Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o AUDIO TECHNICA LP120 USB

dannyboy

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc pisze tutaj po raz pierwszy wiec witam wszystkich serdecznie.

Tak jak w temacie mam pytanie czy ktokolwiek z forum mial do czynienia z tym gramofonem.

Intresuja mnie przede wszystkim opinie na temat jakosci samego dzwieku gdyz potencjalnie mialbym

uzywac tego gramofonu do odsluchu w domu.

Dzieki za odpowiedzi.

Witaj,

to solidny, dobry gramofon z napędem bezpośrednim. Brzmi dobrze, konkretnie, szczegółowo z dobrym, niskim basem. Jest to jednak gramofon, który został skonstruowany do zastosowań profesjonalnych, chociaż tak jak napisałem powyżej, bardzo dobrze sprawdza się także w normalnych odsłuchach w domu.

Jeśli jednak szukasz klasycznego urządzenia do odsłuchów w domu, proponowałbym raczej np. gramofon Rega RP1 lub Pro-Ject Debut Carbon DC. Ewentualnie pełny automat Thorens TD 158.

Zapraszam serdecznie jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, w sprawie analogu rozmawiaj z Rafałem, który jest w tej dziedzinie specjalistą. W przypadku pytań oczywiście służymy pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wykonanie gramofonu pozostawia wiele do zyczenia. Stawiajac go obok mojego starunkiego Itt 8010B zagral gorzej (w obu przypadkach taka sama wkladka). Pewnie zmienilbym w nim kabelek (ktory jest marny i to bardzo) oraz wylaczyl przedwzmacniacz z toru i cieszyl sie mzyka gdyby nie mial wady.Talerz wydawal terkoczacy dzwiek , tak jakby o cos ocieral.Jesli zdecydujesz sie na jego zakup polecam bardzo dobrze go sprawdzic.

Pozdrawiam.

Po za plastikowa pokrywa to reszta z metalu.

Tutaj pierwszy raz na niego napotkalem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli o mnie chodzi, to jest ładnie wyglądającą kopią Technicsa, za kwotę nie rujnującą budżetu przeciętnego zjadacza chleba. Założyłem, być może błędnie, że sprzęt przeznaczony do intensywnego użytku w niesprzyjających warunkach, będzie służył latami w warunkach domowych.

Są lepsze (nowe) propozycje w tej cenie?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Coś ja mocno wątpię by obudowa była metalowa, ale mniejsza z tym. Jak wam się podoba to trudno, tylko mam wrażenie, że skupiono się na dodatkach typu USB, przedwzmacniacz, kręcenie w tył-przód, diodkach, pierdołkach, a zapomniano o dźwięku, o czym może świadczyć słabiutki stosunek sygnał/szum 50 dB. RPM 1,3 Genie osiąga 70dB. AT chwali się, że ma kwarcową stabilizację obrotów, ale wyniki osiąga gorsze od prostych Pro-Ject-ów.

Zastanawia mnie jeszcze wkładka. Wszyscy piszą, że jest sprzedawany z wkładką AT95E, ale na zdjęciach jest jakieś dziwadełko OEM-owe.

audio_technica_at_lp120_18551.jpg

a tak wygląda AT95E

wkladka_gramofonowa_audi_10453.jpg

Jesli to jest to samo dziwadełko, które kiedyś wieszali na Denonie DP300-F to wkładka jest natychmiast do wyrzucenia. Dochodzi więc dodatkowy koszt.

Oemową wkładką dla lp120 była bodaj AT3600. Jakiś czas temu, gdy interesowałem się zakupem tego gramofonu, okazało się, że sprzedawany jest albo w ogóle bez wkładki, albo z wkładką instalowaną przez dystrybutora. Spotkałem nawet wersję z Goldringiem 1012. Nawet teraz na alle... jest egzemplarz z AT33EV za ponad "trójkę". Na YT jest kilka filmów nagranych w d dobrej jakości, pokazujących jak lp120 radzi sobie z AT440.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/udoskonalony-gramofon-audio-technica-at-lp-120-i4092208886.html

"Udoskonalenia:

Gramofon został poddany przeróbkom w cenionej przez audiofilów warszawskiej firmie NOMOS. Oryginalne okablowanie zostało zastąpione srebrnym. Wykonano obejście wewnętrznego przedwzmacniacza z wyprowadzeniem uziemienia. Oryginalnie gramofon posiadał wewnętrzny pre-amp, pozwalający na podłączenie do wejścia LINE oraz możliwość zgrywania muzyki w postaci plików na komputer. Funkcje te poważnie wpływały na brzmienie gramofonu ze względu na sposób poprowadzenia i jakość zastosowanego okablowania. Po przeróbkach gramofon współpracuje tylko z dedykowanym wejściem przedwzmacniacza gramofonowego PHONO został odłączony port USB.

Udoskonalony gramofon gra bardziej detalicznie, a zewnętrzne uziemienie ramienia eliminuje wcześniejsze szumy w tle, występujące w seryjnym sprzęcie. Po wymianie wkładki na AT120, dźwięk jest bardziej pełny i konturowy. Gramofon dodatkowo został wyregulowany w firmie NOMOS. Nie bez powodu na talerzu znajdują się dwie maty korkowe, a wysokość ramienia jest na ustawieniu poniżej 0.

Gramofon Audio-technika at-120 jest jedna z lepszych propozycji rynkowych ostatniego roku i to nie tylko w tej kategorii cenowej. Jednak wyjęty z pudełka nigdy nie zagra jak przedmiot tej aukcji, gdyż wymaga to czasu i inwestycji."

No właśnie. Bajerki w tanim gramofonie ubogacają funkcjonalność, ale zubożają jakość dźwięku.

A propos metalowej obudowy:

http://www.djbooth.net/index/dj-equipment/review/audio-technica-at-lp120-usb-turntable gdzie napisano: "The Audio Technica AT-LP120-USB turntables have a mostly plastic inside and out,"

Frywolny ma racje odnosnie plastiku. Stwierdzilem ze czas na zamiany, zakupilem at120 wraz z dedykowana wkladka at95e (taka jest w zestawie) Jednak szybko stwkierdzilem, ze:

- ladnie wyglada

- uboga scena, plaska

- malo szczegolowosci

- gra dosyc ciemno inaczej malo w nim muzykalnosci

Czytalem o przerobkach , zmianie kabla, odlaczenie preampa wbudowanego itp ale kupic sprzet zeby od razu w niego ingerowac?

Zrazilem sie do tego modelu, nie ukrywam , ze az mnie zaczelo skrecac jak podczas sluchania muzy slychac bylo stukot, terkotanie. Sprzet odeslalem i wrocilem do itt (jak na razie) zakochalem sie w nim od nowa :)

Pewnie za jakis czas najdzie mnie ochota jednak kupic cos nowego ... warto rozejrzec sie za gramiakiem typu pro-ject 1.3 (jak na poczatek) tylko zeby tak do tego cuda dodali podnoszenie ramienia po skonczonej plycie ... ehhh tylko tego mi brak.

Pytanie tylko czy to wina gramofonu czy też wkładki - AT95 to chyba najtańsza i najsłabsza wkładka na rynku - konkurencja jedynie dla mf100.

Taka sama wkladka siedzi w moim aktualnym itt. Roznica byla wyraznie slyszana. Poza tym at95e mimo ze jest najtansza i w pelni budzetowa nie jest az taka zla, przynajmniej na sam poczatek przygody.

Coś ja mocno wątpię by obudowa była metalowa, ale mniejsza z tym. Jak wam się podoba to trudno, tylko mam wrażenie, że skupiono się na dodatkach typu USB, przedwzmacniacz, kręcenie w tył-przód, diodkach, pierdołkach, a zapomniano o dźwięku, o czym może świadczyć słabiutki stosunek sygnał/szum 50 dB. RPM 1,3 Genie osiąga 70dB. AT chwali się, że ma kwarcową stabilizację obrotów, ale wyniki osiąga gorsze od prostych Pro-Ject-ów.

Frywolny, generalnie się z Tobą zgadzam, ale wydaje mi się, że trudno porównywać te dwa gramofony.

AUDIO TECHNICA AT-LP 120 USB - do kupienia za 1 150 zł. gotowy do grania z pokrywą.

Pro-Ject RPM 1.3 - 1 380 zł. - z wkładką, która zagra inaczej niż AT 95 (np. OM5E) + Pokrywa do gramofonów Pro-Ject z serii RPM (1/1.3Genie/5/5.1) za 330 zł, a gdybyśmy jeszcze chcieli "doszlifować" precyzję pracy silnika trzeba doliczyć kolejne 4 stówki.

Oczywiście niska cena nie usprawiedliwia terkotania i innych ewentualnych wad/niedoróbek.

Stąd pojawiło się moje pytanie do kwasior21.

Pozdrawiam.

Oemową wkładką dla lp120 była bodaj AT3600. Jakiś czas temu, gdy interesowałem się zakupem tego gramofonu, okazało się, że sprzedawany jest albo w ogóle bez wkładki, albo z wkładką instalowaną przez dystrybutora. Spotkałem nawet wersję z Goldringiem 1012. Nawet teraz na alle... jest egzemplarz z AT33EV za ponad "trójkę". Na YT jest kilka filmów nagranych w d dobrej jakości, pokazujących jak lp120 radzi sobie z AT440.

Ukryta Zawartość

Na filmikach tego gościa widać i słychać że patefon AT z dobrą wkładką też AT radzi sobie bardzo dobrze. Oczywiście terkotania jeśli występują to należy to traktować jako wady fabryczne i do zwrotu. Przedwzmacniacz wbudowany dobrze by było ominąć ale to chyba grzebanie by było już.

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 6 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.