Skocz do zawartości
IGNORED

2dr/3dr - nowe kolumy, co robić, jak żyć?

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym takie stado końcówek mocy to proszenie się o kłopoty z masą sygnałową i brumem.

Jak ktoś już dojrzeje do realizacji takiego pomysłu (aktywność) i będzie miał zaawansowany w montażu to podpowiem jak połączyć masy żeby nie było kłopotów. Pamiętać tylko należy przy projektowaniu płytek, zwłaszcza wzmacniaczy mocy, o rozdzieleniu masy sygnałowej od prądowej. Przeszedłem tą drogę i nie mam kłopotów z brumem w zastawach trzydrożnych. Trochę główkowania to kosztowało ale nie jest to aż tak bardzo skomplikowane. 'Grzegorz7' w jednym z wątków bardzo fajnie opisał w jaki sposób uniknąć kłopotów z masami (pętle masowe).

Przy robieniu projektu skrzynek uwzględnić oddzielną komorę na wzmacniacze.

Pozdrawiam zakręconych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak ktoś już dojrzeje do realizacji takiego pomysłu (aktywność) i będzie miał zaawansowany w montażu to podpowiem jak połączyć masy żeby nie było kłopotów. Pamiętać tylko należy przy projektowaniu płytek, zwłaszcza wzmacniaczy mocy, o rozdzieleniu masy sygnałowej od prądowej. Przeszedłem tą drogę i nie mam kłopotów z brumem w zastawach trzydrożnych. Trochę główkowania to kosztowało ale nie jest to aż tak bardzo skomplikowane. 'Grzegorz7' w jednym z wątków bardzo fajnie opisał w jaki sposób uniknąć kłopotów z masami (pętle masowe).

Przy robieniu projektu skrzynek uwzględnić oddzielną komorę na wzmacniacze.

Pozdrawiam zakręconych.

Lechu, to mam do Ciebie pytania:

- jakie gotowe lub do samodzielnego montażu wzmaki AB do kolumn proponujesz?

- gdzie mieszkasz?

- ewentualnie pomożesz? :D

- co ciekawego, aktywnego masz zmontowane?

- jakie gotowe lub do samodzielnego montażu wzmaki AB do kolumn proponujesz?

Nie jestem w stanie zaproponować nic bo się gotowcami do samodzielnego montażu nie interesowałem. Robiłem zawsze od początku do końca wg własnych koncepcji. Nie są to żadne autorskie rozwiązania i pochodzą z przełomu lat 80 i 90 ubiegłego wieku. Z gotowców to zwrócił bym uwagę na panele firmy Hypex dwudrożne ze zwrotnicami DSP i dwoma końcówkami w klasie D. Dosyć rozsądne rozwiązanie, ale niestety trochę kosztuje. Klasy D bym się nie bał. Miałem z nią do czynienia Hypex i Rotel. Niektóre opinie o niej są przesadzone, poza tymi które mówią o podobieństwie w graniu do "lampy" ;-).

- ewentualnie pomożesz? :D

Korespondencyjnie na tyle ile będę mógł tak (na pewno w tym co zadeklarowałem wyżej - czyli masach). Fizycznie nie mam takiej możliwości.

- co ciekawego, aktywnego masz zmontowane?

Takie ogólne informacje o tym co zmontowałem uzyskasz jak wejdziesz do mojego "o mnie" zakładka reputacja. Na jednej z pierwszych stron jest tekst o porównaniach odsłuchowych (taki jeden z dłuższych - 2 lub 3 strona od początku) i tam tak trochę ogólnie opisałem system aktywny zrobiony przeze mnie w latach 89 do 92 ubiegłego wieku (drugi w historii moich zmagań z tym hobby). Używany do dzisiaj.

Ostatnio uaktywniłem mój drugi zestaw z roku ~1994-96 przy pomocy zewnętrznych końcówek mocy i zwrotnicy DSP DCX2496.

Oba zestawy są trzy drożne podłogowe cztero głośnikowe.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W jakim budżecie się zamknąłeś? Jaki dałeś gwizdek? SEASa? Czy mieszkasz w Wawie i czy można się do Ciebie wbić na posłuchanie? W rewanżu mogę przywieźć KM-U2 na usherach tak do posłuchania. Jestem ciekaw jak to gra. Zwrotki ma minimalistyczne (może za bardzo), a mi na efektywności nie zależy zupełnie. Ot ciekawe przetworniki ma.

Realny koszt to ok 8k . Ja mam audaxa , jak robiłem je to nie było opcji seasa, można wsadzić jeszcze scana , kwesta gustu ,ja się szczypałem z kasa wiec jest audax a ze gra to przyjemnie to nie zmieniam (narazie:)) .

Widze ze roztrzesana jest kwestja basu, no to powiem tak ze bas pomimo ze nie schodzi nisko , czuć to wyraźnie na 1 % moich płyt , nie słucham muzyki organowej :) to definicja i zdolnosc szybkiej zmnieny rytmu czy tempa gitary basowej jest zadziwiajaca , one po ptosty oddaja szcegol na dole pasma , jest to dla mnie coś niespotykanego, i pozytywmnie mnie zaskoczył ten aspekt , Wiem jedno ze bas z 4 x 25cm nawet jak nie schodzi do 20 Hz jest lepszy niż z jednej 18 w bas refleksie .

Widze ze roztrzesana jest kwestja basu, no to powiem tak ze bas pomimo ze nie schodzi nisko , czuć to wyraźnie na 1 % moich płyt , nie słucham muzyki organowej :) to definicja i zdolnosc szybkiej zmnieny rytmu czy tempa gitary basowej jest zadziwiajaca , one po ptosty oddaja szcegol na dole pasma , jest to dla mnie coś niespotykanego, i pozytywmnie mnie zaskoczył ten aspekt , Wiem jedno ze bas z 4 x 25cm nawet jak nie schodzi do 20 Hz jest lepszy niż z jednej 18 w bas refleksie .

no to zareklamowałeś :D Pytanie - czy można wbić się do Ciebie na posłuchanie. Z jakiego miasta jesteś?

Przejrzałem trochę na stronie Troelsa relacje ludzi, którzy głośniki zmontowali na jego projektach. Wygrał gościu z Tasmanii, który na wyjściu linii transmisyjnej założył gęstą siatkę tłumacząc, że w poprzednich głośnikach gnieździły mu się pająki i chciał tego uniknąć :)

Pytanie - czy można wbić się do Ciebie na posłuchanie.

Tak nie ma problemu z odsłuchem , chyba pisałeś już do mnie na priv. w tej kwestii . Co do reklamowania to nie miałem takich intencji , nie sprzedaje ich :) . Ja szukałem duzych 3 way , zęby z lampa zagrały. Jak nie zalezy Ci tak bardzo na efektywności to mocno bym się zastanowił nad Jentzenami tez Troelsa. Fajny projekt . Kolega z forum zrobił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

aj dzięki, dopiero teraz przeczytałem. Jak powiem żonie, że znikam na całą sobotę lub niedzielę głośników posłuchać i zostawiam ją z dziećmi to zadowolona nie będzie ... :D

Skłaniam się jednak ku 2dr. Strasznie wielgachne obudowy do 3dr wychodzą. ZRT lub TQWT są ciekawe, ale w 2dr to jeszcze wiele rzeczy jest do przebrania.

Dobra, pytanie, kto w Wawie da się wprosić na posłuchanie ZRT? Przywiozę ushery KM-U2 do posłuchania. Mogę zaprosić do siebie, ale najbliższe wolne terminy bez dzieci mam w czerwcu :D

Robię Hurricane i tu prośba o polecenie kogoś kto mi solidnie zrobi ładne skrzynki do tych kolumn i nie zedrze ostatniego grosza.

do marko3t daleko nie masz :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam Panow,

Troche sie wepchne z pytaniem :) Czy moglby ktos ocenic czy te 3 drogi sa warte swojej ceny?

Ukryta Zawartość

Niestety mam kilkaset mil do miejsca gdzie jest ten sklep tak zeby ich posluchac wiec chcialbym popytac ekspertow o ta konstrukcje. Co o niej myslicie?

Z gory bardzo dziekuje.

Ukryta Zawartość

Vifa PL22WR09 - może być trudno znaleźć zamiennik w razie zbottomowania czy spalenia - kosz ma minimalnie większą średnicę niż np. 22cm Seasy. Scanspeak Discovery 22W8534 pasuje średnicą, ale niestety ma wyższe Vas (i mniejsze Mms) więc trudno uznać go za drop-in replacement.

Do tego raczej małe Xmax jak na dzisiejsze standardy, a indukcyjność wysoka - brak faradaya, pewnie 4 warstwy uzwojenia. To nie wróży dobrze zniekształceniom.

Poczytałem trochę o JA-8008. Sprzęt specyficzny, ale koncepcja bardzo nisko ciętej 8-calówki + duuuża kopułka, a wszystko na BR lub z membraną pasywną może warta jest rozważenia. Czy strojenie pudła zastosowane w tym projekcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma sens?

Misiomor - czy znasz tego typu kity? Np. coś na W22NY001? O tutaj coś znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko nie wiem czy nie warto dać jakiejś innej kopułki? Np. T35C002? Zaph W22NY001 dał na dół w 3dr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DXT pasuje kierunkowością do dużych midwooferów, WG odciąża go przez podbicie okolic 2kHz (filtr musi mocniej ciąć więc na głośnik idzie mniejsza moc) jak również cofa centrum akustyczne na pionowej ściance przedniej. Same zalety w kontekście "oversized 2-way".

Dzięki za odpowiedź. Czy Twoim zdaniem zwrotka, którą tam zrobili wygląda sensownie?

A jakie ten DXT ma wady? Może ma zniekształcenia większe niż droższe kopułki? Przecież kosztuje 200 pln...

Misiomor, a nadal masz taki fajny zestaw pomiarów z Seasa? :D

E, W22NY001 to chyba słaby pomysł. Z symulacji wychodzi, że wyciągnięcie basu będzie podobne jak o w tym sprzęcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I że oba seasy (w22ny001 i ten z Idunn-a) mają wyciągnięcie basu mniejsze niż 8945p. Jedyny racjonalny upgrade z 2dr z tego co przejrzałem to ZRT Zapha. Tam ten Scan-Speak rzeczywiście jest w stanie zejść niżej.

Zestaw pomiarów mam niestety ten co dawniej, więc DXT w nim nie ma. Wady tego tweetera - chyba tylko silnie zaznaczony break-up.

A co do zejścia - ja nie wiem czy jest sens się bić o pasmo poniżej 40Hz jeżeli nie jesteśmy w stanie solidnie zejść w okolice 27Hz - a tego dwudrożniak z konwencjonalną kopułką ok. 1" raczej nie zrobi.

Fortepian schodzi do ok. 27Hz (lekko obniżone A sub-kontra), tuba i kontrafagot do ok. 29Hz a 5-strunowy kontrabas z zachowaniem kwart między strunami do 31Hz, chyba że najniższa struna jest podciągnięta do C kontra a więc 32.7Hz.

Dlatego jestem osobiście zdania że mamy dwa silne optima lokalne sensownych strojeń BR, a więc albo 26 - 27Hz, albo 40Hz - lekko poniżej E kontra a więc 41.2Hz, co jest typowym strojeniem najgrubszej struny normalnego 4-strunowego kontrabasu czy gitary basowej.

A jeszcze raz zaproponuję ScanSpeaka Illuminator 18WU4741TO. Moim zdaniem wśród osiemnastek trudny do pobicia. Musi być wysterowany dobrym, wydajnym wzmacniaczem. Ale potrafi się odwdzięczyć wspaniałym basem i bardzo dobrą średnicą. Jeżeli myślisz o 2dr to moim zdaniem jeden z sensowniejszych wyborów. Wróć do mojego linka z zestawem na tym głośniku. Jeżeli nie bardzo wierzysz w ten projekt to może coś ze strony Troelsa (illumina 66). Ale jego strojenie trzeba lubić. Z resztą poniżej cytat z opisu tego zestawu a dotyczący właśnie 18WU "Having had the DTQWTs and all the Jenzen speakers in the living room for most of the last year I've gotten used to the significant soundstage of large 3-ways systems and it took some time to adjust to a small 2-way floorstander. What helped was the 18WU's ability to throw a dynamic bottom end, the best I've had from a single 6½-inch driver ever. Doing deep bass combined with a clean upper mid is not a problem as long as the 18WU is driven to adequate sound levels. The difference from the large 3-ways is merely derived from the fact that sound is emitted from a rather small area, more point source compared to the Jenzens. It has to be said I'm listening a fairly close range and only the DTQWTs can deliver the same point source feeling sharing the feature of two front mounted drivers. Having bass emitted at ~80 cm height is also different compared to a bass driver at ~60 cm height. They load the room differently.

And not least important, the 18WU does not loose articulation at low levels! This is a quite unique feature of the 18WU drivers. Too many 6" drivers loose grip at low levels due to high-loss suspensions. High mechanical Q is one of the things we have to look for."

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Dzięki za odpowiedź. Czy Twoim zdaniem zwrotka, którą tam zrobili wygląda sensownie?

A jakie ten DXT ma wady? Może ma zniekształcenia większe niż droższe kopułki? Przecież kosztuje 200 pln...

Misiomor, a nadal masz taki fajny zestaw pomiarów z Seasa? :D

E, W22NY001 to chyba słaby pomysł. Z symulacji wychodzi, że wyciągnięcie basu będzie podobne jak o w tym sprzęcie

Ukryta Zawartość

Może ja Ci pomoge

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ja Ci pomoge

Ukryta Zawartość

pomogłeś, dziękuję, to samo jest w WinISD :D

18WU4741

No to dochodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tematów do rozważenia. Może jesteś z Wawy, masz zmontowane i dałbyś się wbić na posłuchanie? :D

Misiomor, o, bardzo ciekawe wyjaśnienie. Ciekawe czy jest sens się o 27 Hz bić wogóle, skoro do usłyszenia tego w pokoju potrzebujesz przekątnej min. 13 metrów. Czy tak jest, że żeby powstała w pomieszczeniu fala akustyczna o określonej częstotliwości to musi istnieć min. jedna przekątna pomieszczenia dłuższa niż długość tej fali? Czy coś pokiełbasiłem? Mam spore mieszkanie, ale 13 metrów to może gdzieś będzie jak wszystkie drzwi pootwieram :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy jest sens się o 27 Hz bić wogóle, skoro do usłyszenia tego w pokoju potrzebujesz przekątnej min. 13 metrów

Nie bedziesz potzrebowal przekatnej 13 m , Czy warto , sam musisz ocenic , bo zbudowanie kolumn ktore odtworza taka czest to tylko polowa sukcesu , druga polowa to adaptacja akustyczna ktora bedzie pozwala wygasic podbicia ktore powstana

Nie bedziesz potzrebowal przekatnej 13 m , Czy warto , sam musisz ocenic , bo zbudowanie kolumn ktore odtworza taka czest to tylko polowa sukcesu , druga polowa to adaptacja akustyczna ktora bedzie pozwala wygasic podbicia ktore powstana

Cenna uwaga. Idealnej adaptacji akustycznej nie zrobię: dzieci, żona, te sprawy. Salon u mnie w mieszkaniu służy nie tylko do słuchania muzyki...

No to dochodzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tematów do rozważenia. Może jesteś z Wawy, masz zmontowane i dałbyś się wbić na posłuchanie? :D

Jestem z Gliwic.Jak będziesz w okolicy to zapraszam. Zmontowane są i słucham na nich od 3 lat:-)

Ukryta Zawartość

Misiomor, o, bardzo ciekawe wyjaśnienie.

Dzięki, staram się cały czas pogłębiać wiedzę. O najniższych zejściach instrumentów już zresztą pisałem na forum.

Ciekawe czy jest sens się o 27 Hz bić wogóle, skoro do usłyszenia tego w pokoju potrzebujesz przekątnej min. 13 metrów. Czy tak jest, że żeby powstała w pomieszczeniu fala akustyczna o określonej częstotliwości to musi istnieć min. jedna przekątna pomieszczenia dłuższa niż długość tej fali? Czy coś pokiełbasiłem? Mam spore mieszkanie, ale 13 metrów to może gdzieś będzie jak wszystkie drzwi pootwieram :D

Gdyby rzeczywiście było tak że fala musi "zmieścić się" w pomieszczeniu, w samochodzie nie usłyszelibyśmy tonów średnich, a w słuchawkach nawet wysokich.

Odpowiedni głośnik jest w stanie odtworzyć nawet najniższy bas w małym pokoju. Oczywiście im mniejsze pomieszczenie, tym wyżej będą jego mody własne, które mogą być głośniejsze niż bas poniżej nich, i w ten sposób mogą sprawiać wrażenie (mylne) że najniższego basu nie da się przenieść w pomieszczeniu, zwłaszcza jak głośnik ma dodatkowy spadek najniższych tonów, czy nie jest w stanie wytworzyć tam SPL bo wychylenia mu brakuje ew. ma za wysoko strojony BR. A do tego dochodzą jeszcze krzywe izofoniczne Fletchera - Munsona, obrazujące podbity fizjologiczny próg słyszenia w basach.

Inna sprawa że 27Hz będzie b. trudne do uzyskania z kolumny 2-way.

osimar

a czym je napędzasz, jeśli można??

Obecnie gram na klonie accu 305V + pre 408 wersja z pozłacanymi płytkami.

Wcześniej grały z:

Tripath 2022 + pre lampowe

Sony 700ES

Klon Accu 406e

Klon Accu 407 + pre 408 na zwykłych płytkach

• 2 tygodnie później...

Misiomor, a czy Twoja opinia na temat H1699-08/06 MR18REX/XF jest taka sama jak tego excelowego coaxa? Tutaj dodatkowo widać na impedancji, że są chyba jakieś rezonanse w paśmie słyszalnym woofera...

• 1 miesiąc później...

Z opóźnieniem ale jednak - moja opinia jest taka sama. Zupełnie nie wiem po co dają takie sztywne zawieszenia, wygląda to na praktyki crippleware - np. żeby nikomu nie przyszło do głowy używać tych koaksjali jako midwooferów.

Rezonans trzcinowej membrany przy 1kHz i drugi przy 2.8kHz - być może w ER18RNX stożek lepiej "zgrał się" z cięższą cewką i nakładką przeciwpyłową. Tak czy siak wolałbym jednak kombinację ER18RNX + DXT niż tego udziwnionego koaksjala.

Za to obiecująco wygląda osiągnięcie 1.56T w małych neodymowych tweeterach. Ciekawe kiedy zaprojektują taki tweeter - mógłby pasować do średniotonowców w typie NE123W albo 12MU8731.

Obojetnie czy zbudujesz system dwu czy trodrozny nie uzywaj glosnikow 6.5". Jesli dwudrozny 8" a jesli trojdrozny to nawet 10". Najtrudniej dobrac dobry i pasujacy glosnik sredniotonowy. Problemu z wysokimi nie ma bo wybor duzy.

Ja preferuje systemy aktywne wiec oprocz glosnikow trzba miec przynajmniej dwa razy tyle wzmacniaczy mocy wiec nieco drozej ale nadal do strawienia.

pozdrawiam,

• 1 miesiąc później...

Obojetnie czy zbudujesz system dwu czy trodrozny nie uzywaj glosnikow 6.5". Jesli dwudrozny 8" a jesli trojdrozny to nawet 10".

Przy 8" i dwóch drogach, są już problemy z promieniowaniem na boki w średnicy, więc źle mu radzisz. Dwie drogi, to tak do 7,5"max opłaca się robić, a później to gra nie warta świeczki. 8", 10" to właśnie odpowiednie średnice do 3-ch dróg. Tak samo, jak bez sensu robić kolumnę 3-drożną, z 7,5"-6,5" lub nawet mniejszym basem.

Tak czy siak wolałbym jednak kombinację ER18RNX + DXT niż tego udziwnionego koaksjala.

Taki coax ( np. SEAS H1602-04/06 L12RE/XFC - chyba tańszy) byłby fajny do monitora trójdrożnego bliskiego pola, ... coś jak w Genelec 8260A. Dzięki jednej osi przy w miarę kierunkowym zakresie częstotliwości, można tego słuchać z prawidłową przestrzennością nawet z kilkudziesięciu cm. Czyli SEAS H1602-04/06 L12RE/XFC + SEAS H1192-08 CD22RN4X i mamy świetny monitorek bliskiego pola.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.