Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny podstawkowe do zestawu Rega... Prośba o radę!

sweetminio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o radę co do zestawienaia monitorów z elektroniką Rega Apollo-R i Brio-R. Czy Rega RS1, jak piszą na zagranicznych forach, są najlepszym wyborem?

Osobiście myślę jeszcze nad:

1. RLS Callisto IV

2. Dayens Tizo

3. Pylon Topaz Monitor

4. Epos Epic 2

5. Usher S-520 wersja II /najnowsza/

Proszę o pomoc.

M.

PS. A może powinienem dać sobie spokój z podstawkowcami i pomyśleć o podłogówkach. Jesśli tak, too jakich ? Budżet do 4 tys. Głośniki mają być nowe.

Połączenie elektroniki Rega Brio-R / Apollo-R z kolumnami Rega jest naprawdę dobre i rzeczywiście często wybierane po odsłuchach. Musisz jednak zdawać sobie sprawę z pewnych ograniczeń RS1. To kolumny małe, które stawiają przede wszystkim na piękną barwę, spójność, bezpośredni środek pasma co przedkłada się na bezpośredni wokal i dobrą szczegółowość (proszę nie mylić z ostrością). Nie są to jednak kolumny grające potężnym basem, bas jest lekki, delikatny ale za to świetnie kontrolowany. Zestaw na RS1 możesz spokojnie zastosować w pomieszczeniu do około 15, maksymalnie 18 m2. Jeśli Twoje pomieszczenie jest większe, zwróć uwagę na modele wolnostojące Rega np. RS3 i RS5.

Bardzo dobrym moim zdaniem połączeniem z elektroniką Rega jest kolumna Xavian XN 125 Junior. W stosunku do Rega RS dźwięk będzie bardziej dociążony, bas miękki i głęboki, bardzo dobry, bezpośredni środek pasma i góra neutralna. To kolumny, które świetnie poradzą sobie także w pomieszczeniu ponad 20m2. Grają bardziej łagodnie, trochę dźwiękiem zaokrąglonym, ciepłym co w połączeniu z elektroniką Rega daje bardzo dobry efekt.

Epos natomiast będzie rozwiązaniem pomiędzy kolumnami Rega i Xavian. Zwróć jednak także uwagę na serię wyższą Epos Elan.

To tylko moje propozycje, które dobrze współpracują z elektroniką Rega, masz bardzo dobrą elektronikę, zaufaj wyłącznie własnym uszom i posłuchaj różnych rozwiązań, tylko tak wybierzesz w pełni satysfakcjonujący zestaw.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

KEF LS50

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Cześć

Przyłączam się do kolegów powyżej. Miałem u siebie w domu niedawno Callisto IV - rewelacyjne głośniki.

Dają olbrzymi - jak na swoje gabaryty - dźwięk, przejrzyste, szczegółowe, całkiem wyrafinowane. Znakomita góra pasma, neutralna średnica. Bas - ogólnie OK.

Przy swojej cenie to sensacyjne głośniki!

Polecam

Pozdrawiam Stempur

"Przy swojej cenie to sensacyjne głośniki!"

Gdzieś widziałem nawet za 4400.

Koszt samych przetworników (WF120... + R2604...) to jakieś 560 zł.

A ciekaw jestem jak wypadłyby z Rega Brio_r i Apollo-R następujące monitory:

1. Usher S 520 II

2. Xavian Bonbonus

Szczególnie interesują mnie opinie o Bonbonusach Xaviana.

"„Panie Barletta, co się stało?”.

Bonbonusy nie grają, jak należy."

redaktor - recenzent jest fanem Xaviana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czytaj też komentarz na dole dotyczy regi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

my nie słuchamy samych przetworników

:))

a przepraszam gdzie napisałem coś słuchaniu samych przetworników

Super że nie trzeba Wam podpowiadać, że słucha się całej "paczki" ;-)

my nie słuchamy samych przetworników

:))

to jakim kryterium się kierować jak się nie ma możliwości posłuchania? :) bo chyba nie ceny...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Na www.audiomarkt.de wisi ogłoszenie o sprzedaży kilkumiesięcznych (jeszcze ponad 5 lat gwarancji) Piega Premium 1 (wcześniej występowały pod nazwą TC3) za 720 EUR. Możesz sobie znaleźć recenzje na internecie np. korzystając ze strony Piegi. Jeśli Rega ma cały czas taki firmowy dźwięk, jaki ja zapamiętałem, czyli niezła barwa i zrównoważenie, trochę miękki bas, to takie super czyste kolumny z przestrzennym dźwiękiem mogą się doskonale wpasować. A jak są wykonane ... Ale musiałbyś założyć albo wyjazd "ciemno" albo dostawę przez kuriera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.