Skocz do zawartości
IGNORED

Zniszczyli dzial analog............

wojtek41

Rekomendowane odpowiedzi

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

Zgadza się.

Art. 53 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych stanowi, że umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych (potocznie zwana umową licencyjną) wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Czy spółka Site ma coś od kogoś na piśmie?

Korzystanie z Forum jest równoznaczne z akceptacją przez danego Użytkownika treści niniejszego Regulaminu wraz z zobowiązaniem się tego Użytkownika do przestrzegania niniejszego Regulaminu.

Musisz zaakceptować Regulamin aby się zarejestrować na forum - bez tego nie masz prawa do zamieszczania wpisów.

Ergo, jeżeli piszesz, to znaczy, że zaakceptowałeś Regulamin forum.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

To jest nieprawda - właściciel forum nie nabywa żadnych praw i nie może publikować i powielać wedle uznania - polecam lekturę ustawy o paipp

Zgadza się.

Art. 53 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych stanowi, że umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych (potocznie zwana umową licencyjną) wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem nieważności.

Czy spółka Site ma coś od kogoś na piśmie?

W zamian za umożliwienie korzystania z Forum, Użytkownik upoważnia Właściciela Forum do korzystania z Utworu bez ograniczeń terytorialnych i ilościowych, na wszelkich znanych polach eksploatacji

Wyraziłem zgodę na akceptację regulaminu, więc upoważniłem właściciela do korzystania z mojej "twórczości" zamieszczanej na forum. Jest to zdroworozsądkowy zapis, bo gdyby go nie było, to zasadniczo nie mógłbym zamieszczać na forum żadnych zdjęć przez siebie wykonanych, bo narażałbym właściciela forum na nieprzyjemności.

Zresztą to i tak nie ważne, bo niezależnie od interpretacji, sprawa odnośnie której się to tyczy w tym przypadku, czyli publikacji materiałów będących moją własnością, czy też zawierających mój wizerunek, przez ostoby do tego nieupoważnione, pozostaje jasna i klarowna.

Ale muszę przyznać, że prawie się wzruszyłem, jak zobaczyłem tak dogłębne studiowanie regulaminu forum i zasad przez wielu forumowiczów. Pozostaje tylko mieć nadzieję, że i ten drobny fragment, nie ujdzie czujnej uwadze wszystkich czytających:

Niedozwolone jest podejmowanie za pośrednictwem Forum działań sprzecznych z zasadami współżycia społecznego. W szczególności zabronione jest:

zachowanie sprzeczne z zasadami Netykiety, w tym formułowanie wypowiedzi stanowiących przejaw braku szacunku wobec innych Użytkowników Forum bądź też zachowania powszechnie uznawane za sprzeczne z zasadami kultury osobistej,

Hmm. interesujący fragment, przyjrzyjmy się choćby bieżącej dyskusji, jeśli już tak rozważamy regulamin, to róbmy to po całości i bez wyjątków..... i co mamy, ups ;-).

W zamian za umożliwienie korzystania z Forum, Użytkownik upoważnia Właściciela Forum do korzystania z Utworu bez ograniczeń terytorialnych i ilościowych, na wszelkich znanych polach eksploatacji

Przyjacielu, jeszcze wiele się musisz nauczyć. Na razie po prostu uwierz mi na słowo - oszczędzisz sporo czasu.

Powyższy zapis regulaminu jest sprzeczny z ustawą, a więc z mocy prawa jest nieważny.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przyjacielu, jeszcze wiele się musisz nauczyć. Na razie po prostu uwierz mi na słowo - oszczędzisz sporo czasu.

Powyższy zapis regulaminu jest sprzeczny z ustawą, a więc z mocy prawa jest nieważny.

Tak ja napisałem Przyjacielu. Niezależnie od tego zapisu, kwestia tyczy się zagadnienia, które i bez niego jest jasne. To nie ja ten zapis wyciągnąłem, a ktoś inny w poście http://www.audiostereo.pl/zniszczyli-dzial-analog_110877.html/page__st__180?do=findComment&comment=3129007 żeby się ze mną podroczyć, w kwestii udostępniania treści których jestem właścicielem, przeciwko czemu wcześniej zaprotestowałem, gdy ktoś wyraził zamiar zamieszczenia takich treści.

Więc tym bardziej, czy ten zapis jest w mocy, czy nie. I tak jest to w tym momencie przelewanie z pustego w próżne, w odniesieniu do kwestii do której ktoś się na ten zapis powołał, w odniesieniu do mojego wcześniejszego posta. Zapis ten nie ma w tym przypadku ani znaczenia, ani zastosowania.

Zgadza się? Zgadza się.

A jeśli już stawiasz się w pozycji eksperta, czego absolutnie nie zamierzam negować, bo nie mam po temu podstaw, to bardzo chętnie posłucham opinii czy kolejny zapis, który zacytowałem jest ważny, rozsądny i czy powinien mieć zastosowanie choćby w wątku bieżącym. Jeśli już koniecznie tak pragniecie dzielić włosa na czworo w kwestiach regulaminowych :)

Bo to akurat może być bardzo interesujące i pouczające.

Dla przypomnienia:

Niedozwolone jest podejmowanie za pośrednictwem Forum działań sprzecznych z zasadami współżycia społecznego. W szczególności zabronione jest:

zachowanie sprzeczne z zasadami Netykiety, w tym formułowanie wypowiedzi stanowiących przejaw braku szacunku wobec innych Użytkowników Forum bądź też zachowania powszechnie uznawane za sprzeczne z zasadami kultury osobistej,

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jak to prawnicy powiadają, wszystko zależy.

Jeżeli pan X napisze, że pan Y posiada w systemie to i to - nie naruszy niczyich dóbr.

Jeżeli pan X opublikuje zdjęcie wykonane przez pana Y to może naruszyć prawo, o ile nie został do tego upoważniony.

Jeżeli pan X opublikuje zdjęcie wykonane przez siebie a przedstawiające system pana Y - tu zaczynają się schody...

Nie mniej Sławomirze, skoro tak bardzo bronisz prawa to może odniesiesz się do mojego posta (nr 150 w tym wątku).

http://www.audiostereo.pl/zniszczyli-dzial-analog_110877.html/page__st__100?do=findComment&comment=3128080

Mamy tutaj bowiem pewną zbieżność z twoją sytuacją, której tak bardzo chcesz zapobiec.

SlawekR

Ustawa o ochronie praw autorskich jasno precyzuje ( artykuł 1 punkt 4.),że cyt,, Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności. Regulamin jest tu ,,formalnością " która nie odbiera autorowi prawa do ochrony jego utworu . Zapis regulaminu ,,W zamian za umożliwienie korzystania z Forum, Użytkownik upoważnia Właściciela Forum do korzystania z Utworu bez ograniczeń terytorialnych i ilościowych, na wszelkich znanych polach eksploatacji" jest więc niezgodny z obowiazującym prawem. Niepotrzebnie tyle piszesz zanim poczytasz Sławku :-)

...there is no spoon...

EDIT

Ostrzegam, że jeśli zamieścisz, bez mojej zgody, jakiekolwiek materiały których jestem autorem, albo mające związek z moim wizerunkiem, to będzie to już grubszy kaliber niż naruszenie regulaminu forum. Będzie to najzwyklejsze złamanie prawa. I na pewno tego nie zostawię bez odpowiedniej reakcji.

SlawekR

Pokaz nam swój sprzęcior i pokoik będziesz bardzo sławny

SlawekR......SŁAWNY CZŁEK

Posłuchaj dobrze............zapisz sie do Rocha na korepetycje..........jesteście z tego samego miasta..........

Chcesz adres na pw.?............Rochu mogę?.........wiele godzin wkładania wiedzy Cie czeka-gość jakiś mało kumaty jest i twardy jak beton...........a razem z nim dopiero naprawde schody............do nieba)

Czy moderator może mieć mentalność dziecka,krótkowzroczność i być safandułą w audio-marzy mi sie taki temat.

Co koledzy myslą na ten temat?............proszę o swobodne wypowiedzi i zapraszam do dyskusji.

Przeca prezesuńcie go podpisywały i chyba som wykształcone menago?........czy studia płatne prywatne może były?

Kolego Sławku, szanowny moderatorze - piszesz publicznie nieprawdę w postach powyżej cytowanych przeze mnie. Mając pewną wiedzę w tym obszarze ja tę nieprawdę prostuję. I robię to głównie dla dobra pozostałych użytkowników forum

Te Twoje tłumaczenia, że ktoś kiedyś w innym wątku, a Ty wcale nie bo myślisz inaczej - albo odwrotnie - pozostawię bez komentarza

W żadne gierki nie dam się wciągnąć, a jeśli oczekujesz jakiś darmowych porad prawnych to takowych nie świadczę

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Sławek, nie masz racji. Ten zapis stanowi tzw. klauzulę niedozwoloną, jest sprzeczny z prawem i nieważny. Właściciel forum ma prawo co najwyżej do tego, by moje wpisy lub zdjęcia, jeżeli tu je zamieszczę, były tutaj na forum. Natomiast nie ma prawa korzystać z mojego wpisu lub zdjęć np. recenzji, umieszczając ją - powiedzmy w prasie audio.

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

No ale chyba w pewnych granicach wiekowych te organy żeńskie lubi :)

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

• Redaktorzy

Wazne zeby kobita "miastowa" byla ;-)

Wielu mezczyzn preferuje kobitki w wymiarach 90 na 60 na 90. A druga noga taka sama :-D ;-)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kuzyn ginekolog, będąc na zjeździe integracyjnym spotkał swą wielokrotną pacjentkę, która przypomniała mu się w tańcu. Spojrzał uważnie w jej oczy, na twarz i ku swemu zaskoczeniu wyjąkał, boże ale ty jesteś piękna.

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.