

Nie. Najmniej za 1000 zł, więc proponuję odkładać aż się uzbiera.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Zamierzam kupić amplituner SONY STR-GX211. I tu kilka pytań. Z tego co zauważyłem posiada on radyjko a na tym mi zależy i druga rzecz na której mi zależy to podłączenie do kompa. Więc przeglądając allegro natrafiłem na ten właśnie amplituner. Nie chodzi mi o to żeby mieć dyskotekę w domu ale o dobre mocne brzmienia z kompa i ładny dźwięk z radyjka.

Jeżeli chodzi o muzykę to z radyjka jak to radyjko daje a o komputer to: Hip-Hop, House, Dubstep (czasami) i inne polskie hity i troszkę zapomnianych lat "90.

Kolejne pytanie a raczej prośba to dobranie odpowiednich kolumn do tego sprzętu. Od razu mówię że cena za dwie kolumny to max 300 zł.

Wcześniej miałem przy kompie wzmacniacz YAMAHA A-521 i dwie kolumny MAGNAT SONOBULL odpowiednie do tego wzmacniacza ponieważ też ludzie z forum pomagali przy wyborze. Byłem bardzo zadowolony i chciałbym uzyskać podobne odczucia muzyczne z amplitunera jakie miałem poprzednio. Chodzi głównie o mocny bass i czysty dźwięk.

Wiem że 300 zł to nie fortuna ale za tyle kupowałem tamte MAGNATY i byłem bardzo zadowolony.

Mam nadzieję że otrzymam potrzebne mi informacje:)

Pozdrawiam Piotrek

Pisze posta ponieważ nie mogę już edytować.

Tak pomyślałem teraz chwile i jeżeli nie ten amplituner to może polecacie coś innego w podobnej cenie tj. 200 zł.

Tylko musi posiadać radio, możliwość podłączenia komputera.

Aha i przed chwilą czytałem coś na temat podłączenia tv do niego czy jest to możliwe?

Hip-Hop i podobne wymagają basu i rytmu. Możesz wypróbować coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkiem fajne a coś do 200 zł by się znalazło?

i jak myślicie ten amplituner to dobry pomysł czy jest coś lepszego za 200 zł z radyjkiem itp.

Każdy amplituner posiada radio, co sugeruje już sama nazwa.

Nawiązując do tematu, jeśli planujesz zakup kolumn do 300zł/para to chyba nie ma sensu szukanie lepszego amplitunera.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Daj sobie spokój z tym amplitunerem.

Miałem w łapkach większość Sonego, a mój dostawca sprzętu handlował Sonym, także co nie miałem to słyszałem.

Kupisz i będziesz klął w żywy kamień iż Sony to .......

Nie zgodzę się że skoro kolumny ...... hmmm za 300 zł to trzeba kupować badziewiasty amplituner. Z czasem może zawsze trafić się okazja zmienić kolumny na lepsze i wtedy żal, że się kupiło co się kupiło.

Z amplitunerów poluj np. na Sony 70ES, możesz też kupić np. wzmacniacz Sony F435R - seria b. udana i chyba jako jedyna kończyła się na 535 (normalnie najwyższe modele u Sonego to 9xx) W środku podzespoły z ES. Gra to bardzo przyzwoicie, a trafisz za grosze bo w błąd wprowadza nisku numer, powiem iż gra lepiej, lub nie gorzej niż najwyższy numer QS. Do tego za 100 zł tuner ES - albo coś z serii ST.

Wyjdzie Ci może ze 100 zł drożej niż ten amplituner, a różnica słyszalna - nawet na kolumnach za 300 zł.

Unikaj tylko Sonego z serii z literką E w nazwie.... Poza najwyższymi modelami to chłam straszniasty....

Do tego rodzaju muzyki szukaj kolumn z "papierowymi membranami,miękkimi". konradskala podał dobry przykład, za starymi Cantonami możesz się rozglądnąć.

Nie zgodzę się że skoro kolumny ...... hmmm za 300 zł to trzeba kupować badziewiasty amplituner.

No może nieprecyzyjnie się wyraziłem ale po przeczytaniu pierwszego posta odniosłem wrażenie, że zadający pytanie nie planuje późniejszego upgrade'u sprzętu. Gdyby tak było pewnie nie rozglądałby się za amplitunerem za 200zł i kolumnami za 300, bo przecież później i tak musiałby zmieniać wszystko - kupiłby lepsze kolumny to by się marnowały z tym ampli i odwrotnie. Lepszy (juz nawet nie amplituner tylko wzmak) i też się będzie marnować przy kiepskich kolumnach. Wydaje mi się, że lepiej za wczasu uświadomić kolegę niż później doradzać żeby wszystko sprzedał, bo poważnego zestawu na bazie takich elementów składowych się nie złoży.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W sumie tak, ale i w budżetówce można kupić...... gucio, jak również coś fajnego.

A ten ampli to.....

Ja tam kiedyś miałem Radmora i wyrosłem na porządnego Ogra ;P

Czyli da się !!! :P

No dobrze troszkę pomogliście dziękuje.

Może zdecyduje się na sam wzmacniacz na początek i powoli jak pieniążki pozwolą to coś więcej.

A co myślicie o wzmacniaczach YAMAHY?

Ukryta Zawartość

takie coś ?

źle to wyszło w linku są głośniczki które znalazłem

Ukryta Zawartość

Witam, wiem, że na pewno było wiele takich tematów i przepraszam że je dubluje, ale szukałem na forum i nie mogłem znaleśc najbardziej konkretnej dla mnie odpowiedzi. Przejde do rzeczy, mam ok 35m pokój i potrzebuje do niego dosyć dobry sprzet, tzn. Wzmacniacz który bede mógł podłączyć do laptopa oraz głośniki które podłącze do wzmacniacza(rzecz jasna).

Koszt: sądze że chciałbym żeby zakończyło mi się w 500zł, nie potrzebuje sprzętu z półki "A"

Parametry: nie znam, chciałbym żeby zadowoliły moje ego, więc muszą dobrze głośno i wyraźnie grać.

Na prawde, rozumiem że było dużo takich tematów, ale jestem zielony w tych sprawach, i nie mam pojecia jaki sprzęt mógłby mnie tutaj zadowolić(ilu watowy).

Prosił bym o konkretne odpowiedzi :)

Witam,

Jak w tytule mam pytanie odnośnie róźnic pomiędzy obydwoma systemami (Sharp XL-HF200PHS vs. Denon RCD-M38). A dokładniej czy warto dopłacac do Denona ?

Ale po kolei... Szukam micro zestawu do malutkiej sypialni, muzyka będzie w 90% w postaci plików mp3 odtwarzana z pendriva. Produkty Sharpa wyglądają dość ciekawie ale nigdy nie miałem z nimi styczności z tąd moje obawy. Zainteresował mnie ten model;

Ukryta Zawartość

ale jestem otwarty na wszelkie sugestie. Zaznaczam że od razu planuję zrezygnować z oryginalnych kolumn na rzecz Kef`ów Q1.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fr@ntz
  • Pokaż nowe odpowiedzi