Skocz do zawartości
IGNORED

Niedrogi i dobry interkonekt cyfrowy

KTW

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiesz: spdif jest skopany sam w sobie, a użycie cinch pogarsza sprawę. Wymagania impedancji w praktyce nigdy nie są spełnione. W tej sytuacji nikła jest szansa uzyskania dobrego rezultatu i im więcej włoży się wysiłku w praktyczne testy tym lepiej. Uzyskanie dobrego rezultatu "naukowo" jest malo prawdopodobne, bo liczy się praktyka anie teoria.

Skopany, ale kablem chcesz go naprawiać bez pojęcia:)

Twoim problemem malikali jest dodatkowo to, że tylko teoretyzujesz. Trzeba posłuchać tych różnic na dobrym sprzęcie, a wydaje mi się, że nie masz na czym.

Twoim problemem jest, że nie dałeś dowodu na to, że kable grają, praktycznie też udowodnić w teście nie chcesz, tylko teoretyzujesz, bo tam kończy się bajdurzenie i zaczyna prawda.

Dla tego nie jest ważna, gdy mówisz o wtykach, że nawet gdybyś nie miał na myśli rezystancji, to pomiar zrobisz na całym kablu z wtykami i gniazdami, a nie na samym wtyku.

Powtórzę - impedancja jest wtedy, gdy płynie prąd.

Powtórzę: nie masz najwyraźniej zielonego pojęcia co to jest impedancja charakterystyczna. Najpierw sobie to sprawdź, a potem pisz.

Malikali: nic na to nie poradzę, że nie rozumiesz co piszę. Nie wyciągasz logicznych wniosków.

Napisałem, skąd się moga brać różnice. Masz rację, że to nie jest dowód na ich słyszalność i tego Ci faktycznie nie udowodnię.

Natomiast brak różnicy w ślepych testach też niczego nie udowadnia z prostego powodu: ślepy test może udowodnić, że różnice są, nie może udowodnić że różnic nie ma.

Z tego co wiem, to w ślepych testach nie ma też różnic między CD i wzmacniaczami, także mp3 i flac. Pytam się więc po raz kolejny: uważasz że wszystkie CD i wzmacniacze grają tak samo?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Natomiast brak różnicy w ślepych testach też niczego nie udowadnia z prostego powodu: ślepy test może udowodnić, że różnice są, nie może udowodnić że różnic nie ma.

Z tego co wiem, to w ślepych testach nie ma też różnic między CD i wzmacniaczami, także mp3 i flac. Pytam się więc po raz kolejny: uważasz że wszystkie CD i wzmacniacze grają tak samo?

Ślepy test jak najbardziej udowadnia, że nie ma różnic. SŁYSZALNYCH.

Co do różnic między wzmacniaczami, to między dwoma o takiej samej konstrukcji zapewne różnic nikt nie usłyszy. Ja usłyszałem różnice pomiędzy np. Yaqin MS-20L i NAD C375BEE. Ale nawet tam, gdzie są różnice, to nie są one "powalające na kolana", "dramatyczne" i takie tam bzdety. Są ledwo słyszalne. A najbardziej pomylić się można testując tanie i drogie. :D

A skoro nie odróżnisz jednego CD od drugiego, to może warto się zastanowić nad tym?

Nie słyszysz różnic pomiędzy mp3 i flac? A różnice między kablami słyszysz?

Różnice pomiędzy mp3 a flac są na pewno. Są bardzo niewielkie. Ujemny robił w jednym wątku takie testy. Wiele osób się przekonywało, że trudno odróżnić, ba prawie niemożliwe czasem. A różnice są i są do zmierzenia i są sto razy większe niż między kablami.

To moze najpierw sprawdź sam siebie, czy odróżnić flac od mp3, a potem mów o kablach.

StaryM: co ty za bzdury wypisujesz? Zrozumiałeś w ogóle moją wypowiedź? To jest chyba jednak zbyt męczące rozmawiać z kimś, kto nie umie logicznie rozumować.

Ciesze się, że potwierdzasz moje obiekcje co do ślepych testów, otóz sam piszesz, że są róznice między formatami, cd, wzmacniaczami, a ja ci powiem, że w ślepych testach ich nie ma. Ślepe testy nie nadają się do tego typu porównań. Więc sie zdecyduj jak to jest z tymi ślepymi testami.

Czy wiesz już co to jest impedancja charakterystyczna?

Malikali: nic na to nie poradzę, że nie rozumiesz co piszę. Nie wyciągasz logicznych wniosków.

Interesuje mnie tylko jedno, dowód na granie kabli, a póki co stwierdzasz że:

Napisałem, skąd się moga brać różnice. Masz rację, że to nie jest dowód na ich słyszalność i tego Ci faktycznie nie udowodnię.

Udowadnia, czy są słyszalne różnice i o to się tu rozchodzi nie różnice mierzalne, tylko słyszalne! Pomijam już fakt, że mierzalnych różnic kabli cyfrowych też nie wykazałeś:)

Udowadnia, czy są słyszalne różnice

No właśnie nie !!!

Co z tymi wmacniaczami i CD i formatami? Bo StaryM już przyznał, że w tym przypadku ślepe testy kłamią, a ty co sądzisz?

Sądzę, że jeśli jest jakaś różnica słyszalna między urządzeniami, to równie dobrze będzie słyszalna w ślepym teście. Kiedy zmykasz oczy nie paraliżujesz słuchu potrafisz rozpoznać dźwięki otoczenia, więc zupełnie nie rozumiem, czemu brak świadomości, czego się słucha miałoby mieć wpływ na rozpoznanie brzmienia? Jakoś nie mam problemu dokonywać rozpoznania dźwięków bez patrzenia, więc jeśli jest różnica, to ją słyszę bez względu czy widzę, czy nie.

No cóż, właśnie tak wygląda to forum. Jakikolwiek temat by nie był poruszany, zawsze znajdą się tacy, co chcą za wszelką cenę dokopać innym, udowodnić swoje racje lub po prostu spieprzyć wątek wylewając swoje frustracje.

Najgorsze jest to, że żadne argumenty do nich trafiają.

Podsumowując: gościowi założyli do malucha Pirelli P-Zero i stwierdził, że nie ma różnicy w stosunku do opon z "Biedronki".

Tyle w temacie i nie bardzo rozumiem, co jeszcze robi tu kolega dd6.

Pozdrawiam wszystkich, zarówno słyszących jak i nie.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Co z tymi wmacniaczami i CD i formatami? Bo StaryM już przyznał, że w tym przypadku ślepe testy kłamią, a ty co sądzisz?

Problemy z czytaniem? Bo jak nie to kłamiesz. Nie napisałem, że CD się różnią. Test ślepy nie kłamie. Jeśli nie słyszysz różnic, to ich dla ciebie nie ma. Sorry, ale kupowanie kabla za 10 tysięcy, bo ktoś udowadnia, że pomiędzy nim, a tym za 10 zł są różnice 2pF, gdy pomierzy się odcinek stumetrowy, to dziwactwo.

Tak samo jak znana firma udowadniała, ze przy stosowaniu ich kabla zasilającego spadek napięcia na kablu jest o 0,1V mniejszy. Jakie to ma znaczenie dla dźwięku, gdy stałe kołysanie napięcia w sieci sięga 2V.

Ślepe testy nie są miernikiem, ale sprawdzianem tego, co słyszysz. Lub nie słyszysz. Tak wiem, że złotousi z forum polegli na teście odróżniania wzmacniaczy i zwalili to na stress, a test uznali za zło absolutne. A to oznacza tylko, ze oni po prostu tych różnic nie usłyszeli, bo jeśli były, to były za małe.

Od czasu jak jestem na tym forum testowałem rozmaite sprzęty, badałem je przy użyciu komputera, choć na pewno było to amatorskie, bo nie jestem fachowcem. Porównywałem DACe, wzmacniacze i wkładki. Mierzyłem i porównywałem wykresy spektrum. Owszem czasem są różnice dające się usłyszeć, jak choćby miedzy wkladkami. Inne - np. w DACach - są mierzalne ale największa różnica wynosi np. 0,3dB. Powstaje zatem pytanie, czy warto wydać 5 tysięcy więcej na coś, czego nie usłyszysz?

spieprzyć wątek wylewając swoje frustracje

Zdaje się, że właśnie cię ogarnęła frustracja. ;)

Coś na temat forum dziś napisałem:

http://www.audiostereo.pl/blog/40/entry-154-speaker-advice-czyli-o-wyzszosci-audiostereo-nad-innymi-forami/

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Powstaje zatem pytanie, czy warto wydać 5 tysięcy więcej na coś, czego nie usłyszysz?

Słuchałeś różne wzmacniacze,........tylko o nich wspominam- ?-każdy gra identyko,pytam z ciekawości twojego doświadczenia.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Słuchałeś różne wzmacniacze,........tylko o nich wspominam- ?-każdy gra identyko,pytam z ciekawości twojego doświadczenia.

Nie. Nie każdy. Lampowe zwykle da się odróżnić i to raczej na minus. Choć są wyjątki. Miałem wzmacniacz na lampach KT66 i ten był nie gorszy od tranzystorowych (słuchałem też świetnego wzmacniacza Quad 2 i innego na lampach KT120. Tylko wówczas odłóżmy na bok gadki o "ciepłym lampowym brzmieniu").

Natomiast brałem udział w teście wzmacniaczy NAD - C356BEE, C375BEE i trzeciego, którego symbolu nie pamiętam dzisiaj, ale był droższy od drugiego o 100%. Żadnych różnic brzmieniowych nie dało się usłyszeć i to nie tylko ja nie usłyszałem.

Natomiast w tym samym dniu słyszałem zestaw Lyngdorf za około 70 tysięcy zł i zrobił na mnie gorsze wrażenie niż NAD z kolumnami Mentor 7. Ale sądzę, ze większość różnic spowodowana była przez kolumny.

Panowie nie wchodźcie w dyskusję ze Starym M., Bumem i Ujemnym :) To znany od lat "klan antykablarski", a dyskusja z tymi Forumowiczami prowadzi jedynie do tworzenia niezdrowej atmosfery.

Problemy z czytaniem? Bo jak nie to kłamiesz.

Bynajmniej. Z jednej strony wychwalasz ślepe testy a z drugiej piszesz o różnicach, których jak wiemy w ślepych testach nie ma.

Sam się zaplątałeś w swoich wypowiedziach człowieku. A problem swojej ignorancji, całkowity brak technicznej wiedzy na wszelki wypadek przemilczasz. Pewnie tak wygodnie. Cóż, przykro mi, ale jak się pisze bzdury, to w końcu musi wyjść z tego niezła szopka.

No to jak to jest z tą impedancją charakterystyczną? Uzupełniłeś już elementarne braki wiedzy? Jak nie, to powiedz to wprost...nie każdy musi się na wszytkim znać.

Tyle w temacie i nie bardzo rozumiem, co jeszcze robi tu kolega dd6.

A tak sobie piszę, bez celu właściwie :) Może mam zły charakter?

Przecież napisałem na wstępie, że nikt tych Panów nie będzie traktował poważnie.

Ale mimo wszystko jest to ciekawe, jak w końcu zaczynają gonić własny ogon.

A tak sobie piszę, bez celu właściwie :) Może mam zły charakter?

Przecież napisałem na wstępie, że nikt tych Panów nie będzie traktował poważnie.

Ty podważasz naukowe testy i jesteś traktowany poważnie:) Bez komentarza:D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty podważasz naukowe testy i jesteś traktowany poważnie:) Bez komentarza:D

Oczywiście, że je podważam w tym konkretnym przypadku. Wszystko ine prowadzi do absurdu.

StaryM też podważa ślepe testy, choć może sam tego nie rozumie.

Musisz się zdecydować: wiara w ślepe testy prowadzi do wniosku, że CD, wzmacniacze, flac, mp3 wszystkie brzmią tak samo. No więc jak? Tak czy nie?

czyli tak podsumowując:

Kabli nie słychać, wykazują to również ślepe testy

wg. dd6 oznaczałoby to. że między kablami nie ma mierzalnych różnic

jednocześnie wiadomo, że między kablami są mierzalne różnice

wnosek: ślepe testy kłamią

wniosek 2: należy kupować audiofilskie kable mimo, że ich "nie słychać" :D

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

wniosek 2: należy kupować audiofilskie kable mimo, że ich "nie słychać" :D

Dokładnie-dla wyglądu,lansu,przyzwoitości itd.....:;) w rozsądnej cenie

CD, wzmacniacze, flac, mp3 wszystkie brzmią tak samo. No więc jak? Tak czy nie?

Pierdo...sz bez sensu-wiadomo że nie porównamy flac do mp3 np 128 ,tak samo jak różnych CD jako zródło,ale z drutami sobie odpuść,bo ch..ja je słyszysz,a jak tak twierdzisz to do daktora. ;)

Oczywiście, że je podważam w tym konkretnym przypadku. Wszystko ine prowadzi do absurdu.

StaryM też podważa ślepe testy, choć może sam tego nie rozumie.

Musisz się zdecydować: wiara w ślepe testy prowadzi do wniosku, że CD, wzmacniacze, flac, mp3 wszystkie brzmią tak samo. No więc jak? Tak czy nie?

Ja się nie muszę na nic decydować, jeśli słychać coś w ślepym teście, to jest różnica słyszalna i tyle, pod to podlega wszystko. Nie wątpię, że są konstrukcje wzmacniaczy, które będą nie do odróżnienia, to samo CD. Test flac vs mp3 robił Ujemny, nie wpadłeś sprawdzić szkoda:) Wyniki sobie sam zobacz...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.