Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo + subwoofer, zmiana na Yamaha NS-777 czy inne

Tcmmy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Odkąd miałem okazję usłyszeć mini wierzę yamahy (Yamaha PianoCraft MCR-940) nie dawało mi spokoju uczucie ze muszę coś pozmieniać we własnym sprzęcie grającym, już jakiś czas temu w oko mi wpadły kolumny Yamaha NS-777, stylistycznie są wręcz ideałem, niestety nie miałem okazji ich posłuchać. Zakładam jednak ze jeżeli takie małe coś potrafiło przypaść mi do gustu te spore kolumny zrobią na mnie jeszcze lepsze wrażenie. Niestety gdy w końcu mógłbym je kupić, naczytałem się (w większości na tym forum) ze nie grają zbyt dobrze jak na swoją cenę ze lepsze są choćby tańsze STX FS-250n.

mój zestaw obecnie:

Empire Eass 300 (kolumny 3,5 drożne, zbudowane na głośnikach Tesla, ponoć wzorowane na kolumnach Polaris)

Wzmacniacz Yamaha NATURAL SOUND AX-430 (2x55W RMS)

Subwoofer Yamaha YST SW300 aktywny

dość budżetowy zestaw, ale jak do tej pory byłem zadowolony bo grał głośno, od teraz chciałbym zrobić zmiany w stronę jakości. Subwoofer chce zostawić. Podejrzewam że najsłabszą stroną sprzętu który posiadam jest wzmacniacz, ale tego chciałbym zmienić w kolejnym kroku a zacząć od kolumn.

Czy kolumny NS-777 są rzeczywiście kiepskie? Jakie inne w cenie około 1500zł były by lepszym wyborem?

Czy mój wzmacniacz poradzi sobie z NS-777 dopóki go nie zmienię?

Witaj,

nie podałeś gatunków muzycznych, jakie zazwyczaj słuchasz, wielkości pomieszczenia odsłuchowego.

W kwocie 1500 zł. masz chociażby o kilka klas lepsze brzmieniowo Pylon Audio Pearl 25.

Podaj proszę więcej informacji, które pozwolą nam dobrać odpowiednią konfigurację.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Najsłabszymi w Twoim systemie są wzmacniacz i kolumny.

Albo kup Pianocrafta jeżeli wiesz że Ci się podoba. Albo kup używane wzmacniacz i kolumny lepszej klasy.

W kolumny Yamahy bym się nie pchał ...

pomieszczenie 24m2, muzyki niestety nie mogę określić, prawie z każdego gatunku znajdzie się dobra piosenka. Lubie i bardzo ciężkie brzmienia i jazz i muzykę klubową, punkrocka, el regge...

Gdybym miał wyróżnić jakieś dźwięki to uwielbiam to niski drżący bass oraz przenikające nuty pianina czy też skrzypiec. Zazwyczaj lubię słuchać muzyki głośno.

W kwocie 1500 zł. masz chociażby o kilka klas lepsze brzmieniowo Pylon Audio Pearl 25.

Może od razu kilkadziesiąt klas ?

To ciekawe, jeden z posiadaczy tych Pearl pisał po odsłuchu, że jego kolumny to lipa po porównaniu do niewyszukanych i ganionych tu Monitor Audio RX.

Jeszcze pare miesięcy i się narodzi nowa (kolejna) forumowa legenda, tym razem Pytong, marka robiąca hajend za półdarmo :)

Czy kolumny NS-777 są rzeczywiście kiepskie? Jakie inne w cenie około 1500zł były by lepszym wyborem?

Czy mój wzmacniacz poradzi sobie z NS-777 dopóki go nie zmienię?

NS 777 nie są za dobre, jedynie bas mają świetny (lepszego i mocniejszego nie znajdziesz w tej cenie). Średnica zbita, słaba przestrzeń i separacja, wysokie dość przyjemne i nie drażniące. Twój wzmacniacz takich kobył (jeśli faktycznie takich potrzebujesz) i tak nie uciągnie. Subwoofer do tych kolumn zbędny, nawet do NS 555 nie potrzebny (555 - mniejszy model na 16-stkach).

Musisz ich posłuchać byle gdzie i byle z jakim wzmacniaczem. Chodzi owyrobienie swojej opinii. Niektorzy je bardzo chwala inny wręcz nimi szydza. Ja należe do tych ktorzy uważaja że to ciekawe kolumny.

"Twój wzmacniacz takich kobył (jeśli faktycznie takich potrzebujesz) i tak nie uciągnie. Subwoofer do tych kolumn zbędny, nawet do NS 555 nie potrzebny (555 - mniejszy model na 16-stkach). "

tak jak już pisałem na początku chce kupić kolumny na wyrost, tzn. z moim wzmacniaczem, byle grało..

następnie i on zostanie zmieniony.

Nie chce kupić tańszych kolumn (+ew. tańszy nowy wzmacniacz) bo mam wzmacniacz za słaby.

odnośnie pomieszczenia 24m2 to wydaje mi się ze kubatura ma większe znaczenie a to: 67,2m3 , przy czym jest spore okno jakieś h2,5 i szer =3m którego połowa jest w okresie +10 często otwarta.

a do tej pory wypisałem sobie:

1.Monitor Audio RX 6 (trochę za drogo..5000zł para)

2.Yamaha NS 777

3.Canton CHRONO 508.2 DC

4.STX FS-250n (b. niedrogie)

5.Pylon Audio Pearl 25

6.Wharfedale Onyx 200

Stylistyka mniejsze, ale też ma znaczenie... a jeżeli chodzi o kwestie estetyczne to kolejność jest następująca:

I grupa(1,2,3) i II grupa(4,5) i III grupa(6)

2.Yamaha NS 777

3.Canton CHRONO 508.2 DC

5.Pylon Audio Pearl 25

6.Wharfedale Onyx 200

Stylistyka mniejsze, ale też ma znaczenie... a jeżeli chodzi o kwestie estetyczne to kolejność jest następująca:

I grupa(1,2,3) i II grupa(4,5) i III grupa(6)

Nic nam nie pomoże że dzielisz się z nami swoją ulubioną stylistyką. Pomijasz najważniejszą kwestię - dźwięk, jedynie wymieniasz modele nic nie pisząc jakie masz odczucia po ich odsłuchu. Wtedy byłoby wiadomo jaki dźwięk mniej więcej lubisz. A tak możemy co najwyżej przyklasnąć, że te są ładne a te brzydkie.

2.Yamaha NS 777

3.Canton CHRONO 508.2 DC

5.Pylon Audio Pearl 25

6.Wharfedale Onyx 200

ad1. były wyprzedawane za 3000 zł

ad.3 według mnie najlepsza linia cantona biorac pod uwage cene/jakość wolę jednak Magnaty i Heco

Ad6. mi sie nie podobały.

"ad1. były wyprzedawane za 3000 zł" gdzie?? - piękne są w kolorze czarny połysk..

"wolę jednak Magnaty i Heco" jakie jeżeli można?

powiedzmy ze mógłbym mieć ok. 2000/parę

*MONITOR AUDIO kolumny Gold GX 300 - jak dla mnie ideał ale mnie nie stać ;)

Wchodziła nowa seria Silver 6 wiec sklepy wyprzedawały RX6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisz do nich za ile ci zrobią

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz za 3500 nówki

Heco z serii metas Xt lub Celan GT nie słuchałem jeszcze Avevy jednak te już droższe Magnat Quantum 757

MONITOR AUDIO kolumny Gold GX 300 - jak dla mnie ideał

z wyglądu czy z brzmienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

heh, przepraszam ze się nie odzywałem, ale plan zakupu kolumn szlak trafił..

W woli wyjaśnienia,

poruszałem się dużym autem ale do 3,5t i doczepiłem niewielką przyczepkę (wszystko na pusto oczywiście - podwoziłem przyczepkę), nieświadomie przekroczyłem troszeczkę masę całkowitą 3,5tony, przejechałem 8 kilometrów trasą S1 = viatoll, 3000zł kary. Kolumny kupi sobie polskie państwo.

Mam nadzieje ze wrócę do tematu za jakiś czas, teraz nie mam do tego serca.. dziękuję za chęć pomocy i wszystkie odpowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Spokojnie można lepsze. Chyba że potrzebujesz tak dużych i mocnych kolumn, na 2x 20cm przetwornikach, to będzie trudno dobrać coś co zagra jednocześnie lepiej i tak samo potężnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.