Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmawiałem z osobą , która te urządzenia słuchała i porównywała i dowiedziałem się czym tak na prawdę te urządzenia się dodatkowo różnią.

mozesz uchylic rabka tajemnicy?

Poczytałem trochę test na 6moons o modelu Pass xa 30.8. Proszę o radę jak tego można posłuchać u nas w kraju, jeśli nie u nas, to proszę o jakiś sprawdzony kontakt. Po lekturze zacząłem nad tym poważnie rozmyślać, tylko niestety nie posiadam preampu, ale według Srajana E. może wystarczyć dac z regulowanym wyjściem, jakiegoś mógłbym też kupić, nie musi być z górnej półki, do daca transport cyfrowy mam -konwertera Bada. W moim przypadku spodziewam się, że najważniejszy byłby skok przy utrafieniu dobrej amplifikacji do focali w zollerach, trzymam się tego tropu. Proszę o pomoc z namiarami na passa i jakieś sugestie dotyczące daca z regulacją.

30tki to bym sobie odpuscil jesli nie masz wysokoefektywnych kolumn

u mnie 60tki nie dawaly rady 87dB i gdzies tak 3ohmom

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

mozesz uchylic rabka tajemnicy?

Z tego co się dowiedziałem to seria XS jest jeszcze cichsza w przekazie niż XA , choć dla mnie już seria XA była wzorowa pod tym względem.

To był jeden z elementów , który mnie zadziwił tzn. czystość i cisza w przekazie na tych urządzeniach powodowała ,że następowała b. dobra separacja instrumentów a przez to np. gorzej nagrane płyty ( których jest niestety większość ) brzmiały na Pass - ie lepiej niż na innych sprzętach , których słuchałem.

Preamp XS ma po 100.000 uF pojemności kondensatorów na każdy kanał ( o ile czegoś nie pokręciłem) a końcówki przez to ,że mają osobne zasilanie również brzmią bardziej czysto z lepszą sceną 3D i przez to kolumny powinny "lepiej znikać" w pokoju.

Ale jak będzie tak na prawdę zobaczymy w praniu.

P.S.

Pre XS to chyba "Product of the year 2014" w Abolute Sound.

Natomiast w Stereoplay jest on obecnie jako referencja wśród preampów (chyba dostał 99/100 punktów)

Tam też jest w miarę obszerny opis z testu serii XS

Moc, którą podaje Pass dotyczy grania w klasie A. Po przejściu w klasę AB moc jest zdecydowanie wyższa a Pass nie podaje jaka (co jest trochę dziwaczne). Więc dla XA30.8 moc w klasie A to 30 W a po przejściu do AB rośnie do około 90 W.

Czy to ma znaczenie? Ma. Po przejściu do klasy AB nie ma już takiej kontroli i trochę zatraca się szczegółowość.

Czy to się dzieje często?

U mnie na monoblokach trzeba dość głośno grać aby tak było i zależy to bardzo od nagrania. Często gdzie jest "syntetyczny" bass to zaczyna się wariowanie wskazówek bo jest to zrobiony sztucznie dźwięk i nie wystepuje w naturze. Podkręcony sztuczkami w studiu.

Czasem kontrabas też potrafi dowalić jak na przykład na ostatnim Mazolewskim, gdzie jest dość zaakcentowany w całym przekazie.

W sumie to może 5% całościowego grania. Da się z tym żyć? Da, ale korci przejście na poziom wyżej, jak zwykle.

. Po przejściu w klasę AB

jestes pewien ze wiesz o czym piszesz?

z tego co mi wiadomo to seria XA to czyste a i w zadne ab nie przechodzi. co innego X

Mateuszek, warto poczytać, ciekawa lektura:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz cytat z recenzji:

"The XA60.8 mono blocks are rated at 60 watts pure Class A into eight ohms and 120 watts pure Class A into four ohms. The XA60.8 leaves pure Class A after 122 peak watts and moves into Class AB for tremendous headroom on very large-decibel peaks."

i z innej dot. 30.8

"It apparently goes into Class AB mode and out of Class A mode once you pass 30 watts and this is reflected by the meter at the front of the unit."

Być może któryś z "technicznych" kolegów napisze nam coś więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mateuszek, warto poczytać, ciekawa lektura:

https://passlabs.com/articles/leaving-class-a

oraz cytat:

"The XA60.8 mono blocks are rated at 60 watts pure Class A into eight ohms and 120 watts pure Class A into four ohms. The XA60.8 leaves pure Class A after 122 peak watts and moves into Class AB for tremendous headroom on very large-decibel peaks."

Być może któryś z "technicznych" kolegów napisze nam coś więcej.

Jest dokładnie tak jak napisałeś.

Ale jak moc wzmacniacza jest na tyle wydajna ,że ciągnie kolumny bez problemów to w rejony klasy AB wskazówka rzadko się zapuszcza.

U mnie na moich "popierdółkach" we wzmacniaczu XA100.8 wskazówka stała pionowo jak sztywny pal azji ;)

Wychyły w lewo były znikome przy głośnym graniu.

pozdr.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Panowie klasa AB tak naprawdę w przyrodzie nie występuje to chwyt reklamowy żeby było ładniej nic po za tym. Jest albo klasa A albo B co widać na Jarkowym palu azji. Wskazówka stoi nieruchomo czyli pobór mocy wzmacniacza nie zależy od muzyki i jesteśmy w klasie A obojętnie czy w układzie SE czy P-P. Teraz ruchy pala w takt muzyki mówia nam że jesteśmy w klasie B nawet jeżeli tylko chwilowo.Pobór mocy pulsuje wtedy w takt muzyki i też obojętnie czy układ jest SE czy P-P. Pal azji w Passach to nie wskaźnik wysterowania tylko wyznacznik klasy A.Tak przynajmniej ja to rozumiem.

Mateuszek, warto poczytać, ciekawa lektura

czytalem wieki temu

ze strony Nelsona:

As a practical matter, this means that our X (Class AB) amplifiers are biased to dissipate roughly half of their rated output power. The XA (Class A) amplifiers are biased to dissipate roughly three times their rated output power.

recenzje mnie nie interesuja...

byla gdzies fajna wymiana zdan miedzy Nelsonem a uzytkownikami forum DiY. nie moge jej obecnie znalesc ale tam bylo jeszcze dobotniej opisane w jakiej i dlaczego klasie chodza konckowki serii XA

Jest dokładnie tak jak napisałeś.

z czego obywatel wnosi?

Każdy wzmacniacz push-pull, a takimi są nowe konstrukcje pasa (w przeciwieństwie do wielu starszych modeli Single Ended), da się "zapędzić" do pracy w klasie B, chyba, że wcześniej nastąpi clipping. Z kolei konstrukcje typu Single Ended mogą pracować wyłącznie w klasie A.

Pass w swoich wzmacniaczach, chyba od .5 lub dopiero od .8 stosuje ciekawy zabieg. W pierwszych kilku(nastu) watach wzmacniacz ma charakterystykę pracy jak SE (oczywiście A klasa), następnie przechodzi do trybu push-pull też A klasa i jak ktoś go "rozkręci" powyżej pewnej mocy (najprawdopodobniej znamionowej, aby było zgodnie ze specyfikacjami) przejdzie w AB. Chyba, że powyżej w tej mocy występuje od razu mocny clipp, w co mi się nie chce wierzyć. Raczej ma sporo zapasu, aby było jeszcze lepiej.

System gra dobrze, albo nie....

powyżej pewnej mocy (najprawdopodobniej znamionowej, aby było zgodnie ze specyfikacjami) przejdzie w AB

o czym sam pisze:

The XA (Class A) amplifiers are biased to dissipate roughly three times their rated output power.

Popatrzyłem, na broszure i ten system biasowania SE/PP jest w serii .5, nie wiem jak jest w .8 ale przypuszczam, że podobnie. Nie jestem jednak pewny.

o czym sam pisze:

The XA (Class A) amplifiers are biased to dissipate roughly three times their rated output power.

To nie ma znaczenia, na fakt kiedy wzmacniacz przejdzie w klasę B. Ale można z dużym przybliżeniem to obliczyć, czyniąc pewne założenia co do napięcia zasilania końcówek.

Gość jt211

(Konto usunięte)

o czym sam pisze:

Piszesz o tym ile pary idzie w gwizdek czyli w ogrzewanie pokoju aby wzmak był cały czas w klasie A.

I pisze tam, do jakiej mocy szczytowej wzmacniacz zostawia klasę A i przechodzi w B....

Gość jt211

(Konto usunięte)

Popatrzyłem, na broszure i ten system biasowania SE/PP jest w serii .5, nie wiem jak jest w .8 ale przypuszczam, że podobnie. Nie jestem jednak pewny.

To nie ma znaczenia, na fakt kiedy wzmacniacz przejdzie w klasę B. Ale można z dużym przybliżeniem to obliczyć, czyniąc pewne założenia co do napięcia zasilania końcówek.

XA to klasa A SE

XA.5 to klasa A P-P

XA.8 i prawdopodobnie XS to opatentowany SE/P-P też klasa A

Zarówno dla wzmacniaczy w klasie A jak i AB. To czy wzmacniacz jest w klasie A lub AB, UMOWNIE najczęsciej uznaje się w której klasie wzmacniacz pracuje przy swojej mocy znamionowej....

To było do poprzedniego postu mojego....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

I pisze tam, do jakiej mocy szczytowej wzmacniacz zostawia klasę A i przechodzi w B....

Po to wkleiłem tą tabelkę.

Jak wół jest napisane:

"Leaves Class A at pk Watts:" ;)

XA to klasa A SE

XA.5 to klasa A P-P

XA.8 i prawdopodobnie XS to opatentowany SE/P-P też klasa A

To coś niedoczytałem. Wydawało mi się, że ten system jest już od .5, ale nie ma znaczenia. Widać, że Nelson, stwierdził, że więcej mocy się przyda, P-P, mają jednak wyższą sprawność od SE i mogą przejść w B, co zapewnia dodatkową dynamikę, kiedy potrzeba.

Jak wół jest napisane

czyli po polsku:

w przesterze dokumentnym zeby sie wzmak nie wylozyl oddaje resztkami sil prad w klasie AB

a ty chcesz udowadniac ze on gra w AB

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

czyli po polsku:

w przesterze dokumentnym zeby sie wzmak nie wylozyl oddaje resztkami sil prad w klasie AB

a ty chcesz udowadniac ze on gra w AB

Jeżeli do mnie to napisałeś to ja niczego nie chcę udowodnić na siłę.

Podałem tylko tabelę , z której wynika ,że wzmacniacz gra w klasie A i przechodzi po jakimś czasie w klasę B.

Kiedy to się dzieje nie ma znaczenia w naszej dyskusji skoro jej przedmiotem jest to czy wzmacniacz gra TYLKO w klasie A czy też RÓWNIEŻ w klasie B.

Im później to się dzieje to tym lepiej chyba dla tej konstrukcji.

Tylko tyle i nic więcej.

Nie doszukuj się tutaj podwójnego dna.

Ja te urządzenia kupiłem więc nie jestem chyba ich przeciwnikiem ?

Logiczne ?;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

To coś niedoczytałem. Wydawało mi się, że ten system jest już od .5, ale nie ma znaczenia. Widać, że Nelson, stwierdził, że więcej mocy się przyda, P-P, mają jednak wyższą sprawność od SE i mogą przejść w B, co zapewnia dodatkową dynamikę, kiedy potrzeba.

Dokładnie tak dalsze brnięcie w klasę A SE w kierunku większych mocy było bez sensu.

Ale i XA te pierwsze mają wskaźnik klasy A ?

Logiczne ?;)

dla mnie w twoim tlumaczeniu nie ma za grosz logiki:

dla xa 30,8

Class A

Power Output /ch (8 ohm) 30W

Power Output /ch (4 ohm) 60W

Leaves Class A at pk Watts: 61W

tak na marginesie tam nie ma nigdzie wspomniane ze po opuszczeniu tych a klasowych watow wzmak przechodzi w ab, b czy jakakolwiek inna klase. samych klas a jest z 5 o ile dobrze pamietam

logiczne?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

logiczne?

Dobrze już dobrze ;)

Wygrałeś ...

P.S.

Jeżeli to takie ważne dla Ciebie jutro zapytam ludzi z Pass -a jak jest na prawdę.

Wtedy nie trzeba będzie spekulować , będzie pewność.

Ja nie interesowałem się na ten temat czy wzmacniacze grają tylko w klasie A , A+ czy A- .

Ważne dla mnie jest jak grają, tylko i wyłącznie.

Resztę można sobie darować albo poczytać z ciekawości.

Jest też podana szczytowa wartość, prądu i napięcia. I widać, że wzmacniacz np. dla 8 ohm, może wyjść daleko poza 30 W. Np. dla 8 ohm, może rozwinąć moc prawie 100 W, więc sporo więcej. Więc zapasu na pracę w AB ma sporo....

Dla wyższych modeli, to będzie się liczyć nieco inaczej bo one mają zbalansowane wyjścia, ale ogólnie jest podobnie.

Ale to TYLKO lepiej... Zresztą Jarek się dowie z pierwszej ręki.

Ważne dla mnie jest jak grają, tylko i wyłącznie.

jak to jak? graja wybornie!

moim zdaniem ta tabelka ma na celu uswiadonic ludzom fakt ze seria x gra przez moment w klasie a (nota bene pierwsze koncowki z serii x byly zbiasowane o niebo wyzej - x250 oddawal okolo 60W w a klasie...)

natomiast seria xa ciagnie klase a do konca. kazdy z nas wie jak gra wysilony wzmak do kresu swych sil...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

jak to jak? graja wybornie!

moim zdaniem ta tabelka ma na celu uswiadonic ludzom fakt ze seria x gra przez moment w klasie a (nota bene pierwsze koncowki z serii x byly zbiasowane o niebo wyzej - x250 oddawal okolo 60W w a klasie...)

natomiast seria xa ciagnie klase a do konca. kazdy z nas wie jak gra wysilony wzmak tranzystorowy do kresu swych sil...

Jestem tego samego zdania.

To są znakomite urządzenia i grają wybitnie.

Również ich obecne preampy są znakomite ( chociaż w przeszłości to z tym było różnie ).

Dla mnie P.Nelson Pass to geniusz skoro z tranzystora potrafił wydobyć taki wyborny dźwięk.

Dużo szumu było na temat D'Agostino . Sam się na to nabrałem ale po przesłuchaniu obu konstrukcji to nie wiem o co był ten cały szum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.