Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga cło !

robbie

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie niestety zawsze przywalali cło, kiedy sprowadzałem coś z amerykańskiego Amazonu. Fakt, że były to większe paczki i zwykle nie płaciłem więcej niż 100 zł, ale to zawsze boli.

Ciekaw jestem, czy teraz oclą mi pojedynczą płytę która do mnie idzie (wartośc 16 dolarów). Wcale bym się nie zdziwił.

Normanie zamawiam w brytyjskim Amazonie i wtedy nie ma problemu, ale niestety często ciekawsze rzeczy mają za Oceanem.

Gutten - do 22dol cło i wat nie są naliczane. jeśli to prezent, to do wartości 44dol nie są naliczane żadne opłaty. niestety do ceny 16dol za płytę dochodzi przesyłką - pewnie ok. 4-6 dol - może sie zmieścisz.

No właśnie , panowie zapominacie ,że cło i podatek vat płacimy od kwoty towaru na fakturze i kosztów przesyłki - razem . Może to oznaczac ,ze kupujemy coś za 5$ za transport kosztuje 80 $ i juz jest clone i to od 85$.

Takich niespodzianek mozna uniknąć prosząc sprzedającego aby zrobił dopisek na fakturze ,że w cenę towaru jest wliczony koszt transportu . Czasem jest tak ,że jesli koszty transportu nie sa nigdzie podane to urząd sam je naliczy zgodnie z sobie tylko znanymi procedurami i stawkami .

...there is no spoon...

Poprawie Parmedinesa. Otoz z mojego zeszlotygodniowego doswiadczenia z Fedex - agencja celna - Urzad Celny kwota 22 dotyczy nie USD lecz Euro. Najwygodniej jest, jezeli podana wartosc jest mniejsza od 22 euro. W takim wypadku przysylki nie sa tez poddawane rewizji oraz procedurze celnego Urzadu Celnego co nie tylko znacznie przyspiesza doreczenie, ale eliminuje wypelnianie formularzy oraz dodatkowe oplaty. Dodatkowe oplaty (clo) w wypadku np wartosci USD 60 (moj przypadek) sa jednak pobierane jakby wg dyskrecji Urzadu Celnego i jest sie czasami z nich zwolnionym. Zwolnienia zaleza (z mojej obserwacji) od typu Agencji Celnej, czyli danego przewoznika oraz jego gorszych, lub lepszych relacji z Urzedem Celnym. Reasumujac, Wirazowa, czyli Okecie Cargo w calej grpie przewoznikow ich agencji celnych i urzedu rzadzi sie czesto wlasnami prawami. Czasami wygrywamy, najczesciej przegrywamy.

• 1 rok później...

temat ciągle aktualny.

zamierzam zakupić parę płyt ale nie mogę doszukać się konkretnego przelicznika odnośnie kwoty jaką ew. mi doliczą.

pytanie kieruję do osób zamawiających ostatnimi czasy CD z U.S :

hipotetycznie, jakie będzie cło za płyty wartości ok 100$ z kosztem wysyłki?

i czy może zna ktoś sposób aby ewentualne dopłaty obejść ;)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czesc

Wlasnie kupilem wzmacniacz w Honk Hongu. Wiem, ze przyjdzie mi zaplacic clo - rozumiem to. Jednak nie rozumiem dlaczego mam placic clo i VAT od przesylki? Czy to prawda, ze na wizyte do urzedu celnego nalezy pojsc z wydrukami z e-bay'a i paypal'a, a celnicy naliczaja oplaty po pokazaniu swistkow? Jak 100% uniknac oplat od przesylki, bo dlaczego mam placic clo za poczte chinska? A czy istnieje szansa odzyskania VAT'u z Honk Kongu? Dawniej kupujac w UE (gdy jeszcze nie bylismy jej czlonkiem) wypisywalo sie kwitki na granicy i odbieralo sie tzw. "merwersztojer".

Witam

W zwiazku z tym, ze moja przesylka z Hong Kongu leci do mnie UPS'em, to dzis do nich zadzwonilem. Na stronce podaja, ze przesylka powinna byc u mnie 14 sierpnia. Pytalem wiec jak to bedzie wygladalo: czy bede ja musial odebrac z urzedu celnego, czy UPS przywiezie mi ja do domu. Pan poinformowal mnie, ze UPS doreczy mi ja do domu. Na pytanie co z clem Pan nie byl w stanie nic odpowiedziec. Czy ktos z Was koledzy i kolezanki mial taki przypadek. Moj znajomek za kazdym razem odbiera przesylke z Urzedu placac clo na wejsciu, ale w Polsce przesylka zajmuje sie Poczta Polska (sa pieczatki).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.